Ţara miracolelor banale

Am suferit ca nişte cîini, spune antrenorul obscurei Mirandes. da, dar cîini de rasă, spunem noi, nu corciţi şi vopsiţi.

Pentru ca o întîmplare să pară ieşită din comun sau revoluţionară, ea nu trebuie să fie unică şi nici măcar excepţională. În Spania, nu e nimic extraordinar în faptul că o echipă din Liga a III-a elimină din Cupă mai multe formaţii bogate din prima Ligă. Noi, cel puţin, n-ar trebui să ne minunăm prea tare la astfel de veşti europene, fiindcă la nivelul la care a ajuns fotbalul spaniol, în Liga a III-a se joacă la fel ca la noi în Liga întîi.

La noi, dacă e să ajungem la comparaţii şi uimiri, o performanţă ca aceea a obscurului club Mirandes, care scoate din competiţie mai mulţi granzi, obţine doar un titlu pe prima pagină şi un comentariu ironic în interior. Ea ţine de categoria miracolelor banale. Egalizarea valorilor, în fotbalul autohton, are loc în jos, nu în sus, ca în Spania. În sus, e posibil oriunde şi dintotdeauna, pentru că nu există şi un cel mai sus. În jos însă, există un cel mai jos. Dovadă locul pe care s-a prăbuşit naţionala noastră în ultimii ani, anii celor mai mari contracte ale antrenorilor ei.

Spania e pe primul loc în fotbalul mare, iar mai sus nu se poate. Ce se poate în Spania e ca toate echipele din toate ligile să vrea mai mult. Primul loc în fotbalul elitelor impune baremuri la calitate şi la aspiraţii la care încep să viseze şi să îndrăznească şi echipe de tîrguri, precum Mirandes. Visezi mai cu spor cînd ştii că se poate. Dacă pot Barcelona şi Realul, au dreptul toate tîrgurile să se obrăznicească. Chiar şi acelea de talia lui Mirandes cu un antrenor mecanic naval şi cu jucători care dimineaţa merg la serviciu, iar către seară pregătesc meciurile cu profesioniştii din prima ligă.

În Spania, toate echipele, fie mari, fie mici, ar vrea să joace ca Barcelona. La noi, toate echipele ar vrea să ajungă pe locul lui Dinamo. Nu la valoarea lui Dinamo, findcă Dinamo nu mai înseamnă în plan internaţional nimic.

La noi, n-are sens să vorbim de miracole cînd o formaţie judeţeană elimină din Cupă echipe de statura Mioveniului, a Chiajnei, echipe fără identitate şi de conjunctură ca Sportul, Ceahlăul, Tîrgu-Mureş sau Voinţa. Visele au şi ele un prag al decenţei. Am suferit ca nişte cîini, spune mecanicul naval Pouso cînd vine cazul să se laude cu performanţa echipei sale. Nici cîinii nu suferă toţi la fel. Maidanezii s-au deprins cu umilinţa. Zilele trecute, doi fotbalişti de la Brăneşti au fost cîini roşii numai cîteva zile. Şi ca să suferi cu folos e nevoie de timp.

Din care cauză închei zicînd: Măi oameni buni, echipa asta, Mirandes, le-a scos din cursă pe Espanol, Villarreal şi Santander, nu pe Mioveni şi Sportul. Haideţi să ne minunăm mai cu potriveală!

5 comments ↓

# 5 valy on 03.02.12 at 10:42 am

d.le tudor octavian, aveti dreptate. fotbalul nostru se duce la vale. din pacate si cei din presa si televiziune, pun umarul la acest lucru. sant foarte putini ziaristi cu coloana vertebrala, cei mai multi promoveaza non.valoarea in fotbal, la toate nivelele, jucatori, echipe, antrenori, conducatori, patroni. este greu de inteles cum oameni , de tot rasul, apar zi de zi pe ecranele televizoarelor, dandu.si cu parerea despre fotbal, ei habar neavand de acest joc. cum poti promova fotbalul cu oameni de felul asta ?? interesele marunte si meschine, domina breasla ziaristilor, iar acest lucru face mult rau fotbalului !!!!

# 4 real on 30.01.12 at 2:47 pm

Oricand prefer sa urmaresc un meci Santander-Real Sociedad de exemplu, in detrimentul unui Steaua-Dinamo. Defapt de 2 ani nici nu mai urmaresc vreun meci romanesc, nici macara alea din cupele europene sau ale echipei nationale!

# 3 bico on 29.01.12 at 3:02 pm

ba e chiar anormal ca in spania sau italia o echipa din ligile inferiopare sa faca surprize …. urmariti fotbalul din ultimii 10 ani si spunetimi in aceste tari echipe din ligile inferioare ceau facut rezultate .. d-le Tudor Octavian in franta e ceva obisnuit ,chiar in germania sau anglia dar nu in spania.

# 2 Diego on 28.01.12 at 4:11 pm

@durden
Subscriu!

# 1 durden on 28.01.12 at 2:55 pm

o singura observatie:indiferent de statistici premier league va fi mereu de 10 ori mai spectaculos.in spania in afara de real si barca nu e ceva chiar iesit din comun.in anglia si meciurile din championship se joaca intr-o viteza incredibila,cu determinare si sunt foarte frumoase

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.