Am fost o zi fotbalist de Divizia B

…sau şi mai interesant: am fost o zi tribună supărată la Viitorul Caracal

Din Liga a II-a, noi, românii consumatori de ştiri din fotbal, cunoaştem numai rezultatele de etapă, iar duminică seara şi clasamentele. Numai nume de echipe şi cifre şi, spre sfîrşit, nişte veşti de complezenţă despre promovatele care urcă doar ca să aibă de unde cădea. E tot ce află şi un parior din Singapore, dacă vrea să piardă nişte bani la loteria neagră a fotbalului din România B. E logic, e previzibil, e ca şi dovedit că toate pariurile din Singapore sînt ale unor români. De fapt, tot ce ar trebui să fie de cîteva zile încoace dezvăluiri majore şi-n exclusivitate din lumea pariurilor e o chestiune de logica vieţii şi a ratării în B. Nu-i voi zice Liga a II-a, fiindcă aşa îi spun doar Federaţia şi ziarele. Provincia îi spune tot Divizia B. Un nume care semnifică şi un fotbal de categoria a doua.

Citind dezvăluirile din Gazetă, m-am întors cu memoria la anii de dinainte de 1989, cînd se publicau reportaje “de senzaţie” cu titluri precum “Am fost o zi gunoier” sau “Am fost o zi vînzător la Aprozar”. Din aceste anchete, interviuri şi reportaje rezultă că un jucător de B nu ar avea nici un motiv să joace pe bune. La cît se cîştigă din fotbalul pe bune în B, singura nădejde într-un plus semnificativ de cîştig e în fotbalul pe rele. Speranţa e tot în pariuri şi în înţelegerile subterane. Un tun face cît contractul pe cîteva luni. Dacă aş fi o zi fotbalist în B, tot ce m-ar interesa ar fi combinaţiile care duc la bani, nu la fotbalul propriu zis. Cînd românul din B vede cîţi euro primeşte numai la instalare un zero ca Platini ori un zero cu picioare scurte ca Tatu, e logic să nu mai spere nimic de la cei zece, doisprezece ani, cîţi îi sînt daţi ca să-şi facă un nume.

Şi nici nu-i necesar să fii o zi fotbalist mediocru de B. E destul să gîndeşti ca el şi să iei aminte la ce se întîmplă în ţară. În banii fotbalului, statul nu se bagă. De ce s-ar băga în banii pariurilor? Ce treabă să aibă România cu Singapore? Ce poate să păţească un mic patron din B dacă aranjează un meci, cînd pentru inginerii de milioane în A Justiţia împarte achitările ca pe nişte diplome de onestitate? În B, sînt alte legi, alte relaţii între patroni şi fotbalişti, alte mişmaşuri fiscale. Totul e altfel. Şi nu altfel numai prin relaţie cu fotbalul din A, ci cu viaţa. Prin comparaţie cu înjurăturile pe care le adună într-un meci fotbalistul de B, cele din Giuleşti, din Groapă şi de pe stadionul Stelei sînt vorbe de alint.

De aceea, un reportaj cu titlul “Am fost o zi spectator în B” îmi pare din start mai interesant ca unul cu titlul “Am aranjat o zi un meci cu Chiajna în B”.

9 comments ↓

# 9 Supporter on 08.05.12 at 12:39 pm

Am fost o zi editorialist la ziar.

Din ciclul: “stiu eu mai bine de la birou cum e treaba”. De la analfabetii Messi si Cristiano, trecand pe la antrenorii romani foarte slabi, autorului ii pute azi fotbalul de la divizia B.

Rezumand istoria articolelor si aparitiilor televizate: cainele moare de grija drumului si TO de grija banilor lui GB.

PS: pentru cine se intreaba de ce ii citesc, totusi, articolele: exista mereu loc de mai rau, vreau sa vad pana la ce orizont merge multilateral-dezvoltarea acestui autor.

# 8 nudetruth on 07.05.12 at 4:35 pm

oare industria de pariuri plateste ceva cluburilor fiindca ii baga in oferta de pariuri? ar trebui sa fie ca un drept de copyright - daca difuzezi/speculezi munca mea, pentru profit, atunci trebuie sa ma platesti.

# 7 GRadu on 06.05.12 at 1:45 pm

“e ca şi dovedit că toate pariurile din Singapore sînt ale unor români”

O aiureala mai mare nu am citit de mult. Singapore, judet romanesc! Unde nu au voie sa parieze decit romanii.

# 6 Pupinkuresku on 06.05.12 at 1:06 pm

Divizia B , sau a doua, in germania are o singura serie, pentru 84 de milioane de locuitori si un fotbal la fel de departe ca cel din romania. Cred ca asta spune totul. Daca nu este de ajuns si liga C ( a treia ) are tot o singura serie ! ? Acolo fotbalul are substanta. Articol f. bun , la obiect . Federatia are toata vina.

# 5 bubobu on 05.05.12 at 10:55 pm

Sa fim onesti acum,daca 88% din romani ar fi in pozitia (situatia)unui fotbalist de div B suta-n mie ar fi procedat la fel…zic 88% ptr ca ca ceilalti 12% reprezinta organele statului(judecatori,parlamentari,deputati+baietii DESTEPTI)

# 4 louis on 05.05.12 at 3:43 pm

Adevarat.Ma bucur ca mai sunt si oameni care vad adevarata realitate.Eu nu-i condamn pe jucatorii din B ca joaca la pariuri

# 3 alexandru on 05.05.12 at 2:19 pm

Viziunea dvs corespunde cu titlul - extras din gsp.ro. Daca v-ati oprit bucuria jocului Barcelonei, desi eu nu cred c-asa fuse vointa, atunci e cumva logic sa gasiti formule materialiste intr-o competitie vadit corupta, adica Liga II.

# 2 Marcel on 05.05.12 at 1:37 pm

Probabil cele mai profitabile ponturi din Romania le gasiti numai pe www.pont1×2.com, oferim zilnic meciuri free cu incredere de peste 85%.

# 1 Veverita Catalin on 05.05.12 at 12:39 pm

Maestre, finalul e apoteotic! Cred ca nu intamplator ati folosit ca exmplu pe cei de la Chiajna! Luni seara vom vedea daca ati avut dreptate…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.