Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

DESCĂLECĂTORUL

1905. Bucureştiul are 5.631 de prăvălii. Spitalul Brîncovenesc este reclâdit, se relansează Marmorosch Blank, iar Mario Gebauer aduce prima minge autentică

Haideţi să ni-l închipuim! ‘Năltuţ, undeva pe la 20, 20 şi ceva de ani. Freză cu cărare pe mijloc, […]

sâmbătă, 21 martie 2009, 4:19

1905. Bucureştiul are 5.631 de prăvălii. Spitalul Brîncovenesc este reclâdit, se relansează Marmorosch Blank, iar Mario Gebauer aduce prima minge autentică

Haideţi să ni-l închipuim! ‘Năltuţ, undeva pe la 20, 20 şi ceva de ani. Freză cu cărare pe mijloc, cîrlionţii pe frunte, mustăcioara obligatorie. Gulere albe, scrobite, vestuţă, costumul la patru rînduri. Stop!!!! Ce-i asta??? Sub o „aripă” ţine, ocrotitor, un obiect din piele, feliat, pe care scrie „Thomlinsons’s of Glasgow”. Oauuuu!!! O minge de fotbal autentică!!! Ştiţi tablourile acelea votive cu Ştefan cel Mare ori Mircea cel Bătrîn cu bisericuţele în miniatură, ctitorite de ei, în mîini? Dacă s-ar face o poză şi s-ar imortaliza momentul, cu siguranţă că aşa ar arăta şi eroul nostru!

Studentul elveţian
Mario Gebauer îi spune. Lui trebuie să-i mulţumim! Dacă n-ar fi fost el, probabil că se gâsea altcineva să o facă. Dar el e descălecătorul. Luna aceasta se împlinesc 104 ani de cînd studentul din Elveţia a adus prima minge în ţara noastră. A apărut cu ea la terenul de la Bolta Rece, lîngă Arcul de Triumf, şi…a aruncat-o la joc. Se auzise de match şi de foot-ball, dar un „obiect” original, cu cameră „Goodyear” nu apăruse pe la noi. Cu un „sezon” înainte, fondase Olimpia, primul club din Bucureşti, aşa că şi pentru asta trebuie să ne ridicăm pălăria la auzul numelui său. Se asociase cu Teo Davilla, fiul lui Alexandru, cel care,  pe 29 ianuarie,  preluase funcţia de director general al teatrelor. Autorul lui „Vlaicu Vodă” nu prea „înghiţea” această prietenie, dar microbul e microb, şi nu avea ce face.

Matchul dela Şosea
Trecură doi ani! 700 de zile de pritoceală, de obişnuinţă cu terenurile pline de nori, cu vremea nefavorabilă, cu specatori suspicioşi în faţa noului spectacol, cu mingea cea autentică. Apoi, pe 2 decembrie 1907, „marele match dela Şosea”, Olimpia – Roma, prima partidă oficială de la noi. Organizator? Mario Gebauer! El, tot el! Scorul contează mai puţin, olimpicii pierdură cu 7-1, în faţa băieţilor de la societăţile de petrol româno-americane, echipaţi cu veste albastre. Cronica jocului e una savuroasă, cu jucâtori „plini de agerime şi în ordinea cea mai perfectă” pentru a urmări „jocurile capricioase ale mingei”

Povestea spune că marele Thomas Alva Edison l-a chemat, într-o seară ploioasă, la reşedinţa sa de la „Menlo Park” pe primarul New Yorkului. A ordonat „Să se facă lumină!”, iar cînd primele becuri s-au aprins, starostele NY-ului a cazut în genunchi şi, înainte ca „Vrăjitorul” să-şi poată trage mîna, i-a sărutat-o! Mario Gebauer n-a fost un inventator, dar azi, la peste un secol de la celebra sa apariţie, merită mâcar un gînd bun de la noi!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

cornel (6 comentarii)  •  21 martie 2009, 16:59

Macar o coroana de flori la mormantul lui din partea FRF ar fi meritat. Poate ca au facut acest gest, dar, personal nu am auzit nimic.Ar fi frumos.

benzeu (1 comentarii)  •  21 martie 2009, 17:03

multzam nene` 🙂

Cosmin Vladulescu (2 comentarii)  •  21 martie 2009, 17:25

Oprisane, esti mare tata!

R (1 comentarii)  •  21 martie 2009, 17:31

Bun articol

jiri prag (2 comentarii)  •  21 martie 2009, 17:38

Am citit regulile şi cu părere de rău trebuie să spun, că trebuie să atac autorul. Aceasta realitate despre care scrieţi s-a petrecut la Bucureşti, dar la Arad s-a jucat primul meci de forbal oficial din România la data de 15 august 1899, deci se pare că Bucureştiul pe vremea aceea nu ştia ce este acel joc cu obiectul rotund după care aleargă nişte flăcăi.
Aici şi dovada În 1890, medicul Iuliu Weiner se întorcea de la Londra – unde-şi făcuse studiile – cu o minge de fotbal în bagaje şi cu regulile jocului în minte.
Peste nouă ani, oamenii din oraşul de pe Mureş aveau să fie chemaţi la primul meci care ţinea cont de regulile englezeşti. 15 august 1899 – ziua în care o combinată arădeană şi o selecţionată universitară din Budapesta au stat faţă în faţă, pe stadionul consacrat mai târziu sub numele Astra-CFR.
În cartea „Fotbal de la A la Z”, Mihai Ionescu şi Mircea Tudoran relatează astfel evenimentul: „Se stabileşte primul meci pentru ziua de 15 august, ora 17, pe terenul viran din apropierea Uzinelor de vagoane.

sorinaccio101 (4 comentarii)  •  21 martie 2009, 17:45

de unde le scoti nea oprisene?

zsigodya (1 comentarii)  •  21 martie 2009, 18:10

Cum ? Nu a fost RRRoman veRRRde cel care a inaugurat jocul cu bashika in Bukale ? Nici un Basarab, Tzepesh sau Patrashcu ? Nu era oare un Mr. Beeeeeee trecut pe la Athos ?
Cum se poate ? Doar se stie ca totul acolo a fost facut (sau mai ales ne-facut…) de rrromani !

normancboy (2 comentarii)  •  21 martie 2009, 18:19

jiri primul meci de pe actualul teritoriu al tarii a fost la Arad
Primul meci din Romania a fost la Bucuresti…La acea data Aradul tinea de Austro-Ungaria

yo pentru jiri prag (1 comentarii)  •  21 martie 2009, 18:43

in 1899 aradul nu era al romaniei , era al ungariei. aradul a revenit romaniei , ca si toata transilvania abia la 1918 la marea unire

Broscuta oac (2 comentarii)  •  21 martie 2009, 18:47

Ei si?

alexandru (6 comentarii)  •  21 martie 2009, 18:54

Mersi pt. articol. bravo pt. comment – zsigodya!

EuCetatean (1 comentarii)  •  21 martie 2009, 19:11

Normancboy si cand te gandesti ca in 1600 a fost o unire a celor 3 teritorii infaptuita de ala ma….cum il chema …a Mihai Ban al Craiovei si inainte cica erau aia aici cu numele ala de masina autohtona …a Dacii cu o Capitala amarata in Ardeal ….sa zicem si noi …stai frate ca primu Roman destept care a reusit o unire a triburilor a fost in Ardeal si nu pe viitorul teritoriu Romanesc? ei cum va place sa ne amintiti de perioada Austr-ungara de cate ori puteti …pfff …ma intreb daca era sa vorbesti Turca acuma …oare tot asa observatie faceai??

mariusz5692 (2 comentarii)  •  21 martie 2009, 19:34

Catalin Oprisan – cea mai buna achizitie a GSP 😀

Super articolul, in stilul dvs obisnuit.

redandblue (6 comentarii)  •  21 martie 2009, 19:51

Zapata cred ca il injura in acest moment pe omul asta ca a adus o asemenea pacoste in Romania :))

jiri prag (2 comentarii)  •  21 martie 2009, 22:07

Eu doar am vrut să constat că primul meci de fotbal oficial de pe actualul teritoriu al României s-a jucat la data de 15.8.1899. Dacă cineva consideră Ardealul şi Banatul mai bine zis Transilvania ca este o parte din ţară pe care „de Gaul” a lipit-o cu forţa de Moldova şi Ţara Romănească atunci îmi cer scuze şi mă închin. Doar admir şi mă minunez, „HAR DOMNULUI” de la distanţă (pe net), câtă ură poate fi în ţară când este vorba despre ceva ce nu a decurs prima oară în Regat. Şi sincer vorbind nici nu mă miră situaţia actuală a fotbalului din România.

bogdan (1 comentarii)  •  21 martie 2009, 22:17

Bravo nea Oprisane ! Ar fi fost fain un dialog cu, DUMNEZEU sa-l ierte, IOAN CHIRILA. Nu vorbesc prostii, eu chiar am invatat geografie si istorie de la inegalabilele carti ale celui ce a fost, dupa parerea mea, cel mai mare narator sportiv din toata istoria noastra.

eewtwe (1 comentarii)  •  21 martie 2009, 23:46

Incredibil,pe orice forum sau oriunde poti lasa comentarii se gasesc 3-4 indivizi sa se certe,nu conteaza motivul,gasesc ei ceva.Degeaba a scris un super articol ca ati gasit voi motiv de cearta.
Felicitari pentru articol,d-le Catalin Oprisan!

normancboy (2 comentarii)  •  22 martie 2009, 0:46

care ura jiri baci?

Eu am venit doar cu o informatie de ordin istoric si cam atat. Am toata stima pentru ardeleni, mi-e drag ca s-or intors la patria muma in nouasuteoptshpe , da adevaru istoric e ca Aradu in 1899 era guvernat de la Budapesta si nu de la Bucuresti. Si-atat. Une vezi tu ura aci, nu ma poci pricepe.

pt EuCetatean

care-i legatura dintre limba turca, dacia , mishu tupeistu si meciu de fotbal din 1899 stie caragiale. si care-i baiu cu austro-ungaria iar nu poci pricepe: diferenta de civilizatie dintre transilvania guvernata de austrieci si fostul regat pupator de salvari e net in favoarea primeia si astazi(statistic vorbind). asa ca nu vad de ce v-ar fi jena de trecutul austro-ungar.

costi (1 comentarii)  •  22 martie 2009, 0:53

Bun materialul, dar …. – Constituirea Societăţei de sport din Ploeşti – „Duminecă 11 aprilie 1904, s’au întrunit în număr mare, la cercul militar central (local), membrii fondatori ai Societăţii de sport din jud. Prahova, înfiinţată prin stăruinţa şi munca colonelului Hîrjeu din Ploeşti. Erau prezenţi peste una sută de membrii civili şi militari. După serbare a avut loc un interesant match de fuot-ball între funcţionarii societăţei petrolifere Româno-Americană, nou înfiinţată”. – ziarul „Prahova” . O altă sursă, d-le Cătălin!

alexandru (1 comentarii)  •  22 martie 2009, 2:34

Frumos articol, e bine sa mai afli lucruri noi.
______________________________________

Pentru jiri – teritoriul numit ROMANIA nu includea la acea vreme Ardealul. Si cum dupa Unire tot teritoriul a luat numele de Romania (nu de Ardeal), d.p.d.v. istoric e firesc ca prima partida de fotbal din ROMANIA sa se desfasoare la data cutare, in locul cutare. Iar Dl. Oprisan exact despre asta a vorbit. Si las-o mai moale cu „Regat vs. Ardeal”: daca un prost pomeneste de aceasta rivalitate, e musai sa ii tii si tu isonul?

P.S.: Daca as vrea sa fiu carcotas, as spune ca abia dupa ce ai aflat ca „primul meci de fotbal” s-a jucat in Bucuresti, ai cautat sa afli daca nu cumva in Ardeal s-a jucat fotbal mai devreme, eventual de pe vremea ghetto-dacilor. Dar nu o voi spune. ^^

hep (1 comentarii)  •  22 martie 2009, 9:19

Toti erau jidani. Asta n-o mai spui?

jhondall87 (3 comentarii)  •  22 martie 2009, 10:13

Jiri subscriu la ce ai spus, prima minge de fotbal de pe teritoriul actual al Romaniei a fost adusa intr-adevar la Arad de medicul I. Weiner. Atestarea scrisa insa a primului meci din Romania apare insa pentru prima data in presa vremii cu vreo 6 luni inainte de meciul pe care il invoci tu, atunci cand elevii Liceului Piarist din Timisoara joaca primul meci de fotbal din Romania (actuala), organizatorul meciului fiind profesorul de gimnastica C. Muller.

iocs (1 comentarii)  •  12 aprilie 2009, 14:49

Primul meci de fotbal de pe teritoriul Romaniei l-a jucat Becali la Dinamo II :))

Comentează