Mortalitatea spaniolă

Fotbalul a redevenit un joc cu alternative. Altfel spus, revine la viaţă.

Înainte de toate, amicalurile nu sînt partea tare a Spaniei. Din 11 iulie 2010, cînd devenea Campioană Mondială, Spania a cîştigat  tot ce a fost oficial şi a pierdut de patru ori, de fiecare dată în meciuri amicale.  Contează? Doar pentru galeria resentimentarilor care aşteaptă întotdeauna ciobirea sau sfărîmarea minunilor.

Însă amicalul pierdut pe Wembley a contat şi pentru spanioli. Mai întîi, pentru că Wembley trimite aproape orice meci în istorie. Apoi, pentru că Barcelona în varianta Spania voia să confirme şi să bifeze exact în locul în care a cucerit ultima Ligă a Campionilor. În sfîrşit, al treilea motiv e cel mai delicat şi, din acest motiv, n-a fost rostit. Victoria Angliei a fost, de fapt, o victorie tipică a l’italienne, în regia lui Capello, după o idee de Inter-Mourinho. Cu alte cuvinte, fenomenul Barcelona a fost dejucat de două ori cu acelaşi antidot, iar asta descrie deja o limită.

După meci, cîteva voci conduse de Fabregas au acuzat Anglia de antijoc. Foarte exact. Anglia s-a apărat cap coadă cu 10 oameni şi a înscris dintr-o lovitură liberă ignorată de “centralii” spanioli. Însă antijocul care reuşeşte nu e la îndemîna oricui. Nu e suficient să vezi zi şi noapte caseta cu Inter eliminînd Barcelona. Ecranizarea trebuie readusă în realitate.

Evident, Spania a avut posesie la marginea dictaturii şi evident Spania putea înscrie de 3-4 ori în faţa unei echipe care a transformat însă această variantă în frustrare. Diferenţa între antijoc şi ambiţia de a cîştiga prin eliminarea riscului de eşec e esenţială. Anglia lui Capello a lăsat Spania să-şi facă jocul (nimeni nu poate altceva), dar n-a lăsat Spania să-şi menţină încrederea şi confortul psihic.

Operaţia nu are nimic defensiv. De altfel, catenaccio e cel mai neînţeles sistem de joc din cîte există. Prespunerea după care lacătul italian e o chestiune de îngrămădeală supranumerică în propriul careu e o naivitate. Ce face puterea şi complexitatea acestui sistem hulit pe degeaba e coeziunea funcţională. Mai precis, un amestec de sacrificiu şi luciditate. Anglia a intrat în teren cu o echipă de debutanţi, semidebutanţi plus Lampard şi Cole. Fără Rooney şi Gerrard, adică fără piesele care ar fi făcut mult mai puţin plauzibil un fotbal de coerenţă şi sacrificiu. De fapt, lecţia de pe Wembley e tocmai valoarea care creşte din dorinţă şi voinţă. Bine disciplinate, amîndouă bat talentul şi experienţa. Spania nu are de ce se plînge. Are în schimb în faţă proba propriei mortalităţi. Deocamdată, minoră. Fotbalul a revenit însă la un joc cu alternative. Spania şi Barcelona au intrat în istorie, fotbalul tinde să revină la viaţă.

8 comments ↓

# 8 b on 18.11.11 at 1:43 am

alternativa = revenirea la viata = antijocul englez /Mourinho?! sper ca nu…

# 7 iustin on 17.11.11 at 11:38 pm

nu e vorba de un antidot impotriva acestui stil complet de fotbal.sunt mai multe variabile.in primul rand spania-barcelona e cel mai sus de ceva vreme ca joc si rezultate si cea mai grea lupta e cea cu ei insisi.apoi urmeaza cursa de recuperare a celor din spate care evident nu poate da in gol la infinit.meciul cu inter sau cel cu anglia insa sunt doar exceptii deocamdata.cat despre “adevaratul joc ofensiv” al celor de la real…sa asteptam meciul direct sa vedem ce se va intampla.eu presupun ca va fi din nou un meci urat la fel ca ultimele 4-5 meciuri dintre cele 2 rivale.
la nivel de echipe nationale,despre olanda si germania s-a zis si acum un an ca pot sa ii bata pe spanioli “la fotbal” si din pacate am vazut o finala urata cu atacuri periculoase cu tenta de divizia D si nejoc total din partea olandezilor care pana atunci jucasera frumos…

# 6 b on 17.11.11 at 11:29 pm

n-a fost vorba de nici un antijoc, pur si simplu atat pot englezii…

# 5 dubfire on 17.11.11 at 4:25 pm

sa fim seriosi cat timp Spania a avut garnitura standard, in prima repriza Anglia a avut fix 0 (zero) ocazii…si nici in a doua repriza nu au stralucit…au ratat spaniolii mult, altfel ieseau sifonati bine englezii….daca e o echipa ce poate invinge Spania in momentl de fata (fara noroc) atunci aia e Germania.

# 4 vlad on 17.11.11 at 4:19 pm

Hehe, aveti grija sa nu va dea istoria una buna dupa ceafa :))

# 3 victor L on 17.11.11 at 4:13 pm

Pentru ca nu ai reusit sa dai goluri sa acuzi adversarul pare copilaresc; asa cum Anglia a reusit sa-i anihileze pe spanioli in tentativa lor de a da gol, la fel trebuiau spaniolii sa actioneze pentru a reusi sa marcheze.
Finalitatea meciului erau golurile si nu impresiaq artistica.
Iar jocului frumos al Barcelonei au inceput sa-i gaseasca antidotul si echipe din Spania.

# 2 Frumos! on 17.11.11 at 4:10 pm

Bravo tata! Asa da! Uite un om care vede foarte bine! Bravo, chiar mi-a placut sa citesc si sa descopar ca mai sunt oameni care vad in fotbal si partea cu “dorinta si vointa” si partea cu “se poate”! Nici o echipa nu e de neinvins si nu Anglia a facut anti-joc, ci ei fiindca incearca sa frustreze adversarii pasand de 50 de ori cu portaru’ si fundasii in loc sa joace pe poarta. Oricum vremea lor s-a dus, vine Real in forta si ii spulbera cu jocul supra-ofensiv care il practica, adevaratul joc ofensiv! Frumos!

# 1 ludu on 17.11.11 at 2:59 pm

cu un astfel de articol nu o sa intri niciodata in istorie.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.