River în abis

În spaniolă, Grecia se traduce River Plate. La bază stă apropierea prin faliment

Sigur, multă lume continuă să creadă că totuşi, cumva, Grecia n-o să cadă. Ditamai ţara şi ditamai istoria sînt prea mari ca să cadă. Nu mai e mult, poate cîteva luni, poate un an, şi o să înţelegem că Grecia e prea mare ca să nu cadă. Pînă atunci, River Plate a făcut o mică demonstraţie de faliment imposibil transformat în catastrofă reală. După 110 ani de istorie fără pată, 33 de titluri, plus legenda, River Plate a retrogradat. Pe tot parcursul sezonului, drama a fost precedată de refrenul: totuşi, River Plate nu poate retrograda! Ba a putut, dar numai după ce a făcut tot ce trebuia pentru a-şi veni de hac. În termeni sportivi, asta înseamnă Daniel Pasarella, un fost mare jucător fără viziune de conducător de club, şi J.J.Lopez, un fost mare jucător fără viziune de antrenor de club fără conducător de club.

Împreună, Pasarella şi Lopez au înlesnit o catastrofă deja activă.
Imediat după barajul care a împins River Plate în abis, a început haosul. Adevărat, trupele din tribune au invadat terenul în ambele manşe ale barajului, dar dezlănţuirea ca la carte a avut loc după. Pe ecrane s-a văzut o mulţime uriaşă de oameni plîngînd, urlînd, spărgînd şi absorbind la figură tunuri cu apă. Ce nu s-a văzut prea bine e rolul galeriei militante, aşa numita barra brava. De-a lungul anilor, barra brava a devenit asociat şi apoi diriguitor al clubului. Mai întîi, patronii şi directorii au făcut politică, închiriind discret manifestaţii favorabile. Apoi, barra brava a cerut cote de bilete şi a dezvoltat propria reţea de speculă. În sfîrşit, barra brava a cerut o cotă parte din sumele de transfer ale jucătorilor lui River. Fireşte, tot barra brava a făcut pasul următor şi şi-a asigurat dreptul de veto asupra jucătorilor cumpăraţi de River.

Problema care a împins River în abis vine din interior. În termeni academici, se cheamă corupţie instituţională. În termeni mai clari, se cheamă degradare sau declasare umană. Cînd liderii sînt oameni dubioşi sau slabi, clubul e luat prizonier de reţele de oameni dubioşi sau slabi. Asta se poate întîmpla cu un club. În România, asta s-a întîmplat cu fotbalul de club. Cluburi gigant ca Manchester, Tottenham şi Juventus au trecut prin retrogradări umilitoare şi s-au întors pentru că au putut şi pentru că aveau unde să se întoarcă. River are şanse 50/50. Noi am rezolvat demult problema. Nu mai avem unde cădea şi nici unde ne întoarce.

19 comments ↓

# 19 Cipi on 01.07.11 at 1:50 pm

Asta este una dintre cele mai mari lectii pe care le-am luat in legatura cu Romania de azi, multumesc T.R.U.

# 18 gery76 on 01.07.11 at 1:40 pm

@geocluj:numai un arbitru idiot a impiedicat superba echipa La Coruna sa-si duca la capat sezonul de exceptie 2004 din Liga,dar si tactica devenita din pacate celebra a lui Mourinho cu provocari si antijoc.Anul acesta nu numai retrogradarea lui River m-a intristat ,ci si retrogradarea trista a lui Super-Depor,o echipa care cu bugete infinit mai mici decat Real,Barca si chiar Valencia lui Cuper la inceputul anilor 2000,le-a tinut piept tuturor acestor granzi jucand un fotbal superb si de o boemie ce ne-a adus aminte de perioada fotbalului in care banii nu reprezentau totul.Cat despre Dortmund -[desi eu sunt un mare fan al lui Bayern inca de mic copil cand i-a eliminat pe Craiova in ‘82 parca, cand au pirdut nemeritat finala cu Aston Villa],acea finala cu Juve mi-a produs o imensa bucurie mai ales ca eram admirator al detentei fantastice a lui Rieddle inca de cand juca la Lazio impreuna cu Gascoigne.In 92 n-am mai fost deloc incantat de victoria Danemarcei -explicatia fiind clara ,mare fan al Germaniei dar asta nu m-a impiedicat sa recunosc spiritul fantastic al lui Fleming Povlsen,John Jensen sau Kim Crhistophte si Peter Smeichel.
Aceleasi urari de bine si din partea mea si sa avem parte de un fotbal pe teren si mai putin prin birouri cel putin in Romania.

# 17 vijan on 01.07.11 at 1:13 pm

Si daca revine in prima liga, lucru destul de probabil, bascalia pe care o vor suporta va fi maxima. Inchipuieste-ti ce sloganuri ar scanda galeria lui Dinamo (sau a Stelei) daca Steaua (sau Dinamo) ar retrograda.

Mai dureros este ca retrogradarea a venit pe criterii sportive si nu de alta natura, ca in cazul Juventus 2006 sau Milan pre-Berlusconi. Sau Timisoara 2011…

Pt GeoCluj

Milan Coruna a fost de fapt 4-1 dupa 0-1 la pauza. Milan a jucat practic o singura repriza din cele 4 ale “dublei.
Iar Dortmund a castigat parca in ‘97.

# 16 pop cosmin on 01.07.11 at 12:55 pm

SE BANUIA CRAHUL ECONOMIC CARE VA STAPANII UNELE TARI DIN EUROPA SI ATUNCI AU INVENTAT UNIUNEA EUROPEANA .ACUM SE CENTRALIZEAZA RESURSE DE LA TOATE STATELE MEMBRE CA SA FIE SCOASE UNELE CARE AU TRAIT IN DEZMATURI BUGETARE .CELE CARE AU TRAIT PE PICIOR MARE VOR TRAI LA FEL SI CU BANI DE DEZVOLTARE PENTRU TARI PRECUM ROMANIA VOR BENEFICIA TOT ECONOMIILE TARILOR CARORA NE-AM VANDUT.PRIN PIXUL VOSTRU….

# 15 laurentiu on 01.07.11 at 8:12 am

da, uitasem de ultima campanie pt presedentie :(

# 14 nervosu on 30.06.11 at 11:57 pm

idiotilor,nu pot citi articolul din cauza publicitatii

# 13 geocluj on 30.06.11 at 10:29 pm

@gery76: sunt total de acord cu tine adica si istoria acestor cluburi mari are rolul ei. sunt de acord si cu grecia in 2004, cu porto sunt 50% de acord pt ca nici monaco nu m-a impresionat in acel an ( eu imi doream o finala chelsea-coruna atunci) dar iti dau si cateva contraexemple: coruna-milan 4-0 ( si era mare milan atunci) dupa 3-0 in tur si un fotbal extraordinar al “micii” coruna ; borussia dortmund (necunoscuta pana atunci in europa)- juventus 3-1 pe merit in finala din 1996 ; danemarca-germania 2-0 la euro 92 pe merit ( recunoscut chiar de nemti) etc. echipele mici au si ele rolul lor si eu ma bucur cand vad ca o astfel de echipa bate ( pe merit , nu ca grecia) o echipa mare. iti doresc numai bine si ma bucur ca am avut aceasta discutie interesanta

# 12 sibiu on 30.06.11 at 8:48 pm

nu cred ca au invatat inca nimic grecii din aceasta perioada de criza… pana nu vor da faliment vor continua cu pomenile. Probabil dupa falimentul Greciei se vor trezi si romanii

# 11 chimir sen on 30.06.11 at 7:20 pm

Daca Grecia se traduce in “fotbalistica” River Plate , atunci probabil Romanica se traduce … 5toaia …

# 10 petre stelistu on 30.06.11 at 5:57 pm

La noi trebuiesc retrogradati sefii fotbalului romanesc si apoi ve-ti vedea ce frumos e acest sport la noi,in Romania.

# 9 Alex on 30.06.11 at 4:56 pm

Si cum se numeste atunic cand il pupi pe unul mare ca sa-ti dea o functie mica: degradare sau declasare umana?

# 8 gery76 on 30.06.11 at 4:10 pm

@geocluj: principial dreptatea este de partea ta ,dar eu sunt un tip mai subiectiv si ma incapatanez sa cred ca un fotbal fara Bayern,Barca,Real,Juve,Ajax sau Liverpool in prim-plan este un fotbal lipsit de stralucire cum a fost anul 2004 din punctul meu de vedere cu Grecia campioana europeana lipsita de orice urma de stralucire cuvenita unei campioane si cu Porto castigatoare de Liga in acelasi an dupa un fotbal meschin ,marcat de tertipuri ,simulari si fara pic de grandoare.Nu spun ca n-ar fi luptat pentru aceste trofee dar in nici un caz n-au facut propaganda fotbalului de calitate.

# 7 gilos on 30.06.11 at 3:54 pm

Cred ca si la Dinamo functioneaza un fel de barra brava si rezultatele se vad …

# 6 amne on 30.06.11 at 3:53 pm

Articol scris fara o minima documentare. Pasarella a preluat o situatie financiara imposibila de la predecesorul sau la presedintia clubului, J.M. Aguilar - care incasase deja banii din sponsorizari cu ani inainte, iar din vanzarea de jucatori River nu putea retine decat un procent, in timp ce clubul se zbatea in datorii - undeva la 40 mil de euro - astfel ca nu a putut investi in jucatori, bazandu-se exclusiv pe jucatori tineri din propria pepiniera, sau imprumutati.

Situatia sportiva era compromisa in buna masura inca de pe vremea lui Aguilar, retrogradarea in Argentina fiind determinata in urma unui destul de complicat calcul ce implica rezultatele pe trei sezoane (un sezon in campionatul argentinian = jumatate de sezon la noi - anul competitional fiind impartit in Apertura si Clausura) - ultimul sezon nefiind unul catastrofal, dar coroborat cu precedentele sezoane - s-a ajuns la situatia in care River a jucat o dubla pentru ramanerea in prima liga, dubla pierduta cu Belgrano, locul 4 din liga a doua.

Bineinteles ca si Pasarella are vina lui, dar aceasta este mult mai mica decat implica dragul de TRU, o eroare scuzabila, avand in vedere nivelul de stress pe care idolul politic al Domniei Sale i-l provoaca prin delirul televizat si declaratiile… inabile.

# 5 beep on 30.06.11 at 3:32 pm

mai cunosc pe cineva care spunea ca refuza sa intre in criza. si, totusi, culmea… cu El nu esti atat de critic

# 4 nivel on 30.06.11 at 3:11 pm

Orice nas isi are nasul si timpul este nasul tuturor . Azi , acum si imediat , acestea sunt si au fost planurile de viitor a celor care au condus si conduc River , Grecia , Romania politica si 80% din firmele din Romania . Timpul rezolva totul , retrogradare , faliment , saracie generalizata , conturi goale ,conturi pline , batai de strada , blazare , lene si beep beep beep … liniste

# 3 drp on 30.06.11 at 3:08 pm

Retrogradarea lui Juventus nu este umilitoare pentru club, ci pentru campionatul italian, pentru ca a fost vorba de un “farsopoli”, o “vanatoare de vrajitoare”, vrajitoarea fiind Moggi. Acea retrogradare a fost rusinoasa pentru ca a fost facuta ilegal, fara dovezi, dovezile aduse atunci au fost respinse ulterior nefiind concluzive, iar in urmatoarele luni se va afla si verdictul final. La ora actuala din cele 4 recursuri ale lui Moggi, 3 au fost castigate.

# 2 geocluj on 30.06.11 at 3:04 pm

foarte bun si interesant articol.
@gery76: sunt de acord cu a doua parte dar nu si cu prima. nici o echipa nu poate si nu trebuie sa traiasca din amintiri. oricate nume mari a avut River faptul ca a retrogradat nu poate fi “o pierdere” pt sport. tocmai asta reprzinta frumusetea si esenta lui : si echipele mari pot pierde sau retrograda. altfel echipele mici sau mai nou formate n-ar avea nici o sansa si fenomenul ar deveni total unidimensional

# 1 gery76 on 30.06.11 at 2:45 pm

Indiferent de de motivele acestei decaderi,retrogradarea River-ului este o reala pierdere pentru fotbalul mondial,mai ales prin prisma palmaresului impresionant ,dar si a numelor celebre ce au imbracat tricoul legendarei echipe si ma refer Gallego campion mondial’78,Ruggeri,Enrique si portarul Pumpido campioni mondiali in Mexic’86,legenda fotbalului argentinian din anii ‘60 Labruna ce a jucat pana la 40 de ani sau ”principele”fotbalului uruguayan Enzo Francescoli si colegul sau de generatie Alzamendi ce a marcat golul impotriva Stelei in finala Intercontinentala.

In ceea ce priveste implicarea galeriei militante la River-este ceva caracteristic democratiilor de mucava cum este si a fost si in Romania,cu indivizi cu zeci de dosare penale ce-si zic sef de galerii si care in cardasie cu o parte din actionariat schimba antrenori si dicteaza politica cluburilor dupa propriile lor interese.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.