Hazoasa angoasă

Recunosc: nu ştiu să detectez un blat

Ca bătrîn cinefil, nu pot decît să mă bucur pentru insistenţa cu care îmi joacă zilnic în faţa ochilor titlul acelui film admirabil regizat de fiul domnului Adrian Porumboiu: A fost sau n-a fost…? Acolo, întrebarea era dacă a fost sau nu revoluţie în ‘89. Aşa cum se întîmplă de atîtea ori în ţara asta tristă, dar plină de humor (sorry, dar e cea mai cuprinzătoare definiţie a ei), drama unei interogaţii se modifică în comedia ei, că altfel nu ar fi dramă. Azi, cînd am trecut de la radiofonicul fotbal minut cu minut la telefotbalul de zi cu zi - şi nu ştiu dacă e mai bine - apăsătoarea problemă s-a transformat în hazoasa angoasă: a fost sau n-a fost blat?

Personal, o recunosc, nu mă mai pot uita în direct la un meci - cu sau fără străinezi la centru şi la tuşă - în afara acestui chin şi el în cele din urmă vesel: “Bă băiatule (adică eu), fă ochii mari, holbează-te la maximum, fă apel la cît fotbal ştii, e blat aşa cum s-a anunţat sau e un…” nu pronunţ rima, că nu vreau să fiu şi mai destrăbălat decît patronii, mă înţelegi? Vin imediat şi iar recunosc că oricît apelez la cultura mea fotbalistică, nu am detectat pe loc, imediat, nici un blat la noi, cu atît mai puţin la ăia. E limita mea, mi-o asum, nu analizez din ce vine, probabil din profunda mea incapacitate de a fi altceva decît un fraier în acest condiţii istorice ale şmecheriei multilateral generalizate (sper să mi se accepte decenţa exprimării). Totuşi, oricît mă străduiesc, oricît mă holbez, nu văd blatul, îl văd doar pe Grigore şutînd perfect pentru 1-0 la Ploieşti - imediat mă sună un drag dinamovist să mă întrebe dacă m-am prins la cum a plonjat Luguşoru’ la şutul lui Grigore şi-mi explică secundă cu secundă. Nu-l pot combate…

Seara îl aştept să-mi explice care a fost blatul din Groapă, cum şi de ce l-au lăsat pe Adrian Prinţu’ să alerge singur cu mingea, în min 90!, şi să şuteze impecabil pentru 2-2. Sau n-a fost blat!? Nu mă sună, şi în întunericul nopţii îmi apare întru totul luminos Rui Duarte, străinul care nu discută decît cu oamenii inteligenţi şi se minunează cum de putem să dăm importanţă atîtor proşti. Eu cred că a fost declaraţia zilei şi ea mă presează să dau pe faţă că mai mult decît blaturile mă interesează să văd un meci în care pretendentele la titlu, granzii ăştia inexistenţi din 3 în 3 zile, să joace cît de cît bine timp de 90 de minute. Altfel, ca manchesterist în durere, îi mulţumesc lui Ilie Dumitrescu că e singurul din jurul meu care mai crede că putem lua titlul, asta după ce Sir Alex i-a făcut - auzi scandal! - pe cei de la City de gălăgioşi…

18 comments ↓

# 18 ciupi on 08.05.12 at 3:12 pm

de ce sunteti “mancheterist in durere”?! city nu-i tot de pe-acolo?! ce daca-i din alt cartier… si va rog sa nu va mai prefacetzi ca nu va prindetzi la blaturi. astea nu se fac cu suturi ca al lui grigore (da’ ala cu steaua cum vi s-a parut?), ci cu plan general, de 90 de minute.

# 17 gorun on 07.05.12 at 2:03 am

Un meci in care BLATUL n-a invins a fost Dinamu - Argesul, cand magicianul Dobrin si-a pornit motoarele driblingului sau magistral si le-a suflat, celor ce se pregatisera de mare tambalau, titlul. chiar la ei in bârlog. Acel meci a fost si va ramane in analele fotbalului mioritic

# 16 eu on 05.05.12 at 7:17 pm

Rapidescule,
esti o lichea daca il ataci pe Maestru! Dar, traim in ro care este singura tara care nu isi respecta valorile!!
Razvanica nu o sa fie niciodata antrenor!!
A facut nationala praf, el care se umfla in pene dupa un egal cu Franta, egal care oricum nu conta. Dupa care a iesit din fotbal pe usa din dos; cum nu are ca argumente tehnice pt echipa, el este prieten cu jucatorii si le mai baga un “haide ba baieti, ce naiba”. Iar atunci cand pierde gaseste mereu un vinovat pe care il mai arata si cu degetul!
NU o sa fie niciodata antrenot pt ca este frustrat din cauza ca nu stie sa piarda!!
Uite-l si acum ce frustrat este acest individ care a ucis un copil in accident acum 20 de ani si care nu facut nici un minut de puscarie doar pt ca era fiul lui M. Lucescu (frustratul si blatistul care retrograda Timisoara).

# 15 nudetruth on 05.05.12 at 7:14 pm

Blaturile nu trebuie sa fie detectate de public. De detectarea lor are nevoie doar cine vrea fotbal cinstit si are datoria sa se joace fotbal cinstit, si vrea sa demonstreze blaturile cu dovezi, ca sa fie fotbal cinstit in ROmania (cazul FRF, LPF, chiar DNA poate, daca vor). Publicul nu are nevoie sa detecteze blaturile, din moment ce insisi oamenii din stafful cluburilor le declara in presa. Prin asta, publicul stie ca se fac blaturi, ca se dau valize, ca se vand meciuri, doar ca nimeni nu aduce dovezi concrete, si atunci castiga doar organizatorii show-ului de barfa sportiva, nu sportul.

# 14 lol on 05.05.12 at 12:13 am

Sanatate, maestre.

(Pentru rapidisti sunteti prea subtil. Atat de subtil, incat si acolo unde scrieti “nu am detectat pe loc, imediat, nici un blat la noi” sau “oricît mă străduiesc, oricît mă holbez, nu văd blatul” ei citesc printre randuri. Daca si la “Rui Duarte se minunează cum de putem să dăm importanţă atîtor proşti. Eu cred că a fost declaraţia zilei” ei cred ca ati scris ca Rapidul a facut blat, facand-va, automat, prost, pe Dvs. insiva, nu mai e nimic de zis. Le dorim, asadar, cu totii, sa fie sanatosi. Mintal)

# 13 mihnea on 04.05.12 at 11:42 pm

eu n-as putea aminti decat un singur meci unde sa fiu suficient de convins cat sa afirm ca a fost blat - un petrolul rocar, televizat, unde, la un moment dat, marcatorul primului gol (minutul 80, poate chiar peste - cu rocarul catre retrogradare) in loc sa se bucure isi pune mainile in cap. s-a terminat bine, petrolul a intors miraculos meciul iar rocarul s-a dus in b…

# 12 gicu on 04.05.12 at 11:28 pm

Sanatate, maestre!

# 11 victor L on 04.05.12 at 7:22 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
(Eu nu prea mai cred in titlul la United.)
Hai ManU.
Si bravo Real.

# 10 lebateauivre on 04.05.12 at 6:25 pm

care cum deschide gura: blat ! facem umbra pamantului degeaba, zau !

# 9 jorj on 04.05.12 at 5:13 pm

rapidescu, delillo, flinkere, cum ati ajuns, ma, voi alfabetizati? ca nu pareti inzestrati cu creier si totusi scrieti corect (sau macar pe-aproape).

# 8 eus on 04.05.12 at 4:57 pm

Pai fiul n-are un nume… propriu si personal?

# 7 Gruita on 04.05.12 at 4:02 pm

Şi eu sunt rapidist. Totuşi, mai citiţi o dată articolul. Cu mai multă atenţie. Mai bine ne-am stoarce imaginaţia să ne dăm seama cine este “drag”-ul căruia a omis intenţionat să-i pună ghilimelele conjuncturale.

# 6 durden on 04.05.12 at 4:01 pm

nicio sansa la titlu!city la puetere cativa ani pana vor veni din nou arsenal si liverpool din spate,veti vedea.balonul united s-a spart

# 5 Gruita on 04.05.12 at 3:56 pm

Radu, tată, Radule!…

PS. Virgula aceea suplimentară vine de la cei fix trei ani pe care îi ai în plus faţă de mama mea.

# 4 Sofocle clujeanul on 04.05.12 at 1:40 pm

…tocmai incepusem sa ma indoiesc ca mai exista valori morale si luciditate in fotbalul romanesc …Domnule Cosasu , mersi pentru articolul asta …
…citeam undeva ca vedeniile conspiratziilor la tot pasul e o boala a societatziilor nedezvoltate…

# 3 David Flinker on 04.05.12 at 12:00 pm

Foarte amuzanta incercarea domnului Cosasu! Dumnealui incearca sa para impartial si in acelasi timp acuza Rapidul de blat la Ploiesti. Si mai amuzanta este alegerea lui de “blat”, cand CFR - Brasov a fost mai mult un meci de volei, iar Steaua - Petrolul a fost un meci bio… unde nici Greenpeace nu reusea sa opreasca asa de bine “Petrolul”. Continuati pe drumul asta, sa va mearga bine!

# 2 Domnul DeLillo on 04.05.12 at 11:03 am

@Rapidescule, aberezi in stil de mare campion. La randul meu sunt rapidist, insa cuvintele tale la adresa progresistilor mi se pare uber-nedrepte!

# 1 Rapidescu on 04.05.12 at 9:57 am

domnule Cosasu, nu va mai prefaceti ca va considerati un “fraier”, nu mai incercati sa pareti impartial, ca nu sunteti. ce s-o mai intoarceti, ati scris un articol despre blaturi si singurul exemplu (insinuat, chipurile cu inteligenta) incrimineaza, bineinteles, Rapidul. nicio vorbulita despre victoriile Stelei la U Cluj si Galati.
ati ramas ceea ce ati fost intotdeauna: un progresist, adica un sclav al stelodinamovismului. progresistii sunt acei ipocriti care vor sa para liberi de sistem, dar neavand curajul, vana de a fi rapidisti, sfarsesc prin a se supune celor doua clone sovietice, cu eticheta lor bleu-albastra cu tot.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.