De banii fotbalului fac mişto doar cei care nu-i au

Ingineriile de la Chiajna sînt, de fapt, nişte găinării de subingineri şi de maiştri

Tot ce are un trecut pe bani a născut zicale, aforisme, anecdote. Umorul apare după ce încep să funcţioneze legile şi regulile. Cu banii fotbalului însă nu glumeşte nimeni. Sînt mulţi, prea mulţi ca să poată fi controlaţi, iar lumile care-i circulă sînt prea dure şi prea vaste ca să ţină seamă de legi. În banii fotbalului, regulile şi legile, ca în toate domeniile fără o istorie aşezată, sînt făcute spre a fi călcate. Cît timp faci un blat la Chiajna şi poţi să pariezi pe el la Singapore, statul nu poate fi decît încă un spectator la blaturi. Cei dovediţi şi condamnaţi au fost ori neglijenţi, ori proşti, ori au ignorat regulile nescrise ale banilor din fotbal. Aici e cheia afacerii: regulile nescrise sînt puţine şi de aceea funcţionale. Banii fotbalului îi centrifughează şi-i dă pe mîna statului pe neglijenţi şi pe proşti.

Toate discuţiile despre Chiajna şi ingineriile lui Reghecampf, toate speculaţiile vizavi de viaţa secretă a lui Şumudică ţin de spectacolul cel mare, cel adevărat, de după meci, nu de banii fotbalului. Cine se inflamează la blaturi înseamnă că nu a priceput nimic din Liga lui Mitică şi din biografia lui Mircea Sandu. Fotbalul e un paravan şi un mecanism. Trebuie să fii un întîrziat în veac, ca să numeşti fotbalul românesc sport. În cîteva ţări, da, fotbaliştii au o formaţie de sportivi, dar tot ce conta în Anglia, cînd a fost inventat fotbalulul, nu mai contează nici în Anglia. Contează mai mult ca în alte ţări, dar nu ca odinioară. Tot ce pare secret în existenţa unor echipe ca Urziceni, Chiajna, Mioveni, Sportul sau Bistriţa e, de fapt, la vedere. Aici e nebunia, că insistăm să vorbim de aranjamente greu de probat, deşi totul e pe faţă, cu banii pe masă. De la maeştrii blaturilor cu statul, cu fiscul şi cu partidele.

Reghecampf e diversiunea pe care Liga şi Federaţia o aşteptau ca pe sfintele moaşte, ca să mai potolească o vreme presa şi publicul. Dintre toate afacerile cu fotbal, aranjamentele de la casele de pariuri sînt cele mai mici. La Chiajna, banii nu sînt plimbaţi cu valiza, ci cu poşeta. N-ar fi exclus ca Liga şi Federaţia să pună de un mic linşaj la madam Reghecampf. Cînd se înmulţesc ciubucarii şi şumudicarii, se strică mercurialul. Meciurile încep să se vîndă cu sacoşa, nu cu geamantanul.

ÎI vezi tu, dragă cititorule, pe alde Reghecampf şi Şumudică la masa tratativelor pentru titlu şi primele şase locuri? De aceea, vin şi zic: scandalul pariurilor nu e un scandal. E modul în care banii fotbalului încep să producă proverbe, zicători şi glumiţe. Trebuie să se rîdă şi la Ligă de ceva. De “Mitică la brutărie” nu se rîde.

39 comments ↓

Pagini: « 2 [1] Afiseaza toate comentariile

# 19 ciupi on 15.04.12 at 6:06 am

liga noastra bezmitica, iertati-ma daca ma repet, este un graunte de nisip angrenat, cu sau fara voia lui, in cea mai mare mlastina a planetei: pariurile. ma infior cand vad in listele de propuneri ale caselor de vandut blaturi partide disputate intre minori (ultimul exemplu: campionatul mondial sau european, nici nu mai stiu bine, intre voleibalisti de pana la 18 ani). o mai zic odata: pariurile vor distruge in cele din urma ideea de sport.

# 18 ion_din_vale on 14.04.12 at 11:24 pm

despre atotputernicul romanilor, gigi mesia becali si-ale lui blaturi, cand vedem si noi ceva condamnari? sau e ordin de la imparatie sa nu se divulge adevarul? ooooooooooo, mii de scuze, am uitat ca gigi nu joaca la pariuri si nici steluta romanilor nu e listata in Singapore. el, maria sa, jiji, doar premiaza adversarele (adversarele cui?), adversare adversarelor, care, culmea ironiei, peste 2-3 meciuri, o intalnesc pe… steluta.

# 17 Spectator on 14.04.12 at 10:01 pm

Nu cred ca parurile sunt o cauza ci un efect al unui sistem infect, construit pe spatele unui sport care inseamna in primul rand emotie si pasiune si abia apoi ratiune. Marea miza in fotbalul de la noi este imaginea publica care te recomanda pentru a face parte dintr-o societate aparte, o casta, care se conduce dupa propriile reguli, rupte de viata reala a suporterilor care infrunta frigul si ploaia pe stadioane. Ei sunt lumea calduroasa din spatele geamurilor groase ale lojelor grobiene plombate in stadioanele noastre ponosite si golase.

# 16 emg on 14.04.12 at 7:58 pm

bine scris

# 15 Paul B. on 14.04.12 at 5:24 pm

Ai comparat Bistrita cu Chiajna si Urziceni? Serios?

# 14 kkciosuldelahamangia on 14.04.12 at 4:57 pm

da , dar sunt altele pe fata, de ex. steaua e arbitrata mai mereu de tudor in deplasare, sau acasa, si mai e unul, cu care de cind e arbitrata, nu a pierdut niciodata ! ca sa vezi cum teoria probabilitatii, nu poate fi aplicata fotbalului mioritic.

# 13 blaturel on 14.04.12 at 3:36 pm

Bravo Maestre !

ps : mitica la judecatorie !

# 12 Freddy RE on 14.04.12 at 3:23 pm

110% corect!
Respect, TO

# 11 Supporter on 14.04.12 at 3:02 pm

Nea Tudore, dar tu ce mari facultati ai absolvit de iti put asa de rau subinginerii si maistrii astia? De-aia ne e si asa de bine, ca ajung toti ingineri in fotbal fara sa fi dat cu piciorul in minge.

# 10 Sandhu on 14.04.12 at 2:16 pm

Io nu inteleg de ce cinstitii subingineri si maistri sunt mentionati intr-o comparatie care nu-si are locul. Cred ca mafia pariurilor nu are si nici nu va avea forta necesara sa patrunda intr-un campionat civilizat. Normal, la italienii necivilizati e hotia cea mai mare, in principal la Juve si Milan. Dar in rest, nu-si risca niciunul cariera pentru salariul pe o luna, ca sa tranteasca un meci.

# 9 dan88 on 14.04.12 at 1:23 pm

Dl. Tudor Octavian este un om vertical din toate punctele de vedere, si un scriitor foarte fin, insa mai si trebuie sa stii sa-i gusti articolele!Iar cand e acid, stie exact ce spune, pacat ca altii care-l citesc sant cam limitati, sau au poate, alte interese…RESPECT, TUDOR OCTAVIAN!

# 8 dac.impielitzat on 14.04.12 at 1:07 pm

superb articol! m-a uns la inima.

# 7 taunul. on 14.04.12 at 12:19 pm

@gigi - meseria lui T. Octavian este sa comenteze , asadar asta face : comenteaza mereu. Arata-ne tu fructele proaspete si bune din fotbalul romanesc. Ori vertical , ori imaciuitor, alege.T. Octavian este vertical , nu impaciuitor.La cum a ajuns fotbalul romanesc, nu mai poti fi impaciuitor. Cutia Pandorei este intreaga conducere a fotbalului(corect ar fi circului) romanesc.Dar , tu te faci ca nu intelegi pt. ca si tu esti un gigi, mitica etc.

# 6 Taunul on 14.04.12 at 12:14 pm

@gigi - meseria lui T. Octavian este sa comenteze , asadar asta face : comenteaza mereu. Arata-ne tu fructele proaspete si bune din fotbalul romanesc. Ori vertical , ori imaciuitor, alege.T. Octavian este vertical , nu impaciuitor.La cum a ajuns fotbalul romanesc, nu mai poti fi impaciuitor. Cutia Pandorei este intreaga conducere a fotbalului(corect ar fi circului) romanesc.Dar , tu te faci ca nu intelegi pt. ca si tu esti un gigi, mitica etc.

# 5 dez on 14.04.12 at 11:16 am

Ce vrei sa spui cu acest titlu ?
De ce-i desconsideri pe subingineri ?
Cauta-ti o slujba de barbat!
Probabil ca nu esti in stare sa muncesti ca un barbat si te ascunzi in spatele articolelor tale de doi bani in care nu-ti exprimi decit neputinta.Tu doar critici .

# 4 IPSILANTE on 14.04.12 at 11:13 am

Mare adevar graiesti, maestre! Dar, nici o noutate. Orice chior, orb, Dragomir sau Sandu, stie asta. Ei, si? La ce ne foloseste? Ei cu interesele lor, noi cu mascarile si trucajele lor… Pe cine mai intereseaza? Asa ne-am invatat sa savuram traiul in minciuna ca, daca de maine am reveni la o stare corecta, ne-am plictisi si, probabil, am pune de un pariu. Nimic nu mai e cum a fost… Eu ma cred, adesea, depasit de vremuri, desi sint mai “fraged” ca Sandu si Dragomir. Ei ma socheaza, mereu, cu tineretea lor in ale adaptarii si insusirii, celor mai noi “mecanisme” si “metode”, din “industria” fotbalului modern… Sa treci de la “stilul “Padureanu” la stilurile “Reghecampf” sau “Sumudica” e chiar o arta… Ei o au! Citeodata, mi-e dor de fotbal… Adevarat…

# 3 dorel on 14.04.12 at 11:06 am

adevarat spuneti maestre,doar o mica observatie:din totdeauna blatul a fost frate cu fotbalul,precum codrul cu romanul,nici nu s-ar putea altfel! ar insemna ca fotbalul sa fie unica afacere in care investitorul sa fie din start perdant certamente. daca discutati cu balaci pe aceasta tema, ar putea iesi un volum interesant despre blatul cu specific national!

# 2 gigi on 14.04.12 at 11:02 am

tudor octavian asta ,se pricepe la toate …la politica , la economie , la arta , la juridic ,pana si la fotbal . eu stiu o vorba veche : cand te pricepi la toate , nu te pricepi la nimic ! T. Octavian e exemplul clasic! Esti plictisitor omule cu rautatile …cu frustrarile tale . E tipul de om care tot timpul are ceva de comentat , care nu vede decat fructele stricate. Pacat … la varsta lui ar trebuie sa fie mai vertical , sa aiba o viziune mai impaciuitoare …. el este o cutie a pandorei !

# 1 phoneme on 14.04.12 at 10:59 am

Fraieri sunt cei ce mai vad Liga 1 ca o competitie sportiva. Este doar o masinatiune pentru produs bani si influenta. Fraieri sunt cei ce mai cred ca Iancu sau Mititelu vor binele oraselor unde au nenorocit echipe de legenda. Fraieri mai suntem noi crezand ca Mitica sau Sandu or sa pice la puscarie, cum e normal intr-o tara civilizata.

Pagini: « 2 [1] Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.