125 de ani de ploaie şi rigoare

În Anglia, există o mistică a vremii. Iar la Wimbledon se dă şi acum ora exactă a tenisului

Plouă. Cu o insistenţă delicată şi voioasă, care face din vreme un rebus şi din discuţiile în jurul vremii o capitulare agreabilă. Sîntem în Anglia. Anglia înseamnă într-o măsură de neînchipuit mistica vremii, iar vremea înseamnă, de regulă, ploaie. Cînd au inventat jocurile de cîmp, englezii au făcut o singură greşeală de calcul: tenisul. Lawn tennis, adică tenisul de pajişte, gazon sau peluză, după numele arheologic al acestei ocupaţii superbe, nu se poate juca pe ploaie. Sau se poate, dar numai în societăţile liberale. Englezii sînt conservatori. Acoperişul mobil a fost introdus după discuţii care au ocupat cea mai bună parte a celei de-a doua jumătăţi a secolului trecut.

Wimbledon a început luni, pe ploaie. Asta e foarte englezesc. Întreruperile meteo fac parte din istoria turneului, aşa cum suspendarea trenurilor pe motiv de frunze, apă, oi, cerbi sau cadavre pe linie face parte din augusta tradiţie feroviară şi criminalistă a Insulei. Dar cel mai englezesc lucru vine din cifra grea pînă la neverosimil care stabileşte că anul acesta se desfăşoară Wimbledonul ediţia 125. Încă o dată: 125! Ce înseamnă asta?

Înseamnă că în 1877, All England Lawn Tennis Club, un club select şi privat, a organizat un turneu de tenis. În timp ce dorobanţii noştri se băteau cu osmanlîii la Plevna, 22 de domni s-au strîns nu departe de centrul Londrei şi au pornit cea mai elegantă confruntare cunoscută în sport. Finala a fost cîştigată de un foarte victorian la barbă şi mustăţi, Spencer Gore, în prezenţa a 200 de spectatori. Cu banii plătitorilor de bilete clubul a cumpărat încă un tăvălug de nivelat iarba şi presat apa de ploaie. Utilajul a rămas indispensabil în următoarea sută de ani.

Asta e tot. Wimbledon e punctul fix, imun la fluctuaţii şi presiuni extrasportive. Un soi de barometru care anunţă constant vreme proastă, dar dă, simultan, şi ierarhia exactă a tenisului. Luni dimineaţă, un reporter BBC s-a chinuit în zadar să-l facă pe Ilie Năstase să scoată un pronostic favorabil lui Andy Murray, noua întruchipare a eternului pretendent englez la titlu. Năstase a răspuns sec, oarecum plictisit de neştiinţa reporterului. Ghinion. Murray e contemporan cu Nadal, Federer şi Djokovici. Aşa cum Henman a fost cu Sampras. Iar Năstase cu Smith şi cu Borg. Cu observaţia că Năstase a fost nr.1 mondial. Ceea ce spune că nici o supremaţie cîştigată altundeva nu garantează triumful la Wimbledon. De 125 de ani. Sau, mai pe englezeşte, de cînd plouă. Cu rigoare.

7 comments ↓

# 7 rose on 26.06.11 at 2:05 pm

*Rafael Nadal, bineinteles

# 6 rose on 26.06.11 at 2:05 pm

@clerc

Nu cred ca iarba-i pentru vaci. Am 2 contraargumente:

1. “raul” n-a castigat niciodata la Wimbledon.
2. Conchita Martinez nu-i o vaca, la fel cum Manuel Santana si Rafael Santana nu-s niste boi.
Faptul ca vulpea spune ca strugurii-s acri nu inseamna ca asa si sunt.

@ceausel

Esti sigur c-ai comentat articolul care trebuie?

# 5 ceausel on 24.06.11 at 12:16 pm

Intru totul de acord.
Si totusi, decit cele doua echipe bolsevice mai bine Urziceni sau Chiajna.

# 4 raul on 24.06.11 at 9:45 am

bai politrucule,te mai lasa basescu sa te mai ocupi si de sport?rusine sa-ti fie!

# 3 clerc on 24.06.11 at 6:57 am

Hai sa inversam putin perspectiva si sa nu mai cadem in extaz in fata ploii, traditiei si gazonului. Ca orice lucru bun pe lumea asta, englezii au inventat totul, iar apoi altii l-au perfectionat, umanizat si facut accesibil. Si hai sa-i citam pe tenismanii iberici si argentinieni, care spun permanent: “Iarba e pentru vaci”. Ce zici, ultraginditorule?

# 2 marin on 23.06.11 at 5:03 pm

acum o luna am prins o saptamana numai cu soare la Londra :)

# 1 George on 23.06.11 at 3:46 pm

nice, reconfortant..
albul, verdele si cerul Londrei de apus sunt intr-adevar ceva deosebit

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.