Lumea lui Ierborovici

Descentralizarea tenisului e vizibilă după Roland Garros şi Wimbledon

Novak Djokovici a cîştigat finala de la Wimbledon mult mai greu decît s-a văzut şi mult mai uşor decît s-a crezut. Mai greu, pentru că Djokovici a jucat aproape perfect în faţa lui Nadal şi a trebuit să se bată doar cu el însuşi. A se vedea cele 20 şi ceva de mingi bătute baschetboliceşte înainte de serviciu, în momentele critice. Djokovici nu e, încă, totalmente stăpîn pe psihologia lui Djokovici şi asta poate fi o problemă. Un jucător care a pierdut un singur meci în ultimele 6 luni e, deja, viitorul tenisului. Iar asta e o predicţie şocantă. Domnia lui Federer abia s-a încheiat (oare?), iar domnia lui Nadal părea să fie abia pe la jumătate. Apariţia autoritară a lui Djokovici e, deci, o surpriză seismică. Tocmai asta explică de ce victoria de la Wimbledon a fost mai uşoară decît s-a crezut.

Finala de la Wimbledon n-a fost strînsă. A fost agitată ca un intermediu revoluţionar marcat de oscilaţii spectaculoase între extreme. S-au jucat patru seturi scurte şi nete. Startul lansat al lui Djokovici a fost urmat de o cădere abruptă, urmată de o revenire în trombă. Extremismul finalei, foarte deosebit de maratonul finalelor clasice, anunţă o schimbare de regim. Noul tenis a sosit şi tocmai această noutate l-a învechit incredibil pe Nadal - un jucător formidabil născut totuşi într-una din ţările tenisului clasic. Noutatea totală şi lipsa de referinţe auguste i-au permis lui Djokovici să cîştige mai uşor decît se credea. Iar ce se credea era nepotrivit tocmai pentru că lumea nu pare să se fi obişnuit cu viteza derutantă a schimbărilor în tenis. Djokovici e însoţit de victoria Petrei Kvitova. Wimbledon a fost preluat de un cuplu est-european, pentru prima oară într-o istorie care a admis doar succese disjuncte ale domnilor şi doamnelor din Est. Celălalt avertisment similar a fost depus acum o lună la Roland Garros de Li Na. Şi dacă stăm bine să ne gîndim, Roger Federer, regele semidefunct, e elveţian.

Centrul de performanţă şi greutate se mută spre spre nonclasici şi spre Est (mişcare din care, evident, noi lipsim). Mutaţia a început de ceva timp şi a scos de pe firmament aproape complet tenisul american şi australian. Ceva mă face să cred că nu vor trece mai mult de 5 ani pînă la consolidarea completă a orientalismului, inclusiv prin reapariţia Indiei. Dispersia tenisului a venit mult mai tîrziu decît descentralizarea fotbalului, dar e inevitabilă. Totul e de găsit în gestul lui Djokovici păscînd de bucurie iarba de pe Center Court. Gest de ierbivor, de respect şi de luare în stăpînire. Lumea lui Djokovici-Ierbivorovici abia începe.

9 comments ↓

# 9 gery76 on 09.07.11 at 3:20 am

@PROXIMUS
Roger Federer a reusit sa se impuna cu un tenis de artist in stare pura,iar abia dupa 3-4 ani de domnie absoluta a elvetianului au inceput sa apara Rafa,Nole si Del Potro cu tenisul lor combativ dar atat de sarac in spectacol fata de uriasul Federer.Oricum un meci ca finala Federer- Roddick de la Wimbledon sau semifinala Federer -Nole de la Roland -Garros din acesta vara au aratat de ce nu se va mai naste un talent de valoarea lui Roger.Oricum Djokovici pare mai natural decat Rafa si spre disperarea lui Nadal l-a invins cu propriile arme.

# 8 PROXIMUS on 08.07.11 at 10:33 am

Novak Djokovic-Ierbirovic a adus in prim plan un stil de joc abrut bazat pe exploatarea in forta a punctelor slabe ale adversarului.Nadal este tipul de jucator mai putin creativ care ,mie imivine sa rad,dupa 10 GS este preocupat de imbunat tehnicilor de joc.Pt el tenisul tine de atingerea tintei fie ca ea este un perete(vezi squash)fie ca este vorba de terenul advers unde mingea trebuie sa se intoarca mereu,mereu pana ce adversarul trimite o minge mai scurta si urmeaza o biciuire accelerata cu castig de cauza pt.iberic.Federer a tinut sa combata aceasta maniera de tenis cu mijloace tenisistice si nu a avut prea multe reusite.Djoko mai pragmatic a zis fiecare pasare pe limba iei piere si i-a raspuns lui R.N.cu aceeasi moneda oarecum imbunatatita.Spectacolul oferit de cei doi este dezolant=corida.

# 7 Mihai on 08.07.11 at 9:27 am

Draga TRU,
Felicitari pt articol. Doar o precizare. Din punct de vedere geografic Cehia este mult mai la vest decit Austria, sper ca te-ai referit doar la granita politica a ex Cortinei de fier…

# 6 pablo on 08.07.11 at 8:17 am

nimeni nu se compara cu roger-acesti doi pitbuli tipa,urla pentru ca nu pot juca barbateste cu gura inchisa-nu au forta de lovire decat daca terorizeaza-
pe langa asta ei doi nad-si djoko joaca la o infecta tacaneala pe gresala adversarului…de fapt asa a gastigat acest djoko …cand cellalalt a dat afara ..
ha,ha urat a ajuns tenisul cu acesti ciomagari
puneti-l pa nadal sa joace cu gura inchisa si veti vedea ca va fi un anonim.

# 5 geocluj on 07.07.11 at 7:37 pm

si ivanisevici, petr korda, marat safin,kafelnikov,paradorn srichaphan, leander paes, monica seles, ana ivanovici,iankovici ??? ca sa-ti dau doar cateva exemple de tenimeni si tenismene de top de dupa anii 1990. nu cred ca s-a facut nici o “migrare ” spre est a tenisului. valori si talente pot sa apara oriunde in lume si in trecut si acum si fi sigur ca in urmatorii ani vor aparea iar si in america si australia

# 4 victor L on 07.07.11 at 7:27 pm

@ marin,
am scris “o parere fara pretentii”. Daca nu se confirma fac o plecaciune, iar daca se va adeveri ma voi bate cu caramida in piept ca sint destept.
Lasind gluma la o parte imi sustin parerea, pe care nu stiu s-o explic. Oricum, daca Nole ma va contrazice, nu am nimic de pierdut, ci el are de cistigat.

# 3 vasco on 07.07.11 at 5:13 pm

Un sirb la curtea regelui tenis!Sper sa reziste cit mai mult timp!Succes Nole,sirbii arata ca si in est se poate face performanta si nu numai pe timpul comunismului!La noi ,mai va!

# 2 marin on 07.07.11 at 3:44 pm

victore, asa au spus si specialistii dupa Paris si s-au inselat! faptul ca a adus Cupa Davis la ei spune multe!

# 1 victor L on 07.07.11 at 1:51 pm

Doar o parere fara pretentii: Djokovici nu im pare a avea suflu de lunga durata.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.