Inscripţie în Pirinei

În loc de orice comentariu la Turul Franţei

Fiindcă în etapa a 14-a a turului Franţei a trecut neobservată şi necomentată această inscripţie de pe o maşină parcată pe marginea unei şosele: POUPOU, REVIENS! (Poupou, revino!), fiindcă pe mine m-a topit cu o violenţă superioară caniculei de afară, îmi permit să pun pe hîrtie ceea ce scrisesem despre acest Poupou acum 40 de ani, în 1971. Poate că mai interesează şi azi, chiar dacă avem altele pe cap:

“Ieri, vineri, 16 aprilie, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei a împlinit 35 de ani şi mă simt dator să-l felicit public, cu sinceră plecăciune, cum se cuvine între oameni modeşti. Acest prieten mi-a dat mult curaj în viaţă. Acest prieten m-a ajutat în nopţi grele de nesomn, şoptindu-mi îndelung că nu e pierdut totul şi se poate trăi frumos şi aşa. Acest prieten - prin exemplul său, m-a dezgustat de tot ce e mai ispititor şi mai periculos pe lume: triumful. Acest prieten m-a vindecat de tot ce e mai dezgustător şi mai nociv în viaţă: orgoliul. Acest prieten mi-a dovedit cît de armonios şi de demn se poate trăi dacă nu te gîndeşti la a fi mereu primul, dacă nu te mai chinui cu obsesia deşartă de a cîştiga totul, de a strînge toţi laurii şi tot aurul premiilor supreme.

Acest prieten îşi face de zece ani meseria ireproşabilă de a sosi întotdeauna al doilea. Nu e scriitor, nu e filozof, nu e om politic, nu e director de conştiinţă… E un om care dă din pedale pe bicicletă. Se numeşte Raymond Poulidor şi e cel mai iubit ciclist al Franţei. În palmaresul lui, din ‘61 pînă în ‘71 - în majoritatea marilor competiţii la care a concurat nu s-a clasat decît pe locul al doilea. N-a cîştigat deocamdată nici o mare cursă a lumii. Şi nu s-a plîns, şi nu a crîcnit, şi nu s-a prăpădit”.

Precizare. Dezmierdat Poupou de un întreg popor, la 75 de ani, Raymond Poulidor figurează în Larousse şi e citat de Nicolae Manolescu în a sa “Istorie critică a literaturii române”

3 comments ↓

# 3 victor L on 23.07.11 at 2:20 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Ha ha ha, Raymond Poulidor figureaza in Istoria critica a dlui Manolescu; pai cum sa nu se supere unii fictionari pe critic.
Daca nu cadem in paharul/butoiul cu melancolie si intimplarile din zilele de azi ale Turului sint palpitante ( in ciuda otravii comentatorului “Jan”).
Sau a perlei lui Manolo: “i-a iesit pomul in cale”.

# 2 gicu on 23.07.11 at 4:14 am

Sanatate, maestre!

# 1 lol on 22.07.11 at 4:45 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.