Vine, vine Flushing Meadows

O încercare de a dezlega ciudăţeniile de la Cincinnati
De luni începe sesiunea la Flushing Meadows, şi dacă vrem să venim cu lecţiile făcute nu putem trece peste ciudăţeniile de la Cincinnati. Sînt prea dur dacă le numesc ciudăţenii? Adică vi se pare normal ca în “sferturi”, Nadal să piardă la Fish (ce-i drept, mica revelaţie a sezonului!) şi Federer la Berdych, fără ca nici unul din ei să realizeze vreun break? Merg mai departe şi observ că, în semifinale, Fish cu Murray a fost un meci cu mult mai intens decît Djokovic - Berdych, în care cehul conduce cu 5-3, Djokovic îl întoarce la 6-5, 7-5, după care Berdych al meu (eu în august ţin în mod deosebit cu cehii) abandonează, fără îndoială pe bune, după cum ni s-a telearătat cu insistenţă. Şi ce s-a întîmplat în finala Nole - Andy? Sîrbul pierde primul set cu 4-6, fără să se consume - în fond, chiar pierzînd, el mai cîştiga nişte puncte după eliminarea lui Nadal (2) şi Federer (3) - ca în setul al doilea, la 3-0 pentru Murray, să abandoneze, avînd, iar pe bune, probleme la degetele unui picior. În sinteza meciului, fenomenalul anului 2011, cu o singură înfrîngere la 48 de victorii, făcuse 28 de erori neforţate, faţă de 8 ale lui Andy, pe a cărui mămică nu am zărit-o, mie plăcîndu-mi severitatea ei tensionată, chiar mai mult decît tenisul lui…

Dar, atenţie!, nu aş vrea să se creadă că prin ceea ce numesc “ciudăţenii” aş sugera vreun blat, vreo vînzare. Ştiu că există o categorie de naivi virtuoşi - m-au luat o dată la zor - care nu concep că un Rafa, un Roger, ca şi alţi idoli de-ai lor, se pot deda la viclenii sau obscure aranjamente. Ei sînt încontinuu “imaculaţi, perfecţi, permanent dispuşi să se omoare”, permanent, pînă la ultima picătură. Nu. Cred că oamenii aceştia, ziceţi-le şi extratereştri, la nivelul lor de talent şi efort, au dreptul la a-şi face socoteli în dozarea energiei lor pe termen scurt, mediu şi lung. Ei ştiu unde să dea totul şi unde să lucreze cu 60-90% din vlagă, fără să-şi piardă onoarea. Ar trebui să ne intre asta bine în cap, că fără asemenea cinstite strategii nu se mai poate face azi sport de performanţă, tot aşa cum ar trebui să ştim că, dincolo de calcule, există zile proaste şi altele de graţie în orice carieră de geniu. E imposibil “să dai totul” în fiecare meci şi dacă-l poţi învinge pe Fish sau pe Berdych cu atît cît ai în tine pentru acea zi, e bine, dar nu forţa înainte de Flushing Meadows. Nu-ţi forţa nici braţul, nici piciorul, căci înainte de a fi extraterestru sau galatic eşti om.

Gîndesc oare şi eu ciudat? Atunci ţin să-mi dozez efortul şi să nu-mi divulg favoritul la Flushing Meadows.

6 comments ↓

# 6 j on 02.09.11 at 8:35 pm

Sanatate, Maestre!

Unde e articolul de azi (02.09.2011) ?

# 5 victor L on 02.09.11 at 3:12 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Eu gasesc logic (si real) ceea ce spuneti. E “omemesc, prea omenesc”.

# 4 dadan on 31.08.11 at 10:09 pm

Eu stiu si cred la fel: Roger. Si apoi vacanta pana la Wimbledon.

# 3 gicu on 27.08.11 at 1:15 am

Sanatate, maestre!

# 2 lol on 26.08.11 at 4:46 pm

Sanatate, maestre!

# 1 kELOO on 26.08.11 at 12:19 pm

Minunat, Maestre! Asteptam cu infrigurare un nou articol despre balcanicii nostri fotbalisti, despre calificarea a 3 echipe in Europa League si (din nou, pentru a cata oara) despre rusinea patita de Dinamo!

Stiu ca va dozati efortul, insa asteptam, la valoarea dvs, merge si un 30% pentru un astfel de articol!

Respect

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.