M-a durut, Atleti! Ştii cît de mult m-a durut?

S-a stins, pe teren, acum patru ani. Oamenii nu i-au luat numele în derîdere. Animalele, însă, au făcut-o

Atleti, prima oară m-a durut atunci, pe 25 august 2007. Meciul acela cu Getafe…Da, da…Trecuse aproape o jumătate de oră cînd m-a ciupit întîia dată. Aşa, ceva, în piept, ca o arsură. Am căzut, nu mai vedeam, nu mai auzeam nimic. “Dragu”, Ivica Dragutinovici, a sărit imediat să nu-mi înghit limba. Aplauzele stadionului m-au cules de pe gazon şi m-au dus la vestiar. Apoi - Atleti, cu tine vorbesc, de ce n-ai puterea să mă priveşti în ochi? -, am simţit furnicătura aia de vreo cinci ori. De cinci ori într-o jumătate de oră!!! Pupau doi tălpici între ei, apoi ei mă pupau pe mine. Defibrilator parcă-i zicea…Degeaba… Displasie sau aşa ceva i-au spus…Inima…

Cum poţi fi trist cînd ţi se naşte un copil?
A doua oară, Atleti, m-a durut trei zile peste. Mă durea de durerea lor.

Era multă, multă lume. Şi lacrimi, Atleti, un infinit ocean de lacrimi. Cînd m-au coborît, Mar Roldan, soţia, şi-a ridicat, puţin, tricoul. Cu coada ochiului i-am zărit, atunci, burtica. Acolo dormea Aitor, puiul nostru. Avea opt luni.. Ştii, Atleti, cum îmi dădea cu picioruşele în nas de fiecare dată cînd îmi lipeam faţa? Doamne, ce m-a durut, iar, pe 22 octombrie 2007… Da, o să spuneţi că nu poţi fi trist cînd ţi se naşte un copil, dar eu, Atleti, eu nu-l puteam atinge.

Nu-i puteam spune nimic… Şi-l aşteptasem…

Opt luni fără un telefon…
A treia oară am simţit iar pişcătura aia după vreo opt luni. Ai mei, bătrînii, plîngeau. Preşedintele Del Nido nu le dăduse un telefon opt luni de zile. Un singur telefon! Se folosise de mine pentru a cîştiga alagerile, pentru a aduce bani mai mulţi, pentru a face chestiuni de “corazon”. Ay, Virgen Maria, nici măcar un “Bună ziua!”?

Apoi, Atleti, şi te rog să mă priveşti în ochi cînd şi eu fac acelaşi lucru!, cel mai tare m-a durut acum o săptămînă, cînd ai strigat, de acolo, din peluză, “Ea, ea, ea, Puerta se marea!” Da, Atleti, aşa e, am ameţit, dar nu din vina mea. Chestia asa cu ventricul afectat nu se depistează nici la cele mai afurisite controale. Cîntai, Atleti, tropăiai şi te bucurai! Crezusem altceva despre tine…”Plăpumari”, lupta cu Realul, anii de infern din Segunda…Mă simţeam ca-n filmele cu bacante…Tu, Atleti, ţineai, parcă, al meu cap cu mîinile şi dănţuiai bezmetic. “Ea, ea, ea, Puerta se marea!”…

M-a durut, Atleti, m-a durut. Ştii cît de mult? Ok, n-am fost Maradona. Nici măcar Juan Arza. Ori Paco Buyo, ori Toni Polster. Ori Suker. Dar cucerisem cu Sevilla cam tot ce se poate cuceri şi murisem pe teren pentru ea…

Atleti, nu-ţi port pică…
Te las, Atleti, te las cu bine. Nu-ţi port pică, chiar dacă m-a durut pînă la lacrimi. Vreau doar să te uiţi înspre strada aceea din Sevilla. Vezi un bibic? E îmbrăcat în alb şi roşu. Are patru ani. Îl chemă Aitor Antonio… Hai, du-te pînă-ntr-acolo, pune-te în faţa lui şi urlă: “Ea, ea, ea, Puerta se marea!”

antonio_puerta.jpg

45 comments ↓

#1 Toni on 10.09.11 at 10:27 am

Vreau sa te felicit pentru articolul de mai sus,imi pare tare rau ca nu mai esti seara de seara la GSP TV,mai uitam si noi de suparari,de rate ,de griji.Acum ca esti la B 1TV ,te urmaresc Sambata seara si astept cu nerabdare o emisiune care sa te reprezinte cu adevarat!Multa sanatate si putere de munca!

#2 madskills on 10.09.11 at 10:38 am

incredibil articol Cataline..Emotionant peste masura.

#3 al on 10.09.11 at 10:38 am

tare articolul …felicitari.pacat ca nu mai ai emisiunea

#4 sUmanele Negre on 10.09.11 at 10:40 am

Incalificabil gestul celor cativa suporteri de la Atletico.Poate aburii alcoolului,poate caldura excesiva,poate niste polite mai vechi a dus la tot ce s-a intamplat.Este totusi o mica minoritate din suporterii “inchas” acestei minunate echipe care se numeste Atletico Madrid alintata “Atleti”.Imediat dupa meci Enrique Cerezo si-a cerut scuze public.Pacat ca unii isi dau in petec intr-un asemenea hal.Antonio Puerta chiar nu merita asa ceva,Dumnezeu sa-l odihneasca.

#5 Cătălin Oprişan on 10.09.11 at 10:42 am

Va astept pe toti alaturi de mine la Radio GSP in fiecare zi de la 12 la 14, apoi ne mutam pe B1 TV de la 16 la 18 :)

#6 Pavel on 10.09.11 at 10:47 am

Emoţionant articol, domne! Eşti unul din puţinii ziarişti care ştiu cu adevărat să scrie un articol. Bravos!

PS: Totuşi, aştept o emisiune la o oră mai decentă, unde după 20 PM :D

#7 calinsteaua on 10.09.11 at 10:54 am

super articol mereu ai articole faine

#8 bog on 10.09.11 at 11:06 am

e bine ca ne emotioneaza si ne supara atunci cand se intampla la altii. zilele trecute s-au implinit 11 de la trecerea in nefiinta a lui hildan. ar fi fost interesant de vazut cativa stelisti cantand langa mormint : “catalin hildan / are usa in tavan “.

#9 GERRARD on 10.09.11 at 11:20 am

Emotionant articolul…pana la lacrimi.
Mai ales ptr unul care e suporter al FC Sevilla de pe vremea lui Suker.

#10 tudor on 10.09.11 at 11:20 am

nu ma asteptam la asa ceva ….pai mai nenea Oprisan,spune-ne mai intai ce s-a intamplat in fapt si apoi poti sa vii cu comentariu prezent(care e foarte bun)….eu si altii nu intelegem nimic.

#11 ambra blu on 10.09.11 at 11:22 am

@ 8: rapidistii o cinta, nu stelistii

#12 E.B. on 10.09.11 at 11:28 am

“Vreau doar să te uiţi înspre strada aceea din Sevilla. Vezi un bibic? E îmbrăcat în alb şi roşu.”

Poate un bebic, nu un bibic … că după aia pici în Caragiale … “eu sînt bibicul, nene Iancule” … dă-o dracului de treabă.

#13 Teo on 10.09.11 at 11:32 am

Super emotionant….bravo Oprisane

#14 Dive Bell on 10.09.11 at 11:33 am

Omule, tot respectul pentru scrierile tale. Daca bagi si una din hochei m-ai cucerit definitiv. (si nu ma refer la vara 2011, cea mai nenorocita vara din istoria hocheiului sau la alte chestii din astea triste. Sunt atitea povesti frumoase in sportul asta…)

#15 Petronu on 10.09.11 at 11:36 am

Fenomenal !!! Stii unde sa punctezi , tocmai de aceea esti cel mai citit…Felicitari

#16 Alin on 10.09.11 at 11:39 am

Nenea Oprisane, sa stii ca animale de genu’ astora de la Atletico avem si noi in Romania: ,,ultrasi” de la Rrapid si SteOaia striga despre Haldan ,,Catalin Haldan are usa in tavan”.

Mi-e mila de acesti oameni, sincer… Uneori ma intreb daca sunt sanatosi mintal.

#17 Cătălin Oprişan on 10.09.11 at 11:47 am

pentru E.B.
BIBÍC2 -Ă, bibici, -ce, s. m. și f. (Fam.) Termen de dezmierdare adresat unei persoane iubite; bibiloi. – Cf. bibi.
Sursa: DEX ‘98

#18 jiji on 10.09.11 at 1:18 pm

L-am citit de 3 ori,emotionant tare…mi s-au umezit ochii de fiecare data…felicitari Oprisane!

#19 Unu on 10.09.11 at 1:52 pm

Asa e Cataline.Aia nu’s oameni…nici macar animale…sunt niste ciume….insa nu va mirati…din moment ce stelistii si alte galerii…il pomenesc de “bine” pe regretatul Catalin Haldan…..dar despre asta nu prea apare nici un articol….ca vine scuza..ce dracu doar traim in Romania nu?…la noi asa ceva e normal nu?…pacat ca la noi fostele glorii sunt batjocorite…uitate , fie ca sunt in viata fie ca sunt deja in ceruri..si la noi multi si-au dat viata in sensul adevarat al cuvantului pe teren…il mai tineti minte pe jucatorul Astrei?pe cel al Craiovei?…

#20 florin.b on 10.09.11 at 2:58 pm

In primul rind articolou e absolut superb,emotionant pina la lacrimi..Revad cu ochii mintii ultimele clipe din viata lui Puerta si apoi lacrimile colegilor sai la meciu din Super Cupa Europei ,cu Milan,parca .Apoi in al doilea rind ,nu vreau sa i-au apararea galeriei steliste ,pentru ca sint acolo niste specimene…dar chiar nu-mi aduc aminte ca vreodata galeria sa fi proferat injuraturi la adresa lui Hildan..am tot respectul pentru el..si toata durerea.Daca s-a intimplat asa ceva,imi cer scuze in numele adevaratilor suporteri stelisti,in numele oamenilor.

#21 FisherKing on 10.09.11 at 3:21 pm

Articolul este fara indoiala unul emotionant, ceea ce ma ingrijoreaza insa sunt reactiile la el. Adicatelea, noi avem curajul sa-i judecam pe spanioli. Noi, detinatorii adevarului absolut. E adevarat, au scapari. Atat de rare, incat se vad din orice coltisor al lumii. Totusi, Spania e tara in care Ronaldinho a fost aplaudat de un Bernabeu intreg, care a uitat pentru o clipa de rivalitati, vrajit de magia brazilianului. Tot in Spania, Casillas se pupa cu Puyol inainte de fiecare derby si au grija sa se si felicite dupa, indiferent de rezultat, facand abstractie de frustrarile portughezului complexat. Iar Abidal…
Dar nu-i nimic, noi trebuie sa vorbim. De aici, din tara in care unii se bucura de moartea lui Haldan, iar ceilalti fac ditai paranghelia in fiecare an, sarbatorind faptul ca au dat foc la niste scaune. Din tara in care mormane de idioti au salutat dezafilierea Craiovei. Din tara in care 80% din populatia activa asteapta stirile din sport ca pe liturghia de seara, pentru a sorbi cu nesat ultimele emanatii ale acefalului de pe capota Maybach-ului. Da, din tara in care bunul simt e mai rar ca dropia, niste degete arata catre Spania, pline de manie crestina acuzatoare. Degetele unei maini duse la gura dupa ce a zgarmat constiincioasa prin fund. Nici sa rad nu imi mai vine. Si cand ma gandesc ca pe vremuri Lacatus si Andone plecau la o bere impreuna, dupa meci…

#22 crio on 10.09.11 at 3:23 pm

iti scriu aceste randuri la cate va secunde dupa ce am citit articolul. am lacrimi in ochi. mai e ceva de comentat, de adaugat? eu nu am ce.
SENZATIONAL.

#23 scorpio on 10.09.11 at 3:59 pm

de cate ori ma gandesc la puerta imi vine in minte golul din semifinala cu shalke si comentariul acela de iti face pielea gaina. iar faptul ca a murit cu o luna inainte de a i se naste primul copil este si mai emotionant si trebuie apreciat puterea mamei de a avea grija de copil in acele momente extrem de dificile. puerta gooool! gol antonio puertaaaaa!

#24 Maniero on 10.09.11 at 4:18 pm

Super

#25 gat olteanu on 10.09.11 at 4:56 pm

bv bai cata esti barosan….misto articolul….poate bagi si de mark vivien foe….good luck

#26 teka on 10.09.11 at 5:57 pm

Cataline, articolele tale-mi aduc aminte de unele scrise de catre Petre Hent si Paul Ochialbi despre box in almanahurile Sport ale anilor 70-80′…eram doar un pusti de scoala generala, dar imi aduc aminte ca-l aveam drept idol pe regretatul pugilist Marcel Cerdan, iar asta doar din articolele scrise de catre cei doi…o tempora… nu stiu cum si de unde te documentezi, dar sper ca vei putea scrie in continuare asa, poate chiar anti-comercial…nu conteaza numarul celor carora le place sa te citeasca, ci doar al celora care inteleg pe deplin…Chapeau ! Te astept sa fii si mai “vizibil”, indiferent de canalul media…

#27 ilie on 10.09.11 at 10:18 pm

Buna, te-ai inspirat din :’de partea taurului’, Sorescu sau mi se pare mie ?

#28 xzc on 10.09.11 at 10:31 pm

Bv inca odata pentru articolele pe care le scri
Iti multumesc iar, si iar, si iar, pentru articolul Dobrin.As avea cateva sugesti, peste care ai putea sa te apleci
- Rinus Michels
- Mike Tyson
- Danemarca `92
- Marcel Raducanu
….Pana la urmatorul articol..Sanatate si sa-ti mearga bine

Astept un raspuns Catalin… !

#29 caine rosu 18 on 10.10.11 at 1:24 pm

SUPERB!!!!

#30 bogdan on 10.10.11 at 3:08 pm

Felicitari, iti cer permisiunea sa-ti traduc articolul in spaniola si sa il trimit la marile ziare de profil din Spania. Sau daca nu, macar iti sugerez sa faci asta. Raspunde-mi te rog (bogdanemanueldumitru at yahoo punct com)

#31 freshu on 10.10.11 at 5:22 pm

n-ai ce cauta in tara asta.magnificule

#32 Admin on 10.10.11 at 9:17 pm

Pt bogdan

Multumesc mult, dar nu cred ca e atat de tare. Daca tu crezi altceva si-l poti traduce, multumesc anticipat!

#33 Bogdan on 10.10.11 at 11:01 pm

O voi face si iti voi lasa link-ul ca sa-l consulti. Multumesc.

#34 Vlad on 10.11.11 at 11:28 am

FisherKing nu cred ca a judecat nimeni intregul popor spaniol, ci doar cei 10 20 100 care au strigat ce au strigat. Bine spus…animale….

#35 N.Hooligan on 10.11.11 at 1:50 pm

@Ambra Blu Nu canta rapidistii asa ceva, au demonstrat ca stiu sa fie langa echipa, ca respecta fotbalul. Voi stelistii, care nu stiti altceva decat sa va legati de altii, nu veti avea in vecii vecilor acel spirit de suporter adevarat! Daca nu ai ceva inteligent de zis, putina liniste ar fi singurul lucru pe care am vrea sa-l auzim de la tine.

#36 ILMAESTRO on 10.11.11 at 3:58 pm

CATALIN esti mare ca de obicei,bravo

#37 gabi on 10.11.11 at 6:33 pm

esti bun “neicusorule”…

#38 KTL on 10.11.11 at 10:12 pm

e prima oara cand te citesc, dintr-o pura nimereala. cu greu imi abtin lacrimile, chiar daca nu (mai) stiam despre nenorocirea asta. este extraordinar, nu cred ca m-a mai facut vreodata un articol sa simt asa! Felicitari, daca as reprezenta clubul, l-as pune pe web imediat.
cat despre ce se vorbea mai sus, acele animale ar trebui date gladiatorilor, ca pe vremuri >:-(

#39 DORIAN on 10.12.11 at 9:12 am

Articol de NOTA 11 !!! .
@ambra blu , faci , voit sau nu , o confuzie imensa , galeria Rapidului a scandat cu respect numele lui Haldan . Galeria stelista a profanat amintirea lui cu scabroasa “usa in tavan” . Mai intreaba ….

#40 laurdog on 10.12.11 at 9:47 am

Vezi din ce in ce mai rar jurnalisti si cu verb si cu suflet, felicitari Cataline demonstrezi ca mai presus de orice trebuie sa ne amintim ca suntem oameni.
Vad ca sunt contraziceri pe tema “cine il injura pe HILDAN”
Va spune un om de galerie, NU rapidistii ci stelistii canta mizeria aia si au facut-o si oltenii o data. Pe astia din urma nu ii inteleg pentru ca atunci cand a murit Neamtu am fost alaturi de durerea lor. La un meci direct in Banie chiar ei au afisat un banner pe care scria: “Inainte de orice rivalitate, sa ne plangem mortii” si era incadrat de portretele lui HILDAN si Neamtu!
PS Va rog sa nu mai scrieti HALDAN il chema HILDAN!

#41 mashca on 10.13.11 at 5:53 am

felicitari cataline!! un articol de nota 10 ! sper sa prezinti intr-o zi o emisiune pe masura valorii tale!mult succes si noroc,ca talent ai cu carul!

#42 danny on 10.13.11 at 11:10 am

felicitari pt articol!n-am mai citit asa ceva demult.

#43 Adi on 10.13.11 at 9:20 pm

Da…. Uite ca se poate ! Felicitari ! Respect ….

#44 gima on 10.14.11 at 1:21 pm

bravo tată! să-ţi trăiască bibicu ! cu cel mai al dracu respect! să trăieşti.

#45 7eventh on 10.14.11 at 9:48 pm

Sunt de acord cu Bogdan, articolul trebuie tradus in spaniola si trimis lor. Nici un ziarist spaniol n-ar fi putut crea ceva atat de sensibil. Ai scris un articol senzational, ai atins perfectiunea. Felicitari !!!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemitista sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fii sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.