Nole, Rafa, dar şi Ţiri

De ce nu-mi rup pixul după Wimbledon

Nadal nu a învins la Wimbledon şi nu văd de ce mi-aş trînti, precum alţii, racheta, pixul cu care am scris că nu va pierde turneul dacă va juca aşa cum a jucat cu Del Potro în “sferturi”. M-am înşelat. Djokovici în finală a fost mai bun ca Del Potro, iar Nadal mai slab ca oricînd, după pierderea primului set, în care s-a mers echilibrat pînă la 4-4, unde Nole a făcut break-ul şi totul s-a dereglat surprinzător pentru Rafa. El a pierdut catastrofal setul al doilea, un 1-6 în juma’ de oră, fără să realizeze vreun break în peste o oră de joc. În setul al treilea, cîştigat la un straniu 6-1, nu el a întors meciul, ci Djokovici şi-a permis o lungă relaxare, o profundă respiraţie, fără să intre în panică, negociindu-şi perfect energia.

Setul al patrulea cred că mă confirmă. N-a fost o finală imperială, nici unul nu a fost imperial, deşi, fireşte, Nadal va spune după meci că a jucat bine, dar cineva a jucat şi mai bine… Obiectiv cum sînt, ca fan Fedex (după cum îl numesc cîţiva internauţi) susţin că rivalitatea lor abia începe, cu avantaj - pentru un timp - de partea lui Djokovici, a cărui forţă e ceva mai puţin uzată. Căci în tenisul extrem (altă foarte bună expresie a unui comentator) nu se mai poate discuta decît în termenii aceştia, ne plac sau nu…

Oricum, nu-mi rup pixul pentru că mai am nevoie de el ca să scriu cît de bine mi-au făcut cele trei ore de tenis petrecute cu Ion Ţiriac la semifinala Nadal-Murray. Dacă lăsăm politicul şi economicul deoparte (adică de ce nu s-ar putea?), Ţiriac e un bancher în comentariile sale. De dinainte de ‘89 îl ascult nu numai cu atenţia cea mai respectuoasă, dar şi cu pixul în mînă. Poţi fi sau nu de acord cu ce susţine, savantul în tenis te domină în toate domeniile, inclusiv în cele ale humorului profesionist. E vizibil un federeralist căruia - ca şi Borg, ca şi McEnroe, ca şi internautul Alex - îi prevede încă doi, trei ani buni de luptă şi victorii. Pe Nadal parcă îl subestimează, văzînd în el doar un “mare contabil”, care cîştigă pe greşelile celuilalt, însă nu ezită a-l compara cu un “domn Năstase”… Parcă merge cu Murray, considerîndu-l un talent excepţional, căruia totuşi “nu ştiu ce-i lipseşte…”, ca în final, după ce “băiatul a sfeclit-o”, să admită că “nu am cum dracu’ să ştiu de-aici ce-a păţit…”. “Oricum, azi e alt tenis!”, zice Ţiri, şi de-aia cred că nu e cazul să ne rupem pixurile.

10 comments ↓

# 10 ics on 10.07.11 at 4:06 pm

“sanatate, maestre!”

# 9 tenis on 10.07.11 at 12:23 pm

Djokovici e cel mai bun in acest moment, pare de neoprit. Frumos articolul! Succes!

# 8 NONYd on 09.07.11 at 6:38 pm

Personal am fost, sunt si voi fi fan Rafa Nadal. Este normal insa sa-i respectam pe Roger Federer si Nole Djokovici atat timp cat au un comportament sportiv si uman exemplar. Nu toti preluam modelul magarului din Carpati, Traian Basescu, exersand arta de a se pupa singur în fund.

# 7 iulian on 09.07.11 at 7:06 am

Ma mai lasati cu Tiriac asta in pace?Daca nu era Nastase nici n-ar fi existat.Auzi la el..Lorda!pe postul national…LLodra,maestre in…afaceri, nu in tenis..Ce concursuri a castigat acest “umfla-n pene”?
Stilul de comentare al unora este deadreptul naucitor..in timp ce se intampla un lucru important pe teren,ei discuta despre ce a mancat nu stiu cine…
E simpatica Monica,dar aduceti-o la un interviu
,nu la un comenariu.Si ceva bun..Irina Begu este stralucitoare,joaca un tenis adevarat.

# 6 gicu on 09.07.11 at 2:27 am

Sanatate, maestre!

# 5 durden on 08.07.11 at 5:58 pm

frumos articolul,mi-a placut!

# 4 Lucifer on 08.07.11 at 5:41 pm

Perfect adevarat in tot ce ati scris~ Ati uitat sa mentionati ca Federer,chiar si atunci cand a pierdut,anul trecut la US Open cu DJokovici,Federer a avut doua mingi de meci pe al doilea servicu a lui Djokovici,in Australia anul asta a pierdut primul set in tiebreak,in al doilea a avut 5_2 ,si a pierdut in 3 seturi,la Roland Garos Federer si-a batut joc de un meci pe care la avut in mana~,la wimbledon sa pierzi cu Tsonga de la 2 -0 la seturi,e mai rar,deci,Federer ramane cel mai periculos si cel mai bun~Tot respectul pentru Djokovici,Del_Potro,Murry,Nadal,fara ei,tenisul ar fi plictisitor~ iar Djokovici,pana sa-l adune 16 grand slamuri,trebuie sa stea vreo 5 ani la acelasi nivel,ceea ce pare imposibil~

# 3 Şovar R. - G. on 08.07.11 at 5:03 pm

Domnule Cosaşu, un lucru ar fi trebuit să îl amintiţi în articolul dumneavoastră. Cum este posibil ca o figură atât de cunoscută în ochii publicului să comită greşeli de exprimare grave în repetate rânduri. Am auzit care în loc de pe care de zeci de ori… Nu este normal ca cel mai bogat român şi un om aflat la o vârstă respectabilă să vorbească fără să-i pese de felul în care o face în faţa a zeci de mii de telespectatori. Este o lipsă de responsabilitate pe care (!) ar fi trebuit , în calitate de jurnalist, să nu o treceţi cu vederea. Respectarea limbii române este cu mult mai importantă decât ce poate aduce oricare român poporului său, indiferent dacă te numeşti Ion Ţiriac. O spune asta un om aflat la vârstă de nici 20 de ani.
În rest, felicitări pentru articol.

# 2 lol on 08.07.11 at 3:37 pm

Sanatate, maestre!

# 1 danic on 08.07.11 at 2:05 pm

Chiar ma gandeam cand urmaream comentariile lui Tiriac la acel meci daca sunteti si dvs in fata ecranului.Acum am aflat si raspunsul.Din pacate pt. el Murray inca nu poate duce un meci cu o asemenea miza. Poate in viitor, cine stie?In rest va mai atrag atentia ca a inceput Le Tour , desi probabil stiti mai bine.A, era sa uit, mai e si Cupa Americii.Dupa primele meciuri Messi a cam ramas dator si cred ca dator va fi pana la final.Sper sa avem o castigatoare surpriza.
Multa sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.