Povestea asta “din toate timpurile”

Federer îmbătrîneşte într-o lume bombastică

“Aveţi vreun dubiu că Federer e cel mai bun din toate timpurile?”, ne-a întrebat Ţiriac. Dacă o spune Ţiri, sînt gata să nu am, mai ales că tot dînsul ne-a spus, în urmă cu 20 de ani, prin ‘91, la un Flushing Meadows, că Sampras e cel mai bun din toate timpurile, şi, aşa cum azi sînt federist, atunci eram samprasist; îl adaug şi pe Nadal care, înainte de semifinala de la Roland Garros, dintre Roger şi Nole, tot aşa s-a exprimat: “Va fi un meci între cel mai bun din toate timpurile şi cel mai bun al momentului”. Pînă la urmă - după acest meci, poate cel mai frumos al turneului, în care, oarecum neaşteptat, helvetul a cîştigat la sîrb -, Nadal l-a învins încă o dată pe Federer într-o finală pe zgură.

Nu-ţi mai rămîne decît să conchizi că Rafa e, azi, cel mai bun din toate timpurile şi în toate momentele, chiar dacă el - vorba de bază a lui Ţiri - munceşte pentru un punct de două ori mai mult decît Federer. E important acest adevăr? Sigur că e, numai că nu pot trece peste primul set al finalei pariziene, în care Roger are 5-2, Rafa salvează 3 mingi de set şi cîştigă la 7, după 5 game-uri consecutive şi o oră de joc. Plus încă două în setul următor, adică 7 game-uri la 0… Meciul nu e jucat - cum credeam -, Roger revine la 5-5, la 6-5, intră în tie-break şi acolo face două duble greşeli! E mort? De unde! Cîştigă - “foarte curios”, zice şi expertul nostru Sever Dron - setul trei, cu 7-5, revenind de la 2-4, adică luînd 5 game-uri. La începutul setului 4, cînd Federer are 40-0 pe serviciul lui Rafa, Dron se întreabă “De ce nu ar face şi el 6 game-uri la rînd?” şi eu, naiv, îi răspund în gînd: după trei ore de joc? Spaniolul iar salvează game-ul şi de aici încolo nu mai avem ce povesti: 6-1!

Dar avem ce spune. Peste “cel mai bun din toate timpurile” se aşază vîrsta care nu e scuză, nici ruşine. Că o vrea sau nu, că îi place sau nu, el îşi pune în joc acest titlu la fiecare meci cu Nadal şi Djokovici. El îmbătrîneşte (”E şi el om”, îl aud pe Dron) într-o vreme cînd lumea nu mai trăieşte decît în superlative grandioase sau catastrofale. Mai toate bombastice. Mai toate orbitoare. În timp ce nu avem dubii “cu privire la cine-i cel mai bun din lume”, nu vedem ce încîntător şi extravagant joacă un Tsonga, care-l bate la Queen’s pe Nadal, dar nu contează “pentru titlu”, a fost o întîmplare, căci Tsonga va pierde finala pe iarbă la un Murray care nu va fi niciodată peste Nadal sau Nole… Ei şi? Finala de pe Queen’s a fost admirabilă în bogăţia tenisului ei ofensiv şi defensiv, ca să mă exprim rece. N-o fi fost cea mai frumoasă “din toate timpurile”. Ei şi? În sport şi nu numai se mai pot trăi şi la zi veşnicia şi relativităţile frumosului. Nu avem ochi pentru ele. O vom plăti.

3 comments ↓

# 3 explorish on 18.06.11 at 1:27 pm

sanatate, maestre! :)
ma bucur ca ati scris de asta cu cel mai bun din toate timpurile, pe mine ma enerveaza rau. mie imi place jocul lui federer cel mai mult, dar, sa fim seriosi - nadal l-a batut pe unde l-a prins, pe toate suprafetele, si asta nu de ieri de azi, ci de cativa ani incoace, cand rogerica nu putea invoca argumentul varstei. asta nu inseamna insa ca nadal e cel mai bun din toate timpurile - asta va fi cand va castiga al 17lea grand slem. asa ca zic ca toata discutia e inutila, NU EXISTA cel mai bun din toate timpurile la ora actuala. sa ne bucuram deci de tenisul unor jucatori senzationali, pur si simplu.

cat despre nadal si federer, pe mine cel mai mult m-a incantat faza asta:

http://www.youtube.com/watch?v=94xyOpETYYs

# 2 lol on 18.06.11 at 2:24 am

Sanatate, maestre!

# 1 gicu on 18.06.11 at 12:44 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.