De profesie sclav

Cei care ascund adevărurile dure ale fotbalului din estul Europei sînt chiar jucătorii

Sclavia n-a dispărut niciodată. A cunoscut forme care o făceau să semene a stare socială normală şi chiar ţinînd de o fatalitate a evoluţiei, iar în secolul industrializării, graţie unei nesfîrşite ingeniozităţi legislative, multe tipuri de sclavagism sînt nu numai generalizate, ci şi rîvnite. Un articol apărut joi în Gazetă, sub titlul “Sclavi cu crampoane” şi referind la o anchetă în estul Europei a Sindicatului Mondial al Jucătorilor Profesionişti (FIFPRO) m-a stîrnit mai degrabă prin adevărurile pe care le ignoră, decît prin acelea pe care ar părea să le developeze.

Fotbalul mondial nu cunoaşte nici un profesionist provenind din cele mai înstărite medii sociale şi nici măcar din familii cu stare. E meseria la care visează zeci de milioane de tineri lipsiţi de şanse reale la o existenţă decentă. Cea mai nenorocită consecinţă a acestui gen de sclavie cu suficient de multe lozuri cîştigătoare şi care cu acte durează doar nişte ani e că produce, în uriaşa masă a celor care n-au prins marele loz, respectiv o carieră de multe milioane de euro, dolari sau lire, un neant profesional şi adeseori revenirea la sărăcia din care au plecat.

În clasa stăpînilor de sclavi, deşi puţini conştientizează asta, intră şi sindicatele fotbalului. Ele sînt un for unde fotbaliştii vin să se spovedească, la fel ca la biserică, de necazurile lor cu patronii şi de unde, tot ca de la biserică, primesc nădejdi de mai bine în viaţa de apoi. Că această viaţă de apoi începe din clipa în care fotbalistul iese din sediul sindicatului nu e diferenţă semnificativă. Important e doar faptul că sclavul cultivă convingerea că există totuşi cineva care îi apără şi drepturile, nu doar organisme oficiale care îi controlează obligaţiile.

În felul în care a fost conceput chestionarul anchetei, cu un procent de transparenţă care-i deconspiră patronilor pe fotbaliştii pîrîcioşi şi dispuşi la o adică să dezvăluie toate dedesubturile vieţii de sclav cu cîteva mii sau doar cîteva sute de euro lunar, era clar că el va eluda toate adevărurile urîte ale fotbalului din estul Europei. Dovadă că românii, care-s păţiţi în toate tentativele lor de a-şi face lanţul mai suportabil, s-au prins de riscurile unor răspunsuri oneste şi n-au muşcat din momeală.

Explicaţia e una proprie vremurilor pe care le trăim: sclavia e o meserie destul de bună, dacă nu faci caz de istorie şi de toată pălăvrăgeala vieţii de piaţă despre aşa-numitele drepturi ale omului. Pentru drepturile sclavilor nu s-au făcut legi şi nici nu se vor face, întrucît oficial meseria de fotbalist sclav nu există.

13 comments ↓

# 13 Panait on 15.02.12 at 3:42 pm

Sunt multi fotbalisti din liga I care nu au platite salariile de foarte mult timp si sunt tratati ca niste sclavi… Habar nu aveti cati sunt cu salarii pana intr-o mie de euro si tratati in ultimul hal… pentru interesele lui X si Y.. Si ei se duc pe teren, dau tot ce pot, se accidenteaza uneori… pentru ce? Pentru ca unii patroni sa ii trateze ca niste animale pentru niste contracte semnate aiurea. Nu toti au norocul si relatiile jucatorilor cu salariile peste 10000 E …

# 12 caesar on 12.02.12 at 5:18 pm

HALLO!
Prieteni…aveti si nu aveti dreptate!
1. Un fotbalist cu cap si cu oase rezistente o poate duce pina la 35…40 de ani. Trebuie sa stie sa tina de ei…Altfel…
2. Milioane de copii au acest vis in cap…
3. Un patron de firma mica poate nu stiti ce probleme are!
Salariile angajatilor…sa aduca de lucru…datoriile catre STAT..facturi…abia dupa aceea el si familia lui…

RESPECT MAXIM RUGBISTILOR!!!!!!!!!!!!!!!!

# 11 Dorin on 11.02.12 at 9:51 pm

Cum au mai spus si altii, un muncitor in 3 schimburi in fabrica incaseaza acum vreo 400 euro/luna, muncind minim o saptamana de noapte… Asta inseamna 4800 euro/an= 192 000 in 40 de ani, adica pana la pensie.
Un sclav ca Wesley face dublul acestei sume intr-un an, muncind 3-4 ore pe zi…
Pe cuvant ca m-as face si eu sclav vreun an-doi!

Ce spuneti de managerii de companii multinationale care pentru un sfert din banii lui Wesley (un exemplu la intamplare, il admir mult ca jucator si ca om) lucreaza 16 ore pe zi si au responsabilitatea a mii de oameni in ceea ce fac?
Ce spuneti de rugbysti? Ei joaca pe maxim 2000 euro pe luna, 24000 pe an, adica de 20 de ori mai putin ca sclavul folbalist… ei nu sunt de plans?

Am mai citit sau auzit pe la gsp cum ii plangeati de mila lui alexa ca avea nu stiu cate ‘jde mii de euro datorie la impozite… Pai la asa datorie, asa suma incasata, nu? Bietul folbalist…

# 10 motanul incaltat on 11.02.12 at 9:15 pm

Imi cer scuze pe linga Marco Van Basten era Vialli-eu l-am confundat cu Ravanelli.Are dreptate Gabriel.

# 9 adi_stelistul on 11.02.12 at 9:03 pm

Trebuie sa-mi cer scuze. Cand am citit articolul ma gandeam ca acel “developeze” e un foarte prost neologism pentru “dezvolte” (se pare ca eu sunt mai bantuit de englezisme decat va acuzam pe dumneavoastra :-) ). Nici macar nu mi-a trecut prin cap ca folositi un neologism asimilat deja in limba romana. :-)

# 8 Stelian on 11.02.12 at 7:01 pm

Alessio Tacchinardi

# 7 GABRIEL on 11.02.12 at 6:22 pm

STIMATE DOMNULE TUDOR,
VA APRECIEZ DE FOARTE MULT TIMP PENTRU ACURATETEA SI OBIECTIVITATEA ARTICOLELOR DVS, PENTRU GRADUL DVS DE CULTURA SI NU IN ULTIMUL RAND, PENTRU GRADUL DE INFORMARE. DAR CU REGRET VA ADUC LA CUNOSTIINTA, CU ARTICOLUL ASTA ATI GRESIT, PARTIAL DAR ATI GRESIT.
IN ROMANIA, EXEMPLE AR FI MARICA, TUGUDEAN. IN STRAINATATE AR FI VIALLI (ITALIA DIN FAMILIE VECHE SI F BOGATA CU TITLU DE CONTE), PIQUE (SPANIA DIN FAMILIA VECHE SI F BOGATA MONTSERRAT). IDEEA DE BAZA (FIRUL ROSU) ESTE PERFECT ADEVARAT INSA AR FI FOST SUPER SA INSERATI RARELE EXCEPTII.
VA MULTUMESC SI SPER CA VETI APRECIA OBSERVATIA MEA LA JUSTA EI VALOARE

# 6 motanul incaltat on 11.02.12 at 5:53 pm

Din cite stiu eu,in fotbalul profesionist au existat si jucatorii care proveneau din familii instarite–cu ffff multi bani—-MARCO VAN BASTEN-tatal sau era conte si un italian Fabrizzio RAVANELLI -provenit tot dintr-o familie de conti…Despre Van Basten s-au scris destule articole despre cum un jucator a ajuns la un nivel foarte ridicat ,jucind fotbal din placere in primul rind ,situatia sa materiala fiind asigurata de familie…..

# 5 yo on 11.02.12 at 4:47 pm

@adi_stelistul> as mai da eu un exemplu, fost balon de aur…Kaka.

In rest, foarte prost articolol, iar stirea in sine este ipocrita. Pai daca sclav inseamna si ai peste 10000 eur pe luna, sa mergi in club de cel putin 2 ori/saptamana si daca nu apuci sa mergi acolo, sa bei, sa fumezisi sa f**i bunaciuni acasa, atunci vreau si eu sa fiu sclav. Bineinteles ca mai trebuie sa respecti niste reguli alimentare si sa faci unele exercitii fizice, insa astea te tin sanatos. Iar la 30 de ani te retragi si iti faci un hotel la munte din care traiesti restul vietii…asta daca nu esti cl.raducanu si pui totul pe numele soacrei…

# 4 kledi on 11.02.12 at 4:43 pm

kaka e cel mai bun exemplu de fotbalist provenit dintr-o familie bogata

# 3 Tavy on 11.02.12 at 4:08 pm

Sa nu fim ipocriti. Acesti sclavi castiga intr-un an, cat nu castiga un inginer sau docotr intr-o viata. Sa nu le plangem totusi de mila…

# 2 io on 11.02.12 at 3:49 pm

DAca fotbalistii sunt sclavi ce sa mai vorbin de restul societatii romanesti? MAcar fotbalistii sunt ,,sclavi” bine platiti, in rimp ce romanii obisnuiti sunt niste sclavi prost platiti…

# 1 adi_stelistul on 11.02.12 at 2:50 pm

De sclavul solidar cu tortionarul sau n-am auzit decat in propaganda sudista care cauta sa legitimeze sistemul ce a provocat razboiul de secesiune. A, ca mai exista sclavia de care nu suntem constienti, in sensul sutelor de constrangeri zilnice pe care le suportam in schimbul unui trai confortabil (banuiesc ca la acest tip de sclavie va referiti si dumneavoastra), e altceva. Nu cred ca o putem eluda. Nici macar un liber-profesionist ca dumneavoastra nu se poate sustrage cu totul (macar prin aceea ca se verifica discret in fiecare dimineata care mai e “ratingul” sau si se gandeste ce-ar putea sau ar TREBUI sa faca pentru a-l creste). Sau devine sclavul “modei”, al “trendului” (cred ca putem inscrie acel “developeze” din textul dumneavoastra aici, nu?). Nu le-as plange de mila acestor “sclavi”. Isi accepta cu multa voiosie “lantul”. Diferenta intre est si vest tine mai mult de valoare decat de geografie. Un fotbalist din est de valoare va pleca in vest unde lantul “sclaviei” e mai usor, iar un patron estic, plecat in vest (Abramovici) va aplica alte metode in “exploatarea” sclavilor sai. Patronii din est, mai saraci, sunt mai duri cu “sclavii fotbalisti”, iar acestia din urma, mai putin valorosi, accepta o exploatare mai crunta pentru ca valoarea nu le permite sa viseze la una mai “soft”. E o complicitate benefica pentru toata lumea.
PS “Fotbalul mondial nu cunoaşte nici un profesionist provenind din cele mai înstărite medii sociale şi nici măcar din familii cu stare”. Ma insel eu sau exemplul lui Marica va contrazice?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.