Cîntarea fericirii, faza pe vacanţă

În fotbal, doar patronii şi jucătorii bine plătiţi au dreptul la sentimente

Cuvîntul fericire apare cel mai des în reclamele tv pentru doamne şi domnişoare constipate, în oferta vrăjitoarelor şi a blondelor, dar şi în declaraţiile fotbaliştilor care se transferă. Cine ia în serios pălăvrăgeala convenţională dintre un campionat care s-a terminat şi altul care încă n-a început poate să creadă că România e tărîmul binecuvîntat din Biblie, la care au tînjit dintotdeauna peruanii, columbienii, brazilienii, portughezii, sîrbii, africanii, autohtonii precum şi o mulţime de alţi fii rătăcitori ai gazonului. Cu cît e mai mare sărăcia şi cu cît mai lungă e criza, cu atît mai fericiţi se mărturisesc fotbaliştii deprinşi de mici să se exprime mai bine cu picioarele decît cu mintea. De atîta fericire, se poate şi muri!

Ce-i remarcabil în sezonul de transferuri e că jucătorii sînt fericiţi de două ori: cînd semnează cu o echipă, dar şi cînd o părăsesc. Sînt fericiţi cînd se parafează contractul, dar şi mai fericiţi cînd ajung suficient de departe de România, ca să-i poată înjura şi blestema de mamă pe foştii patroni mioritici de cluburi. Nu numai pentru străini, ci şi pentru fotbaliştii noştri, fericirea pe bază de contract e un sentiment cu dus-întors şi cu o viguroasă culoare judeţeană. Fericirea, pentru jucătorii care n-or să-şi primească niciodată salariile şi restanţele de la Mititelu nu seamănă deloc cu a celor amînaţi într-o nesimţire ori prostiţi politicos de Dinamo sau de CFR Cluj. Fiindcă e ceva să ţi se spună “Bă, nenorocitule!” în provincie şi altceva să fii făcut bagabont şi zdreanţă în Bucureşti. Apoi, datoriile de toate naturile şi de toate mărimile ale cluburilor către jucători suportă procente diferite de nefericire. Ce-i rămîne străinului sau românului, neplătit cu lunile de Rapid, cu anii de Sportul Studenţesc şi cu toptanul de Mititelu, după ce îşi consumă indignarea, neputinţa şi lehamitea, aşteptînd un transfer mai demn, e fericire pură.

Sigur, există destui jucători care ori n-au motive să dea declaraţii, ori nu-i întreabă nimeni ce simt şi ce gîndesc. Nu numai că-i inoportun, dar e de-a dreptul indecent să-i întrebi de fericire pe jucătorii de la Brăneşti şi de la Chiajna, de la Unirea Urziceni şi chiar de la Oţelul. Fericirea e subiect de presă de la 100.000 de euro pe an în sus. În jos, pînă la pragul critic de 2.000 - 3.000 de euro lunar, e mai bine să discuţi despre speranţă, despre noroc ori despre alţii.

4 comments ↓

# 4 mg on 17.07.11 at 7:45 am

..pai asa e viata, facuta din momente fericite din cand in cand(e cineva care o tine intr-o fericire pana i se strepezesc dintii ?)
Asa si Rapidu’, de exemplu, a trait un moment fericit atunci cand i s-a acordat mult ravnita licenta de liga intai desi avea datorii la ministerul transporturilor(ca vor aia sa-i dea afara din Giulesti…)!?

# 3 argesanu on 17.07.11 at 7:30 am

octaviane lasa-ne tata nu stiu cine te plateste pt figurile pe care le faci la tv esti insuportabil facand pe desteptul,nu prea iti placa romania ,romanii de ce nu te duci la copii in strainatate,iti spun eu acolo nu te primesc nici magazioner timpul tau a trecut nu ne spui nimic dar cred ca iei o gramada de bani

# 2 cristi on 16.07.11 at 4:21 pm

cum rezolvati problema cu introducerea in grila de programe a postului GSP PT CA NOI NU MAI AVEM DE 1 LUNA SI CEVA ABONAT LA RDS RCS

# 1 moromete on 16.07.11 at 2:38 pm

cei drept si cei fericiti si cei mai putin fericiti si joaca la nivelul salariilor :))…..fericirea se poate descrie in europa in competitia insasi nu in preliminarii….acolo se vede cat de fericit sa antrenat fiecare:))

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.