Fără rejucare

Despre apariţia răului în fotbal şi perpetuarea acestuia atunci cînd scapă nepedepsit.

Poate fi rejucat, pe motive de injustiţie, un meci de fotbal? Nu, dar ar merita. Uneori, o oră şi jumătate de fotbal ţinteşte cu precizie în inima bunului simţ şi calcă în picioare ultima urmă de adevăr. Nu e vorba de meciurile pierdute după ce “noi am ratat ca la balamuc”, iar ei ” au scăpat o dată şi ne-au bătut”. Asta se întîmplă des şi e parte a ordinii decente în fotbal. Altfel spus, şi în fotbal, realismul bate poezia. Există însă meciuri de-a dreptul revoltătoare, care ies din orice tipar şi îi pedepsesc pînă la epuizare pe nevinovaţi. Nu e clar care e mesajul şi la ce e bună o asemenea lecţie. Poate pentru mai buna aşezare a pesimismului în viaţă.

Am văzut de curînd o asemenea inversiune vicioasă. Pe afiş scria Manchester City-Tottenham Hotspur. În teren, s-a dezlănţuit o farsă cinică. Prima repriză nu a luat parte la scenariu. Însă în ultima jumătate au urmat faptele. 2-0 pentru City, apoi 2-2. Nimic de obiectat, cu excepţia unui gol paranormal venit din şutul lui Bale. Au urmat un cot în gură aplicat violent stoperului lui Tottenham. Arbitrul n-a văzut. Apoi, o călcătură cu crampoane şi acceleraţie aplicată de Balotelli pe capul unui mijlocaş de la londonezi. Arbitrul n-a văzut şi Manchester City a jucat mai departe în 11 şi cu arbitrul 12 un meci pe care trebuia să îl termine în 9 şi fără arbitru, 8. Dar farsa nu s-a încheiat. Tottenham scapă pe o contră şi ratează milimetric victoria. N-a fost de ajuns. În ultimele secunde ale minutului 90 plus 5, City primeşte, corect, un penalty. Arbitrul a văzut. Cine execută şi înscrie? Balotelli, cartonaşul roşu menţinut în teren. Apoi, arbitrul fluieră şi pleacă acasă. Ce a rămas în urma lui?

La nivel penal, acest Balotelli care e în mod vădit incapabil să îşi controleze accesele de violenţă. Simpaticul purtător al fizionomiei de killer mohican e, la aproape fiecare apariţie în teren, un pericol medical imediat pentru adversar. Mai important decît nivelul pre-mental al lui Balotelli, meciul oribil de pe Etihad Stadium a demonstrat ceva crîncen şi inevitabil. Ceva posibil în fotbal şi mereu la dispoziţie în viaţă. O adeverinţă respingătoare: da, răul  ca sumă a tuturor actelor absurde, simultane şi neîngăduite, există, lucrează şi rămîne nepedepsit. Suporterii se plîng adesea de ghinion, de zile proaste şi de lucrături. Însă apariţia coerentă şi furioasă a răului e cu totul altceva: o capodoperă devastatoare care comprimă în 90 de minute sau mai puţin anvergura lentă a destinului. Şi el, nerejucabil.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 ion_din_vale on 31.01.12 at 2:55 pm

asemenea greseli de arbitraj, le vedem in fiecare etapa jucata in romanica, deci pentru microbistul roman, nu e o noutate. ca sa numai zic ca, Liga lui mitica, inmultita cu 100 tot nu se apropie de valoarea fotbalistica a lui Balotelli, la valoarea financiara nici nu ma mai gandesc.

# 21 Obiectiv on 30.01.12 at 6:31 pm

Da, bun articol, bazat pe observatii juste!
Se stia ca TRU are “condei”, insa, in plan verbal, lucrurile stau diferit, indiferent daca se refera la Premier League sau la Basescu! As fi curios sa vad daca poate scrie la fel de convingator si despre politica; cum aceasta n-are cum sa-l inspire, cred ca n-ar reusi decat sa-i enerveze pe toti!

# 20 Dr.Victor Stanculescu on 28.01.12 at 7:26 pm

• Titlul articolului “FARA REJUCAREA JOCULUI”, poate fi trebuie sa fie completat, sau inlocuit cu: “REJUCAREA NUMAI A FAZEI cu DECIZIA SIMPLA”, recunoscuta de milioane de oameni:

• In general, suntem educati sa vedem efectele, iar cauzele, sunt cele pe care numai D-zeu le schimba”!

• “In ultimele 10 campionate mondiale am facut observatii intentionate”, iar pentru CM-2010, am realizat un studio, impreuna cu ASOCIATIA ANTRENORILOR FARA FRONTIERE, cu membrii in toate continentele. Rezultatele au fost trimise LA TOATE FORURILE INTERESATE SI ASOCIATIILOR NATIONALE MEMBRE ALE FIFA.

• Concluzia generala este simpla: Ca toate lucrurile fara control, se dezintegreaza si dispar!

*Fotbalul are nevoie de adaptarea la conditia secolului al 21-lea (asa cum absolut toate sporturile (si viata) au aceptat-o (sau au fost fortati s-o accepte) in toata lumea, exceptand lumea fotbalul, unde interesele in a castiga “inseland” sunt poate cele mai puternice, “un lant fara zale, dar mai puternic decat orice material”!

• Dupa CM-2010, am realizat un studio, impreuna cu ASOCIATIA ANTRENORILOR FARA FRONTIERE, cu membrii in toate continentele. Rezultatele au fost trimise TUTUROR FORURILE INTERESATE SI ASOCIATIILOR NATIONALE - MEMBRE ALE FIFA.

• Printre masurile pentru realizarea adaptarii jocului la conditiile secolului acesta au fost:
1. Durata oficiala a jocurilor 70 minute, efectiv.
2. Schimbarea jucatorilor tot timpul jocului, a unul numar de 18 jucatori;
3. Rejucarea in monitorul TV, A FAZELOR DUBIOASE;
4. Jocul brutal, violent, agresiv: eliminarea jucatorului 15 minute, echipa jucand in 10 jucatori;
5. Ramanerea la formula de 3+1 arbitrii asa cum sunt acum;
6. Profesionalizarea arbitrilor ca si a antrenorilor si jucatorilor.

* Daca dupa prezentarea unei faze, arbitrul “nu recunoaste si schimba rezultatul jocului”, sa fie suspendat din fotbal pentru 10 ani!

7. Organizarea a trei categorii de campionate mondiale, dupa valoare (asa cum sunt si categoriile de cluburi: 1-2-3. Anunat acum, pentru CM-2018);

I.- Campionatul mondial de elita: 16 echipe;

II.- Campionatul mondial clasa 2-a: 24 de echipe;

III.- Campionatul mondial, clasa 3-a: 32 echipe, etc…

Ca toate fenomenele psiho-sociale-economice si Football, are nevoie de o modelare la conditiile vietii, ale necesitatilor si potentialului general si special de-a deveni un bun material, spiritual, educational al oamenilor.

Restul este BLA-BLA-BLA, care nu face altceva decat sa ne ridice pulsul peste limitele socurilor cardiac, sa ne ambitioneze si sa facem un teatru de Estrada in ziare si la TV, sa trecem peste orice reguli, numai sa castigam jocul de duminica, calcand in picioare: sanatatea, banii si libertatea, “numai de-a fi cel mai MARE SI MAI TARE, DIN PARCARE”! (mai ales acum, cand mascarada pariurilor, sunt la limita schimbarii rezultatelor, ca o strategie de joc a tuturor, etc… adica BLA-BLA-BLA)…
Ganduri bune!

Dr. Victor Stanculelscu Instructor AFC Instructor FIFA pentru Antrenori (al 2-lea roman dupa Maestrul Stefan Kovacs) Fondator al Asociatiei Antrenorilor fara Frontere

# 19 McAnton on 28.01.12 at 6:24 am

Dle TRU , ati fost ales in Parlamentul European : de ce nu vorbiti despre apariţia răului în politica si “perpetuarea acestuia atunci cînd scapă nepedepsit” . Inlocuiti in articolul Dvs . numele lui Balotelli cu cel al stapanului Dvs , Basescu , si va iesi un gol perfect . Oricum , sunteti o mare deceptie pentru colegii de breasla si pentru fanii Dvs.

# 18 blaq jesus on 27.01.12 at 12:56 pm

@ charles napier - pepe e matadorul? dar intrarea lui messi, din spate, dura, la acelasi pepe, DIN RETUR, nu trebuia sa fie sanctionata cu mai mult decit cartonasul ala galben, anemic?

HALA MADRID!

# 17 caine rosu 18 on 27.01.12 at 9:48 am

Subscriu in totalitate. Cand a ratat Tottenham am presimtit ceva rau, iar cand a cazut Balotelli am fost convins ca s-a terminat totul! Asta-i fotbalul!

# 16 Radu B. on 27.01.12 at 3:31 am

Mda am văzut meciul și cînd am văzut ce făcea Tottenham în ultimele minute, mi-am zis că o să își ia gol. Mai ales cînd mingea aia degajată întîmplător a ajuns la Balotelli (cu un apărător care fuge aiurea în direcția opusă mingii și de asemenea în loc să îl faulteze în afara careului, chiar cu riscul unui roșu, așteaptă să intre în careu pentru a-i face tackingul fatal…)

Păcat, per total mi s-a părut că Tottenham merita victoria, dar așa-i norocul… Poate data viitoare

# 15 charles_napier on 27.01.12 at 12:53 am

-”Celor buni le e frica de cei rai, iar celor rai nu le e frica de nimeni si nimic.” De ce? Pt ca “raul se propaga atunci cind oamenii buni nu fac nimic ca sa-l opreasca.”
- Ajunge cu dictoanele, sa trecem la fotbal! Balotelli a mai facut rau inainte. In plus, ati auzit de Nigel de Jong? Nu e nici cel mai mic dubiu ca trebuia sa fie eliminat in finala CM cind si-a infipt crampoanele in pieptul lui Xabi Alonso. Arbitrul diplomat Howard Webb si-a zis sa aplice spiritul, si nu litera legii (finala CM, sa nu strice echilibrul, etc). Probabil ca in timp asa au gindit si alti arbitri cu jucatorul asta (e mai patimas, pune suflet, etc). Unde s-a ajuns in final cu abordarea asta (clementa, intelegere, o a doua sansa)? De Jong l-a distrus pt un an de zile pe Ben Arfa de la Newcastle (i-a rupt piciorul, timp de vindecare: un an). In exemplul asta De Jong e raul, iar arbitrii fricosi sa ia decizii dure sint oamenii buni care nu fac nimic.
- La fel cu Pepe de la Real mai recent: comportament execrabil in tur ( ca “victima”, simulare penibila, ca agresor, il calca intentionat pe mina pe Messi). Nimeni nu ia masuri (arbitrul, federatia, propriul club), joaca linistit in retur si face, in mai mica masura, aceleasi lucruri (simulari, intrari de osar, doua chiar in careu). Meciul a avut prea multe ca sa se mai vorbeasca si despre evolutia lui Pepe, dar chiar in conditiile astea ziarul Marca a avut ca subtitlu “Pepe no escarmienta” (Pepe nu se invata/nu invata din greseli).
Cine e Pepe? Cel care in 2009, dupa ce a luat 10 meciuri suspendare in Spania pt ca i-a luat la pumni si la picioare pe doi jucatori de la Getafe, declara: “I’m human and everybody has a bad moment in their life, but I can assure that this is not going to happen again.” Clubul a vrut sa-l dea afara atunci, dar l-a iertat, iar el a recidivat. Apropo, sint super fan Real Madrid, si sper sa nu declansez acum discutii despre Madrid si Barca. Ideea e doar ca raul trebuie infruntat si pedepsit de cum apare.

# 14 crocodilul satul on 26.01.12 at 9:15 pm

TRU mereu tine cu ursul. Ai pierdut si la fotbal si la politica.

# 13 el fugitivo on 26.01.12 at 7:59 pm

Excelent!!!

# 12 Gratis Kontakte on 26.01.12 at 7:35 pm

Articolul mare cu o mulţime de informaţii utile vă mulţumesc

# 11 sorin on 26.01.12 at 7:17 pm

Aici nu este vorba despre violenta lui Balloteli!
Subiectul sunt arbitrii! Acesti indivizi care au ajuns sa decida rezultate, clasamente si destine! Trebuie modificat regulamentul de urgenta si stipulat ca acesti ndivizi sa plateasca indiferent daca greseala este facuta premeditat sau fara voie. Si va du un exemplu.
Un individ la volan care se uita pt numai 2 secunde dupa o tigara si care accidenteaza un om se numeste VINOVAT!! Omul din masina nu a vrut in nici un fel sa accidenteze pe cineva, dar clipa de neatentie l-a costat. Nu va mai fi vinovat “cu premeditare“ ci se numeste “din culpa“. Dar tot vinovatie ii zice. Si tot plateste!!
Asa este si la arbitrii: ai gresit trebuie sa platesti!!!!

# 10 blaq jesus on 26.01.12 at 6:25 pm

asa e in fotbal, ca si in viata.
si eu cred ca e incorect ca un mojic precum basescu sa ramina presedinte, si un slugoi ca tine sa il fluiere aprobator la orice intrare cu talpa inainte

# 9 undertakeror on 26.01.12 at 4:59 pm

culmea ca acest articol nu a fost scris cand Kompany a fost dat afara degeaba, iar in meciul urmator, arbitrat de acelasi arbitru la o intrare indentica nu a dat nimik.

# 8 alex on 26.01.12 at 4:43 pm

Fotbalul nu mai este demult un simplu sport. TOTUL se invarte in jurul banilor. Ca sunt arbitrii, jucatori, patroni, nu mai conteaza. Fotbalul este bolnav de un cancer care paradoxal nu-l omoara, ba din contra, il face mai puternic. Un fel de toxina care il face puternic ca Hulk dar ii fura identitatea. Asa ca de ce ne miram ca nu se introduce proba video, ca arbitrii de top gresesc cand ti-e lumea mai draga. Bucuria unui popor (Irlandez) a fost privata tocmai de regulile arhaice dupa care este guvernat fotbalul. Din pacate (sau din fericire) si noi suntem bolnavi si avem nevoie de drogul asta numit fotbal.

# 7 victor L on 26.01.12 at 4:32 pm

Am vazut meciul; subscriu (mai ales ca tinind cu United nu-mi e simpatica echipa City).

# 6 greuceanu on 26.01.12 at 4:30 pm

cu probaba video in vigoare dejectia de mourinho nu ar fi ajuns mare, ar fi fost un bun in campionatul portughez dar atat!; caci fara liga aceea mincinoasa n-ar fi ajuns la chelsea (pe un salariu urias, apoi la inter si in final la real), iar porto n-ar fi trecut de deportivo si s-ar fi oprit in semifinale.

dar asta a fost bafta lui. viata e nedreapta, dar el nu merita in niciun caz sa fie numit special one pentru ca momentul care l-a definit a fost mizerabil, cine a vazut meciul stie despre ce vorbesc. apoi caracterul sau infect a fost confirmat si reconfirmat la toate cluburile pe la care a trecut.

# 5 greuceanu on 26.01.12 at 4:25 pm

fotbalul sportul inghetat in regulile secolului trecut. de ce nu se uita arbitrii la reluari nu inteleg?!?

momentul optim pentru introducerea probei video ar fi fost la campionatul mondial cand pe stadion, la meciul argentina mexic, a scapat reluarea golului din offside al lui tevez. dar arbitrii partidei au fost niste lasi si nu au vrut sa intoarca decizia si sa stabileasca precedentul…

# 4 bvla2000 on 26.01.12 at 4:22 pm

La ce ti-o fi trebuit politica cand ai un asa “condei”?

# 3 marius on 26.01.12 at 4:20 pm

am vazut meciul. in ultimul minut, cei de la tottenham n-au lasat o minge sa iasa in out si au mai incercat un contraatac dar au ratat o ocazie uriasa.in acel moment m-am gandit: sa vezi ce patesc londonezii, n-au lasat-o sa iasa afara si acum ar putea sa ia gol .si asa a si fost.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.