Punem pariu că…?

”Amarillo Slim”, cel mai mare gambler şi jucător de poker din istoria omenirii, s-a stins la 83 de ani. Cînd mergeţi spre agenţii, trimiteţi un gînd bun pentru el. Merită!

Pişicher, mare pişicher. Stilul acela de yankeu căruia începe să-i placă viaţa după al patrulea degetar de whisky. Avea şi vorbele la dumnelui. Văzuse lumina nopţii, pentru că fusese bătut la funduleţ pe la 03:00, în Amarillo, Texas, deci furase ceva şi din orgoliul localnicilor. “Mă bucur că în ultimii cincizeci de ani populaţia din orăşel a rămas constantă. De fiecare dată cînd o domnişoară rămînea grea, un bărbat îşi lua tălpăşiţa”, glumea el.

Lumea l-a aflat în 1972, cînd a cucerit World Series of Poker. “Omule, te aşezi la masă şi, primul lucru, cauţi «fazanul» de jumulit. Dai un ocol, dacă nu zăreşti mutre de papleacă, e nasol, înseamnă că fazanul eşti tu!”, avea filosofia de joc. Rupea tot. Juca, paria, paria, juca. L-a prins pe L.B. Johnson, al 36-lea preşedinte al SUA, şi l-a “curentat” rău la poker. La fel şi cu Nixon. S-a apucat de turnee. Purta o pălărie de cowboy, împănată cu un cap de şarpe cu gura deschisă. Reptila îl muşcase cîndva…

Escobar a vrut să-l arunce din elicopter
Era omul-spectacol. Făcea show fără a deschide gura. Punea pariuri din orice. Dar nu nebuneşti, ci cu cap, gîndite. Trăia pentru asta. În 1990, l-au scos dintr-un cazino, i-au pus un sac pe cap, l-au suit într-un elicopter, au deschis o uşă şi au început să numere pînă la zece. Gorilele lui Pablo Escobar îl confundaseră…”Omul de zăpadă” şi-a cerut scuze, au băgat o mînă, două, i-a luat banii şi au rămas tovarăşi. Pe drumul de întoarcere, l-a prins pe Willie Nelson, cel cu vocea de 24 de carate. “Punem prinsoare că te împuţinez la domino?”, l-a întrebat. Au jucat la Las Vegas, o noapte întregă. Împuţinarea a fost de 300.000 de dolari.

A ochit un făzănel. “Nepoate, luăm la cotă că lovesc o minge de golf şi ea se duce mai mult de o milă, adică undeva la 1,6 kilometri?”. Nepotul îşi freca bucuros mîinile, 400 de metri era recordul profesioniştilor. A dat 1,9 kilometri. Terenul de joc era un lac îngheţat…

A bătut un antrenor de baschet la “triple” cu o minge de rugby, a întrecut un campion taiwanez de ping-pong jucînd cu cutii de “Coca Cola” storcite, a întrecut un cal pe 100 de metri, la viteză. Au făcut pariul, apoi l-a anunţat pe jockeu de cursă: 50 de metri dus, 50 întors. Cînd amărîtul se chinuia să oprească animalul şi să-l întoarcă, el trecuse, deja, linia de sosire. Pentru un rămăşag de 30.000 de dolari s-a pus pe făcut rafting, iarna, pe Rîul cel fără de Întoarcere. În prealabil, vorbise cu Jacques Cousteau, iar acesta îi încropise un costum de neopren.

A găsit un megieş care să pape prepeliţe 30 de zile
Se băga în cele mai nebuneşti pariuri, dar le analiza bine. Era un gambler cap-coadă. Şarpele începuse să se decoloreze, el nu mai bunghea cărţile, dar tot juca. Din cinci litri de sînge, doi erau adrenalină.

A pus pariu că găseşte un om care să halească o prepeliţă în fiecare zi, timp de o lună. L-a găsit.

În toamna lui 2006 l-au jefuit. Armat. Au tras asupra maşinii sale trei gloanţe. Nu l-au nimerit. “Punem pariu că nu mă îngropaţi?”, a urlat după ei. În ianuarie 2007, l-au călcat iar. De data asta, acasă la el. A scăpat. Peste doi ani, tot în iarnă, l-au bătut şi i-au luat banii. Ridicase un cîştig de la o casă de pariuri…

“Amarillo Slim”, Thomas Austin Preston jr., s-a stins pe 29 aprilie, la 83 de ani. Cancer de colon. La asta nu prea se dă cotă. Dintre mioritici, puţini am auzit de el. Dar în acest weekend, sau în cel următor, sau în cel de peste două săptămîni, ori la toamnă, poate la iarnă, nu uitaţi, în drum spre agenţie, să ridicaţi, puţin, ochii spre cer. Cine ştie?, poate “Amarillo Slim” vă va purta noroc…

amarillo-slim1.jpg
Cum nu erai atent, cum “haţ”, şarpele de Amarillo îţi lua banii…

amarillo_slim2.jpg
La 76 de ani, îi lua la rost pe crupieri. “Putem să dăm şi noi cărţile alea ca în anul 2004 ori dormim?”

21 comments ↓

#1 ROBERT on 05.06.12 at 11:30 am

tare tipul

#2 Andrei on 05.06.12 at 11:49 am

foarte tare , nu stiam despre el ….

#3 dahjda on 05.06.12 at 12:54 pm

se spune ca stu ungar a fost cel mai mare jucator de poker din istorie, ai putea sa scrii un articol si despre el

#4 Goro on 05.06.12 at 1:00 pm

Multumesc Catalin.

se pare ca exista si alte stiri decat despre personaje analfabete…ciobani ajungi patroni, securisti ajunsi lideri, blaturi,etc…

Poate ca e bine sa dedicati mai mult spatiu unor campionate de fotbal(unde antrenori fabulosi se retrag, altii castiga campionate cu “n” echipe diferite…)in detrimentul Ligii nationale de miuta.

Poate o sa avem si noi odata un ziar de SPORT nu un ziar de FOTBAL!

#5 Edy on 05.06.12 at 1:10 pm

Excelent! Trebuia sa puna pariu ca in Romania va fi tot mai nasol, ca se umplea de bani.

#6 Adrian on 05.06.12 at 1:10 pm

Una dintre legendele pokerului, bun prieten cu alt nume mare si de varsta apropiata, Doyle Brunson. Sper sa nu scrii in curand si despre el in aceleasi conditii.

#7 durden on 05.06.12 at 1:26 pm

auzisem cate ceva despre el,dar bineinteles ca a venit catalin oprisan cu o poveste frumoasa si lux de detalii.slava domnului cu tine,cataline,ca mai aflam si noi cate ceva din sport ca altfel ajungeam sa-l cunosc pe becali mai bine decat ma cunosc pe mine!sa ne traiesti!

#8 Mike on 05.06.12 at 1:31 pm

@Adrian Vezi ca Doyle se tine bine rau , n-o sa ramanem prea curand fara el. Respect pentru articol , sper ca vor mai urma si pe viitor articole de genul.

#9 kat on 05.06.12 at 1:39 pm

amarillo nu e nici p”áproape cel mai bun jucator de poker din istorie, el a fost un ”on the road gambler”" care avea o gasca si se plimbau din oras in oras cautand jocuri, dar in timpu asta a si trisat multi oameni si in 2003 a fost acuzat ca si-ar fi violat o nepoata, acuzatii la care el a ramas neasteptat de tacut pentru stilul lui si tind sa cred ca au fost adevarate.

nu e nici cel mai amre gambler nici cel mai mare jucator de poker din istorie si nu intra nici in top 10 in oricare segment

#10 moromete on 05.06.12 at 7:20 pm

@kat…..iti recomand cu caldura sa citest si articolele precedente ale lu’ Nea’ Oprisan…sigur ai sa te prinzi despre ce e vorba si nu sa mai ai asemenea comentarii acide…..bineinteles ca nu a fost cel mai mare si cel mai tare……tu asta ai inteles din articolul asta?!?!?….e prima data cand citesti articolele semnate Catalin Oprisan???….daca da, fa ce ti-am spus mai inainte,daca nu, sigur e o duminica dinaia grea dupa o sambata noapte la fel de grea….baga o ciorba de burta cu otet si iti trece;)

#11 dr.fuentes on 05.06.12 at 8:13 pm

@kat…bravo!precizari corecte si necesare pt un portret complet.

#12 doru on 05.06.12 at 8:34 pm

salut,mersi.

#13 radu on 05.07.12 at 1:21 am

un aventurier, un analfabet (tipic romanesti comentariile 4 si 7), un om extrem de norocos dar cu siguranta interesant care poate fi insa admirat doar de ‘gamblerii’ de colt de strada, care se duc la agentii, asa cum spune si autorul.

Dar este un articol bun, ii inteleg pe deplin rostul.

#14 vasim on 05.07.12 at 10:33 am

Aventurier si atat!
Articol bun dar scrie despre sportivi nu despre cei carora le place sa isi puna viatza la pariu!
Asta nu e un exemplu de urmat.
Poate trebuia sa scrii si cati oameni au suferit din cauza lui.
Probabil se ghida dupa vorba aia: cand prietena/sotia lui ramanea insarcinata parasea orasul si scapa de griji.

#15 Dan on 05.07.12 at 12:04 pm

Mare sportiv. Acum astept un articol cu domnisoara Dontu (sau Donciu, sau cum o chema-o pe aia pe care o plimba Mitea), ca la cati fotbalisti a dat pe spate, sigur are mai multe legaturi cu sportul decat Dl. Amarillio.

Ai trecut de la Lord Byron, la un golan care a trait din “jumulit fazani”, un Giovani Becali american.

P.S. Asa ma enerveaza reclama desantata care se face site-urilor de poker la televiziunile de sport ce nu-ti poti imagina. De aia m-am luat de tine!

#16 grid on 05.07.12 at 9:05 pm

Cătălin, un gazetar de rasă, păcat că s-a autoexilat pe un canal TV iritant de portocaliu, din care scapi cu sentimentul că telecomanda este o mare inovaţie. Bine că mai avem blogul. Cu arhivă cu tot.

#17 DD on 05.07.12 at 10:55 pm

Super tare articolul ! Jos palaria Cataline !

#18 nickady on 05.08.12 at 12:18 am

chiar sunt curios cum iti alegi parametri la articolele pline de pasiune parjolitoare pe care le asterni pe displeiu sufletzelele avide de inujuoaly .apreciez scriitura si trama dar rugaminte mare de tot cum ziceai mata cind te priveam la gsp(nu ti mai poci viidea din cauza lu grila care nu ti vrea),daca scormonind prin jobenu” lu storia poti mata o tar mai des sa extraji si cate un iepuras mai neaos (ceva de genu lu uriasu acela bun trait si murit aproape necunoscut in per. interbelica)ca deh… parca numa americanii lor de capitalisi au acaparat toata atentia noastra si cred ca daca noi nu gasim putin timp sa ne acordam noua insino,nu putem in nici un fel sa avem pretentii de la altii.cred ca tu poti sa-ti permiti sa pierzi ceva timp si sa scoti la talcioc ceva subiecte de genu :burebista cu o cota f.mica la casa pariurilor di acea vreme a reusit totusi sa se impuna in fata altora care aveau de partea lor branza,cascavalu raul,vinu,berea,cognacul…Cred ca putem pune pariu ca nu te intereseaza?

#19 Bibi on 05.08.12 at 12:41 pm

Articol scris cu talent dar departe de sport. Sper ca nu urmeaza articole despre campionul la mancat mititei cu ochii inchisi sau la jocuri pe calculator.

#20 bibicu on 05.09.12 at 10:44 am

Domnule dar voi astia cu creierul imbacsit de politica trebuie sa va dati cu parerea indiferent de subiect ?
Se pare ca in laboratoarele lui basescu si voiculescu s-a creat o specie noua : imbecilus politicus. Si se inmulteste …

#21 cezi on 05.10.12 at 3:54 pm

Chiar,pot intreba,ca si Grid mai sus,de ce ai ales acel canal tv sa te desfasori?E din cauza simpatiei pentru clica portocalie,ori doar pentru ca sunt singurii care ti-au oferit unda!?Sigur ,daca poti raspunde!Doar ca e pacat,pentru ca acel canal e urmarit putin,iar tu cred ca meriti ceva mai mult!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemitista sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fii sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.