Ultima soluţie, înc-o restituţie

Piţurcă a jucat la două capete şi i-a ieşit. Bravo lui!

Statul i-a restituit lui Victor Piţurcă “naţionala”.

Dar nu statul de drept, ci statul la rînd, statul în espectativă. Mai bine zis, statul la cotitură. Soluţia cu Piţurcă din nou la “naţională”, după ce a fost jignit masiv în două rînduri, nu vine de la Mircea Sandu. Vine de la conjunctură. Mircea Sandu l-a solicitat cu nasul în pămînt pe Piţurcă, nu ca o ultimă soluţie, ci pentru că nu mai avea nici una. Să pupi acolo unde ai scuipat, nu-i niciodată o rezolvare. E o înfrîngere. Revenirea, într-un moment de criză în absolut, figura ca soluţie doar în foarte elaboratul scenariu de aşteptare al fostului şi actualului selecţioner Piţurcă.

Nu trebuie să căutăm explicaţii de dedesubt, cînd ele sînt toate la vedere. Una din definiţiile talentului spune că talentul e atunci cînd n-ai încotro. Mircea Sandu a dat acum o probă de mare talent: n-a avut nici un încotro.

Faptul că a fost ultimul de pe lista de 8 candidaţi ai lui Mircea Sandu a reprezentat pentru cel mai chibzuit, mai orientat şi mai coerent în idei şi în acţiuni dintre antrenorii români, pe numele său Piţurcă, un motiv de relaxare. Cînd a declarat că a dorit “naţionala”, Piţurcă n-a spus ce era mai important, şi anume că o dorea numai în aceste circumstanţe, de om al ultimei soluţii. Tot ce va decide şi va izbuti în mandatul de acum, va decide şi va izbuti în condiţia de om liber, care are de cîştigat mult şi nimic de pierdut. Astfel stînd lucrurile, de ce să se fi simţit Piţurcă jignit pentru anonimul loc 8? Jignitor ar fi fost un loc 2 sau 4, pe lista lui Mircea Sandu. Locul 8 nu era ultimul, era, de fapt, nici un loc. Piţurcă a reprezentat o soluţie în mintea gazetarilor. Şi, bineînţeles, în mintea sa.

Dacă Piţurcă termină prost campania, începută mai mult decît prost de Răzvan Lucescu, nu-l culpabilizează nimeni. Doar n-o să-l facă răspunzător de eşec cei doi naşi de cruce care au garantat eşecul. Dacă va califica “naţionala” la Euro - iar eu, unul, am motive bune să cred că va reuşi - devine invulnerabil ca tehnician de elită tot restul vieţii. Imposibil nu e. Însă e genul de posibilitate mai aproape de miracol decît de raţiune. În ambele situaţii, Piţurcă are cale liberă pe mai departe. Singurul, din cei 7 de dinaintea lui pe lista disperării, cu drum deschis şi cu un maximum de libertate în decizie. Piţurcă a jucat la două capete şi i-a ieşit la trei. Ceilalţi 7 aveau o şansă mică la un capăt, şi pierdeau triplu.

19 comments ↓

# 19 danutz on 20.06.11 at 3:10 am

De multe ori cunfundam ratatii cu valorosii.Lucescu cred ca ne va demonstra ca nu e un ratat cu tot esecul de la nationala.Are tot timpul.Problema se pune daca Piti ne va demonstra ca e o valoare…sau va ramane tot ratat!

# 18 Ovidake on 19.06.11 at 11:19 am

e ok articolul. doar ca nu stiu de ce aveti optimismul sa spuneti ca poate califica nationala la euro…exagerati.

# 17 Bucchi on 19.06.11 at 7:44 am

Bai sorine, mare gogoman esti. Articolul este unul dintre putinele bune in ultimul timp. Piturca a ingropat fotbalul romanesc si ca atare a fost inlocuit in mod eronat cu Razvan Lucescu. Trebuia sa aleaga un antrenor care sa uite de Paul Codrea, de Cocis, de Dorel Stoica,etc. Piturca va fi un dezastrua sa cum a foist si in contractul anterior. Mircea Sandu nu si-a facut bine treaba cand a ales antrenori fara valoare.

# 16 dimi on 19.06.11 at 7:17 am

aveti dreptate D-le Tudor,Piturca e ultimul antrenor reesapat din Romania.Si unde pui ca nu stie o limba straina cum sa ne mai calificam in Europa ?Nationala cica ar trebui reconstruita ,dar nu mai intai sa reconstruim federatia si liga ? Si apoi sa mai speram !

# 15 motanul incaltat on 18.06.11 at 11:37 pm

Perfect adevarat numai ca fiecare dintre noi am fi putut fi inlocul lui Piturca.O sansa la un milion sa reusim si 500% sa nu reusim… Dar pentru fotbalul romanesc e bine??? Desigur,nu mai avem nimic de pierdut—am pierdut TOT,putem doar sa cistigam—asta nu cred ca se va intimpla cum nu se intimpla nici la Lichestenstein sau Insulelor Feroe.Ca suntem azi in urna a 4-a nu e nici o tragedie-in viitorul apropiat o sa fim intr-a 6-a….Oricum echipele or sa fie obligate de regulament sa vina si la Bucuresti si astfel putem sa ne promovam oricum tara—-un adevarat “paradis”pt.petrecerea vacantelor…

# 14 Lola on 18.06.11 at 10:58 pm

In sfarsit, unul care nu-i cade la picioare lui Piturca. Stim cum a stricat Steaua si Nationala, norocul lui e ca acum mai jos de locul 57 nu se poate. Lucescu a ramas in istorie.

# 13 sohil on 18.06.11 at 10:58 pm

Nu ma mir ca Romania este in halul in care este, avand astfel de intelectuali care considera ca Piturca, Basexu, Boc etc. sunt solutii. Desigur, acest comentariu va fi cenzurat.

# 12 ciprian on 18.06.11 at 10:08 pm

Toti antrenorii echipei nationale n-au reusit nimic in particular.Si-au facut nume si atat.Dar Piturca e unul dintre cei mai slabi(aproape la egalitate cu Iordanescu).Daca era bun era departe acum

# 11 Freddy Rekla on 18.06.11 at 8:54 pm

Foarte bun articolul!
Felicitari,

# 10 gerula on 18.06.11 at 8:10 pm

bun artycol

# 9 Bogdan on 18.06.11 at 7:42 pm

Sorin, îţi dovedeşti doar propria frustrare stelista când îl ataci pe Mircea Lucescu! Eşti parte din marea familie de frustraţi din Ghencea, care suferă ca nişte câini (oile nu suferă…) când cel mai mare antrenor român adună performanţe peste peste performanţe şi recunoaştere în elita antrenorilor europeni - părerea celor ca voi nu contează!! - în timp ce clubul vostru a ajuns jucăria unui analfabet megaloman care va scufundă într-o mediocritate din care nu aveţi cum ieşi! Iar suferinţa celor ca tine este şi mai mare când vedeţi că Mircea Lucescu nici nu vă bagă în seamă, pentru că Steaua actuală NU MAI EXISTĂ CA ECHIPĂ DE FOTBAL!!! E doar o adunătură de incompetenţi, care nu mai reuşeşte nimic nici măcar în campionatul intern, în ciuda furturilor pro-Steaua din arbitraj ale unor Colţescu, Onicaş, Balaci, Orbuleţ sau Avram-junior!! Asta e, voi nu existaţi în fotbalul adevărat…

# 8 Dan Popovici on 18.06.11 at 7:38 pm

Am inteles cand Puiu Iordanescu a fost reinstalat la Echipa Nationala a doua oara in 2002, doar reusise o calificare in 2003 pe ultima suta de metrii, cu victorii rasunatoare. Dar sa-l pui din pe Victor Piturca antrenor, dupa nici 2 ani de la esecul campaniei din 2008, cand noi nu mai avem fotbalisti ca cei pe care i-a avut Iordanescu in 1993, cred ca este incompetenta sau poate fi dezinteres sau disperare. Noi nu mai avem jucatori pentru Echipa Nationala, antrenori sa faca selectia exista.

# 7 lencu on 18.06.11 at 6:24 pm

din nou v-a tras-o sandu,pana nu crapa omul asta nu se va intampla nimic bun in fotbalul romanesc,el are doar trei variante pentru nationala placute lui,piti,hagi si razvan pe care le roteste .Sant trei variante mult mai bune dar nu sant agreate de el,boloni,petrescu si lucescu senior dar ma repet ca pana nu crapa acest om nu vom avea antrenor la nationala.

# 6 Dani on 18.06.11 at 5:47 pm

Cind am citit fraza “pentru cel mai chibzuit, mai orientat şi mai coerent în idei şi în acţiuni dintre…”, am avut impresia ca am dat timpul inapoi si era vorba despre “maretul conducator”, despre care scriati cu patos revolutionar prin Flacara ori Romania Libera…Piturca a plecat de prost, e clar ca nu se putea reintoarce “de bun”, ci numai pentru anumite interese. Sa fim seriosi, stim cu totii ca Piturca a fost adus de familia becali (cu “b” mic, normal), pentru a servi interesele acestora. Mai stim cu totii si faptul ca atit FRF, cit si LPF au o halca maricica din profitul, uneori de 80% din transferuri, facute de aceste lepadaturi…Laudindu-l pe Piturca, serviti interesele familiei de ciobani. Sa fie din ignoranta ori din lacomie?

P.S. Apropos de actualele preliminarii…cu patru meciuri cistigate din tot atitea posibile si golaveraj bun , ne putem califica de pe prima pozitie. Franta nu inseamna nimic in fotbalul actual. Clar?

# 5 Michetaud Carroux on 18.06.11 at 5:16 pm

espectativă? parca e cu “x”…

# 4 marin on 18.06.11 at 5:05 pm

vreu si eu sa fiu angajat asa undeva, eventual in federatie, se poate? pentru orice eventualitate, aveti emailul meu!!!

# 3 sorin on 18.06.11 at 4:07 pm

Slab articol si nici nu va face onoare!
Astept un articol pe seama incompetentului de Razvan si a familiei, de frustrati, Lucescu.
Nea Tudor ai cam dat cu bata in balta de data asta!

# 2 Cosmin on 18.06.11 at 2:23 pm

Pe vremea lui nea’ Piţi, n-aş fi crezut să-l regret vreodată, la cât de ruşinos jucam. Pe vremea lui Răzvan, la fel. Jucam la fel de ruşinos. Şi-acum ce fac? Pe care să-l regret mai mult? Vai de capul nostru!

# 1 laurentiu on 18.06.11 at 1:33 pm

in continuare, admir precizia dvs de a pune punctul pe I :) Felicitari!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.