F instituţional

Sir Alex Ferguson e un om mult mai complicat decît portretele de presă

Nimic mai obositor decît a 25-a descriere şi a 19-a teorie asupra fenomenului F, după 25 de ani de United şi 19 titluri. Oricum, s-a spus tot. Sau aproape tot. Duminica trecută, în ziua aniversării, au scăpat noutăţi contrariante. Zbirul scoţian are calităţi umane. Îşi respectă jucătorii. Îi vizitează acasă, cînd sînt bolnavi sau au alte necazuri. Vorbeşte la telefon cu veterani demult uitaţi care pot conta, oricînd, pe sfatul şi glumele Zbirului. Ca orice lider de calibru, Sir Alex Ferguson e un om mult mai complicat decît portretele de presă sau percepţia idolatră a suporterilor.

Complexitatea fenomenului F e greşit sau insuficient înţeleasă din chiar clipa în care o reducem la Ferguson. Astfel, Manchester United e numai  pînă la un punct rezultatul viziunii lui Ferguson. În acelaşi timp, Ferguson însuşi nu putea deveni fenomenul F fără un club de mare putere instituţională. Ferguson putea fi un foc de paie sau chiar un incendiu de cîteva sezoane la un club oarecare. United, la fel ca Liverpool, Barca, Real sau Bayern, e un mod de organizare în care tradiţia, etica şi administraţia dau antrenorului cu viziune o platformă formidabilă. Să nu uităm, există ceva glorios care se numeşte “before Ferguson” şi include, printre altele, Cupa şi Campionatul în 1908, Bobby Charlton, sacrificiul Munchen 1958 şi Matt Busby.

Discuţia poate aluneca uşor, prea uşor, în istorie, în sociologie sau în alte discursuri utile cercetătorului care nu poate comunica mai departe ceva inteligibil. Din fericire, United a produs, recent, pînă şi anecdota care poate lămuri ce e aia putere instituţională şi cu ce se mănîncă ea din 1878 încoace.

Vinerea trecută, clubul a decis să-i facă titularului un cadou meritat după 25 de ani de Ferguson. Tribuna de Nord de pe Old Trafford se va numi Sir Alex Ferguson. Clubul a decis că surpriza trebuie să rămînă surpriză. Sărbătoritul va afla şi va vedea cu ochii lui numele inscripţionat cu litere enorme, abia duminică în ziua meciului cu Sunderland.

Aşa ceva e, de bună seamă, imposibil. Mai ales într-o ţară în care tabloidele ştiu tot ce mişcă în viaţă şi după. De la Rupert Murdoch citire şi recitire, tabloidele nu iartă nici telefoanele morţilor pe care le sparg în căutare de detalii macabre. Însă instituţia Manchester a rezistat. Doar 9 din cei 600 de oameni implicaţi în proiect au ştiut cum se va numi tribuna. S-a lucrat sub jurămînt. Muncitorii au montat inscripţia noaptea. Nimeni n-a reuşit să afle pentru că nici unul din cei 9 nu şi-a călcat cuvîntul. Instituţia a pariat contra curiozităţii umane, contra indiscreţiei şi contra plăcerii de a da din gură. Şi a cîştigat.

8 comments ↓

# 8 cosmin on 10.11.11 at 5:01 pm

Cam eronat articoulul spre final, sau poate e corectat fortzat ca sa dea bine.
Man U a jucat cu Sunderland simbata, nu duminica, dar ce e si mai eronat e ceea ce pretindeti, cum ca numai 9 oameni stiu de surpriza pregatita.
Doar ca , vedeti d-le TRU, la radio se anunta din ora in ora cu vreo 4 zile inainte ce urma sa se intimple, si nu la radio local ci la BBC Radio 1.
Asa ca … mai taie din ele, da-le-ncolo de fabulatii.

# 7 sportul79 on 10.11.11 at 4:46 pm

Cam fara vina articolasu’. Fara inceput, mijoc si concluzie..

# 6 Perfect Stranger on 10.11.11 at 3:49 pm

nectarul iese intotdeauna din miez! articolul este foarte bun, cojile le gasiti pe jos!

# 5 victor L on 10.11.11 at 2:52 pm

@ y0y0,
batrine intelept, formularea “putea fi un foc de paie sau chiar un incendiu de cîteva sezoane” este o frumoasa licenta poetica. Si arata distanta enorma pina la fenomenul F. Si sistemul United.
Nu te repezi sa-l musti pe TRU; sigur iti rupi dintii.

# 4 y0y0 on 10.11.11 at 2:35 pm

“” Ferguson putea fi un foc de paie sau chiar un incendiu de cîteva sezoane la un club oarecare “” oare???? dar cand a castigat cu Aberdee impotriva celor de la Real Madrid cu 2-1 in finala Cupei campionilor 1983 tot un foc de paie a fost?? sau nu stiati chestia asta?

# 3 bogdan on 10.11.11 at 2:09 pm

@ba(la)nel
British. Trei cuvinte ai scris si unul l-ai pocit.

# 2 ba(la)nel on 10.11.11 at 2:03 pm

The brittish people…

# 1 Radu on 10.11.11 at 1:50 pm

Articol fara nici un rost..

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.