Petiţie

Despre două impecabile lecţii de viaţă din presa sportivă britanică.

În ciuda noului, prostului şi meritatului ei nume, presa britanică n-a murit. Supravieţuirea e, în proporţie de mult peste 90 la sută, datorată segmentului sportiv. Iar asta nu înseamnă neapărat calitatea ştirii sportive, ci supracalitatea reportajului şi a comentariului.
Două piese impecabile au apărut săptămîna trecută. Una, aproape un micro-roman, despre cariera, subestimarea şi gloria tîrzie ale lui Abraham Klein, supravieţuitor evreu de lagăr şi arbitru internaţional pînă pe la începutul
anilor ‘80. A doua despre ultimele minute din prima viaţă lui Fabrice Muamba şi primele minute din a doua viaţă a lui Fabrice Muamba. E atîta tenacitate pozitivă în acest fel de a scrie sport, încît întrebarea e inevitabilă: cine a distrus gazetăria sportivă în România? Fotbalul mirceasandocentrist sau graba, incultura, mizele mici şi scandalul care dau substanţa goală a noii şcoli de presă? Răspuns: oul sau găina?
Însă altceva merită reţinut, iar acest lucru demn de colecţionat vine din tribune şi e consemnat discret în rîndurile reportajului amintit despre moartea de 78 de minute şi renaşterea lui Fabrice Muamba. E vorba de minunile componente ale vieţii. Muamba a căzut pe gazon, fulgerat de un arest cardiac. Din acel moment, norocul şi alţi curenţi de mare căldură umană au început să se adune în zona stadionului White Hart Lane. Mai întîi, sub forma zilei de recuperare după gărzi pe care un cardiolog fan Tottenham a decis s-o petreacă la meci. Medicul a coborît din tribună, a păcălit gărzile, a vorbit scurt cu cei 6 medici deja aflaţi în teren şi a impus ceva de neimpus: Muamba nu va fi dus la cel mai apropiat spital! Au urmat alte cîteva din cele 15 şocuri electrice aplicate pe cordul lui Muamba. Totul prin minutul 20 al morţii clinice a lui Muamba.
Prin minutul 30, a venit a doua şansă: ambulanţa a cedat şi l-a dus pe Muamba la un spital cu 8 kilometri mai depărtat decît cel mai apropiat spital. Am intrat, astfel, în minutul 45 al morţii clinice, dar spitalul ţintă avea cel mai bun echipament şi cei mai buni cardiologi londonezi. A urmat restul pînă la 15 şocuri şi salvarea miraculoasă, după 78 de minute de moarte clinică. Medicul coborît din tribună spune că Muamba avea şanse de supravieţuire de sub 10 la sută şi se declară depăşit. Nu înţelege de unde a venit minunea. Îşi aminteşte doar că, în tunel, au pus targa jos, pentru încă un şoc, şi deodată a simţit cum se clatină aerul. Tot stadionul scanda: “Fabrice, come back!”.

26 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 26 fodoka on 05.04.12 at 11:07 am

Apropo de presa britanica , am aflat ca cinci sportivi romani isi vor gasi numele pe Olympic Legend Map ,( o harta a statiilor de metrou , in care numele statiei este dublat cu ocazia Olimpiadei , cu numele unor mari sportivi). Este vorba despre : Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipa, Iolanda Balas and Georgeta Damian. Din 361 de statii , 5 au numele unor sportivi romani. Merita scris mai mult despre acest fapt in presa sportiva din Romania.

# 25 Anthon on 03.04.12 at 6:08 pm

Noi degeaba ii strigam fotbalului romanesc : “Fabrice, come back!” ; Medicii cardiologi sandumiticagigi il vor tine intr-un etern “cardiac arrest” .

# 24 lajos on 02.04.12 at 7:53 pm

Într-adevăr, nu era cazul să supralicităm cele afirmate în cele două articole din presa engleză. Pe cel din Guardian l-am citit, Klein, evreu din Timişoara, n-a fost nicio zi în lagăr. Iar miza articolului a fost cu totul alta: prezentarea unor calităţi umane care pot face dintr-un om un mare arbitru de fotbal.
De altfel, aceste “inexactităţi”, toate în sens hiperbolic, pot începe o discuţie despre de ce decade jurnalismul românesc în general iar cel sportiv în mod special.

# 23 Nicu Bucur on 31.03.12 at 12:27 pm

Excelent editorial. În altă ordine de idei. Adrian (commentul 4) eşti un om p r o s t

# 22 splendini on 31.03.12 at 5:24 am

@adrian si lol: omul (TRU) traieste in Anglia de o gramada de vreme, iar in engleza asa se spune la stop cardiac: “cardiac arrest”. In aproape toate articolele lui se strecoara exprimari din astea nefericite in limba romana. E pacat ca nu-i editeaza cineva articolele (n-ar fi nevoie de vreun mare redactor, doar cineva care sa stie foarte bine si romana si engleza; mai greu de gasit, pt ca se merge pe minimul efort, ori traduc mot-a-mot ori nu se mai obosesc sa traduca deloc) pt ca ideile pe care le exprima si stilul in care scrie merita toata admiratia.

# 21 fodoka on 30.03.12 at 9:23 pm

@TRU .Un amendament : Medicul nu ”a pacalit garzile”. Le-a spus ca este cardiolog.Garzile l-au lasat sa intre pe gazon. Mai putin important amanuntul in contextul articolului. Imi pare rau pentru ce i s-a intamplat lui Muamba. El este un om educat , mult peste media fotbalistilor din Premier League.Sper ca isi va reveni.
Despre Abraham Klein , arbitrul cu o poveste demna de ,, Cenusareasa” , nu era nevoie sa exagerati : ,,nu a fost un supravietuitor de lagar”. A supravietuit in Romania (Timisoara) si in Olanda (Apeldoorn). A fost unul dintre cei 500 de copii trimisi cu trenul in Olanda , in timpul razboiului.
Articolul in original despre Abraham Klein in The Guardian: http://www.guardian.co.uk/football/blog/2012/mar/22/forgotten-story-abraham-klein-referee . Nu mai cititi presa britanica maestre?doar sinteze? :)

# 20 doru on 30.03.12 at 3:00 pm

Felicitari pt articol. Weekend placut

# 19 victor L on 30.03.12 at 1:30 pm

Frumos, foarte frumos.
Pt. @ maistor kokir,
daca nu pricepi aia si aia intreaba sau citeste, poate ajungi sa pricepi.

# 18 tinyje on 30.03.12 at 11:36 am

Superb scris.
Un articol incantator.
Dupa ce citesti asa ceva, chiar te simti un om mai bun.
Din nefericire, dupa aceea dai peste mizeriile scrise de alti gazetari (ma rog, acesta este termenul uzual, desi multi dintre editorialisti il discrediteaza prin actiunile lor) despre multitudinea de nemernici(i) din fotbalul nostru si iti spui pentru a nu stiu cata oara - gata, nu mai citesc niciodata vreun articol despre fotbal, atat de scarbit esti.
Oricum, va multumesc pentru minutele de incantare pe care mi le-ati oferit, domnule T.R.U.
Cu respect.

# 17 eu on 30.03.12 at 3:32 am

Iti spun eu cine a stricat presa in RO: gsptv-ul! Il suna pe Gigi si il lasa sa bata campii la TV!!
Ai vazut tu la gsp o emisiune de analiza, o emisiune cu specialisti, o emisiune in care sa se vorbeasca numai de strategia in ceea ce priveste sectorul de copii si juniori?! NU, nu ai vazut si nici nu o sa vezi!!
Prostimea sa uita la gigi si gsp-ul face rating!!!
Digi are deja 50 de ani in fata gsp-uluui!!!

# 16 eu on 30.03.12 at 2:56 am

MM - Demisia!
Anunt public ca nu ma mai uit la meciurile Stelei pana cand MM (zis si Mita biciclista - cum zicea Piti )nu isi da demisia! Ce mare conducator vedeti voi presa la el, ca in afara sa urle ca un cretin la TV si la arbitrii nu face nimic. Ba, l-a mai si adus pe Levi care ne-a ingropat anul acesta!
RESPECT pt Teia ca a plecat de la Steaua atata vreme cat MM va fi acolo!!!
Afara cu MM!!

# 15 lol on 30.03.12 at 1:01 am

“Arest cardiac”, coana Chirito? Da, parol. :D

# 14 emg on 29.03.12 at 9:39 pm

superb!

# 13 Paul on 29.03.12 at 4:44 pm

Felicitari!

Poate ca incet ,in acest ritm, o sa avem presa sportiva de calitate.
Multumesc!

# 12 Alex on 29.03.12 at 3:48 pm

> maistor kokir
Sangele a fost pompat manual de catre medici timp de 78 de min, astfel creierul a reusit sa-si ia oxigenul necesar.

vezi http://www.bbc.co.uk/news/health-17474789

# 11 dan on 29.03.12 at 3:43 pm

da, multumiri pentru articol, final lacrimogen, dar fara telenovela. apoi, legat de “cine a distrus gazetăria sportivă în România?” stiu eu principalul vinovat - Costi Mocanu - omul care s-a vandut pentru rating, ar trebui aratat cu degetul de fiecare data.

# 10 doru on 29.03.12 at 3:25 pm

Felicitari. Can aerul vibreaza la chemarea intregului stadion “Fabrice, come back!”, Muamba, ori cat de departe era si mort clinic, nu putea avea nesimtirea si sa plece, acolo, prin deruri….

# 9 bvla2000 on 29.03.12 at 2:56 pm

Asta-i TRU pe care-l stiu de aproape 30 de ani!

# 8 maistor kokir on 29.03.12 at 2:47 pm

nu-mi explic cum 78 min inima nu i-a batut..cum totusi creieru a avut oxigen…pt ca altfel creieru ramane cu sechele grave dupa doar cateva minute fara oxigen…anyway ,bine ca a scapat … e o imensa realizare…

# 7 GRadu on 29.03.12 at 2:45 pm

Frumos scris.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.