Tunuri, ţepe, şarlatani. Dar şi fraieri pe alese

O afacere în care distanţa de la caz la necaz e de două milioane de euro

Mulţi, din ce în ce mai mulţi fotbalişti, de-ai noştri şi de pe aiurea, care nu prea au treabă cu gazonul, devin totuşi vedete de presă, material senzaţional la ştiri, subiecţi de cacealmale, tunuri şi ţepe fiscale, iar unii şi nişte transferuri atît de neaşteptate că-ţi îngheaţă mintea numai aflînd sumele puse în joc. Voiajul anonimului Ioniţă de la Rapid la F.C.Koln, pe două milioane de euro, şi înapoi la Rapid, pentru o sumă de rebut de elită, e unul din cazurile care dovedesc ciudatele fineţuri ale democraţiei. E mare democraţie şi în lumea mică a fraierilor cu bani.

Toată chestiunea e să-i convingi că au fler de piaţă, că sînt singurii pricepuţi în fotbal, că nu se înşală niciodată la oameni şi că, oricît de mult ar plăti pe un nimeni ca Ioniţă, au cîştigul garantat. Nici nu-s greu de păcălit, fiindcă pînă şi un neamţ, să zicem, care-i putred de deştept în afacerile cu maşini, are, ca tot omul, un punct slab. Mai bine zis, acelaşi punct slab ca toţi oamenii, fie ei calici sau avuţi, savanţi sau analfabeţi, vanitatea. Marea reuşită într-un domeniu îl face şi pe neamţ să moară convins că ar fi reuşit în orice gen de afaceri, cu antichităţi, cu chiloţi de damă, cu gheaţă din Alaska sau cu suflete de pripas.

Nu numai cel care cumpără prost poate fi amăgit cu ideea că a cumpărat bine, ca să mai poată fi înşelat din nou de un geambaş bun de gură, dar şi patronul care vinde îşi dă mintea la întors şi începe să creadă în minciuna de bază. Altfel cum să înţelegem bucuria domnului Copos care, cu buzunarul de acum aranjat, zice: “Noi credem cu tărie în Ioniţă şi în faptul că la Rapid el va reveni la forma care l-a consacrat”. Care formă, care consacrare, care credinţă, oameni buni, că nici n-a trecut anul şi nimeni nu-şi mai aminteşte de un Ioniţă cel Mare, care mînca jăratic?! Şi nu-şi aminteşte nimeni, pentru că băiatul a fost doar un miracol de grădiniţă rapidistă - cum zice iarăşi pentru presă entuziastul domn Copos -, un tun pe piaţa transferurilor pripite, un deliciu al ştiriştilor şi un vid în vistieria lui FC Koln, nu un talent brazilian cu stagiu de junior pe Maracana.

Iar dacă îi pare cuiva exagerat modul în care comentez telenovela financiară Ioniţă, omul n-are decît să citească ziarele de joi, ca să vadă cu ochii lui lungul inventar al transferurilor păguboase din Liga întîi, unde vreo cinci echipe întregi de muhaiele, cu contracte anuale de zeci de mii de euro, îşi lăţesc fundurile pe bănci de rezerve aşteptînd apariţia unor fraieri şi mai pricepuţi la fotbal, ca actualii lor finanţatori, care să le asigure o bătrîneţe liniştită. Aşa e întotdeauna cînd cîştigi banii cu lopata, te doare cînd îi dai unui copil sărman o sută de lei, nu cînd risipeşti cu alde Bărboianu, Gîngioveanu, Chavezeanu, Heldereanu sau Godinhoianu mii de euro lunar.

43 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 43 petre ioan cretu on 18.01.12 at 9:00 pm

Abia astăzi este nevoie (dar şi posibilă) de o revoluţie! Adevărată şi fără de nicio culoare (portocalie, albastră, roşie…)
În 1989 schimbarea ar fi avut loc oricum, aşa se hotărâse acolo sus, în cancelariile marilor puteri mondiale. Noi ăia ieşiţi în stradă am fost doar de faţadă, carne de tun - vă aduceţi aminte cum, după fuga lui Nicolae Ceauşescu, ne vroiau pe la casele noastre (apă otrăvită, etc.) dar şi pe stradă? Oare de ce?

http://revolutionaruldeserviciu.blogspot.com/2012/01/revolutionarul-de-serviciu-i.html

# 42 fost arb.in ro. on 18.01.12 at 8:13 am

de acord cu articolul.la noi cand apare un junior,s-au jucator care da cu stangu-n dreptu,gata este mare si vrea neaparat sa joace afara,ca acasa a lustruit banca.bravo sa vina altul la rand.

# 41 lol on 17.01.12 at 7:31 pm

Mai bine aprofundati problema si vedeti concurenta pustiului la Koln.

Lukas Podolski. Nu cred ca mai are nevoie de prezentari. Om de Nationala.

Sebastian Freis. Om cu mai mult de 100 de prezente in 1.Bundesliga, jucator de Nationala de Tineret.

Milivoje Novakovič. Om de Nationala (Slovenia), peste 150 de prezente pt. Koln.

Christian Clemens. 20 de ani. Nationala Tineret Germania (toate categoriile de varsta de la U17 la U21).

Simon Terodde. 23 ani (mai mult decat anonimul nostru). N-a prins niciun meci pt. prima echipa, a jucat doar la a doua. In prezent dat imprumut.

José Pierre Vunguidica. Nationala Angolei. Aceeasi varsta cu Ionita. Multe meciuri pt echipa a doua. Unul singur pentru prima. In prezent dat imprumut.

Ionita a avut mai multe sanse decat ultimii doi si nu cred ca e intamplator. A prins 8 meciuri pt. prima echipa. Nu cred ca de nebuni l-au bagat, ci fiindca era valoros. Dar nu vad cum ar fi putut sa-i scoata din echipa pe primii 3.

# 40 Naica on 17.01.12 at 9:34 am

Domnule Tudor Octavian
Nu v-ati gandit sa aprofundati problema mergand pe pista spalarii masive de bani? Ce ziceti ?

# 39 caine rosu 18 on 16.01.12 at 12:29 pm

@edis
Corect!

# 38 io on 15.01.12 at 5:04 am

are dreptate autorul.
uitati-va la Nationala….
cand Hagi spunea ca trebuie sa le facem statui, ziarele il faceau ingamfat si acum cred ca o sa ajungem sa le facem mausoleu.
felul in care sunt educati copiii romani, ” la ciupeala”, fara o baza solida, fara transpiratie va duce mereu la aparitia acestor”vedete”. cand Dinu vorbeste despre educatie si familie, stie ce spune.

# 37 ino_din_vale on 15.01.12 at 3:15 am

Tot respectul domnule Tudor Octavian, dar oare cine e de vina ca ilustrii anonimi, ajung vedete peste noapte? De Machado nimeni nu zicea nimic pana sa se transfere la steaua, acu e mare vedeta, cine e de vina? Fratii Costea, cine i-a ridicat in slavi si i-a facut mari vedete? Tot in editia de azi, e un articol despre Nicolita, cica eroul echipei, pentru o pasa de gol si o ratare uriasa (asta e tare), cine il face erou cand el e petarda? Daca si pentru o ratare, mica sau uriasa, e facut eroul echipei, ce pretentii sa mai avem? Vinovatii, 100% sunt numai si numai autointitulatii ziaristi, care n-au nicio treaba cu jurnalismul, pe ei nu-i intereseaza calitatea, ci doar cantitatea, cat mai mult si numai despre steaua. Parvulescu, neam de neamul lui n-a visat sa ajunga in ziare sau la TV, iar acum ca s-a transferat, evident, la steaua, e mare vedeta, o sa-l egaleze pe mascariciul lui de patron, la aparitii publice. Toata mass-media romaneasca isi cauta rating-ul numai in minciuni si dezinformari, niciodata in bunul simt, realitate si adevar.

# 36 edis on 14.01.12 at 11:21 pm

Hai sa ne dam cu parerea. Cam asta e articolul dumneavoastra. Puneti toti jucatorii inr-o oala si criticati. Usor nu? Cred ca toti suntem priceputi sa criticam nu domnule ziarist? Ionita si Torje sunt niste jucatori talentati. Ionita a dat 10 goluri si nu a costat clubul Rapid mai nimic, daca spuneati de alte sute de jucatori care nu au dat juma de gol si au fost transferati pe sute de mii de euro poate va dadeam dreptate dar sa alegeti pe Ionita ca drept exemplu arata cat de superficial sunteti cel putin cu acest articol. Astia sunt ziaristii nostri habar nu au ce e ala un fault sau hentz nu stiu o boaba de regulamente da sunt mari comentatori si sper sa nu afceti parte din acest grup aproape general sper ca acest articol sa fi fost o intamplare nefericita. Bine ca nu l-ati dat ca ex pe Torje. Sa va spun draga domnule cu tot respctul pentr varsta dumneavoastraca nu numai talentul sau valoarea iti garanteaza succesul unui transfer. Exista n factori care pot face un jucator talentat sa devina o rezerva: adaptarea la noua echipa, la noul sistem, metodele anrenorului, sociatetea din care provi, accidentarile concurenta, stilul echipelor cu care joci,ect. Cazul lui Torje si Ionita sunt elocvente. Sa joci in italia si sa te impui si la varsta frageda este foarte greu si in germania la fel. Probail ca trebuie apaludat un jucator ca Radoi jucand printre camile, acela da transfer.

# 35 justitiarul on 14.01.12 at 9:17 pm

Domnule Octavian,personal inteleg ca va este teama sa scrieti de marile tepe,B.Stancu,Torje…e normal..Rapidistii nu bat pe nimeni!!!

# 34 DoruCatalinFlorea on 14.01.12 at 7:34 pm

Am impresia ca cei care critica acest articol nu inteleg despre ce este vorba de fapt. Chiar si asa, nu inteleg de ce parerea unui om poate fi considerata ca partinitoare sau venita la comanda altcuiva. FZR :)

# 33 motanul incaltat on 14.01.12 at 7:12 pm

Ai perfecta drepate.Cel putin nu toti nemtii fac parte din natia aia superioara…Mai au si ei rebuturile lor,adica acei oameni de fotbal cica,care transfera din Romanica…Ex-scouterii de la Scalke sau Sttutgart cind l-au urmarit si achizitionat pe Marica si alte panarame de pe plaiurile mioritice….

# 32 GABRIEL on 14.01.12 at 6:55 pm

PTR MOLDOVEAN: DL TUDOR NU ARE NICI-UN DINTE IMPOTRIVA NICI-UNEI ECHIPE. DANSUL SPUNE REALITATEA, CARE ESTE CRUDA SI MAI ALES ADEVARATA. CA E STEAUA, RAPID SAU DINAMO SAU CARE VREI, TOT O APA SI UN PAMANT SUNT, ADICA IN FOTBAL ZERO TAIAT. MISCARILE ASTEA GEN IONITA, TORJE, DICA - CATANIA, ETC TREBUIESC GANDITE CA MISCARI DE FONDURI, “A LA NUFARUL SRL” IN CARE TOATA LUMEA ARE DE CASTIGAT - ECHIPE, JUCATORI, IMPRESARI. DIN FOTBALUL NOSTRU SE TRANSFERA “PE BUNE” DOAR F. RAR IN VEST, RESTUL IN CHINA, COREEA SAU CIUCIUGHINDISTAN. ANALIZEAZA LA RECE RELATII CAUZA - EFECT, ELIMINA SUBIECTIVISMUL DE SUPORTER SI ATUNCI VEI REUSI SA AJUNGI LA O CONCLUZIE SANATOASA. AU FOST SI VOR MAI FI ASTFEL DE TRANSFERURI, SE VOR UMPLE PAGINI DE ZIAR SI ORE DE INTERVIURI SI EMISIUNI DE SPORT, DAR TOATE VOR TRECE SI SE VOR UITA LA UN MOMENT DAT. IN DEFINITIV TOTUL LA NOI ESTE … CANCAN

# 31 utaaradan on 14.01.12 at 5:33 pm

steaua1492forend, la petarde intra si stancu !vina e a patronilor de gogoserii impreuna cu vinzatorii de la tejghea(impresarii)!

# 30 gogu on 14.01.12 at 5:19 pm

care ma, nu vezi ca-l ia lumea pe autor de urechi, adik kum? ionita era super bun, super consacrat, toata lumea din orient, occident si din japonia stia de el si de cat de bun e…ei, poveste!

# 29 fan Steaua on 14.01.12 at 4:08 pm

eu spun ca dumneavoastra sa nu va mai dati fin cunoscator si sa urmariti video-ul de pe site-ul GSP cu golurile lui Ionita la Koln, dubla intr-un amical! si n-o sa mai spuneti ca era teapa la acel moment. pur si simplu ca multi alti romani nu se acomodeaza!

# 28 Steaua1986forever on 14.01.12 at 3:52 pm

Ionita e o gogoasa umflata de presa. La fel si Torje. Anul 2012 o sa ne demonstreze asta….

# 27 cheloo on 14.01.12 at 3:48 pm

george copos - de acord cu tn dar gandestete cate meciuri a jucat ionita in ultimii 2 ani si cate a jucat stancu de cand a plecat in turcia!!la asta m-am referit.

# 26 cezar prusac on 14.01.12 at 3:36 pm

felicitari domnule Octavian si multa sanatate. ati ramas acelasi si pentru asta RESPECT.

# 25 mihai on 14.01.12 at 3:21 pm

Pentru Rapid, un jucator care da 2 goluri Stelei nu va fi niciodata anonim.

# 24 Cristi on 14.01.12 at 3:13 pm

Parerea mea e ca ne credem prea buni. Daca facem 0-0 si 1-2 cu Schalke nu inseamna ca suntem putin sub nemti. Echipe din Polonia(Legia), Israel(Macabi) sau Elvetia(Zurich si Basel) ne-au dat lectii anul asta, dar noi tot visam la finale de cupe europene. Cazul Ionita e simplu: a jucat bine intr-un campionat foarte slab, dar nu se poate impune intr-un campionat tare. Poate cazul Cristea e cel mai bun exemplu: a fost golgheter la Dinamo si s-a dus in liga a 2-a din Germania sa se salveze de la retrogadare. Torje si Stancu inca nu s-au intors acasa, mai au o scuza, poate in cel mai bun caz ajung prin Grecia la o echipa mediocra.

Suntem mici in fotbal, toti o stiu, numai noi nu.

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.