La Wimbledon, unde e altă lume

Cum poate juca o japoneză după un cutremur de gradul 9

Problemă: dacă unul sau doi iresponsabili aruncă în fluviul inconştienţei zilnice un bolovan sau doi şi - ca de obicei - zece sau douăzeci de zăpăciţi se scufundă şi ei să aducă bolovanul la suprafaţă - cel care rămîne rezonabil pe mal poate fi socotit un indiferent, un nesimţit, un laş? O spun deschis: e cazul meu, şi n-oi fi singur, acum cînd are loc cea mai deplină aiureală din fotbalul românesc. Nu văd ce mai putem discuta sau analiza (verbe complet aiurea!), la ce bun să pamfletizăm… “Tu nu vezi că am ajuns la un humor de autobază?”, m-a întrebat un amic şi ideea mi s-a părut mai voioasă decît un turneu sud-american. Mă număr printre acei care sînt convinşi că în ultimii 20 de ani - să-i lăsăm pe cei de pînă în ‘89… - fotbalul nostru nu a trecut prin zile mai grele şi sînt hotărîţi să nu-şi aducă “o contribuţie” la a clarifica o nenorocire care nu are decît o singură soluţie: demisia celor care ne-au dezgustat de tot ce ne-a plăcut mai mult. Nu ştiu dacă vor veni alţii mai buni, dar cel puţin nu vor mai fi “ăştia”, proţăpiţi pentru încă 20 de ani.

Aşa că - nesimţit sau laş… - răspund tuturor revoltaţilor că sînt la Wimbledon; nu sînt mai vesel pentru ai noştri, totuşi vezi măcar altă lume, nu întîlneşti “chipurile executive”. Dacă la domnii bărbaţi meciurile - mai mult sau mai puţin dezechilibrate - merg spre semifinalele patrulaterului clasic, la fetele doamne vidul de putere e chiar pasionant. Wozniacki e departe de a fi un number one incontestabil, iar reapariţia surorilor Williams dă speranţe pentru reabilitarea tenisului mare, chiar dacă Serena e încă greoaie şi Venus inegală. Nimeni nu-şi poate face însă de cap, înfruntîndu-le. Meciul lui Venus cu Kimiko Date Krumm mi s-a părut cel mai bun de pînă acum, cu o japoneză mai talentată şi mai spectaculoasă decît Na Li de la Roland Garros. Kimika a condus cu 5-1 în primul set, a fost egalată la 6-6, nu s-a topit şi a avut puterea să cîştige la 8-6; pierde setul al doilea, dar în decisiv era gata-gata să învingă…

Şi toate astea după un cutremur de gradul 9 pe insula ei! Cum fac făpturile astea să nu dispere, să nu cedeze în două seturi, dintre care unul e cam la zero? Se înţelege, nu insist, la cine mă gîndesc. Totuşi, Begu mi-a apărut, dacă nu “formidabilă” cum s-a zis, o noutate, măcar pentru un decisiv cu Pennetta, în care, cu dreapta ei valabilă (dar fără rever şi fileu) ţine pînă la 2-3, are 3-3 în rachetă, ratează groaznic de uşor şi rămîne la 2-6. Hănescu a fost agreabil cu Andy Roddick, fără să-i facă probleme sau vreun break. E clar ca un 6-4, 6-3, 6-4: în tenis, ca şi în fotbal, nu brănduim în spirit ofensiv. Dar rămîn la Wimbledon, unde măcar scap de cine ştim noi…

16 comments ↓

# 16 der on 26.06.11 at 12:59 pm

Goe-balls este singurul care stie despre ce vorbeste! pe vremea respectiva nimeni nu dadea nici macar un scuipat pe sportul vestului deoarece romanii nu erau spalati pe creier asa ca astazi si isi respectau tara poporul si traditiile fapt care atragea si respectul strainilor. astazi nu se mai intimpla iar rezultatul este ca noii romani sint tratati asa dupa cum se stie si se poate citi in prea de aiurea. urmasii taranilor care au napadit in orasele romaniei au distrus tot iar cu exceptia unui snobism impins la extrem nu au nimic in mintea lor goala.

# 15 rose on 25.06.11 at 10:42 pm

@Goe-balls: Sunteti dovada vie ca un cocktail de Thomas More, Isaac Asimov si Dan Brown poate fi devastator pentru intelect.

# 14 Goe-balls on 25.06.11 at 1:44 pm

Sa facem un exercitiu de imaginatie: sa presupunem ca la noi, lucrurile ar fi continuat pe fagasul firesc, dupa 1989, (si) in ceea ce priveste sportul. Steaua Bucuresti ar fi fost o prezenta fireasca si logica in semifinalele Champions League, castigand sau jucand cate o finala din 4 in 4 ani, la Jocurile Olimpice am fi avut o prezenta constanta in “top 5″ in clasamentul general pe medalii, la fiecare competitie, la handbal am fi castigat cate un titlu mondial sau european din 10 in 10 ani, iar la fotbal, nationala, ar fi avut o prezenta constanta la toate campionatele mondiale si europene, jucand mereu in fazele superioare ale competitiilor. Pai credeti ca am mai fi dat doi bani pe sportul englezesc?! Si, in consecinta, daca nu am fi dat nici macar doi bani pe sportul englezesc, ar mai fi fost acesta atat de “comercial” asa cum e acum? Raspunsul este, evudent, NU! Atunci, nu cumva cei care conduc destinele sportului romanesc, sunt in slujba celor care defileaza acum in toate competitiile, la toate nivelurile, al caror scop este tocmai sabotarea dezvoltarii si progresului nostru? Are rost sa fie acesti indivizi schimbati, cand ei sunt sustinuti tocmai de cei care au tot interesul ca de noi sa se aleaga praful? Iar cand vor fi schimbati, in locul lor vor venii altii care le vor continua politica de distrugere! Niciodata la conducere nu vor veni oameni care vor vrea sa faca ceva bun din tara asta; acei oameni, daca vor reusi printr-o minune sa preia controlul, vor sfarsi executati, asasinati; istoria ne-a dat suficiente exemple, n-are rost sa detaliez! Uitat-va ca persoane aflate in functii cheie, conduc de 20 de ani; mai au putin si-l depasesc pe Ceausescu. Ma refer la un Mugur Isarescu, la un Mircea Sandu! Ei conduc de 20 de ani, dar rezultatele muncii lor sunt dezastruoase, ca dovada, iata unde este economia si fotbalul nostru! Oare cu ce scop conduc ei, si interesele cui le reprezinta?!

# 13 McAnton on 25.06.11 at 12:01 pm

Daca si Maestrul Cosasu lasa fineturile deoparte si le spune “executivilor pe viata” sa plece , atunci situatia din fotbalul nostru nu este nasoala cum le place lor sa spuna …situatia este dramatica , este tragica .

# 12 gicu on 25.06.11 at 2:33 am

Sanatate, maestre!

# 11 dan.enache09 on 25.06.11 at 1:14 am

Daca in tenisul masculin trim poate cae mai buna parte a istoriei, cu cei 4 clar detasati de restul plutonului, cu un duel Federer - Nadal ce a adus pana acum OPT finale de mare slem (unicat in istorie), la fete, din pacate, vidul de putere invocat de domnul Cosasu se acutizeaza. Pe undeva frustrarea Serenei, trimisa mai mereu pe terenuri marginase e de inteles… In rest, ramanem sa gustam calitatea cavalerismului intre cele doua imprerii - de dreapta (RF) si de stanga (RN) la care atenteaza finalistii primului mare slem al anului. Sa ne veselim!

# 10 pff on 24.06.11 at 10:08 pm

filbert inainte sa faci observatii mai bine te documentezi ca e penibil, kimiko a castigat tibreaku la 8-6 ;)

# 9 Brady on 24.06.11 at 10:04 pm

In general, a urmari Liga I este egal cu a te limita.
Pe perioada unui Mare Slem, a urmari Liga I este egal cu a te injosi.
Parerea mea…

# 8 Mihai on 24.06.11 at 7:52 pm

“…cu o japoneză mai talentată şi mai spectaculoasă decît Na Li de la Roland Garros…”

Vad aici o posibila greseala. Kimiko e japoneza si Na Li e chinezoaica.

# 7 victor L on 24.06.11 at 7:12 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Si eu “sint” la Wimbledon.
Si astept sa inceapa si fotbalul englez.

# 6 RepoMan on 24.06.11 at 6:58 pm

Felicitari japonezei dar si dv pt articole.

# 5 Iepur3 on 24.06.11 at 6:55 pm

bun articol. ce-ar fi fost daca Kimiko avea 20-25 ani?

# 4 drucker on 24.06.11 at 5:16 pm

vax

# 3 Filbert on 24.06.11 at 4:43 pm

O mica observatie, maestre: Kimiko a cistigat primul set la tie-break (7-6) dar l-a pierdut pe decisivul cu 8-6, din pacate…Ar fi de mentionat si ca are aproape 41 de ani, revenind in tenisul mare si jucind exceptional dupa 13 ani de pauza…Japonezii sint facuti din alt material, se pare.
Multa sanatate!

# 2 lol on 24.06.11 at 4:33 pm

Sanatate, maestre!

# 1 danic on 24.06.11 at 4:04 pm

Frumos spus.
Multa sanatate,maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.