TRU exagerează

Finala nu a anihilat deloc măreţia sportului.

Pe cît m-a bucurat, săptămîna trecută, articolul lui TRU despre “Nedreptatea” acelui 3-2 dintre Manchester City şi Tottenham, pe atît m-a indispus cronica sa despre finala de la Melbourne. De fapt, nu e o cronică la o finală, ci un articol excesiv politizat al unui ziarist mînios, de mult obsedat de tot ce-i sună azi ca prea multicultural, prea tolerant, prea corect politic, pe şleau - prea de stînga. Pentru TRU, spectacolul sportiv, fabulos chiar şi după opinia lui, ar fi fost aproape anihilat de cele trei discursuri stupide ale sponsorilor şi de “poezia lui Djo de un absurd desăvîrşit”, în care lăuda Openul Australian ca manifestare multiculturală.

TRU exagerează rău, exact din cauza corectitudinii sale politice, de dreapta, dintotdeauna asumată; adică dreapta nu are şi ea clişeele ei corecte? Nu văd însă de ce le-am introduce după o finală întrutotul memorabilă. Cruzimea şi intensitatea ei emoţională nu pot fi anihilate pe considerente de cu totul altă natură decît sportul. Trimiterea la maratonistul din urmă cu 2.500 de ani nu e la chestie, putem face parodie inteligentă şi la Homer… După cum, dacă e vorba de obiecţii ortodoxe, se pot găsi mulţi atei care să se simtă lezaţi de ostentativa religiozitate a lui Djo în momentele cruciale. “Putea să se roage în sinea lui, nu?”. Dar, toate acestea nu anihilează admiraţia pentru incredibila lui revenire de la 2-4 în setul cinci, extraordinara lui forţă de recuperare cînd totul pare pierdut.

Nu m-am înşelat, cum crede TRU, văzînd în finală un spectacol fabulos şi am lăsat Cezarului, adică sponsorului, ce-i al Cezarului de azi; oricum, după această epopee, nu aveam puterea să mă indignez pe Kia şi nici pe IKEA; mai degrabă m-am gîndit - avînd în vedere datele statistice cu marele număr de greşeli de ambele părţi - că există cauze mai înalte chiar decît perfecţiunea. După cum - nu o ascund - le-am urat lui Rafa şi Nole ca la 30 de ani să mai poată juca precum Federer, al cărui meci cu Nadal a fost de o frumuseţe superioară finalei impure, dar magnifice, dincolo de uman. TRU mai zice că această finală a reabilitat totuşi sportul. Păi, atunci să-l reabilităm fără să-l mai maculăm politico-economic.

În fine, ca să ne împăcăm cumva, ţin să-i comunic lui TRU, dacă n-o ştie, că Sir ALex a declarat că Tottenham joacă cel mai bun fotbal din Anglia.

13 comments ↓

# 13 fodoka on 16.02.12 at 2:34 pm

Domnule Radu Cosasu ,
Referitor la ,,sensibilitatea” lui TRU la : ,,multicultural” , ,,multietnic” , etc ,sunt de acord cu el si il inteleg.
Locuiesc in Anglia si pot spune ca acest ,,fenomen” numit de unii : DISCRIMINARE POZITIVA ( situatia in care o minoritate este favorizata ) este specific societatii britanice. Frica de a nu fi acuzat de rasism , de discriminare ( fie ca este vorba despre gay , femei ,muslim,etc) a atins cote paranoice. S-a ajuns in situatia in care angajatorul renunta la principiul competentei profesionale ,tot mai mult teren castiga conceptele de ,,multicultural” , ,,multietnic”. Vezi ex: Metropolitan Police.S-a atins un maxim al ridicolului cu grija excesiva cu fobia : rasista…Politistii negrii au ,,Liga politistilor de culoare” organizatie condamnata de actualul sef al Met.Police.O asociatie a polistilor albi cu scopuri similare ar fi fost rasism nu???. In sprijinul afirmatiilor anterioare :
http://www.metbpa.com/About_us

# 12 cla on 08.02.12 at 12:08 pm

TOTTENHAM JOACA CEL MAI FRUMOS, IAR NOI LUAM CAMPIONATUL ! GLORY GLORY MAN. UNITED !

# 11 charles_napier on 05.02.12 at 3:28 am

Dle Cosasu,
Pai, cum spunea nemuritorul Gambetta din Rahova, ori sintem toleranti ori nu mai suntem? Saracul Djokovici si-a facut si el semnul crucii, ca crestin ortodox ce se gaseste. In Australia, la un turneu multicultural si tolerant, pt ca la Doha in Qatar o sa se roage in sinea lui cum ii sugerati dvs, mai ales daca e la curent cu relatarile unor fotbalisti sud-americani care joaca in campionate din tarile Golfului si care sint pusi de politia moravurilor de acolo sa-si acopere tatuajele cu crucea.
Stinga si mullahii: toleranta sa fie, dar s-o aprobam noi!

# 10 durden on 04.02.12 at 6:56 pm

sw acord cu dvs.nici eu nu am fost de acord cand am citit articolul semnat tru.mult mai logic ce spuneti dvs

# 9 Cele mai bune articole ale zilei: sportivii despre iarna de coşmar din ’54, super-interviu Hagi, enigma din Egipt | Curatenie | MariClean | Curatenie in Bloc | Curatenie Profesionala | on 04.02.12 at 12:03 pm

[…] 3. Gazeta Sporturilor este o dezbatere liberă şi spectaculoasă despre sport. Chiar în paginile ziarului, în aceste zile s-a purtat o controversă delicată între Traian Ungureanu şi Radu Cosaşu. TRU a scris că “o finală care se termină cu Djokovici sîngerînd prin pantofi şi cu Nadal destructurat nervos şterge orice referinţă la sport ca distracţie. Corectitudinea politică e pe cale să anihileze măreţia simplă a sportului”.CITEŞTE AICI răspunsul maestrului Cosaşu. […]

# 8 vvv on 04.02.12 at 7:36 am

pai sa critici sponsorul e mentalitate de dreapta?? si cine sa plateasca pentru un turneu de tenis? statul? noi? din taxe? si daca oamenii aia platesc trebuie sa nici nu-i mentionam, sa-i tratam cu indiferenta?
pe de alta parte, chestia cu corectitudinea politica e cam deranjanta, trebuie sa recunosc. prea e recitata pe dinafara de toti. si e mult mai grav decit mentionarea sponsorului, care, repet, e ceva normal si corect.

# 7 Red on 04.02.12 at 6:02 am

TRU mai zice că această finală a reabilitat totuşi sportul.
Nu cumva zice TRU cam multe despe un sport pe care nu-l cunoaste si cred ca nu-l prea intelege? Isi poate imagina EL si intelege ce-a zis CTP, jucator de tenis ? E nu stiam initial cine este TRU. Am scos din contextul politic portocala olandeza si nu am descoperit vreo legatura intre tenis si vreo portocala indigena. Asa si Badea zicea ca e fericit ca e contemporan cu cei 2 supermani, dar ala cel putin era cinstit. E posibil sa-l vedem intr-o zi pe TRU in KIA, dar ar fi bine pentru conservarea limbii romane?

# 6 gicu on 04.02.12 at 1:32 am

Sanatate, maestre!

# 5 Cele mai bune articole ale zilei: sportivii despre iarna de coşmar din ’54, super-interviu Hagi, enigma din Egipt – InfoStiri.eu on 04.02.12 at 12:55 am

[…] 3. Gazeta Sporturilor este o dezbatere liberă şi spectaculoasă despre sport. Chiar în paginile ziarului, în aceste zile s-a purtat o controversă delicată între Traian Ungureanu şi Radu Cosaşu. TRU a scris că “o finală care se termină cu Djokovici sîngerînd prin pantofi şi cu Nadal destructurat nervos şterge orice referinţă la sport ca distracţie. Corectitudinea politică e pe cale să anihileze măreţia simplă a sportului”.CITEŞTE AICI răspunsul maestrului Cosaşu. […]

# 4 jaoju on 03.02.12 at 10:17 pm

e prima oara cand nu va inteleg, maestre…

# 3 lol on 03.02.12 at 5:26 pm

Sanatate, maestre!

# 2 victor L on 03.02.12 at 5:23 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Cica dreptatea nu se confunda intotdeauna cu adevarul.
“Si tu ai dreptate, chiar si tu ai dreptate”, ba si eu am dreptate; si va citesc in continuare.

# 1 Mihai Brezeanu on 03.02.12 at 3:20 pm

De acord, TRU exagereaza. Finala n-a fost anihilata de stupizenia post-meci. Desi, daca e sa fim rigurosi, TRU n-a vorbit chiar de anihilare, ci de aproape-anihilare: “Corectitudinea politică e pe cale să anihileze măreţia simplă a sportului.”; “Djokovici şi Nadal au fost la un pas de autoanihilare”.
Dar e o oare o exagerare si faptul ca el si doar el a remarcat stupizenia? Care stupizenie nu e o premiera, o ratacire de moment, o intamplare, ci o tembela obisnuinta. Tocmai pentru ca am trait vremuri in care fiecare performanta sportiva se incheia, musai, cu multumiri pentru conditiile create poate ca n-ar strica sa ne irite azi tendinta prostiei, minciunii si ipocriziei de a reintra in vietile noastre fix in putinele momente si cu putinele ocazii cand realitatea unei splendide sportive le evacueaza din peisaj.

In alta ordine, dati-mi voie sa va multumesc ca ati vazut si scris despre maretia imperfectiunii tehnice din acest meci extraordinar. In setul cinci, am avut senzatia ca oboseala a invins si tehnica, si tactica, si experienta, si inteligenta. Singura vointa a dus meciul dincolo.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.