Nebunii de primăvară

Sîntem sau nu microbişti europeni.

…şi să nu-mi spuneţi că nu avem o primăvară europeană! Şi ce dacă Steaua cu Astra 2 bate cornerele dintre troiene de zăpadă, joacă prost la Mioveni şi mă lasă să mă fac de rîs cu pronosticul meu, că va merge la titlu dacă prestează ceva-ceva din turul cu Twente… Am scris că s-ar putea să fiu un caraghios şi iată-mă în situaţie, aşa cum mi-au spus-o de la obraz internauţi ca pepeman, bănăţeanul, alex21 sau liam, cărora le mulţumesc pentru competenţă. Unul singur mi-a dat dreptate - octa - şi îi zic şi lui mersi, fiindcă, aşa cum spunea odată un rabin, fie şi un singur om e o bază de discuţie.

Dar unde scrie că fără Steaua în Europa nu e primăvară în sufletele noastre de microbişti universali? Inimile noastre - întreb tot ca un caraghios - nu au fiecare două auricule şi două ventricule, unde la mine au loc şi Progresul, şi Barca, şi Manchester United, şi, ca marţi seara, Arsenalul… La pauză, cu acel 3-0 curat incredibil, m-au sunat nebuni buni de legat. Cu preşedintele Uniunii Scriitorilor, priceput în fotbal cît în literatură (caz nu foarte frecvent), am stabillit că dacă Milanul le dă un gol, Arsenalul face 5-1! Uneori, sufletismul ne sileşte să ne pierdem capul. M-am liniştit - şi nu am mai discutat decît cu mine însumi - în minutul 58, cînd Van Persie, din 3 metri, a ratat acel 4-0 care devenise raţional. E nenorocita aia de “ocazie uriaşă” după care se pierd meciurile decisive pe care, să vrei, şi tot nu le poţi uita; mi-au rămas pe viaţă Rosicky şi cei 60.000-70.000 de englezi care au venit să-şi vadă Arsenalul după un 0-4 fără de speranţă pentru orice european normal la cap.

Tot european vorbind, miercuri seara, pe Camp Nou, primăvara - că nu-i pot spune altfel - m-a adus într-o stare la care nu am avut acces nu mai ştiu de cînd. Fan Barca, suportînd toate obiecţiile galacticilor realişti care nu-mi suportă guardiolismul, pe măsură ce Messi îşi făcea de cap, se ridica în mine un protest: în numele weekend-urilor petrecute la Eurosport 2, în Bundesliga, în numele acelor meciuri germane exemplare în fotbalul lor serios, creştea în sufleţelul meu refuzul de a accepta ca o echipă germană de Liga 1 să primească 7 goluri, dintre care 5 ale unui geniu, e drept, dar de neconceput cum nu putea fi oprit de o apărare nemţească. Nu de Chiricheş, nu de Moţi sau Szukala. E un răutăcism, desigur, dar vă mai propun o idee, nu mai puţin primăvăratică: aţi citit ce-a făcut Twente cu ditamai Eindhovenul, după ce a eliminat-o pe Steaua? 6-2! Steaua mai e bună la ceva.

11 comments ↓

# 11 kELOO on 15.03.12 at 9:30 pm

Minunat ati scris, Maestre!

Din pacate Steaua a intalnit o echipa de zile mari in mare forma! Poate in campionat va arata (macar in derby-uri) valoarea ei europeana!

# 10 bănățanu on 14.03.12 at 12:50 pm

Stimate domnule Cosașu,
Îmi cer scuze că v-am făcut caraghios. Vârsta dumneavoastră nu îmi permite să vă adresez astfel de cuvinte. Revenind la echipa Steaua, trebuie să spun că în anii 80 am fost martor, de pe băncile liceului, la ascensiunea spre vârful performanței fotbalistice a acestei echipe (și nu numai a ei, au mai fost Craiova și Dinamo, dar acestea nu au putut atinge vârful). O performanță greu - dacă nu imposibil - de egalat de cluburile care își tărâsc mediocritatea în biata noastră ligă 1. Din păcate, Steaua de azi nu mai este nici măcar o umbră a echipei care a triumfat atunci, în 1986. Și asta e dureros, extrem de dureros… Și, ne mai întrebăm unde sunt fanii de altădată ?… Așa echipe, așa suporteri…
Cu multă stimă…

# 9 Cristian Chelaru on 13.03.12 at 6:05 pm

Multumesc si pentru acest articol. Recunosc faptul ca impartasind in mare aceleasi simpatii fotbalistice cu Dumneavoastra imi e mult mai usor sa apreciez mare parte din textele (unele din ele presarate cu subiectivism inocent) pe care le scrieti.
Pana acum matematica va da dreptate in cazul Stelei si sper sa o faca pana la final.

# 8 motanul incaltat on 13.03.12 at 12:49 am

Din fericire Barca,e o echipa din ce in ce mai mare,ca existe si aceste formatii-gen Bayern Leverkusen,care vin sa joace fotbal cu toate ca stiu ca n-au nici o sansa,si nu se apara 90 de minute ca altii cu toata echipa pe careul de 16 metri.Eu nu cred ca Leverkusen s-au facut de ris,ci dimpotriva felicitari ca au jucat si au dat si un gol pe merit.Dar sunt nemtii,si chiar si atunci cind mor-stiu sa moara frumos.

# 7 andrei on 12.03.12 at 10:03 pm

Aveti dreptate domnule Cosasu : STEAUA mai e buna la ceva : sa benefieze FLAGRANT DE MECIURI FURATE !!!
Daca nici acesta nu recunoasteti ca a fost un BLAT VERITABIL imi stric parerea pe care o am de peste 30 de ani despre dumneavoastra…
Cat despre F.C.BARCELONA de ce sa nu avem si noi o bucurie sambata sau duminica de a vedea un ADEVARAT SHOW fotbalistic…curand poate si ei vor obosi sau se vor destrama un pic , dar bucuria prezenta va dainui si nu ne-o poate inlocui o amarita de STEA chiar daca a fost candva cineva in 1986…

# 6 Ovidiu on 12.03.12 at 9:19 pm

Sanatate multa, maestre!

Ce-i drept, mie in meciul de pe Emirates (era sa zic Highbury…) miraculos mi s-a parut cum a echilibrat Milanul meciul, dupa acel 0-3 (tot miraculos!) de la pauza. Asta, fara doar si poate, Steaua mea nu ar fi putut s-o faca niciodata, iar meciul de la Middlesborough ne e martor.

Cat despre Barcelona…miracolul nu mi se pare ca sade in Messi, cat in probabilitatea ca in aceeasi epoca atatia jucatori care stiu sa paseze si sa dribleze in chip desavarsit sa se intalneasca la aceeasi echipa!

# 5 Cristi on 12.03.12 at 1:29 am

Dupa acea “ocazie uriasa” se citea in privirea lui Van Persie ca meciul s-a terminat. Cat despre Barca…

# 4 gicu on 11.03.12 at 11:39 pm

Sanatate, maestre!

# 3 victor L on 11.03.12 at 6:29 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Frumos articol de revenire.
Dar tot nu voi deveni fan Barca ;)

# 2 lol on 11.03.12 at 5:53 pm

Sanatate, maestre!

# 1 j on 11.03.12 at 5:06 pm

Domnule Cosaşu, vă contrazic: aveţi dreptate.

Multă sănătate vă doresc.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.