Codul muncii în Paradis

În pofida aparenţelor, magia fotbalului Barcelonei conţine o mare cantitate de efort foarte omenesc

Cel mai profund 7-1 înregistrat vreodată pe un teren de fotbal nu are mare lucru de-a face cu scorul. Leverkusen a jucat uman şi a înscris un gol atît valabil, cît şi splendid. Problema a fost Barcelona, echipa care a cîştigat fără să urmărească tabela, din simplul motiv că nu era pe stadion. Barcelona a jucat undeva deasupra, pe o altă planetă, unde orice e posibil şi din prima, şi în reluare. De obicei, se spune că jocul cutărei echipe care face isprăvi de neuitat are ceva ieşit din comun sau nemaivăzut. Jocul Barcelonei n-a avut ceva, ci a fost pur şi simplu ieşit din văzut şi din comun. E acum clar că dacă Barcelona şi-ar fi propus să zboare, să devină invizibilă sau număr prim, totul s-ar fi putut întîmpla. Leverkusen – şi, în locul ei, orice altă echipă legitimată sau nelegitimată de pe Pămînt - n-a fost atît învinsă, cît ignorată şi depăşită de o ordine superioară.

Numai alte două echipe de club au mai atins acest punct paralizant şi inanalizabil: Real la începutul anilor ‘60 şi Ajax la începutul anilor ‘70. Legenda, netelevizată, spune că în anii ‘30 Rapid Viena ar fi circulat pe acelaşi tărîm. Credem, dar nu ştim.

În schimb, putem observa că Barcelona apare în zona sacră după un enorm interval terestru. N-ar trebui să fim surprinşi. Imediat după mijlocul anilor ‘70, fotbalul european s-a dezmeticit spre realism şi a pierdut aproape orice impuls radical. Barcelona răstoarnă acum o lespede grea. A doua problemă e legată de condiţia jucătorului-miracol. În toate trei cazurile, extraterestrul e vizibil şi irezolvabil. Fără Di Stefano şi Cruyff, Real şi Ajax ar fi fost două  cîştigătoare de trofee, dar nu două puncte de cotitură în fotbal. Fără Messi, Barcelona ar fi, de asemenea, doar o inscripţie pe soclu de trofeu. Deosebirea e că Messi e mult mai aproape de finalizare şi mai departe de distribuţie. Asta spune, probabil, că forţa de sistem a Barcelonei e mai mare şi îngăduie apariţia suveranului în cea mai avansată linie de joc. Discuţia despre plasamentul istoric al Barcelonei nu e încheiată. Însă aşezarea în suita celor trei supremi nu mai poate fi în dubiu.

În sfîrşit, acest soi de evaluări priveşte zona rarefiată a fotbalului total şi aduce cu ea un risc. Între atîtea comentarii pe marginea desăvîrşirii, e foarte tentant să uiţi sau să ignori munca. În ciuda aparenţelor magice, fotbalul Barcelonei şi al colegilor de paradis stă pe un pontaj dur, cu ore de lucru lungi, perseverenţă fanatică şi seriozitate de cancelar. Îngăduinţa şi talentul lejer sînt pentru ceilalţi. Pentru muritori.

8 comments ↓

# 8 fodoka on 23.03.12 at 3:45 am

@gerry76: si ,,fanii de ocazie” fac parte din peisajul fotbalului…precum si suporterii care nu ar ,,putea face niciodata asemenea confuzii ”…
Nu cred ca ai citit articolul si nici comentariul meu!!!
Eu spun ,,Milanul lui Sacchi ” …perioada care se termina in 1991.Este drept ca mentionez si performantele de dupa 92…o cupa si doua finale jucate in Liga Campionilor.(perioada Capello). Cele doua ,,echipe” au in comun mai mult de jumatate din titulari intre 1991 si 1995.Ca joaca altceva..este firesc.
Nu cred ca ai inteles …ideea cu ,,republica romana” si cu triumviratul….Dar ceva mai usor : Despre apararea Milanului care nu il avea pe Desailly in componenta.Dessailly juca mijlocas central, la Milan .Poate tu l-ai vazut la Chelsea sau la nationala
Despre Real 1989 unde uiti un jucator de geniu : Bernd Schuster…dar amintesti de Buyo..(era primul in google?sau pe wiki?)..Apropo am vazut meciul cu Real din 1989 (l-au dat vecinii unguri )si il consider unul dintre cele mai frumoase jucate de Milan…

# 7 gery76 on 19.03.12 at 2:59 am

@fodoka
-Chiar daca esti fan Milan,se vede ca esti doar un fan de ocazie,eu tin cu Bayern de la jumatatea anilor ‘80 ,dar n-as putea face niciodata asemenea confuzii in raport cu echipa favorita cum faci tu.
-Milan -ul lui Arigo Sacchi a fost intr-adevar o echipa de senzatie ,spectaculoasa,acel 5-0 contra Real-ului fiind absolut fabulos ,desi albii n-aveau deloc o echipa slaba cu Michel,El-Buitre[ Butragueno],Sanchis,Chendo,Buyo sau Hugo Sanchez si Martin Vasquez si poate fi integrata in marile echipe europene all-time,insa Milan din ‘94 sub Capello n-are prea multe in comun cu Milan-ul tripletei olandeze si jocului sau de echipa senzational.
-Sub Capello, Milan a jucat fabulos doar in finala cu Barca 4-0[ Barca o finalista pe care o consider la fel de dubioasa precum Brazilia in finala worldcup’98,din punct de vedere al componentei primului 11 era net superioara valoruic lui Milan ca si Brazilia Frantei in ‘98],repet Milan sub Capello a beneficiat de o aparare extrem de puternica cu Maldini ,Tassotti si Desaily ,un joc pana in finala bazat foarte putin pe posesie si mai mult pe geniul imens al lui Savicevic ,Boban si pe inspiratia fantastica a veteranului Massaro,deci nemaibeneficiind de niciunul dintre cei trei olandezi geniali ce au scris istorie in Milanul stelar al lui Sacchi!

# 6 splendini on 17.03.12 at 3:19 am

Cred ca spre sfirsitul carierei Messi se va retrage mai spre distributie, la mijlocul terenului, unde va straluci la fel de mult. Deja am vazut meciuri in care coboara mult si da el pase gen Xavi.
In rest, da, la Barcelona e vorba de munca, seriozitate, buna crestere (aceasta din urma l-a suparat pe Ibrahimovici cind a spus ca alde Xavi, Messi si Iniesta sint oameni prea buni, plictisitori adica, nu dau picioare in cap, palme peste fata, etc) adaugate talentului. Se pare ca si Mozart si Beethoven studiau la pian zi si noapte. Nici un secret aici.

# 5 antiTRU on 16.03.12 at 1:37 pm

Zici ca Messi e “departe de distributie”? Suspecta miopie la un fin degustator de juice oranj. Pardon, vroiam sa spun de Portocala Mecanica…

# 4 fodoka on 15.03.12 at 11:31 pm

@qwerty : corect!Iar conditia jucatorul miracol la Milanul lui Sacchi are o conotatie de tip ,,republica romana” cu trei senatori…sau un triumvirat : Van Basten, Gullit si Rijkaard ! Mi se pare nedrept sa nu amintim de Milanul acelor ani cu 3 Ligi ale Campionilor(89,90 si 94) ,2 finale 93 si 95.

# 3 mihrp on 15.03.12 at 8:19 pm

mai slabut decat altadata

# 2 qwerty on 15.03.12 at 7:44 pm

foarte bun articolul doar ca ai omis-o pe-a patra:milanul lui sacchi

# 1 emg on 15.03.12 at 4:25 pm

super scris

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.