This is the question

Un punct de vedere în dezbaterea dezbaterilor.

Fie şi la o săptămînă după orgia lui Messi în meciul cu Leverkusen, nu cred că e prea tîrziu pentru a-l saluta pe Andrei Niculescu, cel care vinerea trecută a avut inspiraţia să scrie clar că “niciodată nu vom putea da răspunsul corect la întrebarea «Cine e cel mai bun fotbalist din istorie?»”. Dînsul nu a ezitat să titreze că aceasta e dezbaterea dezbaterilor şi sînt convins că nu exagerează - that is the question, aceasta e întrebarea, oricîte se întîmplă în Ghencea, Pipera, Cluj şi chiar la Manchester, unde United, în fine, a-ntrecut-o pe City în clasament. Copilăreşte sau matur de-a binelea, după fiecare nebunie a lui Lionel şi Cristinel, nu putem trece peste chestiunea asta aproape bolnăvicioasă: “Bă (e o abundenţă de bă la începutul oricărei întrebări în română), cine este cel mai bun din lume?”. Sigur că imediat ne apar în faţa ochilor Pele şi Maradona şi iar pornesc frămîntările clasice: putem compara geniile de azi cu cele de ieri?, apărările de atunci mai au ceva din ferocitatea celor de azi? Nu putem da răspunsul corect, dar, ca de obicei în problemele grele, putem interveni cu nuanţe care îmblînzesc violenţa presiunii.

De ani de zile, mă feresc să numesc pe cel mai bun fotbalist din toate timpurile, argumentînd vesel că nu am trăit în toate timpurile şi nu pot să fiu arogant cu istoria, fie ea doar a fotbalului. De vreo cîteva săptămîni sînt însă în posesia altei idei; mi s-a dăruit un dicţionar francez foarte recent (2011), un dicţionar rock, istoric şi politic al fotbalului, avîndu-l drept autor pe Hubert Artus*, un ziarist specialist în materie, care îşi permite să fie şi subiectiv într-un dicţionar. Ca atare, la articolul consacrat lui Garrincha, el poate scrie aşa: “Pentru noi, Garrincha este, împreună cu Best, Cruyff şi Maradona, cel mai bun fotbalist din cîţi a cunoscut planeta” (şi urmează patru pagini despre Garrincha, cu trimitere în final la ceilalţi trei, nu şi la Messi). E ceea ce, deodată, mi-a luminat ideea următoare: Cel mai bun fotbalist, fie şi din toate timpurile, este o sinteză a altor 3-4 genii văzute sau recunoscute ca atare; este un punct de vedere care, chiar emoţional vorbind, mi se pare raţional. E ceea ce mă face să scriu că, pentru mine, la noi, pe văzute, cel mai bun fotbalist din istoria vieţii mele este un Petchovschi - Apolzan - Dobrin - Hagi. Cu precizarea imediată: nu ţin să fiu perfect şi să mi se dea întotdeauna dreptate!

*Titlul exact al dicţionarului este în franceză: Don Qui Foot, şi derivă dintr-un joc de cuvinte cu numele editurii: Don Quichotte.

31 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 31 fodoka on 27.03.12 at 12:09 am

@Je :
Sunt de acord cu tine:
” Maradona, de departe cel mai bun! A dus singur Argentina spre titlul mondial!!”
In plus in 1990 a dus practic o echipa modesta a Argentinei pana in finala (in afara de Canniggia doar fotbalisti ,,mediocrii”, raportat la generatiile din 1978 si 1986).Practic a fost ,,locomotiva ce a tras dupa el o Argentina formata din ,,no name”in 1990!

# 30 dorin on 21.03.12 at 11:17 am

Stim sigur care este “singurul” jucator care s-a lasat filmat cand lua o “aspirina”inainte de intrarea pe teren!Sa ii dam si “PASTILA DE AUR 2012″!

# 29 martoru on 20.03.12 at 11:59 am

poate nu ar strica articolul respectiv sa apara intr-o editie de week-end a gazetei

# 28 Obiectiv on 20.03.12 at 8:48 am

Fara golurile lui Messi, Barcelona ar fi fost tot pe locul 2 (cu doar 13 puncte in minus) si tot in “sferturile” Ligii; cred ca inseamna ceva aceste statistici, mult mai importante decat recordurile pe care le tot stabileste!

# 27 iuliu on 19.03.12 at 2:35 pm

Este imposibil de stabilit cine a fost cel mai bun jucator din toate timpurile , pentru ca nimeni nu i-a vazut la lucru pe toti . Fiecare generatie de jucatori si-a avut vedetele ei , care au jucat fotbalul vremii lor . Fiecare generatie de suporteri a urmarit la lucru nu mai mult de 3-4 generatii de jucatori si in mod firesc ii va alege pe “cei mai buni” dintre cei pe care i-a vazut , ignorandu-i pe cei de inainte . Exemplu : printre jucatorii romani noi vorbim de Dobrin , Balaci , Apolzan , dar prof. Angelo Niculescu , probabil decanul de varsta al oamenilor de fotbal din Romania, considera ca cel mai bun fotbalist roman a fost … Iuliu Bodola . Cui ii spune ceva acest nume ?
Revenind la jucatorii straini , cu cat ne apropiem de zilele noastre apare si televiziunea , cei noi avand avantajul ca i-am vazut mai mult .
Avand 63 ani , am vazut si eu multi jucatori , “cel mai mare ” pentru mine sunt doi : Pele si Di Stefano . Pe Di Stefano l-am vazut in prea putine meciuri dar m-a impresionat jocul lui complet , a fost dezavantajat ca a jucat intr-o perioada mai putin “televizata” .
Curiozitate : prin anii ‘60 , anii de glorie ai lui Pele , suporteri brazilieni mai varstnici vorbeau de un jucator din anii ‘30 mai bun decat Pele , il chema Leonidas

# 26 cip on 19.03.12 at 9:11 am

nu stiu cine e cel mai mare, dar stiu sigur ca as prefera oricand sa-i vad jucand la barcelona pe ronaldo sau ronaldinho in locul lui messi

# 25 Alex on 18.03.12 at 3:48 pm

Messi e imens ca jucator,
DAR, eu cred ca nici unul nu se poate compara cu RONALDO in forma maxima.,………………….era pur si simplu de pe alta planeta. In plus de el, Messi are doar steroizi mai buni + pasatori pe care R9 nu i-a avut in echipe…

# 24 hajrá Erdély on 18.03.12 at 9:15 am

pt Ovidiu! In anii 50 era si Puskás!

# 23 Bibi on 18.03.12 at 7:46 am

Din Romania cred ca mai intra pe lista si un Balaci sau Marcel Raducanu.

# 22 io on 18.03.12 at 1:45 am

…ii ca si cum am compara o masina marca ferrari din anii 70-80 si una din zilele noastre…fiecare jucator cu generatia lui…

# 21 Anthon on 17.03.12 at 7:51 am

“Bă (e o abundenţă de bă la începutul oricărei întrebări în română), ” .Foarte corecta observatie : chiar aseara , la GSPTV , “PROFESORUL” Mircea RADULESCU incepea fiecare propozitie cu acest apelativ . Si cad te gandesti ca , pe vremuri , profesoara mea de eomana in liceu ne spunea sa evitam … gerunziul !

# 20 lol on 17.03.12 at 2:28 am

Sanatate, maestre!

Nu stiu cine-i cel mai mare, stiu cine nu-i cel mai mare. Messi. Ii doresc sa castige 10 Baloane de Aur, sa bata 1963 de recorduri si sa dea cifrele peste cap. Degeaba. Tot nu va fi el. Din cauza de “je ne sais quoi”. Nu-l are. Nu ca e mic si urat. Cred ca din cauza ca a recunoscut ca n-a citit nimic in viata lui.

# 19 gicu on 17.03.12 at 12:31 am

Sanatate, maestre!

# 18 Bradut on 17.03.12 at 12:17 am

Hai, c-ati ajuns sa-i dati si lui Radu Cosasu lectii “d-e” stilistica.

# 17 je on 16.03.12 at 6:32 pm

Maradona, de departe cel mai bun!
A dus singur Argentina spre titlul mondial!!
Spre deosebire de el, Messi nu poate conduce Argentina spre titlu mondial. si nici nu a facut-o la ultimul mundial! Nu a castigat cine stie ce. Messi, este bun in acel context, la Barca…vreau sa-l vad jucand si la alte echipe, sa vdeam daca confirma!!
Maradona a facut-o!! Mai este mult pana departe pentru Messi!!

# 16 Andrei Ionescu on 16.03.12 at 5:38 pm

Propun cel mai bine sa isi completeze careul singur. Al meu e:
Hagi-Zidane-Messi-Van Basten

# 15 X on 16.03.12 at 5:34 pm

@ Alex
Da, te corectez eu. Balonul de Aur nu releva in nici un fel valoarea unui jucator in prezent, el nefiind altceva decat o dovada de marketing. Messi nu merita trofeul in 2010 si totusi l-a luat, chiar spre surprinderea lui. Balon D’Or e dat de France Football si Adidas, ceilalti jucatori veneau din aria Nike(nu ma refer la echipa ci la jucator individual). Poate sa aiba si 5, o sa fie doar cel mai titrat, nu si cel mai bun.

# 14 Ovidiu on 16.03.12 at 5:24 pm

Pai atunci sa impacam pe toata lumea si sa zicem ca cel mai bun fotbalist din lume, din toate timpurile, a fost…

- in anii 50, Di Stefano
- in anii 60, Pele
- in anii 70, Cruyff
- in anii 80-90, Maradona
- in anii 90-00, Zidane
- in fine, in anii 00-10, Messi.

# 13 lereter on 16.03.12 at 5:00 pm

Mister Belphegor, va “frecventez” din vremea anilor 1970,cind aveati poemici spumoase cu multi (ce vremuri cu A.Neagu,Noam,Gatu,Firanescu,Dumitrecsu,F Neagu,A. Paunescu,Alexandrescu,etc,- Oh tempora…!). Ati ramas neatins in “sarmul” Dv,caracteristic,desi nu ati iubit -niciodata- UTA,echipa mea de suflet. V-as propune o provocare : azi am citit toata presa sportiva,(in vreo 15 locuri),m-au interesat romanii participanti aseara in meciurile de fotbal,europene.Am aflat vag ,ceva de Torje,de Marica. Nimic despre Hategan,arbitrul,undeva doar informatia ca a dat un penalty,desi,de multa vreme nu am avut arbitru roman ,la asa inalt nivel. Martelat de presa romana (sub motivul ca “aratam ce spun oamenii,sintem obiectivi,fiecare raspunde de ce zice,nu si noi”) ,ca “talhar”,”virusat”,”arbitru la comanda”,”om de gasca” etc,acum era momentul sa fie pandit si desfiintat. Cu o conditie,sa fi gresit cu ceva. Cum ,se pare ca nu a facut-o,poate din contra,a fost trecut la categoria “restul e uitare”,aplicam standarde diferite.O fi corecta atitudinea asta a “eminentilor” comentatori sportivi ,sau or fi si ei cum zic ca este Hategan.Chiar sintem obligati sa suportam mediatizarea excesiva a unora,fara suparare, cu stil lingvistic prolix,cu disocieri si instabilitate de gandire,cu fuga de idei,sau exprimare primitiva (de tipul eu p[latesc,pot vorbi orice) ? Cum majoritaea spumei jurmalistilor de sport autihtoni marseaza la “placerile” astea de audienta cu orice pret,mi-ar face placerea sa va citesc parerea.Poate pornind,chiar de la “talharul ” Hateganu.

# 12 mihai v on 16.03.12 at 2:06 pm

Messi e cel mai bun din toate timpurile. Cifrele dovedesc asta. La varsta lui e aproape sa doboare recorduri care au fost facute de altii in intreaga cariera.. Mai are multe de aratat si 50 de ani nimeni nu-l va egala. Singurul trofeu care ii va lipsi va fi Cupa Mondiala cu Argentina.. Sunt realist..

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.