Drumul spre linişte

Un fenomen înfloritor în media: apariţia experţilor fără practică şi a pricepuţilor în orice

Cineva a răspuns: X nu e bun de ministru. Altcineva a precizat cu multă siguranţă: Propunerea lui Y v-a distruge industria textilă. Dar cine întreabă? Ca de obicei, un ziarist de radio sau de televiziune. Normal. Problema e pe cine întreabă. Mai nou, pe aproape oricine. Încă mai interesant, aceeaşi persoană îl poate scuti de alergături pe ziarist pentru că poate da toate răspunsurile: şi despre miniştri şi despre soluţii economice şi despre relaţiile cu Japonia şi despre cea mai nimerită ţinută de seară şi despre cel mai bun cîntăreţ, fotbalist, film sau sos de muştar.

Apariţia experţilor fără practică şi a pricepuţilor în orice e un fenomen înfloritor. De cînd cu ştiinţa compactă şi instantanee a experţilor radio-tv, totul s-a uşurat. Nu mai e nevoie de timp şi studii. Îndrăzneala şi dezinvoltura ajung. Politica e cea mai lovită de noua superştiinţă şi rezultatul final e convingerea generală după care politica nu e ceva anume şi nu cere nimic anume. Cine susţine că a face politică înseamnă a lua decizii extrem de complicate între care şi soluţia care face amici din capră şi varză e luat în rîs.

La fel cine îndrăzneşte să aducă aminte că părerile unui actor sau fotbalist despre pace, politică şi liderii altor state sînt la fel de profunde ca părerile unui prim-ministru despre topuri sau reparaţii auto. Sporovăiala continuă şi cîştigă teren. Nu mai e lucru de reparat. E de remarcat doar că dacă fiecare ar vorbi numai despre lucrurile la care se pricepe am fi probabil înconjuraţi de o linişte de mormînt.

18 comments ↓

# 18 silviu grig on 13.02.12 at 8:39 am

Omul potrivit la locul potrivit.Cam asa suna…in popor,nu-i asa?Din pacate aveti dreptate,comunismul ne-a invatat sa ne rezolvam singuri o multime de probleme,croitorie,tamplarie,zugraveli,etc…Am devenit experti,mai ales pentru ca toti avem cel putin liceul,iar mai nou facultate…Toti avem pareri definitive pentru toate problemele sociale,culturale,politice,iar de cele mai multe ori avem chiar si solutii!!!Se vede acest lucru inclusiv din comentariile de mai sus.Dar oare mai putem schimba ceva?Nu cred pentru ca cei care incearca sunt cei mai atacati si daca s-ar putea ar fi executati cu”manie proletara”.

# 17 victor L on 12.02.12 at 5:13 pm

Uf, si cum sarira unii scandalizati ca se duce dreaqului recolta de rapita ;) ; si cum sa nu isi dea cu parerea?! adica injuraturi cit mai neaose .

# 16 dinu on 12.02.12 at 11:11 am

Aveti dreptate ! Trebuie sa fi tampit ca sa te intrebi ce cauta d-nul Petrescu, licentiat in sport la o univeristate particulara, ministru la Ministerul Derzvoltarii, cu-n buget de 4 mld de euro, care ca sef de ong, a mai si accesat de la acelasi minister 1.6 mil euro pe diverse proiecte de promovare turistica. Ciocu mic , ca stie partidul de ce l-a pus acolo pe domn Petrescu!

# 15 vasco on 11.02.12 at 5:59 pm

Stii ce indemn i-a facut Dinescu colegei d-tale,Pora?

# 14 adi_stelistul on 11.02.12 at 12:53 pm

Rade harb de oala sparta, ca sa zic asa. De parca nu tagma politicienilor e cea care detine patenta datului cu parerea (macar prin vot) in orice domeniu. Adica, a scris omul “o foarte buna lucrare despre neoconservatorism” (Th.Paleologu), se califica evident pentru Transporturi. A terminat educatia fizica si sportul la “particulara” si la 34 de ani? Dezvoltare regionala scrie pe fruntea lui.
Toate cele bune.

# 13 Louvre on 10.02.12 at 7:20 pm

Corect d-le TRU. Asta e o natie pierduta de dobitoci laudarosi si barfitori josnici… pe TV-urile usl-asilor jegosi se minte si se manipuleaza intentia de vot, se atenteaza la siguranta statului.. cei de la antene si realitatea ar trebui arestati, fara exagerare…

# 12 McAnton on 10.02.12 at 6:08 pm

Alt articol scris pe genunchi . Fara pic de respect pentru cei care ( inca ) va mai respecta .

# 11 GRadu on 10.02.12 at 11:40 am

De acord, domnule TRU, avem mult prea multi specialisti in dat din gura, dar ce ne facem cu limba romana? O uitam, incet, incet?
“Propunerea lui Y v-a distruge industria textilă.”

# 10 Tom on 10.02.12 at 11:09 am

Daca era europarlamentar PSD sau PNL,era acum un mare gazetar,un om profund si moral.Cum e la PDL, (nomine odiosa) e un (0)…Bai meltenilor,am iesit in ‘89 printre altele si pt. dreptul de a avea o opinie si pt. a vota liber pe cine dorest si pt. a nu da seama nimanui pt. optiunile politice. …si n-o sa-mi ia nimei acest bun castigat in strada printre gloante,nici macar niste sfertodocti ca voi!

# 9 banks on 10.02.12 at 10:28 am

Citind comentariile de mai sus imi dau seama ca gsp.ro are exact nivelul cititorilor sai cei mai vocali.

# 8 jj on 10.02.12 at 10:01 am

Propunerea lui Y v-a distruge industria textilă.
“va”, nu “v-a”, mai…

# 7 Pandele on 09.02.12 at 1:06 pm

Excelent punct de vedere. Ati pornit de la exemplul personal, d-le TRU?

# 6 blaq jesus on 09.02.12 at 9:54 am

sigur ca da, indrazneala si dezinvoltura (eu as adauga si impostura) sint marcile oamenilor noi, botoxati, de tip elena basescu. dar cum se numesc cei care le cintati in struna indraznetilor dezinvolti si impostori?

# 5 mascereanu on 09.02.12 at 5:26 am

Total de acord cu articolul. Vezi actori de la Hollywood sau cintareti super staruri care iti spun cu cine sa votezi sau te indeamna sa dai caldura mai incet in casa la tine ca sa salvezi planeta.

# 4 Cristi on 08.02.12 at 8:51 pm

Parca se caracterizeaza pe sine domnul Traian Radu Ungureanu…
Il denumesc “domn” aici, dar poate ca ar fi bine sa ne dam intalnire in Piata Universitatii, unde eu si oamenii de acolo avem o parere un pic mai lipsita de eleganta fata de toti cei ca el, mari fani ai “domnului” basescu.

# 3 If. Ziua în care dai mai departe ce primeşti (una dintre ele) « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET on 08.02.12 at 6:46 pm

[…] Deschizi Gazeta Sporturilor şi “furi” şi de acolo vreo trei texte. Traian Ungureanu - Drumul spre linişte. Radu Naum, despre sportul cel mai frumos din lume – Giro, girofar – şi ca să nu se […]

# 2 rambo on 08.02.12 at 5:51 pm

Ca chiar: ce cauti tu pe la Strasbourg/Brussels?

# 1 George on 08.02.12 at 4:46 pm

Asa, si..?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.