Suporteri insuportabili

Ultraşii transformă şi stadionul, şi piaţa publică în poligon hormonal

Cătălin Tolontan a încercat recent să apere onoarea suporterilor militanţi care au schimbat în ultimele zile stadionul cu Piaţa Universităţii. “Şi ce dacă sînt suporteri?” întreabă Cătălin Tolontan, străduindu-se să descopere dreptul la expresie politică al peluzei. Într-adevăr, oricine poate participa la o demonstraţie. Însă, cei ce simt nevoia să protesteze nu ies în stradă ca suporteri, ingineri, rockeri sau apicultorii. Ies în calitatea lor mai veche sau mai nouă de cetăţeni interesaţi, fie pînă la încîntare, fie pînă la indignare, de mersul societăţii lor. Nu e cazul suporterilor însoţiţi de glugi, treninguri, răcnete, şuturi şi dispoziţii incendiare. La drept vorbind, suporterii din această categorie merg la demonstraţie sau pe stadion din unul şi acelaşi motiv: pentru iluzia virilă a războiului. La fel de sigur,  suporterii ratează şi degradează ambele ocazii. Stadionul pe care îl transformă în poligon hormonal şi piaţa publică pe care o transformă în poligon hormonal. Diferenţa e că poligonul al doilea e, de regulă, foarte central, îşi pierde vitrinele şi rămîne fără mărfuri.

Sînt sigur că în grupul distinct al demonstranţilor paşnici din Piaţa Univeristăţii se află destule persoane care au fost măcar o dată în viaţă pe un stadion de fotbal. Asta îi face amatori de fotbal. Mă îndoiesc însă că asta îi face şi suporteri în definiţia apărată de Cătălin Tolontan. Despărţirea între cei ce pot participa la o ocazie publică fără a o fărîma şi suporteri e veche. La Roma, plebea din Colosseum, în Bizanţ, mulţimea de pe Hipodrom. Rezultatele au fost identice: unii au infectat civismul roman, ceilalţi au deschis drumul corupţiei de masă. Mai aproape de noi, barrabravas, un soi de galerie paramilitară, împarte controlul străzilor argentiniene, în complicitate cu poliţia şi liderii de club. Ultraşi nu sînt, deci, invenţia noastră. Istoria acestei degenerări ar trebui să fie bine cunoscută celor ce se ocupă de rolul şi drepturile suporterilor.

Cealaltă observaţie importantă a lui Cătălin Tolontan spune că suporterii dinainte de ’89 au făcut adesea dizidenţă. E adevărat, dar confuzia e, din nou, la lucru. Cei ce au scandat atunci curajos nu au făcut-o în calitate de suporteri, ci în baza nemulţumirii lor umane. De ce anume pe stadion? Pentru că stadionul le-a dat o platformă şi un paravan cît de cît protector. Nici atunci şi nici acum, calitatea de suporter nu scuză şi nu explică nimic la întîlnirea cu testele majore: civilizaţie, răspundere, bun-simţ.

55 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 55 Marin on 22.01.12 at 7:58 pm

???? Asta e intelectualu’ lu’ Base?
No comment
:)))

# 54 Engelmaschine on 22.01.12 at 4:15 am

fenomenul ultras e o nebunie care trebuie stapanita si starpita, pentru ca altfel se poate ajunge ca in Iugoslavia, unde sub masca de suporter infierbantat Arkan avea figura unui killer. rezultatul il cunoasteti si nu cred ca-l doriti replicat in alta parte!

# 53 vasco on 21.01.12 at 4:10 pm

@OzzY,
Spui “Si ce au rezolvat acei protestatari?” Pai tu astepti sa rezolve ei?Tu ce rezolvi ca stai la TV ca babele si pe urma vii sa o faci pe filozoful civilizat pe sit-uri?Sau esti cumva …TRU?

# 52 bla-bla on 21.01.12 at 3:51 pm

pt keltycus
tinere - imi pare rau ca tb sa te anunt dar si tu vei plati pt vitrinele alea asigurate de care vorbesti tu -
firma de asigurari care a platit pt ele va trebui sa creasca prima de risc (pt orice asigurare a ei, inclusiv si pt rca - ca sa intelegi - ceva simplu care poate iti trebuie in cazul in care iti permiti o masina, desi nu prea cred ca este cazul)

# 51 utaaradan on 21.01.12 at 3:24 pm

cum poate un ,,gazetar” sa fie de partea ,ultrasilor” din piata ?

# 50 keltykus on 21.01.12 at 1:05 pm

lasa ca vitrinele si marfurile sunt asigurate… viitorul nostru nu e asigurat

# 49 ozzy on 21.01.12 at 2:15 am

@ telespectator neutru
Nu prea esti neutru. Esti pe partea huliganilor.
Si la mititica o sa ajungi tu nu politicienii. Aia nu ajung nicioata acolo :).

Pentru cei care admira violentele din alte orase: Si ce au rezolvat acei protestatari ? absolut nimic. O mana de huligani manipulati sau pur si simplu dezorientati nu sunt semnificativi pentru un popor.

# 48 bebe on 20.01.12 at 10:19 pm

Esti patetic omule…cu tot respectul.

# 47 telespectator neutru on 20.01.12 at 9:17 pm

prefer sa ma identific cu huliganii decat cu basescu,udrea si anastase,sper ca intr o zi voi pedelistii care ati distrus tara sa fiti la mititica

# 46 nicu on 20.01.12 at 7:30 pm

insuportabili sunt cei de la putere in frunte cu presedintele lor iubit,plus gasca de aplaudaci,lingai si alte insecte care sug seva poporului. cliseul cu suporterii este repetat in continu la toate posturile tv si de catre toti oamenii politici mai ales cei ai puterii,pentru simplu motiv ca in romania in ultimii ani suporter= huligan ,este justificarea perfecta gasita de securitatea diversionista…… dar nu-i minic mai e putin si vom scapa de voi …. d-le T>R>U esti la fel ca toti securistii diversionisti din piata

# 45 petru on 20.01.12 at 6:30 pm

O LIGA DE FOTBAL FARA CUCUVEAUA CORLEONE .
O FEDERATIE FARA ,,NAS,,
CATIVA FOSTI IMPRESARI SI PSEUDOIMPRESARI TRECVUTI LA INDEX…
FOTBAL ADEVARAT CU ARBITRII CORECTI , NEMANIPULATI DE CONDUCATORI…
MILIOANE DE SPECTATORI IN PLUS LA MECIURILE DE FOTBAL..
FOTBAL ADEVARAT ,ECHIPE FRUMOASE ..
UNIVERSITATEA CRAIOVA ,CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI DIN NOU PE STADIOANE .
AR PUTEA FI TOATE ACESTE LUCRURI DACA MITITELU ARE DREPTATE SI CEI 40 DE JUCATORI LUATI CU JAPCA AR REPREZENTA ASA CUM ESTE FIRESC PATRIMONIUL STIINTEI CRAIOVA .
SA DEA DOMNUL ASA SA FIE …ORICUM NU POTI DEPOSEDA O SOCIETATE DE BUNURILE SALE FARA SA PLATESTI CONTRAVALOAREA …ORACOLU SI NASUL TREBUIE SA EXPLICE MECANISMUL..

# 44 radu on 20.01.12 at 3:49 pm

se vor intoarce lucrurile domnule tru si sper ca o sa fiti in locul suporterilor intr o duba

# 43 petre ioan cretu on 20.01.12 at 1:59 pm

…iar o doamnă (am înţeles după aceea că era pictoriţă şi care a emigrat rapid din România) s-a adresat unor tineri cu bransardă şi înarmaţi cu automate AKM, care încercau să facă loc camionetei ARO să plece deşi mai era pîine în el, cu o voge gravă, care trăda dezamăgire şi tristeţe: “Lăsaţi-i să mănânce, ar putea fi ultima lor pâine în libertate!”.
http://revolutionaruldeserviciu.blogspot.com

# 42 danb on 20.01.12 at 1:44 pm

Domnule Ungureanu nu va lasati intimidat de mintile bolnave a unora pentru care violenta, mai ales fara sens este un mod de viata, este singurul lor tel, violenta este singurul lucru de care sunt in stare. De cele mai multe ori in viata de zi cu zi nici nu scot capul din patratelul lor, lasitatea lor dispare doar in multime, unde nu pot fi identificati. Anul trecut am fost la un meci in Ghencea, cei din peluza sud daca au vazut ca nu au sanse sa creeze prozeliti au rupt gardul despartitor la tribuna a II a si au luat la bataie barbati, femei, copii de-a valma. Asta ca lumea sa nu mai vina lumea la meci si sa se razbune pe Becali nu stiu din ce motive. Dar oameni aceea nu erau fani Becali erau fani Steaua, nu aveau nici o vina. Aici nu se pune problema pro Basescu sau anti Basescu, sunt incapabili sa inteleaga ca fiecare are dreptul la opinia sa daca nu ingradeste opinia altuia si este exprimata pertinent. nimeni nu este de vina ca oameni nu pot ghandi la fel.

# 41 Cipri on 20.01.12 at 10:58 am

Esti un PDL-ist penibil d-le TRU, la fel ca ceilalti PDL-isti.
Macar tatuca vostru Base, tace!

# 40 Narcis on 20.01.12 at 10:18 am

NU SUNT SUPORTERI!!! Cei care au aruncat cu obiecte aseară în jandarmi și au vrut să facă haos sunt simpli cetățeni, cel mai probabil diversioniști plătiți. Așa a fost și la mineriade. Oamenii văd violență la televizor și nu se mai duc la protest de frică, deși ar vrea și ar avea destule motive. E O DIVERSIUNE IEFTINĂ, IAR SUPORTERII SUNT SCOȘI ȚAPI ISPĂȘITORI! M-am săturat să văd majoritatea oamenilor cum se opresc doar la aparențe și cred tot ce se zice la televizor. Treziți-vă odată!

# 39 Bogdan B. on 20.01.12 at 9:57 am

Bineînţeles, cei lipsiţi complet de un minim de judecată şi de un elementar bun simţ (Păcuiul lui Soare, Steaua1986Forever, Steaua.liberă, Petru, McAnton, FisherKing, Durden) nu au cum să fie decât de acord cu violenţa! Dacă e îndreptată împotriva lui Băsescu, după “mintea” lor e bine… Păcat că nu aţi fost în piaţă, să vă luaţi o bordură în cap de la “protestatarii paşnici” (deşi în cazul vostru vătămări la creier nu aveau cum să se producă)! Bucuraţi-vă, sunteţi în rând cu modele de corectitudine şi moralitate ca Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Voiculescu, Patriciu, Mitrea, Vanghelie, Vântu, Orban, Ponta, Antonescu, Mazăre şi ceilalţi - actualii opozanţi, nimeni alţii decât DEVALIZATORII ROMÂNIEI după Revoluţie! Puteţi să vi-l doriţi pe Năstase preşedinte, sau pe Geoană, dar atunci căraţi-vă dracului din ţară cu el cu tot, că nu avem nevoie de voi!!!

# 38 charles_napier on 20.01.12 at 6:05 am

Si pe mine m-a indignat felul in care Tolontan isi cistiga capital de simpatie pe linga viteloni de suporteri, sau cine stie, poate ca atunci cind ii serveste convingerile politice personale violenta devine acceptabila in ochii lui.
Bravo TRU!

# 37 un decemvir on 20.01.12 at 1:28 am

Aceia au venit la proteste in calitatea lor de cetateni ai tarii, pentru o viata mai buna si un stat democratic, nu politienesc. Nu am auzit pe vreunu dintre ei sa il ceara pe Wesley la Steaua ori la Dinamo, ori lui Porumboiu sa nu il vanda pe Wesley. Voi, presa, ziarizdele si ziarizdii, ati batut apa in piua cu “suporterii de fotbal”. In primul rand, suporter este cel care sustine echipa, fara sa sparga capul cuiva la meci, fara sa vandalizeze masini, magazine etc. Astia sunt huligani (si nu o zic neaparat in sensul rau al cuvantului).
La o manifestatie, la o revolta, pot avea loc si violente. Daca unul are abonament in peluza si se duce la protest, e etichetat ca huligan? I se atarna de coada tinichiaua “suporter de fotbal”?
Deschide ochii si uita-te la protestele din SUA, Anglia, Grecia, Italia, Franta!! Mi-as dori sa vad si in Romania atata determinare din partea unora, incat sa iasa in strada si sa se lupte pentru drepturile sale. Cand sindicatele au organizat acel miting de 50.000 persoane, as fi vrut sa vad violente, batai si haos. Sa fie ocupata Casa Poporului de civili si dat jos Guvernul, Prim-ministrul si Presedintele.
Gandeste inainte sa scrii prostii, pentru ca Tolontan nu i-a aparat pe ei, ci i-a atacat pe cei care generalizeaza termenul de “suporteri de fotbal”.

# 36 utaaradan on 19.01.12 at 11:05 pm

cind un ziarist sportiv, ia apararea unor huligani….

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.