Monumentul omului de fotbal necunoscut

Ar trebui scrisă şi la noi o carte despre oamenii fotbalului. O carte în care autorul să fie invizibil

Simon Kuper a scos o carte fără pretenţii: “The Football Men” - Oamenii de Fotbal sau, mai potrivit, Oamenii Fotbalului. În 300 de pagini, Kuper a strîns 30 de interviuri cu jucători şi antrenori care au scris fotbalul recent. De la Iniesta şi Kaka la Ferguson, Maldini şi Henry, lume bună şi anume tocmai bună de intervievat. Cartea e elementară pentru că îşi ascunde autorul, deşi autorul nu e chiar de ascuns. Kuper e un cronicar asiduu şi un eseist respectat, dar ştie, în mod evident, să facă pasul înapoi pentru a evita ofsaidul de orgoliu. Intervievaţii cunosc fotbal cît să scrie singuri o carte şi Kuper îi lasă să iasă la joc. La ce bun să te bagi peste Van Basten, dacă ai de spus doar ceva despre tine însuţi? De aici, două observaţii.

Prima, despre varianta românească a acestei cărţi, a doua despre personajele variantei româneşti ale acestei cărţi. Prima întrebare încearcă să afle dacă avem gazetari capabili de un efort atît de respectuos în faţa valorii. Lecţia adunată în politică, economie şi literatură spune că nu. Toată lumea care primeşte sau îşi face legitimaţie de autor crede că e datoare să turuie ostil şi să nege nonstop. Lecţia adunată în presa sportivă spune că mai avem gazetari capabili să-şi ignore ego-ul, dar s-ar putea să-i pierdem curînd. Noul trend, colecţia iarnă-vară-primăvară-toamnă, cere gazetari nevrotici, meşterind permanent scurtcircuitul care transformă fotbalul în suma scandalurilor de o zi. Poate ar trebui să începem cu o carte care adună ultimii 30 de jurnalişti capabili să se abţină productiv. Problema e cine ar putea fi autorul, adică omul în stare să se abţină cel mai bine.

A doua chestiune: ce ar cuprinde o carte despre oamenii fotbalului din România? În aparenţă: Hagi, Dan Petrescu etc. Da, Hagi şi Petrescu, dar oamenii fotbalului sînt un popor în mare parte uitat şi asta trebuie să ne facă atenţi. Aşa cum arată fotbalul povestit prin ziare şi pe terase, nu venim de nicăieri. Sîntem oricînd gata să facem confuzia între actualitate şi istorie. Oamenii noştri de fotbal sînt uitaţi sau necunoscuţi. Varianta românească a cărţii lui Kuper ar trebui să-i recupereze într-un prim volum pe cei ce ne-au adus în fotbal. Mulţi nu mai sînt, dar putem pune în locul lor amintirile celor ce le-au urmat, în Transilvania fotbalistico-autonomo-maghiară. Alături de ei, tot ce se cuvine rememorat despre Voinescu, Apolzan şi Cacoveanu, urcînd prin Constantin, dinastia Nunweiller, Oană, Traian Ionescu, Teaşcă, N. Zamfir şi abia apoi Hagi, Dan Petrescu etc. Ar fi o carte în mult mai multe volume. Pentru că avem enorm de recuperat.

7 comments ↓

# 7 ulyse on 17.06.11 at 7:35 am

Si va mai numiti ziaristi…si mai sunteti indignati de maaaaaaaaarile “nedreptati “…ce am scris fratilor de ma stergeti ???
Am injurat, am jignit, am mintit ???
Penibil…

# 6 HG67 on 17.06.11 at 4:32 am

Pai de ce n-ar scrie chiar TRU o astfel de carte?!

# 5 sammy on 16.06.11 at 10:35 pm

Lictore, te regasesc la fel de inoportun si servil ca acum 3 ani. Exista ceva pe lumea asta care sa te miste in afara de tovarasul secretar de partid si sinecuristii sai talentati dar oportunisti ?

# 4 jan pitesti on 16.06.11 at 8:07 pm

speram sa mai vedem fotbal de calitate ca pe vremea lui dobrin si hagi..

# 3 victor L on 16.06.11 at 3:38 pm

Cum, si in cartea aia sa nu intre Becali et Company? cit de nesarat ar fi fotbalul nostru.
Insa, dle Ungureanu, manifestindu-va neincrederea in unii ziaristi sportivi v-ati mai adaugat o sumedenie de dusmani, care o sa sustina ca scrieti la comanda dictatorului.
@ DYN,
nu aici, nene, cauta-l pe Vadim.

# 2 Vlad on 16.06.11 at 1:42 pm

Superb articolul. Felicitari

# 1 DYN on 16.06.11 at 12:16 pm

DOMNILOR GENERALI ,OFITERI , SUBOFITERI , GRADATI ..DIN TOATE STRUCTURILE NATIONALE DE APARAE SI ORDINE PUBLICA ,…ACTIVI SI IN REZERVA ….DINCOLO DE PAPAGALII POLITICI SI DE AFACERILE LOR , NU UITATI VREODATA CA EXISTA UN NEAM SI O TARA , CARE SE BAZEAZA PE JURAMINTUL FACUT DE VOI…DE NOI…NU UITATI CA JURAMINTUL MILITAR NU PUTEM SA NI-L LUAM INAPOI , ..NU UITATI CA CEI CARE SI-AU JERTFIT VIATA , AU FACUT-O PENTRU LIBERTATE , PENTRU DEMOCRATIE , PENTRU UN TRAI DECENT , PENTRU URMASII NOSTRII, PENTRU NOI !
NU UITATI ASTA NICIODATA .
MAI BINE UN STAT ROMAN INTREG SI O COALITIE DISTRUSA , DECAT O COALITIE INTREAGA SI UN STAT ROMAN CALCAT IN PICIOARE .
NU TREBUIE SA VA PIERDETI PERSONALITATEA , SA DEVENITI SCLAVUL ACTIVITATILOR , IDEOLOGIILOR ASA ZISILOR ‘COMANDANTI” ORI “ FOSTI COMANDANTI” CARE ISI PUN INETERESELE PERSONALE ORI DE PARTID MAI PRESUS DE TOT SI TOATE …
SI VOI …SI NOI .. SUNTEM CETATENI AI ACESTEI TARI.
ASTAZI…MAI MULT CA ORICAND …S-AU INTENSIFICAT AMENINTARILE LA ADRESA IDENTITATII NATIONALE SI MAI ALES LA ADRESA ROMANILOR DIN HARGHITA , COVASNA SI MURES .
NU UITATI CA “LUPTA PENTRU PUTERE” POATE ADUCE UN INDIVID INTR-O ASEMENEA STARE ,INCAT SA ISI POATA PIERDE PERSONALITATEA SA COSTIENTA , PROPRIA RATIUNE .
AMENINTARILE EVIDENTE ALE EXTREMISMULUI MAGHIAR , VINE PE FONDUL ACELORASI AMENINTARI FACUTE IN CADRUL UNEI MANIFESTATII REVIZIONISTE LA LONDRA , DAR SI PE FONDUL SLABICIUNII FARA PRECEDENT A AUTORITATILOR ROMANIEI .
TRAGEM …TRAGETI….UN SEMNAL DE ALARMA , ACTIONATI- PRIN FORME CARE SA NU PUNA IN PERICOL SIGURANTA CETATENILOR , APARATI DEMOCRATIA SI IDENTITATEA POPORULUI ROMAN.
POPRUL ESTE NORODUL SI NU TAGMA JEFUITORLIOR .

http://scmdmoreni.blogspot.com/2011/06/tamas-sandor-seful-consiliului-judetean.html

HONOR ET PATRIA ! VAE VICTIS !

CPT ® MACARAN FANEL

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.