Corpul, în fotbal, e sano, dar mintea?

Există un sport complet, în care publicul e jucător cu mintea: snookerul.

Vechea zicere latină - Mens sana in corpore sano - care era cîndva raţiunea dintîi  a mişcării sportive din România, fie ea de amatori, fie de performanţă, n-a mai fost citată de presa noastră, şi nu numai de cea specializată, de ani buni. Sînt convins că mare parte din gazetarii care au scris în transă, de zeci şi chiar de sute de ori, cuvintele briliant şi geniu nu ştiu nici ce-i briliantul şi nici faptul că, în toată istoria umanităţii, geniile nu s-au exprimat niciodată cu picioarele, cu pumnii şi cu nara.

Mă întreb, de aceea, cum trebuie să punem astăzi problema minţilor sănătoase, într-o dezbatere despre geniul clanurilor de suporteri şi despre cum ar fi mai propriu să fie el exprimat, cu petardele, într-o confruntare cu pietre şi bîte cu jandarmii, cu ce-i duce pe ei mai bine mens, cu băga-mi-aş şi mînca-ţi-aş, ori, şi mai intelectual, cu cuţitul şi cocteilul Molotov?

Ieri seară, n-am mai avut, ca să zic aşa, forţa interioară ca să mă uit la meciul din Piaţa Universităţii, mai ales că e aranjat ca să intre în prelungiri, iar ultraşii or să primească exact ce-au mai primit, o mustrare verbală sau una scrisă, ca pe vremea pionierilor indisciplinaţi. M-am uitat, în schimb, numai cu ochii şi cu mintea, la Mastersul de snooker de la Londra. Mă uit mai des la snooker decît la fotbal, fiindcă snookerul e unul din acele sporturi unde rezistenţa psihică vine înaintea celei fizice, iar mintea publicului e activă şi concentrată deodată cu a jucătorilor. Ce-i foarte deosebit la întrecerile de biliard e că mintea cere un antrenament de durată, trupul slujind acestui antrenament spiritual intens. Condiţia fizică e importantă, întrucît o finală mondială de 33 de partide e un infern pentru organism. Dacă un fotbalist ratează un 11 metri din cauza tensiunii interioare, un jucător de snooker are, chiar şi într-un meci scurt, de numai 5 partide, mai multe tensiuni de 11 metri decît un Messi într-o carieră. În multe din profesiile care cer agerime, precizie, intuiţie, control al comportamentului şi o memorie foarte exersată, cuvîntul antrenament e preferat cuvîntului învăţătură. La NASA, personalul vine gata învăţat, iar ce urmează e un antrenament, mult mai aproape de acela al marilor sportivi decît ne putem imagina. Ca să nu spun că şi pentru a ne putea imagina ce ar fi să facă un angajat de bază de la NASA e nevoie de antrenament. Snooker-ul e unul din sporturile profund democratice şi civilizate unde publicul, deşi rămîne tot timpul în fotoliu, gîndeşte jocul la fel de intens ca jucătorii.

Cînd mă uit la un concurs mare de snooker, omniprezenţa fotbalului din societatea românească mă face să mă simt asocial şi vinovat. In loc să merg la veşnicele derbyuri de trei parale, să mă las înjurat de vecini, păcălit de arbitri şi minţit de federali, ca să-mi pot exprima geniul urlînd, eu mă uit la un puşti, ca Trump, care vine cu mai multe minţi într-un cap şi toate atît de antrenate încît te întrebi dacă unii oameni nu vin pe lume gata antrenaţi.

12 comments ↓

# 12 Chris2 on 25.01.12 at 9:42 am

Messi nu e de pe acest Pamant, in rest foarte corect articolul dvs

# 11 utaaradan on 24.01.12 at 10:08 am

hai d-le, la sportivi le trebuie minte ? daca ar avea, nu ar cere rente viagere ca si handicapatii .

# 10 durden on 23.01.12 at 12:54 pm

foarte corect ce spuneti dvs despre un sport minunat si parerea mea,cel mai subapreciat.ma bucur ca ati scris despre asta.pacat ca ati inceput articolul cu niste aberatii…

# 9 Corson on 23.01.12 at 12:02 am

Mintea? Mintea e sana. Cind nu e direct iaurt.
Si da, unii oameni vin pe lume gata. Terminati. Altii se antreneaza din greu pentru asta. Avantaj cine?

# 8 valentin on 22.01.12 at 6:08 pm

Bine calu…

# 7 Costi on 21.01.12 at 4:56 pm

Daca ar fi si O’Sullivan in forma numai la snooker m-as uita…dar m-am cam saturat sa il vad mereu cum pierde

# 6 Calu on 21.01.12 at 4:54 pm

Exagerezi maestre. Ce mare tensiune poate sa fie pe un jucator de biliard cand premiul cel mare e 10000 Euro? In plus, astia de la biliard n-au nicio sansa sa se accidenteze. Pe cand Messi (sau orice fotbalist mai de Doamne-ajuta) isi risca oasele pentru 10000 Euro pe minut. Iar la spectatori, prefer oricand 50000 de “muncitori si intelectuali” la fotbal decat 50 de snobi la biliard.

# 5 ivan on 21.01.12 at 4:48 pm

In primul rand finala mondiala e de max 35 partide.In al doilea rand sesizez o urma de ipocrizie.Unde ati fostdomnule Tudor Octavian in 2010 cand la Bucuresti au avut loc campionatele europene de snooker ptr amatori si la care tara noastra a fost reprezentata de o multime de jucatori? Nu mai spuneti va rog ca bla bla fotbal ptr ca toti ziaristii sportivi sunteti la fel.Steaua steaua si steluta… altceva….din cand in cand o floare precum acest articol. Asa ca….mai bine renuntati la ipocrizie si continuati cu fotbalul.

# 4 ionut on 21.01.12 at 3:56 pm

foarte bun articolul dumneavoastra!trump e un jucator intradevr exceptional,toate finalele jucate le-a castigat,sa vedem ce face azi ca il conduce robertson 1-0,pacat ca nu este transmis….

# 3 Lucian on 21.01.12 at 2:57 pm

Cel mai bun articol pe care l-am citit in ultimul timp.In momentele astea in care fotbalul romanesc, si mai ales personajele din jurul sau, isi bat joc constant de noi ar trebui sa ne intoarcem fata spre sporturile care merita cu adevarat atentia noastra .In care nu se vorbeste de viata de noapte, de noile cuceriri, si asa mai departe.
Pacat ca putini realizeaza asta si mai si umplu buzunarul celor care ii injura si ii amagesc mereu cu transferuri si performante galactice(vezi meciul cu Twente).

# 2 ion de la raion on 21.01.12 at 2:52 pm

Ai dreptate in legatura cu copilas ala Trump, mare talent e si e uimitor cum intr-un timp asa scurt a ajuns la un nivel atat de mare…pacat ca multi nu acorda nici o importanta acestui frumos sport numit snooker!

# 1 petru on 21.01.12 at 2:49 pm

Sunt de acord in totalitate,cu ce spuneti.Trump cred ca va domina ,in ,urmatorii ani,acest sport.Cu Sulivan s-a distrat in ultimele jocuri directe.Snookerul este un sport foarte frumos si devine deosebit de atractiv atunci cind jucatorii sunt pusi,de catre adversari ,in situatii care par fara iesire.Atunci este cel mai frumos snookerul!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.