Să nu-i uităm pe antrenori…

…fiindcă şi ei duc fotbalul în jos. Mai ales ei!

Dacă în Liga-ntîi am avea un singur antrenor foarte bun, atît de bun încît să ne întrebăm de ce nu pleacă naibii odată în Germania sau în Anglia, să ne lase în nimicnicia noastră, să nu ne mai oblige la comparaţii, am avea, în sfîrşit, şi un motiv temeinic să discutăm toate cauzele căderii de sistem în fotbalul românesc. În România însă nu avem nici un antrenor de clasă. Nici unul! Nu avem o unitate de măsură autohtonă a calităţii. Nu avem la ce ne raporta. Petre Grigoraş e, într-adevăr, un antrenor bun, numai că e onest şi a înţeles la timp că, în trei-patru etape, la Steaua, Dinamo sau Rapid, poate să piardă tot ce a obţinut la echipele din provincie: o imagine onorantă, respect în oraş şi în media, un statut profesional demn.

Deoarece nepriceperea, obrăznicia şi cabotinajul antrenorilor “de prima ligă” au devenit lege, simţul critic al comunităţii s-a blocat. Gîndim că altfel nici nu se poate, că aşa trebuie să fie antrenorul român, un palavragiu, un om care se lasă jignit de toţi patronii, un ins care nu se pricepe la mai nimic, dar care reuşeşte, cu mediocritatea asta a lui, s-o ducă bine. Obţine astfel cel mai bun preţ pe piaţa umilinţei şi a picioarelor în fund. De aceea nu se sesizează nimeni de condiţia jalnică a antrenorilor cu nume. Nu fiindcă-s mulţi, ci pentru că aşa sînt toţi, o apă şi un pămînt.

Orice cuvînt alertează o imagine. Zici cal şi cu ochii minţii vezi secvenţa, trăită cîndva, care te-a impresionat cu un cal. Dar dacă zici antrenor, ce vezi cu ochii minţii? Vezi un ins de cauciuc care ţopăie şi-şi smulge părul din cap, care dă cu pumnu’-n vînt, care urlă pe marginea terenului, care se dă în stambă mai rău ca la bîlci, unul care are un dicţionar foarte limitat, din care foloseşte frecvent doar patru vorbe: provocare, arbitri, furt şi penalty. Toate interviurile date de antrenori le-am mai citit de sute de ori, toate angajamentele la numirea în rost sînt găunoase şi ne trimit cu ideea la vechea zicală naţională: pe patroni să-i pupi în bot şi să le iei tot.

Eu, fiindcă nu sînt obligat să am de-a face cu antrenorii de acasă, purtaţi de două decenii de toate echipele de Liga întîi, ca hainele second hand, şi nici cu cei alungaţi din nişte ţări cu un fotbal mai prost ca al nostru, îmi permit să observ adevărul. N-au cum să mă înjure în faţă. Îi înţeleg pe confraţii cronicari, comentatori şi reporteri. Ştiu şi ei că aşa stau lucrurile, dar riscă să fie spurcaţi şi bruftuluiţi săptămînal şi agresaţi de toată lumea, patroni, ţuţări şi public. Adevărul e însă numai unul: fotbalul mare nu se face nicăieri cu antrenori mici şi mediocri, cu rataţi de serviciu şi cu fanfaroni, cu oameni care, cînd sînt scuipaţi pe un obraz, nu numai că îl întorc şi pe celălalt, dar întind şi mîna.

89 comments ↓

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 89 mircea on 04.04.12 at 11:16 pm

dar de pustai de la medias ce ziceti? a invins mainz-ul cu gaz metan medias (!!!) si e cel mai longeviv antrenor din Romania (!!!). vi se pare ca gaz metan nu joaca fotbal? ah, nu o urmariti. e mai mediatizat grigoras asta, ca doar il vrea gIgI la sTIAUA.

# 88 Imagini superbe şi un text surprinzător » Răzvan Prepeliţă despre ce a mai rămas din fotbalul pe maidan | DinSport Network on 03.04.12 at 8:52 am

[…] Nu am reuşit niciodată să găsesc tipul ăsta de organizare în setările jocurilor pe calculator. Acolo fotbalul începe direct de la Ronaldo şi 4-4-2. Am mai întîlnit-o în schimb în campionatul nostru. Vorba lui Tudor Octavian, “la ce antrenori avem…“.  […]

# 87 Imagini superbe şi un text surprinzător » Răzvan Prepeliţă despre ce a mai rămas din fotbalul pe maidan | Curatenie | MariClean | Curatenie in Bloc | Curatenie Profesionala | on 03.04.12 at 5:39 am

[…] şi 4-4-2. Am mai întîlnit-o în schimb în campionatul nostru. Vorba lui Tudor Octavian, “la ce antrenori avem…“. Am îndrăznit să întrerup meciul pentru cîteva secunde. Să o considerăm pauză, […]

# 86 harry porker on 02.04.12 at 10:42 pm

100% adevarat, daca in liga 1 e asa va imaginati ce se intampla la copii si juniori, mai mult de atat nu are sens sa scriu ca deja vad ca unii bat campii rau de tot pe aici, suntem in epoca analfabetilor si a incompetentilor si din pacate nu doar in fotbal iar asta se vede foarte clar in ratingul nostru de tara

problema e una singura, educatia, de acolo vin toate problemele noastre

p.s

echipele de copii si juniori sunt toate pline de caractere gen “dodel” si “nila”……viitor luminos ne asteapta, noapte buna

# 85 kkciosuldelahamangia on 02.04.12 at 6:24 pm

dar ce nevoie e de antrenori ? adica cu valiza, bricheta, intrusul si sampania, nu se poate cistiga ? ia mai lasati circoteala, nu avem ,,mari antrenori” pe la carbunari, si posesorii de camile off desert ?

# 84 viorelu on 02.04.12 at 3:33 pm

sunt sigur ca dorinel, lucescu si petrescu vor ajunge la echipe din vest. numai ca in ce ritm se investeste in rusia sa nu se inverseze polii.

nu am nimic cu grigoras, chiar ii doresc sa vina la steaua si sa aiba succese.

ar mai fi ceva antrenori de perspectiva dar nu cred.

apropo de dorinel: toti il blamam acum, dar nu tinem cont ca nu a avut nici o investitie sa se bata in CL, si pt campionat jucatorii nu sunt platiti de luni bune.

# 83 Lereter on 02.04.12 at 11:30 am

Dle-aveti dreptate 100%.Nici din greseala un antrenor roman nu a patruns in vest de 30 de ani (daca exceptam Cipru,Grecia,Turcia si pe Lucescu,Ienei,Boloni) Sintem mari printre camile si in rustica noastra liga.Strain nu este de contraperformanta asta M. Radulescu,cocotat intr-o functie,de unde se dau diplome,fara continut.Ici,colo,cite un jucator mai scapa in West,nu rupe gura targului,dar sta pe acolo (Tamas,Nicolae,Torje,Ianu-de vreo 10 ani in Elvetia-,desigur Mutu). Dar antrenori nici unul. Crescuti la scoala scandalului,unde biletelul de la patron tine loc de tactica,robii unei prime de instalare,mici,dar sigure, guralivii antrenori romani s-au umplut de rahat-exceptie Hizo sau Pusztai,care au aratat ca pot bate echipe europene.Cita vreme nu vor fi scoliti temeinic,cita vreme un Radulescu le e mentor,vom ramane aici.In plus constat si o ura neimpacata impotriva antrenorilor straini,sabotati ,chiar.In Turcia de exemplu aparitia masiva a antrenorilor din vest a crescut calitatea.Dar,mai nou dumitresti,cirtisori, si alti neimpliniti “”in iarba”" dau din gura prin emisiuni TV,cautand sa para ca ar avea minte si idei. Dar,din nefericire ,cind vezi un Rapid-Dinamo constati ca antrenorii acestora, desi se vreau scoliti, sint impotenti si fricosi. Cam asa se petrec lucrurile in campionatul nostru.In plus-de parca nu ar fi destul- unii sparg bancile,pun maina la organele genitale,urla,fac circ pe margine de parca af fi descreierati. Trist,nu-i asa ?

# 82 Neluvienezu on 02.04.12 at 9:22 am

La asa FRF & LPF mafiote, la asa panarame de jucatori si “patroni” de cluburi, ce-ati fi vrut sa avem ca antrenori? De-alde Mourinho? De-alde Ferguson? Nu! Fotbalul nostru beteag, se asorteaza cu… ce scriati dvs. acolo… Asta e! “Sistemul” nostru bolnav, are “componente” bolnave! Un Mourinho, in campionatul nostru, probabil ca s-ar sinucide, din aceleasi motive din care un peste, luat din Atlantic si dus in Sahara, si-ar da duhul… Sa fim mindri: “sistemul” nostru e perfect! “Elemente” compatibile, care functioneaza “armonios”! Chiar daca mafiote, corupte, primitive, putrede, jenant de slabe… Asta e in Romanica!
Stiti vreun domeniu altfel?

# 81 Edy on 01.04.12 at 11:26 pm

Pai problema noastra este ca orice fost jucator de fotbal primeste o echipa pe mana desi n-a deschis o carte in viata lui. Pun ghetele in cui si deodata se vad mari antrenori. Ce scoli au facut toti asa-zisii antrenori de pe la noi? Stiu … scoala lu’ Riciu.

@provinzial: prietene, nu stiu cat de mult ai studiat tu inainte sa faci afirmatia asta idioata referitoare la antrenorii din Germania.

# 80 provinzial on 01.04.12 at 9:22 pm

maestre, germania are niste panarame de antrenori! ca daca ar avea antrenori buni ar rupe la ce ambitie au!! mai studiaza, ca nu-i chiar simpla problema!!!

# 79 Nae on 01.04.12 at 9:22 pm

Aia de la juniori sunt si mai si…
Imi duc nepotu la preselectie ca trage in minge de rupe si le are.
Antrenoru pare plictisit si ii da o minge sa o bata aiurea.Nici nu se uita la el.Se destinde nea antrenoru cu alti parinti,’buna a fost tuica aia’,'nene mai ai niste branza d’aia de la mama ei’? Fara sa exagerez,majoritatea tigani.
Dupa ce se termina preselectia vine la mine..’sa vina la anu’,sa mai invete’.

# 78 dan on 01.04.12 at 5:09 pm

Sa nu ii uitam nici pe ziaristi…

E adevarat, avem un fotbal foarte slab, cu jucatori care nu stiu altceva decat sa cada la cea mai mica atingere fiindca asa sunt invatati de mici…de patroni nu are rost sa mai discutam…arbirajul romanesc nu stie altceva decat sa fragmenteze jocul…antrenorii i-ati descris foarte bine in articolul de mai sus..

Dar eu cred ca foarte, foarte slaba e si presa sportiva…pe cand un articol despre jurnalistul sportiv si despre “calitatile” lui domn’ profesor?

# 77 zagna on 01.04.12 at 3:37 pm

ati pus punctul pe i, asta este adevarul crud, nu avem nici-unul, din cauza asta vin alde jose-neicanimeni si aduc cu ei o droaie de ricardei de valoarea L3! nu aducem in discutie scoala de antrenori condusa de un antrenor de aceiasi valoare, adica zero taiat. ca antrenor trebuie, ca in orice meserie, sa ai har, iar la noi nu se cauta asta, daca nu ai jucat fotbal in L1, adio mourinhio, ramai traducator toata viata! casta antrenorilor este inchisa, ce aia constitutie, ce-s alea examene de admitere la care sa participe toati oamenii indiferent de sex, nationalitate sau religie?!? daca nu ai fost de-al nostru, nu intrii aici.punct!

# 76 viorica on 01.04.12 at 9:49 am

Excelent. Nu ati mai scris de mult atat de bine. Nota 10.

# 75 Pupinkuresku on 01.04.12 at 8:37 am

D-le MAIGRET , cred ca nu ai vazut o saptamana da antrenorat cu SAPALIGA ! Nu se poate descrie !? Este un atac nedemn la orice idee de antrenament modern. D-le TUDOR aveti dreptate 1.000.000 la %

# 74 ciupi on 01.04.12 at 6:39 am

ce defineste antrenorul de clasa in afara de performanta? adica ceva gen stefan covaci la ajax, nu’-asa?!

# 73 maimare on 31.03.12 at 11:26 pm

# 18 junior
Taci dracului! stiu mai mult decat crezi tu ca stii.
Multi dintre cei despre care vorbiti voi sunt prietenii mei.
Respect si onoare pentru Gicu Dobrin si pentru Nelu Oblemenco, amici buni, tipi valabili.

# 72 maimare on 31.03.12 at 11:11 pm

Prin anii 70-80 Traian Ionescu incerca la Dinamo, jocul de pase dintr-una(tiki-taka).
Nu i-a reusit pentru-ca nu avea cu cine sa faca asta.
Calitatea jucatorilor nu permitea, intentia era vizibila.

El fugea dupa jucatori tineri pe terenurile mici.
Asa a aparut Fratila, Varga, Dumitrache si altii.
Jos palaria, mare antrenor(se poate spune usor nebun).

Angelo Niculescu era bun la table nu la fotbal.
Daca vroiai sa dormi, te uitai la meciurile lui.
Cu fundul in poarta, cu toate ca avea jucatori mari.

Covaci nu a facut pureci in Romania, rezultatete lui sunt
realizate in Holland, nu aici. Acolo avea material.

# 71 Tiffi on 31.03.12 at 10:49 pm

Mare dreptate, nea Tudore, numai că, vezi mata, problema principală este DOAR mentalitatea poporului ăsta! De aia s-a ajuns aici: sistemul nostru de valori e cu totul şi cu totul pe dos!!!! Sîntem o ţară de MESERIAŞI! Adică noi ne pricepem la toate din gură, dar cînd e vorba să demonstrăm că ştim cu adevărat să facem ce spunem, o dăm cotită, că DOAR pentru atît, că nu e timpul acum, că… şi alte scuze! În plus, ne comportăm exact ca nişte curve, punîndu-ne capră la oriceine ne aruncă ceva lovele, numai să nu muncim..! În rest, şpaga să trăiască, pt. că ne rezolvă orice problemă!
Cam asta-i buba, sistemul de valori după care ne ghidăm!

# 70 conasu on 31.03.12 at 10:34 pm

Da, …DAR NICI ZIARISTI !!!!!!

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.