Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

”Bumby” şi ”Il capitano”

Primul Război Mondial. Americanul dăduse pacea pe război, italianul schimbase duelul de pe teren cu cel din tranşee. Unul supravieţuia, pentru a povesti lumii. Celălalt, din păcate, nu

Nu-şi vorbeau. Cînd o făceau, după 10 minute îi cam dureau mîinile. […]

sâmbătă, 13 martie 2010, 6:52

Primul Război Mondial. Americanul dăduse pacea pe război, italianul schimbase duelul de pe teren cu cel din tranşee. Unul supravieţuia, pentru a povesti lumii. Celălalt, din păcate, nu

Nu-şi vorbeau. Cînd o făceau, după 10 minute îi cam dureau mîinile. Primul scosese întîiul ”oaaa” la Milano, cu limba lui Dante pe masă. Celălalt, american get-beget, ajunsese însă lîngă Dom. Paturile lor erau lipite. Toamna lui 1918, un spital de campanie, la marginea frontului italo – austriac. Fuseseră răniţi.

Îşi ”desenaseră” viaţa de 20 de ori. Ce erau să facă? Unul era operat la picioare, celălalt stătea cu un glonţ în el pentru că medicii nu se prea înghesuiau să-l opereze…

”Macaronar” din Porta Ticineste, avea doar 19 primăveri cînd nişte băieţi, vreo 43, de la Milan Cricket and Football Club, supăraţi că străinilor nu prea li se permitea accesul în echipă, au fugit şi, în fumul restaurantului, au pus bazele noii echipe, cu deschidere către imigranţi.

”Yankeul” nu prea pricepea asta cu ”fotbalul”, dar dădea din cap afirmativ.

La 19 primăveri, lăsase America-cea-fără-de–război şi ajunsese în Europa ca voluntar al Crucii Roşii. Ambulanţier pe o bicicletă, poposise în Parisul devastat de bombe, apoi luase cap-compas frontul italian, trecuse prin Milano şi se oprise în Fossalta di Piave.

Fiecare cu medalia lui!
Mustăciosul cu freză făcută cu pieptenul de os îi tot arăta o medalie. Pe ea scria ”Lo Scudetto”, 24 aprilie 1910. O săruta mereu. Instantaneu, plîngea. Zicea ceva de colegi de-ai lui, din marea echipă. Fusese primul căpitan, fusese primul antrenor, fusese primul team – manager, fusese primul giocatore din ”La Beneamata” care debutase pentru squadra azzurra într-un ”omor”, contra Franţei.

Cel de peste Atlantic mormăia ”Yeah, yeah!”, apoi se apuca şi el să turuie. Îi răspundea ”macaronarului” tot cu o chestie rotundă. Pe ea scria: ”Repvbblica Italiana – Medaglia d’Argento al Valore Militare”. Terminase de împărţit ciocolată şi ţigări în plin front. Austro-ungarii, cu ultimele răsuflări ale imperiului lor, trăseseră cu mortierul. 8 iulie. Cu ambele picioare lovite, cu şrapnele în carne, cărase un italian lovit în cîrcă preţ de doi kilometri ca să-l salveze. Nu ştia cine e, ce hram poartă, nu-i înţelegea strigătele, dar…Cînd l-au decorat, s-au chinuit să-i zică în limba ”lebedei” din Avon că e ”întîiul american rănit în primul război…”

După ce-şi termina discursul, porneau pe ceartă, fiecare pre glasul lui: unul nu pricepea cum trăiesc oamenii fără mingea rotundă, celălalt nu înţelegea cum se poate respira fără a şti ce e aia o ”bază” şi care sînt cei opt de la ”New York Giants”.

”Bumby” era Ernst Hemingway, marele scriitor american, cu ”Adio, arme!”, ”Pentru cine bat clopotele” ori ”Bătrînul şi marea”.

”Il capitano” se numea Virgilio Fosatti. Fusese ”Capul limpede” cu care Internazionale Milano cucerise primul titlu din istorie.

fosatti.gif

Virgilio Fosatti, „capitanul” primului titlu din istoria lui Inter…

Comentarii (36)Adaugă comentariu

diss (21 comentarii)  •  13 martie 2010, 20:03

multumim cataline!

charly (2 comentarii)  •  13 martie 2010, 20:06

Buna seara!
Numai respect pentru tot ceea ce faceti, domnule Oprisan. Sunteti de departe cel mai „frumos” ziarist la ora actuala. Ne redati placerea de a citi un articol sau o carte.
Va multumim!
Multe zambete!

moromete (24 comentarii)  •  13 martie 2010, 21:45

yo vreau articole mai dese…..ca ma plictisesc restul care scriu prin gazeta dupa ce a plecat buzarin…..:((…..nea oprisene ….daca se poate sa fie si ele mai dese……ca asa mai fac cultura generala in sport……

RMN (1 comentarii)  •  13 martie 2010, 22:58

Bun. Ce sete-mi era…

robbie (3 comentarii)  •  13 martie 2010, 23:12

Delicios condei mai detineti domnule Oprisan. Avem ce invata din articolele scrijelite de d-voastra.

Combinarea istoriei cu fotbalul mi-a placut intotdeauna. Aici, a iesit un rezultat foarte placut.

Vorba celorlalti de aici, scrieti mai des, ca nu dati in cap la nimeni.

milovan_djilas (8 comentarii)  •  13 martie 2010, 23:13

ce misto, pe bune!

akkiller (18 comentarii)  •  13 martie 2010, 23:53

respect cit de dur cit de dulce cit de naivi doi tineri si un razboi cit pentru un secol

constructii romania (1 comentarii)  •  14 martie 2010, 0:45

foarte frumos! felicitari!

the phenom (13 comentarii)  •  14 martie 2010, 2:13

respect,maestre!!!!!!!!!!

DD (41 comentarii)  •  14 martie 2010, 4:30

Scrie mai des Cataline ! Stau sa astept o saptamana ca sa citesc un articol bun ! Zau asa ! Te salut cu respect ! Felicitari !

paul.o. (11 comentarii)  •  14 martie 2010, 5:48

Am vrut initzial sa va contrazic : ” Parisul devastat de bombe” . In primul Razboi ? Da ,asa este, dar mai corect ar fi” Parisul speriat de bombe”.In acest razboi Parisul nu a fost ocupat dar, in martie-august 1918 cu tunul „Kaiser Wilhelm” (raza 130 km), nemtzii au aruncat imprecis 320 bombe de 92 kg asupra Parisului,omorand cca. 350 persoane.Nu exista date precise despre „Wilhelm” distrus de nemtzi in retragere.

boris (6 comentarii)  •  14 martie 2010, 9:32

bravo, frumoasa poveste… n-o stiam. mi-l arata altfel pe hemingway, oportunistul romantic de pe frontul spaniol, din 36-39… dumnezeu sa-i ierte pacatele, iar autorului acestui articol sa-i dea… tot ce-i trebuie pentru a scrie o altfel de istorie a sportului!

Bibi (213 comentarii)  •  14 martie 2010, 9:53

Catalin, multumesc !

reader (4 comentarii)  •  14 martie 2010, 9:58

RESPECT!

biju (42 comentarii)  •  14 martie 2010, 10:54

…mersi , cataline , mersi . intradevar , de ce nu scrii mai des , macar pe blog daca nu si-n ‘paginile” gazetei ?

…astept cartea „vivir y muerte ” . am trimis articolul tau , despre aceea carte celor de la editura humanitas. raspunsul lor : „multumim” . sper sa treaca la , next level , adica sa o traduca si publice
Doamne ajuta !

olteanu (9 comentarii)  •  14 martie 2010, 11:09

Multumesc

cristy g. (3 comentarii)  •  14 martie 2010, 13:26

esti tare domnule….
respect.

Cătălin Oprişan (62 comentarii)  •  14 martie 2010, 13:41

pentru toata lumea de la C. Oprisan

Multumesc pt. cuvintele frumoase.
Asa cum am mai spus, nu scriu mai des din doua motive:

1. Nefiind angajat GSP, imi vine randul duminica de duminica la scris. De aceea materialul apare, in editia online, sambata seara si in cea tiparita, a doua zi. Restul saptamanii este „umplut” de prietenii mei de la Gsp, precum si de colaboratorii lor, editorialistii

2. Sunt putini cei care pot scrie mult si bine. Prefer sa adun informatii pentru articol
trei-patru zile si sa apara o singura data, decat sa adun o singura data informatii si sa scriu trei-patru materiale.

Multumesc!

durden (109 comentarii)  •  14 martie 2010, 15:52

ca de obicei,magistral!!bravo!!

paul.o. (11 comentarii)  •  14 martie 2010, 16:17

Daca GSP v-ar angaja permanent , ar castiga de doua ori : o crestere calitativa acontzinutului si deci de imagine precum si acapararea unui sector de piazta =cititorii satui de reportaje despre viazta de zi cu zi a unor parazitzi sociali .

m68 (52 comentarii)  •  14 martie 2010, 16:24

Super ca de obicei.Acum te rog sa imi scuzi indrasneala insa am sa te rog sa ne dai un articol si despre GHEORGHE CONSTANTIN.Stiu ca poti sa ne spui o poveste despre el.Sper sa imi raspunzi.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ,sincere condoleante familiei indurerate, si o lacrima ros-albastra din partea noastra a suporterilor stelisti.

nihilius (1 comentarii)  •  14 martie 2010, 23:07

Felicitarile mele pentru aceste articole, sunt minunate, pur si simplu minunate.

Alex (1 comentarii)  •  15 martie 2010, 8:25

Asta inseamna sa mananci fotbal cu literatura.

Superb.

Tiffi (4 comentarii)  •  15 martie 2010, 13:21

Mulţumim, „bă nea’ Oprişene” şi pentru aceste poveşti frumoase spuse cu atîta tîlc! Totuşi, cînd lansezi o emisiune de măcar 2-3 ore (că decît să văd reluări de la meciuri de juma’ „dă” stea…) despre partea sportivă a sportului românesc? Cred că ai face treabă bună vorbind despre handbal, baschet, box, atletism, tir, schi, patinaj etc. Si sigur ai avea de povestit lucruri mai măreţe decît se întîmplă de la o vreme în fotbal (la noi).
Hai salutări şi aştept noi povestioare (cu sau fără tîlc) de la tine!

Ionut (3 comentarii)  •  15 martie 2010, 13:30

Cataline, un mare multumesc de la un interist. Un articol senzational 🙂

cdv (2 comentarii)  •  15 martie 2010, 15:01

Băi tatică , Oprişan ăsta , e scriitor , nu „jurnalist” ca alţii.Tot respectul pentru astfel de OAMENI ! P.S. A fost singurul jurnalist care a reamintit de eroii sportivi , F.MORARIU şi R.DURBAC .

Razvan (2 comentarii)  •  15 martie 2010, 16:07

respect aceasta frumoasa creativitate dar ca suporter al acelei rivale care a sufocat-o pe inter in acesti ultimi 20 de ani intreb si eu…despre milan pe cind un articol asemanator? ca daca nu punem la socoteala titlurile-cadou luate acum 3 ani, palmaresul devine si mai net pentru rossoneri…
in rest, frumos pusa in scena povestea cu tot finalul ei cam trist… sa te stii capitan al unei echipe si sa afli ca nu mai poti juca in urma acelei rani…e dureros.

Ionut (3 comentarii)  •  15 martie 2010, 18:55

Nu numai ca n-a mai jucat, dar a si murit in razboi 🙁

Costi (1 comentarii)  •  16 martie 2010, 11:12

Bravo nea Oprisene, ai talent mai frate nu gluma, si la scris si pe sticla ! Hai te pup !

Robert (16 comentarii)  •  16 martie 2010, 11:44

Superb, te iubim Oprisene, toti iti suntem prieteni!

Maresalul (10 comentarii)  •  16 martie 2010, 12:22

Felicitatari pt.articol !!! SUPERB,UMAN, SIMPLU!!!!! Asa cum este viata !!!!!!!!!!!

costellino (12 comentarii)  •  17 martie 2010, 13:12

Dravo baieti ! In ultimul timp , v-ati apucat si voi de scris cu adevarat , lasind cancanurile si interviurile cu papagalii neamului fotbalistic .Tineti-o tot asa . Felicitari !

MariUS (2 comentarii)  •  17 martie 2010, 20:37

Felicitari pentru articol, de la un roman aflat in tara lui Hemingway.

xzc (62 comentarii)  •  18 martie 2010, 0:41

Nea Oprisene..scrie te rog un articol despre Gascanu..presimt ca o sa iasa ceva exceptional…

liviuvalentin24 (1 comentarii)  •  18 martie 2010, 19:31

AM PRIMIT UN SMS DIN RAI DE LA IOAN CHIRILA.SPUNEA CAM ASA :PAMANTENI CITITI -L MAI DES PE OPRISAN !JOS PALARIA D-LE!

aghiuta (1 comentarii)  •  19 martie 2010, 11:52

Emisiunea aia, „Smiley TV” e naspa. Articolul asta in schimb… 🙂

La mai multe.

Comentează