Un fotbalist a citit două cărţi…

…dar cu puţin noroc şi cu ajutor energic de la colegi se face repede bine

Un nou venit la CFR Cluj, Modou Sougou din Senegal, e subiectul de senzaţie al unui articol mare cît un afiş pentru că a citit două cărţi. Poate că băiatul a citit mai multe, dar fiindcă pe două din ele scrise de filozofi le-a biruit, le pomeneşte cu mîndrie pe acestea. Cu mîndria unei calificări într-o Ligă de Campioni ai cititului. Mai mult, autorul articolului îl numeşte, cu admiraţie sau în bătaie de joc - lucrurile nu-s tocmai clare - “filozoful din Gruia”. De asemenea, nu e clar nici dacă “noua vedetă” a citit două cărţi ori doi autori şi dacă, în condiţia sa de vedetă de România, reuşită fără loc în fotbalul francez, ştie să şi scrie. Oricum, din ziua în care toată presa a înnebunit anunţînd că Mutu a citit “Idiotul” - sau poate invers - n-am avut parte de o ştire mai şocantă.

Nu-i pentru prima oară cînd un fapt absolut banal, în afara lumii fotbalului, devine, în cazul unui fotbalist, o performanţă demnă de a fi cunoscută şi aplaudată de toată planeta. Cum ar fi, să zicem aşa, ca o posibilitate, faptul că, după ce şi-a rupt cam tot ce-ar fi fost de rupt în teren, la discotecă şi în baie, iar în afara terenului şi penisul, Cristi Tănase e pe cale să-şi rupă şi mintea, citind singur, fără antrenor, Punguţa cu doi euro.

Drama filozofului cu piciorul, mai scrie confratele în oda de ziar pe care i-o închină lui Modou Sougu, e că, la numai o lună de la intrarea în facultate, “a fost împiedicat să-şi încheie studiile” de un contract de fotbalist profesionist. Asta da lipsă de noroc, să nu poţi termina ceva ce nici n-ai început! În fotbalul nostru, numărul celor astfel împiedicaţi de contracte de fotbalişti, ca să se realizeze ca mari cititori de cărţi şi profesori cu 900 roni impozabili pe lună, şi să se rateze ca jucători cu 100.000 de euro pe an, e foarte mare. Drama personală a devenit una naţională.

Dacă, iubite cititorule, n-ai fost suficient de emoţionat de drama atacantului, care putea să ajungă un mare filozof în ţara lui şi n-a ajuns decît o vedetă a gazonului în ţara noastră, iată o precizare care ar putea să ducă direct la tragedie. ” Nu le-aş vorbi niciodată colegilor de filozofie în vestiar - spune prietenul celuilalt intelectual de marcă senegalez de la noi, N’ Doye - cred că ar considera că nu sînt întreg la minte”. Corect, dragă Modou Sougou. Să le vorbeşti de filozofie numai în cantonamente, la discotecă şi la cumpărături.

28 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 28 oracol on 01.08.11 at 5:42 am

Se stie dintotdeauna ca fotbalistii nu sunt niste consumatori de carte,din pacate.Dar asta pentru mina ,ca cetatean nu e asa de grav;astept de la ei altceva decit discutii savante sau alte dovezi de cultura.Insa e altceva cind oameni cu mare putere de decizie,cum ar fi chiar presedintele statului,braveaza spunind ca a citit doar o carte in viata lui,lucru care oricum se vede,dar sa te lauzi cu asta si sa zimbesti ghidus ca si corigentii din clasele gimnaziale….parca e cam grav.Nemtii,un popor cu un grad ridicat de civilizatie si cultura,nu ar face niciodata haz de un fotbalist care nu a citit,dar de presedintele lor ….Ma rog,asa ceva la ei nu se va intimpla niciodata pentru ca nu ajung nici sefi de scara cei care nu citesc.

# 27 ciprian on 31.07.11 at 2:19 pm

dat fiind ca gsp si prosport au fabricat subiectul, nu pricep din ce pozitie va exprimati acum.
la fel cum faceti (persoana a doua plural, pentru ca sunteti jurnalist sportiv, deci membru al bransei) cu becali: va mirati ce monstru ati creat, in urma unui efort considerabil de a califica jocul la doua capete la nivel de profesionalism… e pur si simplu trist.
faptul ca ceea ce sustineti e adevarat la nivel obiectiv nu mai are nici o legatura cu jurnalismul.
un sportiv care a citit doua carti a fost ridicat la rang de filozof, jurnalismul sportiv numara puii vii nascuti de closca… trist, foarte trist.
de ce nu vorbiti de colegii dumneavoastra care isi iau bani de la verii becali, ca sa-i invite in emisiune si sa-i prezinte ca artisti ai neamului sau sa ajute la murdarirea unuia sau altuia? ca de amatorii sau incompetentii din bransa nu merita, asta pricepem cu totii.

# 26 haplo on 31.07.11 at 1:11 pm

Un scriitor a fost titularizat la Barcelona. Cica a inscris si un gol!

# 25 kELOO on 31.07.11 at 11:51 am

O analiza obiectiva a rezultatelor obtinute de echipele romanesti in cupele europene in ultimii 5 ani.
://superinfoutile.blogspot.com/2011/07/cea-mai-buna-echipa-romaneasca-steaua.html

# 24 lunetistu`48 on 31.07.11 at 8:35 am

Maestre ! Felicitari pentru articol. Scrie un pic mai simplist sa inteleaga toata lumea care mai face si bani nu numai cultura , ca altfel se intelege ca esti invidios pe cei carora soarta cruda le-a oferit un contract de fotbalist , curmindu-le o cariera de succes (in cazul de fata , in filozofie )si umplindu-le conturile de bani , si paturile de femei `celebre` . Mai cunosc eu pe unul (fotbalist )care citea `Asul de pica` in original , la masa de joc , de era cit p`acii sa-si rateze cariera din cauza cititului prea mult .Noroc ca mai tragea din cind in cind pe nas si asta i-l relaxa , ajutindu-l sa depasasca privatiunile produse de contract si sa-si numere banii in liniste .

# 23 domnu' on 31.07.11 at 6:57 am

Asta inseamna ca a citit de doua ori mai multe carti decat toti fotbalistii de la Dinamo, Rapid, Steaua si Mutu la un loc !

# 22 domnu' on 31.07.11 at 6:52 am

Asta inseamna ca Sougou a citit de doua ori mai multe carti decat toti fotbalistii de la Dinamo, Rapid, Steaua si cu Mutu la un loc !

# 21 misu on 31.07.11 at 6:48 am

Maestre, nu cred nimic, pana nu vad ce spun, Catalina Porumbel si Liliana Ghervasiuc ori macar Lavinia Sandru. Dar mai sigur Monica Tatoiu.

# 20 lol on 31.07.11 at 5:21 am

O performanţă demnă de a fi cunoscută şi aplaudată de toată planeta ar fi şi dacă T.O. ar reuşi să facă 2 jonglerii cu mingea (de altfel, un fapt absolut banal, în afara studiourilor TV).
Apoi, autorul nostru demonstrează constant că nu contează numărul cărţilor citite: poţi fi ignorant, limitat, rasist şi dacă ai 10 biblioteci la activ. Nu ştiu de ce, am bănuiala că senegalezul e superior şi la capitolul acesta.
Pe de altă parte, Sougou va citi filosofi toată viaţa, dar niciodată pe Toudou, în timp ce autorul acestui articol va avea ocazia să-l vadă făcându-şi meseria pe senegalez. Avantaj Sougou.

# 19 FisherKing on 31.07.11 at 5:15 am

O ironie gratuita. Daca baiatul ala chiar a citit, sau o face in mod curent, e intr-adevar de apreciat. Devine o pata de culoare atat la propriu cat si la figurat, intr-un peisaj dominat de Dodei, apartamente in bloc notes si manele in loc de imnuri. Un peisaj care nici macar nu-i mai sterge de praf pe unii ca Boloni sau Cornel Dinu, faptul ca nu sunt agramati ne plictiseste. In plus, faptul ca sunteti mai cult decat un fotbalist nu trebuie neaparat scos in evidenta, domnule Octavian, intrucat la dvs asta face parte din fisa postului. Si nici ostracizarea unui ziarist exaltat de lecturile lui Sougou nu e corecta, poate omul chiar a avut un soc, dupa ce il intervievase pe Florin Costea sau pe alti “cugetatori” de prin liga lu’ mititica.

# 18 mihai on 31.07.11 at 12:21 am

Un comentariu rautacios, nimic mai mult. Vad ca unii se adreseaza cu “maestre” …. nu asa se comporta un maestru daca e sa stam stramb si sa judecam drept.

# 17 whocares on 30.07.11 at 10:57 pm

Adi, sunt convins ca tu ai citit toate pozele din cartile de copii ale lui JJ Rouseau si ale lui Sartre. Eu recunosc ca nu. Le-am cautat de numa numa, da nu am reusit sa le gasesc, dar daca imi spui si mie la ce pagina is o sa le citesc. (BTW in articolul original el spunea ca prefera Rouseau si Sartre, si explica si de ce, ceea ce implica automat cel putin o a treia carte). Si legat de chestia aia cum ca fotbalistii nu-i tat aia cu cultura, ai dreptate, dar in mod normal un fotbalist invatat sa gandeasca in afara terenului va gandi automat si pe teren, lucru nu tocmai de nebagat in seama. Legat de autorul articolului, nu prea am inteles fata de cine si in ce mod si-a dovedit superioritatea. Oricum tin sa ii atrag atentia ca parcurgerea textelor unor filosofi nu-s tocmai “un fapt banal” nici macar in lumea “nefotbalistica”.

# 16 Mihai on 30.07.11 at 9:53 pm

Io sper ca cineva sa se foloseasca abuziv de numele dumneavoastra. Pentru ca mi e greu sa cred ca Tudor Octavian, unul dintre cei mai buni scriitori de proza poate sa scrie un text de o asemenea banalitate. Sau ca sunteti obligat de contract sa scrieti si cand nu stiti ce sau nu aveti chef. Pentru ca ideea e proasta si e scrisa si mai prost. Daca sunteti chiar Tudor Octavian, nu ar trebui sa va explic de ce.

# 15 vlad on 30.07.11 at 8:36 pm

Pana una alta, Sougou asta are 2 goluri date in 2 meciuri….

# 14 mugursaw on 30.07.11 at 6:55 pm

bravo dom octavian
l-ai dovedit pe ignorant.
s-ar putea ca respectivul sa devina cel mai bun fotbalist dintre filozofi si cel mai bun filozof dintre fotbalisti.
putin ati exagerat de data asta.o zi buna.

# 13 poor yorick on 30.07.11 at 5:27 pm

@Doru, Like :D

# 12 bibigun on 30.07.11 at 5:00 pm

aiurea

# 11 Adi on 30.07.11 at 4:53 pm

Sa fim sinceri, fotbalistii nu sunt niste intelectuali. Sunt rari fotbalistii care au si cultura - la ei conteaza in primul rand cultura fizica, abnegatia si talentul la fotbal, nu cate carti au citit. Noi, fanii, ii admiram pentru cum joaca in teren, nu pentru cata cultura au. Problema este cand fanii (sau chiar unii jurnalisti de sport) - care ar putea citi si ei carti ca sa mai gandeasca uneori - prefera doar sa injure si sa comenteze totul fara a gandi… Banuiesc ca la asta s-a referit autorul…

# 10 dyers_eve on 30.07.11 at 4:12 pm

Bravo, amne!

# 9 Ardelean SCARBIT on 30.07.11 at 4:00 pm

Bravo Maestre ! arde-i……..

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.