Alba are, neagra are, care e cîştigătoare?

Aici e şmecheria: cu ce o să strice arbitrii străini îşi mai spală din păcate ai noştri

Discuţiile despre străinii care ar fi să asigure corectitudinea luptelor pentru titlu ale celor cinci pierd din vedere arbitrajele, nu mai puţin viciate, ale retrogradării. Decizia CEx-ului vine să confirme ceea ce vede de ani buni toată lumea. Cînd primii cinci investitori insistă să aibă arbitri din afară nu e numai fiindcă se tem că arbitrii noştri vor fi cumpăraţi de rivali. Ei ştiu sigur cine se vinde şi cu cît, deoarece au cumpărat an de an arbitri şi cunosc mercurialul şi oferta. Disputa, prin urmare, nu pleacă de la nişte prezumţii, ci de la ce se ştie. De la ce ştie fiecare că a plătit, cu cît şi pe cine. Grija nu e că ar trebui să fie licitaţi toţi arbitrii meciurilor pentru titlu. Grija e că ar putea înnebuni mercurialul şi că o valiză cu 1,7 milioane de euro n-ar ajunge nici pentru arbitrii de tuşă. Sumele, aparent mari, pentru arbitrii străini se vădesc a fi o nimica toată faţă de sumele care ar intra în joc la tranzacţionarea autohtonilor.

De ce patronii formaţiilor retrogradabile nu vor arbitri străini e iarăşi limpede. Una e să plăteşti nişte arbitri ca să devii echipă de Liga Campionilor sau de Liga Europei şi alta să dai un ban bine chibzuit la centimă ca să nu retrogradezi. Cheltuiala cu arbitrii şi cu vînzarea ori cumpărarea de puncte este nu doar mult mai mică, în jumătatea de jos a clasamentului, decît la vîrf. Dar şi cu un grafic al plăţilor mai relaxat. Plăţile pe sub mînă se fac cu poşeta şi cu buzunarul, nu cu geamantanul. În fotbalul nostru mic, pokerul cu poturi mici dă cam aceleaşi plăceri şi răzbunări ca acela pe milioane.

E vorba, prin urmare, de două campionate, cu legi nescrise, foarte diferite unele de celelalte. Ce treabă să aibă CFR Cluj cu Sibiul ori Mioveniul? La o adică, sînt echipe care pot fi cumpărate cu tot cu stadioanele locale. Bîzîie ele, se mai aşază ele de-a curmezişul pentru trei puncte, dar altfel nu face să-ţi pui mintea cu ele. E şi o chestiune de brand. Nu-i nici o nenorocire dacă o retrogradabilă bate Steaua, totul e ca Steaua să nu piardă cu Dinamo, cu Rapid, cu CFR Cluj sau cu Vasluiul.

Ion Crăciunescu n-are motive să se pună contra arbitrilor din afară. Scapă de un chin, are şi el un concediu plătit şi fără înjurături din toate părţile, se poate bucura şi el, ca omul, de răul celor care l-au făcut să lăcrimeze. O să mai plîngă în direct, dar de rîs. De fapt, soluţia cu arbitrii străini e bună şi pentru spectacol. Are toată ţara ocazia să se descarce pe Europa. Cu două, trei vicieri de rezultat, au şi ai noştri scuze la nivel înalt. Proştii şi corupţii Europei sînt ocazia ca proştii şi corupţii noştri să aibă o scuză.

9 comments ↓

# 9 aurica bentu on 26.04.12 at 5:33 pm

Arbitrii nostrii de varf,de multa vreme,au intrat in combinatii cu echipele si au compromis in acest mod arbitrajul romanesc;ei nu au avut de suferit,arbitreaza in continuare,ceilalti mai ,,fara nume’’sant pedepsiti crunt.M.Sandu s-a spalat pe maini si,sub presiune l-a ,,uns”pe Craciunescu sef peste hoti(numai pe acestia ii apara),dar a avut grija sa dirijeze importul de fluierasi,caz in care seful lor a spus ca-si da demisia.Dar ce,mai pleaca cainele de la macelarie?Ba mai mult,face ce vrea,are reguli proprii(sau n-are niciuna),ia masuri aberante invocand greselile predecesorilor(niste hoti si ei!)conduce singur(comisie este de decor,stie ca nimeni nu-l controleaza)amestecand valorile,cate sant ele cu pretendenti imperbi dar pilosi.La barbati arbitreaza arbitrii femei iar la fotbalul feminin arbitreaza barbati(ca niciunde in lume).In niciun domeniu nu se promoveaza sarindu-se peste 2-3 trepte ierarhice.Craciunescu o face nonsalant!Haosul este total,delegarile se fac pe prietenii,este mai rau ca inainte!Militeaza maestre pentru curatenia necesara si in acest domeniu,nu-l mai aparati pe Craciunescu(ma refer si la comentatorii tv)este aberant prin ceeace face si pozeaza(fals)intr-un bine intentionat.P.S.Sa urmariti, in vara,ce loturi de arbitrii are sa faca! Numai bine!

# 8 nudela on 24.04.12 at 11:08 pm

castiga cine e onest, mereu

# 7 aci on 23.04.12 at 7:24 pm

oamenii acestia de pă tron care isi zic patron (de club), nu prea fac fotbal, ci mai mult aranjamente si blaturi, cu valize de bani. ei se plang ca fotbalul e corupt, dar chiar ei ar trebui sa-l faca sa fie curat. presa sportiva ii aduleaza, ii maguleste, ii cheama, tanjeste dupa ei - cand presa sportiva ar trebui sa fie tocmai acel factor obiectiv care sa analizeze competitia si strategiile din afara, nu de dedesubtul acestor patroni…

# 6 Tudor on 23.04.12 at 6:29 pm

Shoric, si asta insemna ca de-acum, in vecii vecilor, tot asa trebuie sa ramana?

# 5 Shoric on 22.04.12 at 8:16 am

bre nea Tudore , cand erai mata tanar ficior si se juca futtbolu` cu mingi din piele de cuc cu siret pe partea stanga , nu erau arbitrii corupti cu 3-4 kile de carne si o damigeana de vin ? sa nu mai zic de tov. presedinti de judeteana care erau direct raspunzatori de echipa locala , si care mai cumparau un meci cu un vagon de tacamuri de pui sa castige si echipa lui , sa aiba cu ce se lauda la sedintele de partid ?

# 4 Mircea Ionescu(am scris si numele-sa nu fie confuzie) on 22.04.12 at 6:03 am

Mai “maistore”, Gica mingica - Ogica, inainte de a posta un comentariu, este civilizat sa citesti articolul. Daca ai fi putut (vorbesc de citit cursiv, nu silabisind si mancand literele) ai fi inteles, poate si tu cate ceva.
Respect, domnule Tudor Octavian.

# 3 gica mingica on 21.04.12 at 4:47 pm

un articol scris in nota luarii de cuvant a unui subinginer sau maistru la o sedinta de sindicat…

# 2 evolution on 21.04.12 at 3:56 pm

Bine maestre, dar viitorul cine-l asigură? Că toți ne spălăm pe mâini. Baza , cu regulile ei, cine o asigură?? Cine duce mai departe sarsanaua umplută cu ce au învățat ?? Sau o luăm la buchiseală de la abecedar? Îi executăm pe ăștia și peste zece ani o să-l vedem TOT pe analfabetul școlii de vară PRO, tot pe Crăciunescu cu tabla virtuală, tot pe Gigi și colegul premiant Grigoroiu. Să trăiți!

# 1 ovidiu-3003 on 21.04.12 at 3:19 pm

Frumos …bine punctat …avem doua campionate …dar patronii sunt la fel de corupti …numai sumele difera .

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.