Mulţi bani, dar şi mulţi proşti

Una e să pleci cu un picior în fund de la Ajax, alta - să fii amendat cu un fleac de 30.000 de euro în România.

Banii sînt limba vorbită de toată planeta, nu engleza! Banii sînt unitatea mondială de măsură pentru tot ce nu poate fi măsurat cu metrul, kilogramul şi bucata. Chiar şi prostia poate fi echivalată cu un maximum de credibilitate în nişte sume de bani. Eu, pentru că muncesc mult şi din greu pentru fiecare sută de euro, nu-mi permit niciodată să fiu prost de două sute. Sînt prost în limitele venitului meu şi doar de două, trei ori într-un deceniu. Banii cîştigaţi cu mintea şi cu truda întregii fiinţe mă ţin în permanenţă chibzuit şi responsabil.

Dacă un Mihai Costea îşi permite să fie prost de 30.000 de euro pe zi e fiindcă îi ia fără să facă nimic. Îi are oricum, şi dacă joacă bine, şi dacă joacă degeaba, şi dacă nu joacă deloc. Mihai Costea are un contract cu Steaua care îi dă voie să fie prost cînd are el chef. Fiindcă Mititelu şi mai mulţi ziarişti care-şi vînd superlativele pe te miri ce l-au prostit pe patronul Stelei cu 1.200.000 de euro, acesta e musai să-l plătească pe Mihai Costea ca şi cum şi-ar da sufletul pe teren, nu într-un pat de ţiitoare. Altfel nu i-l mai cumpără nimeni. Ca să-i prostească la rîndul său pe alţi patroni plini de bani şi de ifose de mari pricepuţi într-ale fotbalului, trebuie să-i plătească pe neisprăviţii din lot ca pe directorii de bănci.

Pentru nouă zecimi din populaţia activă şi întreagă la cap din ţară, 30.000 de euro reprezintă un miraj. Pentru cel mai prost fotbalist al formaţiilor cu pretenţii, 30.000 sînt un ciubuc de instalare. Primele merg de la 100.000 în sus. Lăcătuş a mai prostit o echipă şi a încasat 30.000 de euro pentru trei meciuri de retrogradare. Lăcătuş vine din cînd în cînd în România, mai prosteşte pe unul, mai prosteşte pe altul şi o duce bine.

Mihai Costea, ca atîţi alţi rataţi de elită din fotbalul autohton, e totuşi îndeajuns de isteţ să realizeze esenţa momentului şi a ecuaţiei financiare: patronii noştri nu-s tocmai uşor de prostit, doar că, la cîţi bani întorc ei cu lopata şi-n umbra fiscului, un milion mai mult sau mai puţin nu contează. Important e să ştie poporul că au de unde. Atîta vreme cît există încă destui proşti gata oricînd să-i cumpere pe alde Costea e o plăcere să pierzi bani. E cea mai sigură afacere balcanică, să ieşi în cîştig, prefăcîndu-te că pierzi. Dacă patronii din Liga-ntîi ar pierde din fotbal, s-ar da imediat deoparte. În marginea legilor fiscale însă, fotbalul e o distracţie de milioane, iar amenda încasată de Mihai Costea o haioasă metaforă de bordel.

De aceea jucătorii ajunşi la cluburi europene mari au eşuat, au crezut că e la fel ca acasă, că e suficient să prosteşti un patron, în înţelegere cu un agent oneros, că pe urmă treaba merge de la sine. Merge, e drept, şi acolo, însă nu pînă la 33 de ani, ca în România, ci cîteva etape sau cîteva luni. După care e rentabil să te întorci la proştii de acasă cu faima de a fi fost dat afară de la Inter, de la Ajax sau de la Koln.

Bă, ce mare-i ăsta!, se minunează proştii de acasă. Una e să primeşti un picior în fund de la Ajax şi alta să capeţi o amendă de rahat de la Steaua!

38 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 38 harry porker on 31.03.12 at 1:00 am

@cristi tu ai probleme la limba romana prietene, normal ca nu vezi/intelegi

# 37 doru on 30.03.12 at 3:03 pm

Felicitari pt articol. Weekend placut

# 36 doru on 29.03.12 at 4:01 pm

Uf! Prea multa dreptate aveti. Asa o fi scris in ceruri? Sau ceva in adn s’o sucit si n’am prins inca de veste?

# 35 cccc on 28.03.12 at 3:27 pm

User-ul “Darian” are perfecta dreptate.Viata de fotbalist in Romania e foarte grea.Intr-adevar ca joaca sau nu banii ii intra in fiecare luna in cont.Eu inca sper, ca va mai exista un alt “Olaroiu” la Steaua care chiar sa faca treaba.Stiti vorba aceea: “Speranta moare ultima”.

# 34 Mihai Toma on 28.03.12 at 10:06 am

Va rog sa va aplecati asupra fenomenului Sportul care a aratat ca o hartie de turnesol valoarea “liderilor” si implicit a fotbalului din Romania.O echipa cu aproape neica nimeni i-a umilit pe Dinamo iar CFR-ul abia a scapat din Regie. Nu cred ca la Sportul s-a intamplat o minune, ci doar ca s-au apucat de treaba, ceea ce arata ca e mai mult decat suficient sa razbesti intr-o imensa spalatorie de bani negrii cu patroni care arata cum au facut bani si ce inteleg ei din fotbal si sport in general!

# 33 Adi on 27.03.12 at 8:41 pm

E trist ca fotbalul a ajuns azi sa fie vorbit doar in bani platiti pe jucatori, pe antrenori, pe meciuri… Era o vreme cand fotbalul era un joc intre barbati, care luptau in teren - cam stupid - doar ca sa bage o minge printre buturile adverse. Azi, fotbalul a devenit o afacere in care valizele vehiculate pe furis, pariurile aranjate si manipularea regulamentelor fac campioane sau distrug echipe. Acesta nu mai e sport. Ar trebui ca fotbalul sa fie scos din categoria Sport si mutat la afaceri de spectacol, daca se rezuma la bani. Sau sa redevina ce a fost.

# 32 Smart O on 27.03.12 at 2:24 pm

FITI IN CONTINUARE MULTUMITI CA PUTETI SA VA DATI CU PAREREA . Restul nici nu conteaza in tara asta . Abureala de libertate . Nimic despre uniune de pareri , despre punerea in practica a unor concepte care sa ne faca mai buni si sa-i puna la “respect”pe cei rai , sa respectam toti legile si mina legii sa ne ajunga pe toti sa nu se mai sustraga de la pedeapsa mafioti, fii de mafioti , rude si prieteni ai mafiotilor , amante de prima pagina , sa ajungem in sfirsit o data in istoria neamului sa nu mai fim slugi si sa avem un nivel de trai si de constiinta.

# 31 martoru on 27.03.12 at 7:00 am

imi permit sa va fac o erata la articol… Becali a platit 1.200.000 Euro lui Mititelu pe Mihai Costea DAR dupa dezafilierea Craiovei a inregistrat transferul la LPF ca jucator liber de contract iar Clubul Steaua prin Valeriu Argaseala a demarat actiunea de recuperare a banilor de la Mititelu… asa ca nu mai credeti tot ce spune Becali ca ala spune numai ce-i convine

# 30 Claudiu on 26.03.12 at 9:23 pm

domnu ziarist sau ce esti tu… pentru tine fotbalul si presa inseamna foarte mult.. poate pentru costea viata sentimentala e importanta. mai importanta ca banii. trebuie ca parerea unui cioban, a cateva milioane de suporteri-oi si a unor slobozi la gura ca dumitale sa ii schimbe principiile de viata ale acelui baiat ? am inteles… pentru tine si stelisti banii = suflet… dar sa nu credeti ca daca voi sunteti atat de limitati trebuie sa ii limitati si pe altii.

# 29 costica on 26.03.12 at 5:48 pm

Intr un mod mai nediplomatic aveti
dreptate.Cam asa e pe la noi.Costea peste un an sau doi va juca probabil la Chiajna,si va inscrie impotriva Stelei.

# 28 jaoju on 26.03.12 at 8:03 am

esenta articolului, d-lor: ‘Dacă patronii din Liga-ntîi ar pierde din fotbal, s-ar da imediat deoparte.’

# 27 Liviu on 26.03.12 at 1:31 am

Greu!
Imi pare rau sa te fac si pe tine comunist, dar trebuie sa fie aceptata o idee clara de marketing:
- totul se NEGOCIAZA.
Daca acesti “idioti” stiu sa incheie un contract, nu este cazul ca TU sa te compari cu ei.
Nici macar sa ii judeci!
Una calda: tu scrii un pic mai bine decat restul de la GSP.

# 26 Reductio mentis on 25.03.12 at 2:02 pm

Domnu’ Tudor…
Avem atitea exemple “lumioase” in presa si ‘mneata pierzi timpul cu dobitoci de profesie.
Scrie si dumeata un articol elogios despre PETROM si, garantat proimesti echivalentul a o mie de “plinuri”.
Ia uite ce scrie Doru Buscu in Catavencii. Un text memorabi. De propaganda luminoasa.

Statul are 20% din Petrom, deci şi din profitul ăla uriaş. Statul a avut 40% din Petrom, dar a folosit 20% ca să-şi achite, prin Fondul Proprietatea, datorii pe care le-a avut la cetăţeni. Cu banii Petrom. 50% din demonizatul preţ al benzinei merge la stat sub formă de acciză şi TVA. Redevenţa pentru petrolul extras a fost stabilită de statul român ÎNAINTE ca Petrom să fie vîndut în 2004. Ea e variabilă, între 3,5% şi 12,5%, în funcţie de cantitatea scoasă din pămînt. Cea mai mare parte a profitului Petrom a fost reinvestit, în fiecare an, în economia românească. Ca să obţină acel profit, Petrom trebuie să reinvestească an de an. Petrom e principalul stîlp al economiei româneşti din perspectiva contribuţiei la PIB. 80% din achiziţiile companiei sînt făcute în România. Pe vremea cînd era posedat şi administrat de stat, Petrom pierdea anual echivalentul profitului de azi. Dacă Petrom tuşeşte mîine, pensionarii fac gripă, dacă decide să-şi ia o vacanţă, spitalele rămîn fără medicamente, şi tot aşa. Contribuţia acestei companii la economia naţională e strategică şi e bazată exclusiv pe performanţa ei.
Un preşedinte cu bun simţ, care ar fi priceput ceva din sensul funcţiei sale în ăştia opt ani de mandate, n-ar fi ratat ocazia să pupe în cur o asemenea companie. Aportul ei la PIB şi la buget e fără altă replică. Cere respect. Aşa e în lumea civilizată. Dar preşedintelui Băsescu i se fîlfîie de astfel de amănunte. Să ne amintim cum i-a mulţumit el Olandei, primul investitor străin în România, sabotîndu-i pătrunjelul şi bulbii de lalele, sau Franţei, cea care ne-a tîrît practic în UE, amintindu-i golăneşte de tain”

“N-aş vrea să se înţeleagă aici că iau în vreun fel apărarea Petrom. Petrom e genul de jefuitor oficial, de smulgător autorizat, de pirat cu acte în regulă care profită de lege şi întinde coarda, în termenii acceptaţi de capitalism, atît cît ţine. Suge din resurse pînă i se unesc obrajii, vinde cît de scump poate şi exportă profit pînă la limita Codului Penal. Dar din aşa ceva e alcătuită prosperitatea. OMV a venit cu bani de acasă şi i-a băgat în România. A riscat cînd barilul era 20 de dolari şi cîştigă acum, cînd e 150. Aşa merge capitalismul. Profitul e moral, lăcomia e productivă, cinismul e util. Ăsta e mecanismul de creştere a civilizaţiei occidentale. Nu se cunosc alte formule. Ca să prospere, să fie stabil, să exporte bunăstare, Occidentul procedează aşa şi nu altminteri. Aşa face Europa, aşa face America, aşa fac marile corporaţii care ţin în viaţă planeta. Sigur, astea toate merg la pachet cu corupţia, cu jaful, cu abuzul sau cu nedreptatea socială. Există însă o notă locală. Hoţii de la Petrom sînt în primul rînd români, după cum tot români sînt hoţii de la marile companii de comunicaţii, electricitate, minerit sau autostrăzi. A te apuca să înjuri ca un birjar companiile pentru faptul că fac profit - ţara ta fiind luînd parte la acest profit - înseamnă să fii prost, beat sau, după cum se vede, pur şi simplu preşedinte.
Pe de altă parte, nu e de mirare. Companiile sînt ceva de neînţeles pentru Traian Băsescu. El a lucrat toată viaţa la stat. Bunăstarea lui şi a familiei lui se datorează statului. Singurele lui legături cunoscute cu economia privată sînt contabanda de dinainte de 1989 şi vînzările anterioare de mai tîrziu.”

# 25 bănățanu on 25.03.12 at 7:59 am

Maestre Octavian,
jos pălăria pentru articol, dar tot mă roade o întrebare: de ce scrii atât de rar, când le scrii atât de bine?…

# 24 bănățanu on 25.03.12 at 7:53 am

FisherKing-ule,
Chestia cu ”o insultă adusă fotbalului în special și sportului în general” chiar ai nimerit-o! Cei ca cristi sau blaq jesus ar trebui să meargă la școală, vorba lui Marius, dar efortul lor ar fi zadarnic. Sunt condamnați pe veci la prostie!…

# 23 bănățanu on 25.03.12 at 7:44 am

Constat că părerea mea nu e singulară!… Blaq jesus, uită-te matăluță liniștit la fotbalul pe care îl joacă atât de bine Costea ! Eu prefer să rămân la cititul editorialelor proaste scrise de Octavian…

# 22 motanul incaltat on 25.03.12 at 12:22 am

Super articol…M-am gindit,ca,daca s-ar face un clasament pe tari,cu cei mai multi fotbalisti care au esuat in campionatele din vest-de la Spania si Italia,pina in Cipru,Grecia si chiar Rusia(care-i mai la est),noi am conduce detasat topul….”Prietenii” stiu de ce—mentalitate de manele..cu sloganuri:”fara numar”numai ca nu se refera la nr.de goluri marcate intr-o poarta reala ci altfel de goluri…

# 21 darian on 24.03.12 at 11:58 pm

Oamenii nu-si dau seama ca citind prostii si inventii le baga jurnalistilor foarte usor banii in buzunar.Voi oameni buni munciti din greu 10 ore pe zi / 6 zile pe saptamana pt circa 400 euro pe luna.Iar jurnalistii astia de carton castiga mii de euro pe luna stand in fata laptopului inventand mizerii despre niste oameni care isi castiga painea cinstit.Probabil spuneti ca fotbalistii nu-si merita banii…ok….dar nu-si pun singuri salariul pe contract si nu se cumpara singuri si nici nu se pot transfera singuri la un club.Un patron il cumpara de la alt patron si-i ofera un salariu iar jucatorul accepta.Iar viata de fotbalist este scurta.Ca sa ajungi fotbalist muncesti de la 10 ani pe rupte si DACA AI NOROC ( pt ca esti in Romania) ajungi la un club de fotbal din prima liga unde cariera ta atarna de un fir de ata (tot pt ca esti in Romania) dupa care cariera ta se termina la 35 de ani daca ai noroc si esti bun.La 35 de ani ai terminat-o cu fotbalul si te trezesti ca nu mai stii sa faci nimic pt ca te-ai dedicat fotbalului de la 10 ani iar liceul l-ai terminat cu chiu cu vai pt ca nu poti fi si in cantonamente( care doar in Romania se fac) cu 3 antrenament pe zi si sa si inveti bine neavand absente . Asa ca oameni buni nu mai dati intr-una si fara mila in fotbalisti pt ca sa fii fotbalist nu e tocmai roz in Romania unde patronii te distrug psihic in fiecare zi iar presa pt 100 de euro e in stare sa-si vanda si mama.

# 20 darian on 24.03.12 at 11:47 pm

Mihai Costea ca si restul fotbalistilor romani sunt doar niste victime ale presei in primul rand, ale sistemului si ale patronilor de club.Imi pare foarte rau ca majoritatea romanilor nu-si dau seama ca presa ii manipuleaza si-i face sa creada numai ce vor ei (presa).Eu unul nu creda ca Mihai Costea a sarit sa-l bata pe Ilie Stan.Nu cred nici ca Tatarusanu si Bourceanu l-au luat la misto pe Duckadam etc.Toate mizeriile astea sunt doar niste inventii ale presei pt ca jurnalistii prefera sa inventeze un scandal pt rating decat sa faca o analiza constructiva

# 19 Un microbist on 24.03.12 at 11:38 pm

@cristi si altii …
“Mihai Costea îşi permite să fie prost de 30.000 de euro pe zi ”
=
Futbolistul Crudutei isi plateste prostia cu 30.000 de euro (amenda) .

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.