Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Nimic din sport

Miep Gies este un nume care, cu sigurantă, nu spune mare lucru. Simpla lui rostire impune, insă, automat, ridicarea in picioare

Şi-a tapat, cu palmele, părul, aşa cum făcea de fiecare dată cînd intra în biroul şefului, şi-a dres fusta […]

sâmbătă, 16 ianuarie 2010, 7:55

carte.jpgMiep Gies este un nume care, cu sigurantă, nu spune mare lucru. Simpla lui rostire impune, insă, automat, ridicarea in picioare

Şi-a tapat, cu palmele, părul, aşa cum făcea de fiecare dată cînd intra în biroul şefului, şi-a dres fusta cu două mişcări scurte. Otto Frank a deschis, rapid, vorba: „Stai jos! Am să-ţi spun ceva extrem de important. De fapt, e mai mult decît un secret. Am decis să ne ascundem, pentru o perioadă, aici, în bibliotecă, în locul acela secret, ştii tu… Scurt şi la obiect: crezi că ne vei putea ajuta, aducîndu-ne, pe furiş, mîncare şi tot ceea ce ne trebuie?”

L-a privit lung. S-a uitat, apoi, la fila calendarului: 5 iulie 1942. Olanda e invadată de nazişti, Auschwitz scrie pe tine doar dacă li se pare că te-ai uitat ciudat şi el îi cere să protejeze o familie de evrei cu tot cu prietenii săi??? I-a stat, cumva, inima sau i se pare? Poate să facă ea asta la 33 de ani? O fracţiune de secundă privirile li se întîlnesc. Rosteşte un „Da!” puternic, ce crestează tăcerea şi asta e tot….

Ba, nu! E abia începutul. Doi ani îi va ascunde în blocul din Amsterdam. Din iulie 1942 pînă în august ’44. Uneori, obosea să se tot ferească, să găsească, mereu, motive stupide cînd era întrebată ce face cu atîta pîine, cînd…Dar, de fiecare dată, strîngea din dinţi şi, mai ales, pleca cu ochii umezi cînd vedea că Anna, fetiţa cea mică de 12 ani, rupe un coltuc, ia o roşie direct din pungă, o şterge de rochiţă şi o dă gata din două mişcări. Şi mai observa ceva… Că tot scria de zor într-un caiet roşu cu verde…

Nici azi nu se ştie cine i-a trădat…
Ar fi vrut să moară atunci, pe 4 august, cînd au fost descoperiţi. Nimeni nu ştie cine i-a „turnat”. Procesele au fost o şaradă. Unii au ajuns direct la camera de gazare… Atunci a strîns, la piept, Jurnalul, caietul acela pe care-l tot vedea în poala Annei. Cînd a auzit că îngeraşul micuţei n-a mai lăsat-o să se chinuie în lagărul de exterminare de la Bergen- Belsen, cu doar o lună înainte ca trupele britanice să-l elibereze, l-a strîns şi mai tare. Şi a decis să-l publice…

După, doar Otto, capul familiei, s-a mai întors acasă. Ceilalţi…Ceilalţi fuseseră arşi pentru a nu răspîndi epidemii şi îngropaţi într-o groapă comună… Cu greu s-a dezlipit de caieţel… Aşa a apărut, în ’52, cînd rănile păreau că se mai cicatrizaseră, „Jurnalul unei fete tinere”, mai cunoscut ca „Jurnalul Annei Frank”. O carte cutremurătoare, una dintre cele mai vîndute ale secolului trecut. 222 pagini scrise pe genunchi, într-o perioadă cruntă şi crudă…

Miep Gies a decedat pe 11 ianuarie 2010. La 100 de ani. Alunecase pe zăpadă, de Crăciun, şi asta avea să-i fie fatal.

Ea era cea care, cu aproape şapte decenii în urmă, protejase opt vieţi şi o carte. Superlativul absolut al sublimului…

Comentarii (33)Adaugă comentariu

puiu (2 comentarii)  •  16 ianuarie 2010, 21:16

esti mare oprisene.

zzz (3 comentarii)  •  16 ianuarie 2010, 21:38

cel mai bun comentariu ar fi „no comment” dar am scris doar pt a-ti spune ca ti-ai atins scopul: articol „touching” despre un subiect impresionant…

florin (2 comentarii)  •  16 ianuarie 2010, 23:38

am citit si cartea si am vazut si filmul. cartea e superba. si filmul se apropie. e o carte care nu trebuie ratata in viata asta. multumim pentru articol.

Bibi (213 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 3:45

Catalin, multumesc !

van_pitt (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 11:27

esti numero uno!

ovidiu (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 13:52

Ala de la numarul 4, esti o rusine pentru rasa umana

De citit « diacritica (77 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 14:09

[…] De citit By diacritica http://blogsport.gsp.ro/oprisan/2010/01/16/nimic-din-sport/ […]

dan (226 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 14:55

Foarte bun articolul multumim foarte mult. Din pacate pe cei omorati de comunisti i-am uitat de acuma dupa doar 20 de ani .

Fratele (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 14:55

Bravo Catalinas…… Iar ai facut sa ne tremure sufletele de emotie.

nicusor chis (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 16:23

Asa Cataline tata,cauta articole din astea si civilizeaza-ne c-am luat-o rau pe panta in jos.Salutari!!

alegzandru (17 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 17:04

Au fost peste 20000 de oameni asemeni lui Miep Gies in perioada aceea obscura a istoriei noastre, in toata Europa. Oameni care au riscat totul pentru a salva viata cate unui pui de evreu, sau a unei intregi familii, care altfel ar fi fost trimisi la moarte sigura. Acesti oameni au fost distinsi de catre statul Israel cu meritul „Righteous among the Nations”, „Drepti printre popoare”, poate cea mai nobila distinctie din cate exista. Erau prea multi pentru a primi cate o medalie, in schimb probabil ca fiecare a primit un bilet la trenul care ii va duce, dupa disparitia fizica, catre locurile fericirii unde numai cei buni ajung. Multumim Catalin pentru ca ne-ai dat ocazia sa ne amintim de ei.

alegzandru (17 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 17:08

Romania figureaza pe lista tarilor care dau „Drepti printre Popoare”. Sa ne mandrim cu 56 de eroi. Tarile care au stat cel mai mult sub ocupatie au foarte multi distinsi, Polonia are peste 6000, Olanda 5000, Franta 3000.

marry (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 17:21

M-ai facut sa citesc pana la capat despre un subiect nu chiar pe gustul meu, din moment ce sunt aproape din alt secol.
Imi vin in minte tot felul de epitete si adjective descriptive care nu si-au avut locul in vocabularul meu pana acum.
„No Comment” pare cel mai potrivit.

durden (109 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 18:49

nu vreau sa fiu rautacios,dar ce legatura are acest articol cu sportul?Desi am vazut ce ai scris in titlu,am vazut si ca sunt pe site-ul gazetei sporturilor…si tu si tolontan ati face bine sa scrieti despre sport decat despre altele…aveti mai mult talent ca jurnalisti sportivi…in rest,numai respecte!

AndreiS (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 19:00

bravo oprisan

neutru (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 19:15

Esti colosal Cata, rar mai citesc asa un articol care sa emotioneze sufletul.
Intr-o lume egoista in care peste tot dai numai de berbecalieri, borcei si lenutze blonde ceea ce scrii e o picatura de aghiasma intr-un iad de pacate. Nu stiu pe unde „sapi” pentru asemenea subiecte (care apar intr-un coltisor de pagina la nesemnificative caci nu-i asa titlurile mari si spatiile generoase apartin stirilor in care galgaie sangele sau croncane maneaua ) si cat timp vei mai fi lasat sa o faci dar ai respectul meu pe veci. Sper sa recidivezi mai des. Multa sanatate si inspiratie perpetua

vancea viorel (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 19:35

Chiar imi pare rau pt acest baiat dar nu ai ce sa ii faci …. oricum esti mare nea’ Oprisene

johnny (68 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 20:45

cum zicea cineva mai sus… esti mare Catalin !

johnny (68 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 20:46

Numai bine !

m68 (52 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 21:23

Felicitari.Super articolul.Acesti OAMENI (MIEP GIES in cazul de fata) merita toata admiratia si respectul nostru.Sant oameni care au facut fapte marete fara a iesi apoi in fata si a se bate cu caramida in piept.Din pacata MULTI din sportul romanesc si mai ales din fotbal nu au facut nimic demn de respect in schimb sant toata ziua pe toate posturile de televiziune explicandu-ne cate SACRIFICII au facut ei pt echipele lor.Apropo? Ai vre-o poveste demna de admirat din sportul romanesc actual? Daca ai te rog sa o publici, iar noi publicul tau sa ii aplaudam pe acesti oameni. Chiar daca sant putine avem nevoie de EXEMPLE POZITIVE, OAMENI de la care sa invatam ceva. De mizerie sntem satui,o intalnim mult prea des de cat ar fi cazul.Astept raspuns.Multumesc anticipat.

Bogdan (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2010, 22:47

Jos palaria, RESPECTUL nostru pentru acesti OAMENI !!! In rest, tacere ! no comment

costica (3 comentarii)  •  18 ianuarie 2010, 1:32

Superb, ca de obicei. Pe cand un articol despre Nii Lamptey ?

bhuttu (5 comentarii)  •  18 ianuarie 2010, 11:07

Oprisane, ai stofa de mare gazetar. Exceptional articol.

biju (42 comentarii)  •  18 ianuarie 2010, 12:26

„Superlativul absolut al sublimului…”
…il meriti si tu !
…multumiri de articol !

Marius (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2010, 9:36

Salut Catalin, scrii bine 🙂 Scoala Generala nr. 156, promotia 1990, clasa VIII F iti mai spune ceva??:P Cand ne mai vedem si noi?

l337_owner (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2010, 12:46

Ce coincidenta! Chiar ieri am revazut Lista lui Schindler cu un prieten. Respectele mele pentru toti acesti oameni.

Un articol deosebit despre un OM « Davidlev’s Weblog (77 comentarii)  •  22 ianuarie 2010, 15:35

[…] January 22, 2010 · Leave a Comment Scris de Catalin Oprisan si publicat initial aici […]

Razvan Penescu (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2010, 16:37

Salut Catalin,

Ma numesc Razvan Penescu si sint administrator al siteului LiterNet. ro.

Pentru ca m-a emotionat foarte tare, as vrea sa preiau articolul tau in
rubrica LiterNet „oameni pe care îi admir, oameni pe care îi iubesc”
(http://atelier.liternet.ro/arhivarubricii/97/oameni-pe-care-ii-admir-oameni-pe-care-ii-iubesc.html).

M-as bucura sa primesc acceptul tau (daca nu e prea mare deranjul, te rog sa imi dai un semn pe e-mail daca esti de acord). Daca e OK, as prelua si alte articole mai vechi, in aceeasi rubrica. Mentionind desigur ca sursa gsp.

Multumesc,
Razvan Penescu
http://www.liternet.ro

ghita1964 (12 comentarii)  •  22 ianuarie 2010, 16:39

Bravo Cataline!Aminteste-ne din cand in cand ca suntem oameni.Poate spui ceva si de Haiti?

Tatăl Vostru (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2010, 18:06

foarte interesant articolul. bravo!

diogene semidoctu` (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2010, 18:38

ar fi interesant sa citim in gazeta si un articol despre rezistenta materialelor…

DD (41 comentarii)  •  23 ianuarie 2010, 1:56

Superb ! Felicitari Catalin ! Ca de obicei !

AndreiS@diogene semidoctu (3 comentarii)  •  24 ianuarie 2010, 1:00

@diogene semidoctu: ce’ar fi sa citesti tu ceva, in afara de gsp.ro si de cartea de telefon? ffs.

Comentează