Învăţînd, învăţînd, învăţînd

Nu ştim decît să ne jelim şi să ne fălim enorm.

Cam cît o repriză de fotbal au discutat domnii Paszkany şi Crăciunescu dacă mingea a trecut linia porţii, la Cluj, cînd CFR ul conducea cu 2-1 şi putea fi 3-1. Patronul clujean era ferm convins că li s-a luat un gol valabil, ca pînă la urmă s-o dea remiză, în sensul că a fost “eroare umană” de arbitraj. Personal, am văzut că mingea, în aer, a trecut de linia porţii, dar în aer, desigur, nu există linie…

S-a apreciat că discuţia celor doi domni a avut meritul de a fi civilizată, adică fără atac la persoană şi la mamele respective. N-a fost totuşi prea lungă? Nu - căci din asemenea discuţii civilizate învăţăm să judecăm în fotbal. E unul dintre cele mai prăpăstioase clişee, acela că, discutînd ore întregi, învăţăm fotbal. Aiurea! Nu învăţăm nici măcar să discutăm, d-apoi fotbal… De cînd ţin un creion între degete ca ziarist de fotbal, m-am plictisit pînă peste cap să tot aud că învăţăm - din greşeli, din eşecuri, din bătăi cumplite, numai din succese nu.

Am multe momente cînd cred că nu învăţăm decît să glumim, ceea ce îmi place foarte mult. Dar nu! Din nenorocire - mare nenorocire! - nu se glumeşte deloc. Am “învăţat” bine să ne lamentăm, să urlăm, să răguşim, să facem din indignare o permanentă stare de spirit. Mi se va replica: “Ei, şi ce? Nu e cazul să fim tot timpul indignaţi?” Ba da, e plină Europa de indignaţi, cu o condiţie: să nu fim excesivi şi în lăudăroşenie! Nu am învăţat nimic nici în acest domeniu: cînd ne fălim - există asemenea momente abrupte - nu ştim să folosim superlativul şi o dăm pe enorm.

Cred că fotbalul e singur capitol din viaţa acestei ţări în care enormitatea duduie; nu putem spune că avem o economie formidabilă, o preşedinţie extraordinară, un şef al opoziţiei impecabil - în schimb, Tănase este fabulos cu Chiajna, Cătălin Munteanu e un pasator senzaţional, nu mai ştiu cine este uluitor, deşi săptămînal îi vedem pe Messi, Alonso, Rooney… Peste toate, fiindcă e ora lui Dinamo, preşedintele clubului e întrebat: “Cum aţi făcut să dominaţi copios campionatul?”. Om în general ponderat, acelaşi enumeră tot ce vrei, ignorînd un singur punct, esenţialul: Dinamo domină campionatul de cînd a fost eliminată din Europa şi nu mai joacă pe două fronturi.

Şi fiindcă am ajuns la Europa, părerea mea este că performera noastră internaţională se numeşte - cum-necum - Vaslui. Numai ţipetele permanente “pe intern” ale domnilor Porumboiu&Hizo ne împiedică să vedem acest adevăr extern, onest, modest, dar incontestabil.

29 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 29 rose on 12.11.11 at 2:37 pm

Ce-am inteles eu din diareea verbala a lui Burebista e ca Tudor e atat de mare fan Steaua si Dinamo, incat majoritatea meciurilor jucate de acestea (intre ele sau cu adversarii tari din provincie) s-au terminat egal. Atat de tare a tinut si etapa trecuta cu Dinamo, incat, dac-ar fi stiut ca Nicolae va da golul de 3-2, n-ar mai fi dat penalty la Ganea. Adica tine cu Steaua in meciurile jucate de Dinamo si cu Dinamo in cele jucate de Steaua. N-ar fi mai simplu sa tina cu Steaua in meciurile Stelei si cu Dinamo in cele ale lui Dinamo? Nu. De ce? Ca n-ar mai iesi teoria conspiratiei.

Logica de fier intr-o minte bolnava, dom’le. Exemplificarea tipica a proverbului cu nebunul care arunca piatra in apa si cei 100 de intelepti care sar s-o recupereze.

# 28 Burebista on 12.11.11 at 10:56 am

pentru toti,

Am zis ca e fan steaua si dinamo, nu findca le-ar iubi, ci tocmai fiindca le protejeaza fata de adversari. Daca stai sa analizezi prestaiile lui tudor de la partidele stelei cu restul si ale dinamo-ului cu restul o sa observati ca, per total, greselile pro steaua si pro dinamo le depasesc pe cele in favoarea altora.
N-am vrut sa zic pe sleau ca tudor tine cu cele doua echipe nomenclaturiste, fiindca asa i-a lasat prin testament salomir cand a fost scos din arbitraj, credeam ca pricepeti voi ce vreau sa zic. Din an in pashte, mai face tudor cate o “boroboatza” si pentru provincie, ca sa nu fie scorul prea mare in favoarea clonelor, la capitolul asta.

# 27 gicu on 12.11.11 at 1:41 am

Sanatate, maestre!

# 26 lol on 12.11.11 at 12:27 am

Sanatate, maestre!

# 25 decebal on 11.11.11 at 10:52 pm

Burebista are dreptate, Tudor fragmenteaza mult prea mult meciurile.

# 24 Lereter on 11.11.11 at 9:50 pm

Pareri diferite,insa cam toti vorbesc de Tudor.Ce este cert,este ca Tudor si-a pierdut credibilitatea,fiind pro Steaua si pro Dinamo in decursul timpului.Si in acest meci a avut o multime de chestii in avantajul lu Dinamo.Acest club si-a castiga o parte din faima cu ajutorul cooperativei si a arbitrilor.Acum se vrea campion cu orice pret De aici vin grozaviile astea. Dle R Cosasu,alias Belphegor,va stiu de mult,v-am contestat de mult cind erati anti UTA pe fata si pro dinamo,macar acum incercati sa spuneti adevarul. Nu “in dodii” ca pe vremuri,ci asa cum se vede.

# 23 doru on 11.11.11 at 9:37 pm

Domnule Cosasu !
Ar fi multe de spus despre ambele echipe ,,Dinamo si CFR ,,si despre ajutoarele de care au avut parte .
Eu va rog alceva ,,,
Sa le spuneti comentatorilor de fotbal ca se pronunta ,,
,,Menceste(a)r ,,,,,nu ,,,,Mancester ,,,
Acesti baieti tineri ar putea sa-l intrebe din cind in cind pe Domnul Tzopescu .
Toate cele bune si tot inainte cu cit mai multa OBIECTIVITATE .

# 22 valentin on 11.11.11 at 9:15 pm

Burebista,ce fel de tv ai tata ,in forma de stea?Toti specialistii au spus ca a fost 11m la Ganea, numai tu nu ai vazut,pardon,tu nu esti specialist!!!

# 21 @ burebista on 11.11.11 at 8:25 pm

Diogo il trage pe Ganea de tricou in careu! nu tare dar il trage si se vede uita-te cum se intinde tricoul lui Ganea… nu tin cu dinamo chiar din contra….dar faza aia asa a fost!
in rest mare dreptate ai cu Tudor!

# 20 Nicu on 11.11.11 at 7:51 pm

@Burebista

Felicitari! te pricepi bine la analize in fotbal.

Ai perfecta dreptate. Pacat ca in ziaristica sportiva lipsesc oamenii de calitate. Cei ce activeaza prin redactiile ziarelor de sport si pe la canalele tv ne ametesc cu… Jiji al lor.

# 19 Kirilov on 11.11.11 at 7:09 pm

Burebista , eu eram curios de argumentele tale dar dupa ce am citit aberatia de la 1 am fost nevoit sa ma opresc

Cum sa fie fan si steaua si dinamo, cand ai auzit tu asa ceva pe lumea asta ?!?

care englez e fan si liverpool si manchester
care spaniol e fan i Barca si Real
care italian e fan si Milan si Inter
care argumente daca ai inceput asa….

In rest despre tudor, saracu are probleme mari, dar are un defect ( dar asezat in contextul stramb al campionatului nostru devine calitate ) - fluiera tot, si ce este si ce este si nu prea , in felul asta la sfarsit nu-i poate reprosa nimeni nimic grav.

# 18 emg on 11.11.11 at 6:50 pm

Paszkany si Muresan sunt penibili. penibili si penali

# 17 dragomir(nu mitica) on 11.11.11 at 6:50 pm

@burebista tu iti aduci aminte de o semifinala de cupa romaniei la cluj dintre CFR si dinamo cand la 0-0 acelasi tudor a refuzat un penalty clar dinamovistilor?atunci de ce nu ai aparut cu comentarii ca a fost viciat rezultatul?

# 16 bazileon on 11.11.11 at 6:31 pm

Ca sa vezi! Burebista + Laci = love! Asta chiar ma bucura!

# 15 bazileon on 11.11.11 at 6:29 pm

De ce nu ati spus, mai degraba, dle Cosasu, ca doar va pricepeti si la fotbal, si la politica si la istoria recenta, ca CFR Cluj este una din echipele neoscornicesti ale campionatului nostru? Asa poate ca am fi fost lipsiti de gaunosenia logoreica a lui Burebista (si de aceasta judecata pripita,tipica unui provincial, ca Tudor, bucurestean fiind, e fan Steaua si Dinamo (un fel de Steaua + Dinamo = love!)).
Si nu pricep de ce Craciunescu a tinut sa-l antureze atata vreme pe acel obraznic parvenit, in vreme ce alti jalbari, furati fara tagada, sunt expediati din varful buzelor.

# 14 mircea888 on 11.11.11 at 6:29 pm

Pentru “domnul” Burebista:
Referitor la pct.7 - Stimate Burebista, sint convins ca ai vazut alt meci. Daca ai sa revezi meciul si faza in speta, se vede foarte clar unde este mingea :mingea centrata inspre careu il loveste intai in piept pe Ganea si ramine tot acolo, la 50cm de Ganea , si nu in alta parte. Si daca avea mingea in fata lui, de ce ar mai fi cazut?Pentru ca n-a fost lasat sa o joace, logic.
Nr. 20 de la cfr sufla mingea din fata lui si o degajeaza.
Jucatorul din spatele lui Ganea il trage cu mina stinga, in jos, evident, si ap-oi cu mina dreapta, pentru ca daca il impingea in fata , ar fi cazut inspre nr.20.Urmareste dinamica jocului si poate intelegi. Si nu fi atit de sigur ca arbitrul Tudor , tine cu Dinamo. Sint nenumarate dovezi, in decursul anilor, de contra.
Sa auzim de bine!

# 13 miska on 11.11.11 at 6:21 pm

Eu cred ca la acea faza mingea a intrat in poarta dar nu dupa ce a respins-o portarul ci in momentul cand portarul o apuca cu manusa adica inainte de a o trimite in bara. Se poate vorbi si o zi despre o astfel de faza deci nu cred ca asta-i o problema. Oricum la cat vorbeste Paszkany cred ca cele cateva minute i-au ajuns pe un sezon. Fiti siguri ca degraba nu mai deschide gura. Se simtea si el nedreptatit. N-a aratat cu degetul spre alti conducatori asa cum fac ceilalti, n-a insinuat aranjamente (cu toate ca avea motive-Tudor a a mai arbitrat meciurile CFR-ului cu echipe din Bucuresti el fiind bucurestean facandu-se si altadata erori grave in defavoarea lor vezi Steaua-CFR de acum 3 ani de ex.) n-a vorbit de mamici si apartinatori (nu-i in caracter) deci mi s-a parut in regula. V-a plictisit? Ei lasati ca de acum o sa-l ascultati pe Becali&Co ca de ei nu va puteti plictisi.

# 12 Andy on 11.11.11 at 6:09 pm

Amice esti dus cu pluta. Cum sa tina un om si cu Steaua si cu Dinamo?….Asta ar fi chiar tare….

# 11 Stefan on 11.11.11 at 5:28 pm

Sunt in cea mai mare parte de acord,cu cel ce semneaza Burebista.Prea se iubeste mult acest Tudor si face numai prostii,doar ca sa fie in prim-plan.Fragmenteaza jocul fara absolut vreun motiv,inventeaza tot felul de infractiuni,cartonasele 90% le da cind nu se impun.In concluzie nu contribuie cu nimic la un joc cursiv si prin aceasta la spectacol.

# 10 laci73 on 11.11.11 at 5:06 pm

Pentru BUREBISTA;SUNT DE ACORD CU TINE 100 La100.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.