Un fotbal contra naturii fotbalului

Multe veşti rele care seamănă perfect cu cele bune

Vestea bună e că stadionul din Chiajna va avea nocturnă. Vestea proastă e că o ia de la Urziceni. O a doua veste bună este că echipa din Chiajna va avea şi jucători. Veste rea e că îi va lua de la solduri, din ce leapădă gratis sau la lichidare de stoc alţii. O a treia veste bună e c-ar fi posibil ca echipa din Chiajna să devină şi ea campioană, ca Urziceniul. Vestea proastă e că am avea încă o campioană din categoria mai nouă a celor care iau banii şi dispar.

Un titlu la Chiajna, la Brăneşti, la Mioveni, la Bolintinu din Deal, la Ciorogîrla sau în oricare alt tîrg sau cătun cu ambiţii din România ar fi exact ce a fost şi titlul de la Urziceni: o amăgire simpatică, sfîrşind cu o cacealma scurtă şi urît mirositoare. Urziceniul venea să răzbune frustrările stîrnite în ţară de formaţiile bucureştene, dar a produs frustrări naţionale enorme şi greu de vindecat. Foarte multă lume nu dorea decît ca Urzicenii să bată Steaua şi Dinamo. Laurii vroia să-i smulgă de pe fruntea lor de fier, a credinţii biruinţă vroia orice cavaler. La cele şase echipe, pe care le avea în prima ligă Capitala, în urmă cu nişte ani, provincia a contrat tot cu nişte ROCAR - uri.

România a inventat fotbalul democratic în jos, fotbalul minor în care titlul se obţine, e adevărat, în teren, chiar dacă clubul n-are şi altceva în afară de teren. N-are tribune, n-are public, n-are veceuri, n-are gazon, n-are parcare, n-are acces la şosea, n-are presă, n-are nimic.

Gîndeam cîndva că revolta provinciei e salvarea de la dictatura Steaua - Dinamo. Cînd întrevedeam această soluţie, înţelegeam prin provincie municipiile Arad, Oradea, Timişoara, Iaşi, Craiova, Baia Mare,Bacău, Piteşti, Sibiu, Tîrgu Mureş, Brăila, Galaţi, nu Chiajna, Brăneşti, Mioveni şi Urziceni.

În fotbalul mare funcţionează numai democraţia bogaţilor. Cînd săracii devin campioni, fotbalul nu mai are cum să fie mare. Devine mic, iar din modest coboară în categoria calic… Tot respectul pentru Brăneşti şi Chiajna, în condiţia lor de localităţi hotărîte să ridice capul, indiferent cu ce mijloace, dar e destul să ne imaginăm un derby Brăneşti - Chiajna, care să decidă titlul şi participarea la Liga Campionilor, ca să ne ia durerile de cap.

Ca să nu mai zic de un meci Real Madrid - Concordia Chiajna. N-ar fi rău, dar bine n-ar fi în nici un caz. Şi nu pentru că echipa din Chiajna n-ar avea nici o şansă, ci pentru că ar obliga Realul la o umilinţă democratică vecină cu bîlciul. Ei vin cu fotbalul, noi iarăşi cu bîlciul.

1 comment so far ↓

# 1 Gigi Contra on 20.06.11 at 2:42 pm

Iar CFR Cluj ce este? Da, campionatul proaspat incheiat a fost ca un dus rece pt CFR, insa aceasta echipa a investit in stadion, in echipa, in imagine, in juniori etc. etc. Iar rezultatele s-au vazut (2 campionate + 3 cupe + 1 supercupa in ultimii 3 ani)… Deci, pana la urma despre ce vorbim?
Urziceniul a fost ca si bula imobiliara, adica a venit criza si s-a spart. Nu cred ca vor ajunge Chiajna si Branesti campioanele tarii, nici macar sa se bata la podium nu cred ca vor reusi…hai sa fim seriosi.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.