Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Alb / negru

A ajutat un atlet de ciocolată, în faţa a 37.000 de nazişti, dîndu-i o palmă lui Hitler. Apoi a plecat pe front, pentru a fi ucis de semenii celui pe care-l sprijinise

Albul 23 de ani, 1.84 m. Blond, ochi […]

sâmbătă, 27 martie 2010, 7:20

A ajutat un atlet de ciocolată, în faţa a 37.000 de nazişti, dîndu-i o palmă lui Hitler. Apoi a plecat pe front, pentru a fi ucis de semenii celui pe care-l sprijinise

Albul
23 de ani, 1.84 m. Blond, ochi de culoarea cerului. German din Leipzig. Arian perfect. Student în Drept. Al treilea la „Europenele” de atletism din ’34, la groapa cu nisip, cu 7.25. Toate speranţele nemţilor sînt puse în el. Trebuie să demonstreze că rasa albă e superioară!

Negrul
23 de ani, 1.78m. „Cărbune” de Alabama. Al şaptelea din 11 „pui”. De la 14 primăveri lucra prin băcănii, lustruia pantofi sau căra cu cîrca. Deţinător de recorduri mondiale, atît la atletism, cît şi la săritura în lungime. Cu toate acesta, doarme şi mănîncă la „black – only”.

Albul şi negrul
S-au găsit pe „Olimpicul” din Berlin, în 1936. Stadion înţesat de nazişti. Mîini ridicate în aer, în dreptul ochilor. Povestea se cunoaşte: negrul, marele favorit, ratează, la lungime, primele două sărituri; albul, susţinut de public, stabileşte un nou record olimpic; negrul e la pămînt, plînge, ştie că-i trebuie un 7.15 pentru a merge mai departe, spre finală. Atunci are loc incredibilul. Albul, arianul, nazistul student la Drept, se duce spre negrul din Oakville, îl ia de după umeri şi, în engleză, îi dă sfaturi: să nu se grăbească, să calce înaintea pragului cu minimum 10 centimetri, să-şi închidă urechile şi să nu asculte insultele! Nemţii amuţesc. Rasa dominantă ajută sclavii? Negrul merge mai departe şi cucereşte titlul olimpic. Albul vine pe doi…

Negrul şi albul 
Povestea ce nu se cunoaşte… Arianul s-a retras de pe zgură într-un cabinet de avocatură din Hamburg. Cînd s-a pornit a doua mare urgie mondială, a intrat în trupele de elită, ca Obergefreiter. Pe 10 iulie ’43, în Sicilia, l-au rănit. L-au rănit chiar „fraţii” celui pe care-i ajutase, puşcaşi marini. S-a stins trei zile mai tîrziu…

Dar atletul de abanos nu l-a uitat. În ’51 a venit în Europa cu Harlem. I-a vizititat familia la Hamburg. În ’64 s-a întors iar. Apăruseră camerele de luat vederi. S-a pus în faţa lor şi a zis: „Toate medaliile şi toate trofeele cucerite nu valorează cît căldura pe care am simţit-o atunci, în 1936, cînd am fost îmbrăţişat de <Lutz>”

„Lutz” a fost Carl Ludwig „Lutz” Long, celebru atlet german. Pe cel care a vorbit îl chema Jesse Owens…

Albii şi negrii
În 2009, în august, la 73 de ani de atunci, la CM de atletism de la Berlin, organizatorii au avut o idee genială. Au luat imaginea din 1936, un alb / negru, şi au „reeditat-o”. De astă dată, color. În stînga fotografiei a stat Kai Long, fiul arianului. În stînga sa, Marlene Dortch, nepoata americanului cel negru. Ambii au vorbit, preţ de o oră, despre un gest de 10 secunde care durează de peste şapte decenii.

Foto: Marlene şi Kai, urmaşii marilor atleţi de acum 70 de ani. În medalion, fotografia, incredibilă, din 1936.

lutz-long-and-jesse-owens-001.jpg poza_2009.jpg

Comentarii (56)Adaugă comentariu

violet (1 comentarii)  •  27 martie 2010, 20:44

interesant, si un pic tendentios. daca ar fi sa ne luam dupa ceva date istorice, se pare ca Hitler a felicitat doar atletii germani. cind a fost informat ca este corect ori sa ii felicite pe toti cistigatorii, ori pe nici unul, se pare ca a ales varianta sa nu mai felicite pe nimeni.
pe de alta parte, Owens a declarat ca „When I passed the Chancellor he arose, waved his hand at me, and I waved back at him. I think the writers showed bad taste in criticising the man of the hour in Germany”.
in alta ordine de idei, se pare ca la final Owens a fost aplaudat de cei 100000 de spectatori de pe stadionul olimpic, si nu injurat, pe durata sederii in Germania nazista a putut calatori si locui impreuna cu albii, in timp ce atunci cind s-a intors in US, a trebuit sa foloseasca ascensorul de marfa la hotelul Astoria pentru a intra la receptia oferita in onoarea sa.
deci….

dan (226 comentarii)  •  27 martie 2010, 20:49

Superb gestul germanului; a infruntat prejudecatile semenilor sai si l-a ajutat, nici americanul nu a ramas mai prejos recunoscand gestul germanului ca fiind unul de nepretuit. Pacat ca razboiul si dictatura unui dezaxat au facut ca omenirea sa aibe mult de suferit. Multumesc domnule Oprisan. Ati scris inca un articol de nota 10.Felicitari.

rommyca (3 comentarii)  •  27 martie 2010, 20:50

iar in spatele lor stau o multime de reclame..

ilie_ciprian (3 comentarii)  •  27 martie 2010, 21:03

frumos

gusti (3 comentarii)  •  27 martie 2010, 21:45

„Deţinător de recorduri mondiale, atît la atletism, cît şi la săritura în lungime. Cu toate acesta, doarme şi mănîncă la “black – only”.”
Foarte frumos articolul,dar tin sa iti reamintesc ca si saritura in lungime face parte tot din atletism.Cunoscand despre ce e vorba eu stiu ca te refereai la proba de 100 m plat.
Ar mai merge mentionat ca la acea editie a J.O. ,Owens a cucerit 4 medalii de aur(100 m plat,200 m plat,saritura in lungime si stafeta 4x100m),performanta egalata de Carl Lewis in 1984 la aceleasi probe.

Bibi (213 comentarii)  •  27 martie 2010, 23:10

Catalin, multumesc !

Sincer, nu cunosteam amanuntele date de Violet. Poate faci niste investigatii in acest sens.

Andy (4 comentarii)  •  28 martie 2010, 0:59

Oare si daca era evreu facea acest gest neamtul nostru?Poate.Dar nu cred ca l mai omorau americanii in Sicilia.Nu mai aveau pe cine.

Norbert (2 comentarii)  •  28 martie 2010, 1:21

FAYR PLAY,d-le Oprisan,adevarat,lumea nu poate uita acele momente.O dovada sigura ca oamenii raman oameni,indiferent de culoarea pielii,rasa ,religie,educatie mai putin….cu exceptiile de rigoare,bineinteles.
Sa auzim numai de bine…..

GRadu (8 comentarii)  •  28 martie 2010, 1:31

Poveste simpla, spusa simplu. Iar forumistii au completat capodopera. Impresionant.

Azgardu (1 comentarii)  •  28 martie 2010, 1:41

Esti tu cam oltean iute, dar esti singurul din gsp care stie ce si cum sa scrie. Din pacate pentru colegii tai si din fericire pentru noi.

gusti (3 comentarii)  •  28 martie 2010, 2:25

de asemenea nu cred ca e drept sa ii descri pe toti spectatorii ca fiind nazisti.Erau oameni iubitori de sport care venisera sa asiste la o mare competitie sportiva.Ce ai spune daca,de ex. ai citi intr-un ziar italian ca Romania i-a invins in aprilie ’83 in fata a 80 de mii de comunisti romani.

DD (41 comentarii)  •  28 martie 2010, 2:40

Cum vine week-end-ul iti caut disperat noul articol ! Bravo, nota 10 ca de obicei ! Sarbatori Fericite ! Paste Fericit !

BW (1 comentarii)  •  28 martie 2010, 2:45

Bravo, bun articol.

Dragos FRD (2 comentarii)  •  28 martie 2010, 9:20

Foarte frumos articol. N-am stiut ca Lutz a murit in razboi. Am mai aflat ceva. Bravo Catalin pentru ideea articolului si pentru modul in care ai redat-o. Speranta inca nu e pierduta inseamna. Inca ai ce citi in acest ziar.

diss (21 comentarii)  •  28 martie 2010, 9:39

cataline iti multumim pentru acest cadou de Florii!
sarbatori fericite!

silviu dumitrescu (1 comentarii)  •  28 martie 2010, 10:36

foarte frumos articol !

atunci a fost unul din acele momente unice in care iubirea pentru oameni devine punte peste orice prapastie facuta de noi, intre noi

m68 (52 comentarii)  •  28 martie 2010, 11:06

Felicitari.

xzc (62 comentarii)  •  28 martie 2010, 11:29

Foarte interesant articolul 🙂 imi place cum scri.
Astept un raspuns la mesajul pe care l-am lasat in legatura cu „Gascanul”…Multumesc Catalin.

Va rog ca acest comment sa fie acceptat si in acelasi timp luat in seama de Dl. Oprisan
Multumesc

clujean (1 comentarii)  •  28 martie 2010, 12:23

asta da articol! oameni de sport intr-un sport de Oameni. as dori sa mai citesc asemenea articole. jos palaria. Ma bucur ca mai exista si articole ce te indeamna sa gandesti, nu numai sa ”te grabesti”.

gigionne (1 comentarii)  •  28 martie 2010, 12:33

Articolul e miscator,foarte profund.Dar ptr.cine e scris?Sper ca ptr.noi,romanii,si in special microbisti,galerii,sportivi,etc.!Ptr.ca se pare,strainii au inteles prin anii ’30 ca sportul e in primul rand fair-play.Pe vremuri,noi,romanii,oriunde ne intalneam,mai ales prin strainataturi,eram uniti la catarama,acum nu stim cum sa ne furam si batem intre noi.PACAT!

boris (6 comentarii)  •  28 martie 2010, 13:45

felicitari, mai ales pentru osardia cu care scormonesti in istorie… totusi, mai multa rigoare asupra detaliilor te-ar scuti de strambaturile din nas, si ar asigura viitorului volum o difuzare mondiala. mare grija cui incredintezi drepturile de editare!
cat despre lutz – trebuie vazut daca s-a inrolat in trupele de elita (adica SS) sau a fost trimis acolo, ca obergefreiter …. un fel de porta sau micutul, eroii lui sven hassel din gestapo, montecasino, etc. tocmai de aceea, repet: mai multa rigoare!

ahuramazda (1 comentarii)  •  28 martie 2010, 14:13

Haideti sa nu comentam un gest adevarat. Un gest superb, in momente de cumpene grele, insa intrebarea cea mai dureroasa este urmatoarea: Cati dintre noi am fi avut curajul sa facem asa ceva intr-un asemenea moment? Oare cati? Uitati-va la aceasta lume mizera, care a uitat si ceea ce inseamna omenia, e prea dificil sa spunem ca am fi facut la fel. Un gest omenesc DAR demn de admirat. Si poate si mai mult decat atat, demn de urmat. Oare cati putem???

danut (39 comentarii)  •  28 martie 2010, 14:51

Cataline imi cer scuze,dar are dreptate Gusti(nu toti cei 80.000 de spectatori din ’83 erau comunisti).Sunt si altii care „incearca” sa ne scrie istoria sportului,in general,dar talent de gazetari au putini.
Nu vreau sa te ridic in slavi,dar ai demonstrat ca esti OM,deci esti supus greselii(remarca tendentioasa la adresa spectatorilor de la Berlin).Modul in care scrii insa,te difera de ceilalti.Astept cu interes urmatorul articol.MULTUMIM!

fv (3 comentarii)  •  28 martie 2010, 15:23

bun subiect cataline,dar asa amesteci lucrurile ca nu mai stie nimeni ce vrei sa scrii,am vazut asta la mai multe articole.Incearca sa fi mai concis.

andrei (1 comentarii)  •  28 martie 2010, 15:52

un subiect interesant si scris bine.

Mircea O (2 comentarii)  •  28 martie 2010, 17:50

Fostul meu coleg de la Fotbal Plus scrie frumos ca întotdeauna, despre trecutul sportiv şi nu numai. Asupra prestaţiei de la tv nu mă pronunţ – oricine ne avem preţul…

Mircea O (2 comentarii)  •  28 martie 2010, 17:51

„Iubirea de oameni”, scrie cineva mai sus, la comentarii.
Mie-mi place vorba asta..
De fapt, acolo este speranţa că ne va fi returnat cel puţin la fel, în cazul unui asemenea gest. Pentru că ducem lipsă ca naiba de aşa ceva, în altă lume pasămite tare grijulie cu cele sfinte.

articolele care raman (2) – alb/negru, de cătălin oprişan « poet. poet publicat in volum (77 comentarii)  •  28 martie 2010, 17:53

[…] acest articol, scris de catalin oprisan, a fost publicat in gazeta sporturilor din data de 28.03.2010 […]

alexey (3 comentarii)  •  28 martie 2010, 22:04

tare…nu stiu de unde le scoti, domnule, dar sper ca mai ai multe d-astea in tolba dumitale!

Zed (2 comentarii)  •  28 martie 2010, 23:54

Mda, interesant intr-adevar. Nu neaparat gestul neamtului – in definitiv, chiar si Germania lui Hitler era plina de oameni normali la cap -, cat faptul ca el a participat la razboi ca membru al trupelor speciale. Sa-mi fie cu iertare, dar daca vorbim despre baietii din SS, prea putin mai conteaza cate sfaturi i-a dat el lui Owens.

bogdan (2 comentarii)  •  29 martie 2010, 1:27

superb ca de obicei..
felicitari cataline!

wall (1 comentarii)  •  29 martie 2010, 11:48

cu totii am fost de acord ca este un gest frumos, ca este un moment istorik.. bla-bla-bla; hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa vedem daca punem in locul lor doi romani… doi d’aci de pe la noi.. nu mai discut daca ar fi un roman si un maghiar, say un roman si un rrom.. hm..

schultz (1 comentarii)  •  29 martie 2010, 14:49

In SS nu exista gradul de obergrefreiter

razvan (1 comentarii)  •  29 martie 2010, 16:50

Poate ca nu erau chiar 37000 de nazisti totusi…

cla (6 comentarii)  •  29 martie 2010, 18:39

astept un articol despre Dennis Law

mihairog (17 comentarii)  •  29 martie 2010, 19:19

Incredibil gestul germanului,felicitari domnule Oprisan !

bogdan-catalin Serban (2 comentarii)  •  29 martie 2010, 20:53

Bravos, Cataline!
Poate intr-o zi vei scrie ( daca nu cumva ai facut-o deja si am uitat eu) si despre fabulosul Zatopek, despre Vladimir Kut, despre drama marelui campion Valeri Brumel cu ale sale 29 de operatii. Si sa nu uitam de pagaia rupta a lui Patzaichin la Munchen…
Oameni, eroi, legende, pilde de umanitate intr-o lume tot mai pervertita…
Felicitari inca o data pentru diligenta, osardie si har.

fain (1 comentarii)  •  30 martie 2010, 15:40

Bun articol, frumos, concis si la obiect.
Bravo.

catilina (1 comentarii)  •  30 martie 2010, 21:57

Eu cred ca dl. Oprisan se lupta sa evite concedierea de la GSP.
De asta azi mai mult posteaza decat a scris.

Gabi (5 comentarii)  •  31 martie 2010, 1:50

Frumoasa poveste…povestita de cine trebuie….:)…o singura rugaminte am pentru autointitulatul Nen’tu Oprisan….Catalin te rog mult nu te mai duce la Contraatac…ca aia ma enerveaza la culme…exact cand te apuci tu sa povestesti ceva moderatoru ca trebuie sa intre Becali in direct sau Turcu sau mai stiu eu cine…..poate ai semnat deja vreun contract ceva….dar mi se pare lipsa de respect…dar na o injuratura spusa de Becali face mai mult raiting decat o vorba ca lumea zisa de tine sau de oricine altcineva…

arconada (2 comentarii)  •  31 martie 2010, 9:05

da, cu astfel de articole se poate face un ziar serios!!! ****

punctul G (6 comentarii)  •  31 martie 2010, 21:51

CATALINEEEE EU UNUL TE VAD CA UN MARE ZIARIST poate printre putinii din Romania care stiu sa spuna ceva iar ceilalti sa asculta .
Am inceput sa -ti urmaresc articolelel si emisiunile.

Ps – In SS nu exista gradul de fruntas major ,obergrefeiter, doar Wermaht-ul avea acest grad, nici marina si nici aviatia germana nu le aveau

Bizzy (4 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 1:14

Nea Oprisene, esti cel mai mare.

Kosmyn93 (1 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 8:42

Băi nene Opriscane,ai tras un articol beton,adevarat,despre sport,despre fair play-ul adevărat,asta e sportul adevărat,să fi bărbat,să fi cinstit în competiţia sportivă,chiar dacă acum competiţia sportiva se invârte în jurul unor imense sume de bani.IŢI DORESC TIE SI COLEGILOR TAI CAT MAI MULTE ARTICOLE ASEMANATOARE,ASTA ADUCE LUMEA LA STADION,NU SCANDALURILE.

Respect (1 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 9:47

Vreau sa vad in zilele noastre cum un negru sfatuieste un alb.Din pacate trebuie s-o spun:negrii-s mai rasisti decat albii..din pacate asta-i realitatea.Despre utopii putem vorbi toata ziua.Oricum,frumos articolul acum in saptamana mare ca de saptamana viitoare vorbim iar de Gigi.

hingherul (1 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 13:30

Total neadevarat. la vremea respectiva Hitler nu avea nimic cu americanii. Dovada este ca afost ales omul anului de catre celebra „TIMES MAGAZINE” doi ani mai tarziu 38 !!!!!! Uitativa pe net ramaneti cu gura cascata

Roger (1 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 15:21

O poveste simpla despre simplitatea unor gesturi care pot face diferenta.Multumesc pentru articol.Respect.

Cătălin Oprişan (62 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 14:59

pentru hingherul
Nimeni nu a spus ca avea ceva cu americanii. Avea cu cei de culoare!

BIJUTITZA (2 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 16:03

scria cineva ca acest articol a mai aparut odata , in nu stiu care data , in nu stiu care ziar … te rog sa ma crezi draga , tu , care ai scris acest articol ca nu am verificat si nici nu o voi face , pt ca lucrurile frumoase snt bine sa le lasi sa fie frumoase…simplu . de aceea ne bucuram de viata , de aceea unele gesturi ne aduc aminte ca cel de langa noi nu e intodeauna un dusman , inamic s-au o rasa inferioara noua…. e un OM . Paste fericit pt toti OAMENII PUNCT

marius (1 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 18:47

Felicitari pentru articol, Catalin! In ceea ce priveste numarul de nazisti de pe stadion, inclin sa-ti dau dreptate… Nemtii erau intr-adevar fascinati la acea vreme de ideologia nazista si se inscriau in partid benevol, nu cu heirupul cum se faceau comunistii… Vorba bancului, putini am fost multi am ramas. Cit despre parerea lui Zed, i-o respect dar nu sunt de acord cu el. SS-ul a dobindit imaginea pe care au vrut invingatorii sa i-o creeze… Este recunoscut faptul ca erau intr-adevar trupe de elita dar nu neaparat niste sadici si criminali… Au existat factiuni ca de altfel in toate armatele din lume, poate mai mult la rusi si americani decit la nemti… Erau foarte bine pregatiti atit din punct de veder fizic cit si psihic si militar. Poate nu stiati dar ultimii soldati care au parasit Berlinul dupa moartea lui Hitler au fost SS-isti francezi, aparatorii Reichstag-ului. Asa ca, poate mai cititi cite ceva despre acest corp de elita si despre unii oameni deosebiti care au facut parte din el (vezi Wittman, Skorzeny sau Arthur Phleps, un general de origine romana) si o sa vedeti ca nu era dracul chiar asa de negru cum incercau unii sa ni-l descrie… Adunati toate asa zisele atrocitati savirsite de SS, inmultiti cu 10 si veti avea imaginea NKVD-ului… Dar am deviat de la subiect… Inca o data felicitari, Catalin si scuze pentru o divagatie pe care am considerat-o necesara, chiar si pentru a mai deschide ochii unei generatii care au luat de bune tot ceea ce li s-a spus de catre o alta generatie suprasaturata de comunism.

Comentează