Dosariada DNA, faza pe avocaţi

Ce nu înţelege Europa, dar trebuie să înţeleagă justiţia română

Nu trebuie să ne spună Europa cît de mare şi de agresivă e corupţia în România. Ne-o dovedeşte mulţimea şi agresivitatea avocaţilor care îi apără pe marii penali. Reversul medaliei e că, fiind atît de mulţi aceşti angajaţi ai banilor negri, are din ce să se aleagă şi isteţii, dar şi nerozii.

Nu-i nevoie ca un avocat să fie mai slab de minte ca să rostească o prostie. E destul să aibă parte de un corupt autoritar, care să-i impună nu doar să-l scoată fată mare, ci şi cum, cu ce argumente. Altfel nu se explică panseul avocatului care le-a zis ziariştilor, în uşa tribunalului, că “D.N.A.-ul nu a înţeles nici acum cum decurg transferurile din fotbal!”. A înţeles toată ţara, a înţeles ea şi toată Europa, nu e român cît de cît informat care să nu fi priceput, în aceşti douăzeci de ani de inginerii fiscale, cum stau treburile în negoţul de picioare, numai D.N.A.-ul se pune contra şi nu vrea să înţeleagă că lumea fotbalului are cu totul alte legi decît acelea ale statului.

Ce-i specific pentru această masă de avocaţi ai corupţiei, din ce în ce mai mulţi şi mai vocali, e că au început să şi creadă în ce spun. Mulţimile au reacţii greu de prevăzut, iar mulţimile de meseriaşi ai baroului plătite convingător de mafioţi tind să pună la îndoială chiar legitimitatea justiţiei. Ce altceva a vrut să zică purtătorul de cuvînt al clanului de împricinaţi din dosarele transferurilor ‘în falş” dacă nu chiar ce a zis: că statul trebuie să-şi vadă de ale lui şi să-i lase în pace pe multimilionarii pieţei de sclavi a fotbalului?

Nu de alta, dar statul, în naivitatea lui, riscă o generaţie şi mai dură şi mai lacomă. Cel puţin ăştia îi mai lasă statului român şi cîte un bacşiş. La o adică, ar urma pilda lui Gică Popescu şi şi-ar cumpăra iertarea cu un bacşiş generos. Tot ce trebuie să facă în acest sens statul e să instaleze la D.N.A. nişte inşi mai deschişi la cap, care să înţeleagă şi ce riscă, atunci cînd se încăpăţînează să nu înţeleagă regulile nescrise, dar acceptate fără nici un vot contra şi nici o abţinere în fotbalul autohton.

Am citit de mai multe ori cugetarea avocatului şi trebuie să recunosc că, pînă la urmă, i-am pătruns şi mesajul  indirect. Nu-i un panseu de circumstanţă, e o ameninţare. E un mesaj pentru judecători. Nu contează că D.N.A.-ul nu înţelege ce ar putea urma obtuzităţii lui, dar judecătorii mai au încă timp să înţeleagă şi să procedeze cu înţelepciune. La cîte condamnări cu suspendare au fost date pentru tunuri de sute de milioane de dolari la devalizarea unor bănci, la cîte miliarde de euro ajung în nişte autostrăzi şi şosele de chirpici, dosarele transferurilor n-au cum să producă mai mult de două-trei luni de temniţă grea cu suspendare. Şi cu scuze pentru deranj, de la guvernările viitoare.

19 comments ↓

# 19 Che Guevara on 02.03.12 at 1:18 pm

Ia nu mai spalati imaginea coruptilor din fotbal! Daca altii au scapat nu e motiv sa ii iertam si pe astia. Din contra! Fotbalul trebuie sa fie un exemplu si pedepsele sa fie exemplare. Pentru ca astfel se creeaza un precedent judiciar si nimeni nu va mai incalca legea prea usor.

# 18 porumbelul on 01.03.12 at 3:54 pm

Mergeti la un jurist si o sa veniti mai prosti de cum ati plecat. Unii alesi sau dus sa faca greva in loc sa lucreze (senatorii si deputatii). De ce nu au inceput scaderile salariale cu ale lor ca un exemplu pentru restul populatiei, doar nu stau in acei bani.

# 17 jan on 01.03.12 at 3:09 pm

Circ de prost gust , amestec de hotie si incompetenta .In romania nu exista justitie decat in statele de plata ……………RUSINE

# 16 Murmurel on 28.02.12 at 11:04 pm

Va rog nu pomeniti de constitutia americana si de sistemul juridic. Din 2001 au fost aproape scoase din vigoare majoritatea legilor care garanteaza libertatile cetatenesti. Cit despre sistem in sine, e greoi, corupt si privatizat in asa masura incit judecatorii si sefii puscariilor private fac in America fifty-fifty. America nu mai e de multa vreme ce a fost. In Chicago 1963 a fost asasinat nu numai presedintele ci si democratia americana.

# 15 Serban on 28.02.12 at 8:55 pm

Domnule Tudor Octavian eu va astept si la J.N., ce se intampla?!

# 14 Mita cu Valiza on 27.02.12 at 10:06 pm

Felicitari, domnule! Sunteti un ziarist care isi merita salariul pentru munca sa.
In rest, domnule, sunteti la fel de neputincios ca noi care va citim.
Vedem cu totii cum se fura milioane de euro, vedem marea coruptie, vedem distrugerea Romaniei. Le vad pe toate acestea si insititutiile statului si partidele care-si promoveaza conducatorii si parlamentarii si alesii locali. Totul continua de peste 20 de ani, pentru ca cei ce fura sunt tocmai cei alesi de noi, cei pe care cei alesi ii instaleaza sa fure si pentru ei. Justitia e corupta, totul e murdar. Sperante de mai bine nu exista. Ce e de facut?

# 13 Lereter on 27.02.12 at 6:02 pm

Este la moda sa ataci ïmbogatitii peste noapte”,dar”aceasta este -daca sintem corecti- o metoda cu iz comunist.Dl Octavian se cam pricepe la toate,e pluriprezent in presa scrisa,video,tv.Da dle intermediarii,de orice fel,”baietii destepti”"-daca li se permite-se pot inbogati peste noapte,ca si unii din presa (Nistorescu si nu numai).De astia nu se leaga,insa nimeni.Faceti legi clare,controale simple,in loc sa va balacariti toata ziua la tv,ocupandu-ca interesat,de partizanate politice meschine.Asa e usor sa tot arati cu degetul,la unii-asa-zisi- corupti.Daca au bani au si avocati,ca am vazut destui procurori care te aresteaza preventiv-6 luni- apoi la judecata iesi nevinpvat.Asta dupa ce esti balacarit la tv,la usa procuraturii,in emisiuni,dupa ce transpira inregistrari dubioase.Dar Dl Octavian striga mereu : “vrem sange!”".Asa ca ..schimbati subiectul !

# 12 IPSILANTE on 27.02.12 at 11:52 am

Put puscariile de nevinovati de-alde Becali (toata banda!), Borcea, Pinalti, etc. De ce unii sint inauntru si atii afara, e simplu. Aia sint prosti si saraci, astelalti sint baieti smecheri si bogati… chiar si de carton. Justitia? O cloaca de corupti, care interpreteaza si aplica legile dupa cit de gras e ciubucul. Cei cinstiti n-au loc in JUSTITIE, decit daca se dau pe brazda. Altfel, pleaca. Asa e in viata reala si nici fotbalul nu face exceptie. Ba este inca si mai rau. In peste 20 de ani de mafie totala: Sandu&Mitica, toti mafiotii constituiti intr-o increngatura complexa si deveniti milionari, nu mai pot fi contrazisi sau trasi la raspundere. Nici o lege nu le mai sta in cale! De fapt, ei sint legea! Asta e!

# 11 bănățanu on 27.02.12 at 10:21 am

…și de gândesc, nu găndesc…

# 10 bănățanu on 27.02.12 at 10:20 am

era vorba în text de cuvânt, nu de cuvând…

# 9 bănățanu on 27.02.12 at 10:18 am

Domnule James Blond,
apreciez și eu enorm de mult scrierile domnului Octavian, pe care le aștept în fiecare zi cu sufletul la gură și pe care le citesc de vreo douăș´doi de ani. Aveți dreptul, ca și mine, desigur, să nu fiți de acord cu el. Am și eu dreptul să nu fiu de acord cu dumneavoastră în privința celor afirmate despre justiție. Numai auzind acest cuvând, și deja mă găndesc la ”sinonimele” lui: adevăr și dreptate. Faptul că o anumită lege le dă ”dreptate” celor ca Becali, Borcea și mulți alții nu înseamnă justiție. Acea ”lege” trebuie musai și imediat amendată. De fapt, legea este numai una: cea divină… Celelalte, ale noastre, lumești sunt doar niște biete reguli, strâmbe de cele mai multe ori… Și asta este una dintre explicațiile a ceea ce se întâmplă în lumea asta în care trăim. Chiar nu putem respecta cele zece porunci?… Restul e cancan… Cu respect, de asemenea…
P.S. Broscuța Oac este, foarte probabil, avocat…

# 8 GABRIEL on 26.02.12 at 2:14 pm

Acum 4 -500 ani Shakespeare a spus: “Un stat este cu atat mai corupt cu cat are mai multe legi”. Concluzie: atata timp cat in legislatia romaneasca, texttul de lege se aplica conform unei metodologii care prin enunt contravine altor texte de legi in vigoare, atata timp cat nici organelor de control nu le este clara legislatia din domeniul supus controlului, interpretarea gen IATC este dominanta si hotararile judecatoresti stil “dupa cum bate vantul”.
Ptr James Blond: acel avocat de peste ocean cunoate un sistem juridic extrem de echilibrat si bine fixat in timp si spatiu. Constitutia din SUA ce vechime are ? Codurile penale din SUA de cat timp sunt in forma actuala (cu f mici modificari in timp si pe state)? Raspundeti-va in primul la acest gen de intrebari (mai sunt si altele dar spatiul nu imi permite) si apoi inserati spusele acelui jurist la subiectul in discutie.
Ptr Broscuta Oac: un singur raspuns ptr tine: Shakespeare a spus: “Ca intr-o tara lucrurile sa mearga bine, mai intai trebuie omorati avocati” Mai pe intelesul tau de jurist (voi genetic ganditi mai incet), nu omorati in sensul fizic (sau ai repulsie de fizica ?) ci insensul figurativ adica mai pe sleau desfiintati ca meserie ! Sunteti inutili prin definitie ! Un inginer sau economist din orice domeniu poate sa expuna un text de lege mult mai clar si la obiect decat orice avocat ! Dar stii de ce ? Ala lucreaza in acel domeniu, si stie cum si ce fel, un avocat care azi are proces de divort, maine proces penal, poimaine nu stiu ce retrocedare, o sa stie de toate si nimic ! Sunteti prin definitie numai dupa bani, din orice, iar meserie ioc !!! asa ca “ciocul mic si joc de glezna” dar atentie sa nu faci entorsa cerebrala !!

# 7 capitanul on 26.02.12 at 6:36 am

n-o inteleg pe broscuta oac ,care-l numeste troglodit pe tudor octavian.articolul este foarte bun ,concis si la obiect,surprinzind in putine cuvinte,fara explicatii intortocheate ,starea de fapt din fotbalul rominesc,coruptia in care traiesc de-a valma toti,presedinti de cluburi ,patroni,agenti ,jucatori antrenori,si prin extrapolare ,coruptia din justitie si din intreaga societate romaneasca.dar ce sa priceapa unu’ cu creier de batracian …

# 6 johnneil on 25.02.12 at 11:05 am

Societatea romanesca, recent dezmortita (inaintea inghetului din 2012) si prezenta (inca si azi) in P.ta Unversitatii tot face un top ce si cine a fost cel mai nociv in ultimi 22 de ani. Nu stiu la ce concluzie au ajuns. Unde sa gresit cel mai mult.
Dar sigur tot ce apartine de sistemul JUDICIAR este undeva acolo sus de tot. Se bate cu reale sanse sa fie pe primul loc.
Asa s-au nascut averile fabuloase din acesta tara. S-a furat mereu. A fost o cursa contracronometru si inca nu au ajuns la finis. Dar culmea nimeni nu a gresit. In Romania greseste doar cel care tranverseaza pe langa “zebra” sau incalca linia continua.
Borfasi (de ochii lumii) stau cateva zile in subsolurile DNA-ului apoi ies afara si declara:
“JUSTITIA SI-A FACUT DATORIA”
La noi se dau decizii definitive si iervocabile si apoi se anuleaza sau nici nu se aplica.
Cred ca putem pune JUSTITIA fara vre-o greseala pe primul loc in acel TOP. Sper sa nu se supere celelalte foruri si institutii la locul I.

# 5 Broscuţa Oac on 25.02.12 at 10:18 am

Numai un troglodit mai poate acuza astăzi ”tagma avocaţilor”. Avocatul e esenţial în procesul penal, fiindcă el are misiunea de a verifica minuţios dosarul întocmit de parchet.

Cineva trebuie s-o facă şi acesta e rolul avocatului. Fără el, rezultatul ar fi previzibil: puşcăriile s-ar umple de nevinovaţi trimişi acolo din simpla convingere a unui procuror.
Decât să acuzi avocaţii, mai bine te uiţi la procurori. Când lucrează pompieristic, pentru imaginea guvernului şi a preşedintelui, pentru viitoarea campanie electorală etc., sigur că fac dosare fuşerite, sărace în probe solide, trimise în instanţă de dragul ziariştilor, nu al Justiţiei.

Numai că titlurile din presă nu ţin loc de probatoriu…
Urmarea e achitarea inculpaţilor. Şi pe bună dreptate. O instanţă cinstită nu bagă oameni la pârnaie doar ca să facă plăcere publicului. Cât timp DNA-ul va rămâne o instituţie preocupată de spectacolul justiţiei şi nu de justiţia propriu-zisă, tot atâta timp va eşua în tribunale.

# 4 utaaradan on 25.02.12 at 9:22 am

acesti avocati, care-i apara pe acesti penali, simt si ei in narile lor de boi educati, mirosul banilor negrii, ce trebuie spalati, binenteles cu ajutorul lor. cind devii ,,avocatul” unor infractori, nu devii si tu,un ,,complice” moral ?
o fi simbolul justitiei, cu un taler intr-o mina, si legata la ochi, dar o fi si prostituata ?

# 3 Margelatu on 25.02.12 at 5:03 am

TRIST dar adevarat!

E de mult timpul!

JOS cu SANDU & DRAGOMIR!!!
Jos cu INCOMPETENTA si HOTIA!

Desteapta-te ROMANE!!!

# 2 James Blond on 25.02.12 at 1:40 am

Va apreciez foarte mult si va urmaresc toate editorialele, insa daca mi permiteti cu acesta nu prea sunt de acord.Nu sunt indragostit de imogatitii peste noapte ai perioadei post-festival dec.’89 si nici nu e idolul meu Becali.Insa avocatul respectiv a avut mare dreptate cand acuzi trebuie sa cunosti ceea ce acuzi, cand esti magistrat(procuror) trebuie sa stii legislatia (nu sa incerci sa o inveti in sala pasilor pierduti).E hilar sa acuzi pe cineva ca nu a respectat litera legii cand tu esti afon.Un mare profesor de drept de peste ocean spunea ca justitia nu este sinonim cu aflarea adevarului cu ORICE PRET (ptr.asta putem apela doar la asistenti medicali, injectarea “serului adevarului” si Tribunalul de la Tgv.care sa consemneze si sa execute).Justitia inseamna aflarea adevarului cunoscand si respectand legislatia, procedura, drepturile acuzatului (ptr.a nu se lasa loc arbitrariului si abuzului) si prin administrarea probelor obtinute legal si loial, pertinente si concludente.Depre faptul ca Europa intelege si noi nu, iar va contrazic, Harry Redknap a fost acuzat de aceleasi fapte: evaziune fiscala-comision transferuri-off shor-uri…care credeti ca a fost sentinta?Achitat-ptr.ca era legala procedura de a se plati comisioanele prin facturare directa si transfer bancar in paradisuri fiscale(similar Galatasaray-Gica Popescu).Sa-l trimiti la mititica pe capitanul Barcelonei, Eindhovenului si Galatei, care a scos romanii in strada in 90 si 94, pe vorbe si in necunostinta de cauza nu poate fi vorba de infaptuirea justitiei.Sa nu cadem in isteria divinizarii DNA-ului care este un grup de crima organizata specializat in acoperirea faptelor de coruptie-e de ajuns sa va spun ca Basescu,Videanu,Udrea…sunt bine sanatosi, si Comisia Europeana ne oprira fondurile ca cica se cam fura rau pe la executiv, la fel zice si curtea de Conturi,lumea a iesit in strada ..de foame,nu de bucurie cum i-a scos Gica Popescu, in schimb DNA-ul le a dat NUP-uri.Cred ca v-ati ales gresit “stapanii adevarului, moralei si dreptatii”.
Cu respect,

# 1 gogu berlogea stufan on 24.02.12 at 11:32 pm

DNAul seface ca nu stie de cheltuielile penale ale parchetului general ,efectuate in ultimii ani si care se trec cu vederea de institutiile statului

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.