De ce să stăm umili?

Avem şi noi o Barcelonă, avem şi noi extratereştri.

Fiindcă, mă-nţelegi?, mi-am ales altă meserie decît aceea de sexolog, de psihiatru, de politician sau de istoric, aşa cum se pare că mi-o cere involuţia fotbalului nostru, fiindcă mă încăpăţînez - poate greşind - să rămîn un strict cronicar al golurilor şi-al ratărilor, îmi fac datoria plăcută să consemnez că noaptea de miercuri nu s-a sfîrşit cu Colţescu, Kovacs şi Răchită. A existat fotbal şi în Italia, Franţa, Germania şi, mai ales, în Spania. Scriu mai ales în Spania deoarece acolo au avut loc unele evenimente pe măsura înţelegerii noastre atît de zbuciumate, atît de convinse că numai la noi etc, etc.

Dacă ne uităm cu atenţie, vedem că CFR Cluj a fost capabilă să trăiască aceeaşi experienţă ca Real Madrid: să fie egalată în ultimele minute de Sportul, care nu e cu mult mai sus în clasament decît Villarreal; nu pot trece cu vederea că Realului i s-a întîmplat a doua oară, la 72 de ore după ce Malaga lui Cazorla i-a făcut aceeaşi figură, cu ultimul şut al meciului. Fireşte că, acolo, meciurile au avut altă calitate, dar în finalul cu Villarreal - ca în Regie, ca în Groapă, ca la Galaţi - s-a lăsat tot cu scandal, cu eliminările lui Ozil şi Ramos, cu evacuările lui Mourinho şi ale asistentului său, cu urletele la adresa unui echivalent al lui Kovacs sau Colţescu. Şi acolo, cu Barca făcînd 6 puncte din două meciuri şi Realul doar 2 puncte, s-a redus senzaţional o diferenţă de 10 puncte, socotită insurmontabilă, cum se credea că era şi aceea dintre Steaua şi Dinamo.

Iertaţi-mi aroganta întrebare: păi, nu-i la noi ca şi la ei? De ce să stăm umili? Dacă Mourinho îşi pierde minţile pentru două egaluri curat inadmisibile la cît a dominat, ce să facă un Dorinel, sau invers, un Ciobi? Şi unde mai pui că avem şi noi o Barcelonă care vine tare, avem şi noi extratereştri! Cum care sînt ăştia? Ăi de-au învins Astra cu 2-1, aşa au fost numiţi, extratereştri într-un prompt delir care-l proiecta pe Pîrvulescu, cu şutul lui de 2-1, lîngă Hagi. Nimeni însă nu a văzut cum a trecut Bărboianu de Paul ca să-i centreze perfect lui Laionel, care marchează cu om lîngă el. Şi, atenţie!, scriu asta ca unul care - riscînd să fiu socotit caraghios - a pronosticat că Steaua, dacă joacă ceva-ceva ca în meciul cu Twente, merge la titlu. Acum, să fiu drept şi blînd, după ce am văzut pe Twente în repriza a doua cu Schalke, sînt mai lucid în stabilirea reperelor europene.

Pentru a-mi înfrîna ironiile, să consemnez că, din ce am văzut în Europa miercuri, nicăieri nimeni nu a avut foarfeca a la Rooney a lui Grozav şi totodată nimeni la noi nu a avut vorba mai inteligentă ca aceea a lui Victor Becali: Dinamo, la sfîrşit, ar fi trebuit să-i aplaude pe copiii ăia de la Sportul.

16 comments ↓

# 16 doru on 30.03.12 at 3:04 pm

Felicitari pt articol. Weekend placut

# 15 doru on 29.03.12 at 4:07 pm

Pai cum altfel? De cand o beut barbosul ala otrava cand cu romanii ce’au venit in croaziera pe melegurile astea, tot stam cu pantalonii in vine si in genunchi. Pe unii, ceva mai tarziu, cand rasarise viile la loc, ii apucau amocul si scriau de zori, tot felul de Miorite. Asa e scris. In ADN.

# 14 kELOO on 26.03.12 at 8:00 am

Sanatate, Maestre! Astept intotdeauna articolele dvs, precum un copil o bombonica!

# 13 Florin Marinescu on 25.03.12 at 9:22 am

Sanatate maestre ”Belphegor” ! Va ”citesc” de vreo 30 de ani, si tot cu Progresul !

# 12 bănățanu on 25.03.12 at 8:29 am

Maestre,
chiar așa: de ce să stăm umili?… Încerc un răspuns, fără pretenția că am reușit să dezleg enigma: fiindcă așa suntem noi, românii. ”Înțelepciunea” acestui popor străvechi ne-a lăsat un proverb: capul plecat sabia nu-l taie (Bine, mai sunt și altele, cum ar fi :”fă-te frate cu dracul până treci puntea”, sau ”frate-frate, dar brânza-i pe bani”). Că e vorba de sport, de economie,de orice altceva, de viața noastră chiar, întrebarea rămâne: de ce să stăm umili?… Cu o mică rectificare: de ce stăm umili?…

# 11 uncas on 24.03.12 at 11:41 am

mai bine ar fi , cred, sa nu va infranati ironiile! lasati-le sa zburde libere!

# 10 Room on 24.03.12 at 11:40 am

Din pacate la noi fotbalul Mai subtirel, in shimb patroni si conentarii despre arbitraje cu duiumul. Multa sanatate si noroc maestre! Va Iubim fiinca existati!

# 9 lol on 24.03.12 at 2:29 am

Sanatate, maestre!

# 8 motanul incaltat on 24.03.12 at 1:22 am

Adica ,putem sa ne comparam si noi cu fotbalul din Spania,cind la ei se intimpla ceva negativ.Si putem fi chiar extraterestri sau galactici,daca cumva ei sunt pe “moarte”,adica devin umani si frustrati,de o anume intorsatura a unei situatii….. Si ca sa fiu mai explicit multe panarame de fotbalisti de la noi se pot compara de ex. cu Messi cind acesta din urma ia un cartonas galben.Interesant punct de vedere…..

# 7 Euu on 23.03.12 at 10:37 pm

Genial maestre, oficial am devenit un fan !!!!!!!!!! Mai vrem!!!!!!!
Sper ca jigodiile din gesepe care sunt fanii barcelonei de romania care tipa la fiecare sfarsit de meci “tikiiii takaaaa barcelooona” sau ” sus sus sus sus sus”, care printr-o conjuctura nefericita pentru societate au dreptul a scrie pe un website public si, atentie, mai au si pretentia obraznica de-a fii numiti jurnalisti, sa va lase sa mai ne mai incantati cu astfel de posturi, multumim, stima!

# 6 bubulina on 23.03.12 at 3:28 pm

Feicitari si multa sanatate!

# 5 vasim on 23.03.12 at 3:22 pm

Mourinho este exceptie in raport cu ceilalti antrenori din occident.
Din aceasta cauza nu m-as referii la el prea mult.
In alta ordine de idei sa stiti ca Craciunescu chiar incearca din rasputeri ca arbitrii din Romania sa fie mai putin corupti dar e foarte greu.
Trebuie sa avem incredere in el si rabdare ca e singurul care poate promova cativa arbitrii tineri si atunci o sansa la normalitate.
Presedintii de club ar trebui sanctionatzi daca comenteaza arbitrajul intr-un mod necivilizat!
Ei isi vad doar interesul lor!

# 4 Mihai on 23.03.12 at 3:17 pm

“Decat” Perfect:)

# 3 ralffy_mr on 23.03.12 at 2:07 pm

refuz sa luam drept model de comportament orice din ceea ce face Mourinho!!!

# 2 Caponnehhk2 on 23.03.12 at 12:41 pm

Ca intotdeauna, e de prisos tot ce putem noi spune, felicitari maestre !

# 1 gicu on 23.03.12 at 12:05 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.