Dragomir, şefu’ ăla bun care ne dă, deşi ar putea să nu ne dea

Cine se simte dator şefului LPF ar trebui să se caute la culoarea banilor

Articolul de joi, prin care Ovidiu Ioaniţoaia îşi explică relaţia în profesie cu Dumitru Dragomir, m-a stîrnit la un comentariu complementar. Presa e o lume cu legi proprii. Presa, în ciuda drasticei competiţii din interior, e un fapt unic de solidaritate de breaslă. Prea-s mulţi duşmanii ei din afară ca să adune tot felul de vulnerabilităţi înăuntru. Jurnaliştii care se atacă în public fac un mare rău profesiei şi îşi fac şi lor un deserviciu durabil. Nimeni nu-i mai vrea colegi. Cînd a investit într-un ziar de sport şi i-a angajat pe Ioaniţoaia şi Tolontan, în condiţia sa nouă de şef în presă, Dumitru Dragomir n-a devenit ziarist şi nici nu i-a ajutat în viaţă, cum îi place dumisale să spună. Un investitor nu-şi ajută în viaţă angajaţii şi partenerii de rang secund. Investitorul nu dă, ci investeşte, iar angajaţii nu primesc pomană, ci salariu şi cotă din beneficii.

Un om de afaceri din New York m-a lămurit prin 1990 cum devine chestiunea. O afacere e bună dacă toată lumea cîştigă. Aceea în care unii iau totul, iar partenerii şi angajaţii pierd e o escrocherie. Dumitru Dragomir nu le-a dat o pîine lui Ioaniţoaia şi lui Tolontan fiindcă amîndoi ştiau meseria, iar Dragomir - nu. Ioaniţoaia şi Tolontan l-au ajutat în viaţă pe Dragomir, acceptînd să-i certifice, să-i dezvolte şi să-i facă profitabilă investiţia. Numai că Dumitru Dragomir, cu toate că a învăţat multe, a rămas cu ideea bolşevică şi plină de un dispreţ latent pentru oamenii cu care face afaceri că el, investitorul şi omul cu mai mulţi bani decît partenerii, dă. Unul din şefii mei din presă dinainte de 1989 - care i-a fost şef şi lui Ovidiu - a exprimat foarte desluşit acest concept feudal şi, în esenţă, descalificant pentru oricine ar fi gîndit la fel. “Măi”, zicea el, “eu sînt un şef bun pentru că poziţia mea îmi permite să nu fiu doar rău, ci de-a dreptul abject, ca atîţia alţii, dar uite că nu vă fac nici un rău! Deci sînt cel mai bun şef”.

Dumitru Dragomir e convins - şi nimeni n-o să-i clatine convingerile astea feudale - că el se îmbogăţeşte ajutînd oamenii. Dacă Ioaniţoaia şi Tolontan nu sînt nişte foşti angajaţi nerecunoscători ai lui Dumitru Dragomir e pentru că n-au nici un motiv să-i fie recunoscători. Şi-au făcut meseria la ziarul în care a investit Dragomir şi au plecat cînd nu s-au mai potrivit la idei. Eroarea în gîndirea lui Dumitru Dragomir e la vedere: oamenii sînt toţi ca mine, cine zice că vrea altceva de la viaţă minte.

E prea tîrziu ca Dumitru Dragomir - care nu e un ins rău din născare, ci numai omul interesului şi atît - să înţeleagă că în presă trudim cu patimă şi cu temeiul unor convingeri niciodată trădate şi oamenii care vrem altceva de la viaţă şi de la sport. Evoluăm în lumi nu doar deosebite, ci pe două planete care se depărtează tot mai mult una de alta, în infinit. Adio, prietenosule domn Dragomir, că n-ai matale îndreptăţirea să ne dai pîine! Ne-o cîştigăm şi singuri, unsă cu unt.

18 comments ↓

# 18 Dan on 16.03.12 at 8:18 am

Mai bacanule, tu nu te-ai regasit in personajul descris de TO ? Citeste articolul si uita-te-n oglinda .

# 17 DAN on 13.03.12 at 10:29 am

MITICA LA PUSCARIE !

# 16 motanul incaltat on 13.03.12 at 12:39 am

Treaba sta putin diferit: Pe mine un patron ma angajeaza,NU CA SA MA AJUTE—,ci ca eu ,prin cunostintele mele sa fac in asa fel incit afacerea lui sa creasca….O afacere ,ca si economia in general nu e caritate nici pomana,ci pur si simplu AFACERE.Daca nu,ma da afara si cauta pe altul.Asa e la fotbal,asa e peste tot.A,ca eu .pot sa cresc si sa ma dezvolt mai mult da,dar nimeni nu te angajeaza doar ca sa te ajute….Traiti in capitalismul adevarat nu in mocirla asta dogmatica de neo-comunism ca nu se aplica de nici o culoare in societatile avansate.

# 15 tache bacanu on 12.03.12 at 5:36 pm

Ma dezamagesti stimabile Tudor Octavian.Daca d-ta esti ziaristul ce,chipurile,ar rezulta din “insiruirea”fara sir a “adevarurilor” despre jurnalisti,e trist de tot si nu de alta dar “ne cunoastem”din timpurile “Flacara”-Paunescu!!Astia sunteti voi,in majoritate,ziaristii si ai ales cei de sport(cu TV cu tot),va ocupati de orice numai de sport ,NU!Te rog sa faci un exercitiu,ptr.curiozitatea d-tale,fa o lista a tuturor articolelor din “gazeta sp.” si “prosport” si subliniaza pe cele care-ti dau informatii care privesc SPORTUL ,neica,nu fotbalul si ala numai de culise.O sa ai o mare surpriza:o sa vezi ca 5%cu indulgenta satisfac un cititor de sport.Pe deasupra ,vad ca ai si veleitati de mare “finantist”(e clar ca poanta cu newyorkezul,e barba)deci in afara de salarii,investitorii imparte si profitul?Da d-le “economist”(socialist te cred!),daca angajatii sunt si actionari.Ziarele de sport dela noi,fac parte din distrugerea unei resurse ,scumpe la noi,hartia.Maestre,dezonorant ce ai scris,probabil intr-un moment de aducere aminte.E simplu,cand ti-a comandat Paunescu era una si cand iti comanda Ioanitoaia ,e alta.Iertarea greselilor,face parte din filosofia vietii,dar nu in cazul Ioanitoaia si Tolontan,care s-au inscris perfect in”filosofia”democratiei iliesciene a Romaniei.
Ai ales un moment gresit ,maestre.

# 14 andrei30 on 12.03.12 at 12:23 am

Octaviane, DD a spus ca “i-a ajutat in viata” pe Tolo si Ioanitoaia, nu ca ii datoreaza meseria, jobul actual sau painea in general. Nu mai interpreta cum vrei tu declaratiile ca e plin de jurnalisti de carton care inventeaza doar sa aiba ce scrie.

# 13 mariuspc on 11.03.12 at 10:19 pm

Stau si ma gindesc de ceva timp oare in Romania citi sandu si dragomiri or fi ? Care se cred Dumnezei iar de la ei in jos sint numai niste viermi care trebuie sa li se inchine si sa le pupe miinile si picioarele ca traiesc pe acest pamint.Oare aceste lepadaturi de mitici,sanduci,jijei,borcei , parlamentarei,manelisti,interlopi,smecheri,descurcareti, cit va mai trebui sa ii mai rabdam si sai mai vedem in presa si tv?Se cinta in fiecare dimineata ” DESTEAPTATE ROMANE;,romane desteaptate o data ridicate si taie raul de la radacina .Oare nu teai saturat sa fi umilit si batjocorit de acesti parveniti?ROMANIA TREZESTETE pina nu este prea tirziu

# 12 vb on 11.03.12 at 9:07 pm

Un articol de senior al presei…De multa vreme nu mi-a placut atat de mult un articol de ziar.

Felicitari !

# 11 Francisc on 11.03.12 at 8:36 pm

EXCEPTIONAL !!!

De mult timp am considerat ca ideile domnului Tudor Octavian sunt cu cateva clase peste media jurnalistilor din Romania. Incepand de azi voi fi un abonat fidel al articolelor dumneavoastra. Exemplu de gandire vest europeana intr-o tara cu mentalitati post-comuniste.

Felicitari !!!

Francisc,
Irlanda

# 10 VLAD on 11.03.12 at 6:59 pm

La meciul dinamo-gaz metan am fost controlat in bagaje daca detin ziarul concurent …am intrebat ce importanta are ce ziare am …mi s-a spus ca vine de sus comanda si nu au ce sa faca …e strigator la cer.

# 9 Sandhu on 11.03.12 at 1:35 pm

Maestre si pe tine te-au platit alde Becali sa-i dati jos pe Nasu si mitica? Cu Mitica mai merge, da Nasu e puternic si n-a facut ilegalitati, nu ajunge doar campanie de presa, tre sa mai dea Becalii bani pe la colegii lor mafioti lor sa-i insceneze ceva. Dupa cum zicea #1, mai deschideam si eu JN sa te citesc, de cand nu mai esti acolo a pierdut Voiculescu un cititor.

# 8 Catzulinho on 11.03.12 at 11:52 am

Ziua buna ! Astazi, 11 martie, Dl. Ladislau Boloni isi serbeaza ziua de nastere…niciun articol despre asta :D ?

# 7 Room on 11.03.12 at 10:22 am

Ce sa priceapa Dragomir si toata gasca lor?

# 6 RipensiaVenus on 11.03.12 at 12:47 am

again and again andagainadnagain my comment is awaiting moderation !
prin chestia asta va anulati credibilitatea. sunteti niste grecotei subtiri din buze, si-atat !

# 5 RipensiaVenus on 11.03.12 at 12:44 am

bravo!

# 4 adi on 10.03.12 at 11:23 pm

bravo mister. continuati cu articolele astea pertinente. nu va suparati ,eu sunt familist , cei care nu au comentat inca sunt in club

# 3 gerula@transilvania on 10.03.12 at 8:45 pm

bravo bun articolul D. T Octavian din pacate toti investitorii din Romania gandesc ca si Dragomir de aia merge cum merge la noi stil ciocoistic de la cine ca sa vezi de la bolsevicii de mai ieri pacat de neamul asta Romanesc!!!!!.

# 2 grig on 10.03.12 at 7:10 pm

deh,…

de unde nu-i , nici Dumnezeu nu cere…asa ca …..

cu ceva timp in urma a mai “ajutat “el si pe altcineva, pe mutu……cind presa a spus ca briliantul e cam “prafuit” a facut un taraboi infernal, l-a aparat si s-a injurat jurnalistii….apucaturi de militian si bolsevic..nici cu transfuzie nu se se mai face bine seful lpf….
jos mitica & sandu!!

# 1 Serban on 10.03.12 at 7:07 pm

Foarte adevarat! Intuitivul Dragomir este posibil sa priceapa numai pe jumatate, dar poate mai citesc si altii!
Dar la J.N. de ce nu mai scrieti?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.