O soluţie imperioasă

Nu mai rîdeţi: există antrenor pentru Steaua

Oricît de mult ne face să rîdem căutarea unui antrenor la Steaua - şi ieri în Gazetă hazul internauţilor a fost copios - nu pot să-mi uit serioasa mea propunere, repetată de vreo două-trei ori tot aici, fără mult succes, recunosc. Poate am fost prea timid, poate m-am bănuit că sînt caraghios - azi însă ea are tot dreptul să fie socotită rezonabilă, ba chiar imperios necesară. Viaţa - cum se zicea pe vremuri cu emfază în documentele de partid - o impune. După atîtea experienţe pe cît de catastrofale pe atît de evidente, Steaua nu poate şi nu trebuie să aibă decît un singur antrenor, şi anume:

Acela care de mult ne-a anunţat că în 15 minute ochiul lui ştie tot despre orice jucător. Acela care ne-a răcnit, ca nimeni altul, că la Steaua cuvîntul răbdare nu are ce căuta. Acela care, unind fapta cu vorba, a făcut din nerăbdare politica clubului (cacofonie voită), dîndu-i afară pe toţi cei incapabili s-o înţeleagă. Acela care s-a jurat şi a făcut eforturi, dacă nu sincere, slab vizibile, să nu se mai bage peste antrenor, să-şi ţină gura, dar, omeneşte, atît de româneşte, nu s-a putut ţine de jurămînt. Acela care a făcut din inconsecvenţele sale un spectacol intens, pasionant, născător de pariuri: cît o să-l mai ţină ideea? Acela care, ca nimeni altul, a ştiut să-şi trateze enormităţile, inerente raţiunii, precizînd după cîteva clipe că a glumit, făcîndu-ne astfel pe toţi de proşti fără humor. Acela care a adus pe cele mai înalte culmi ale gîndirii şi răzgîndirii aferente fundamentala întrebare: “Şi care-i problema?”, dezlegînd astfel dintr-o tăietură orice complicaţie. În acelaşi sens, al adevărurilor simple, el şi numai el ştie să te mobilizeze printr-un “Mă-nţelegi?”, intrat de mult în dialogurile noastre, mai ceva decît orice sistem de joc. Printre aceste abundente calităţi, nu pe ultimul loc, aş pune dîrzenia cu care ştie să le apere, retezînd-o scurt: “Ăsta sînt eu şi n-o să mă schimbaţi voi!”.

Cu o minimă obiectivitate, oricine poate recunoaşte cinstit că nici unul, dar nici unul dintre cei aflaţi în tratative azi cu Palatul nu întruneşte aceste energii rareori dezminţite, ca atunci cînd acelaşi a putut să declare sfîşietor: “Am fost un dobitoc că i-am ascultat pe alţii!”. Şi, atenţie!, nu a revenit niciodată asupra acestei idei. Nu ne-a spus că glumeşte. Ne-a lăsat să înţelegem singuri fineţea autoironiei lui, ceea ce m-a înduioşat şi m-a convins că numai el poate antrena Steaua. Nu ar fi doar o revoluţie în ştiinţa şi arta patronatului mondial, ar mai fi şi o economie bugetară pe care, chiar uşor incompetent în domeniu, o socotesc incalculabilă. Ar fi o singură problemă: omul nu are diplomă de antrenor. Întreb fără glumă: Şi care-i problema?

9 comments ↓

# 9 stresu on 13.06.11 at 8:43 am

Pt. Victor L (de la “manuela ?)

Ai înţeles greşit (de fapt nici nu mă mir…)

Faci parte din drogatii peluzei sud ?
Cu asa oameni se inconjoara octogenarul autor ?

# 8 stresu on 13.06.11 at 8:38 am

Pt. Ovidiu

Din cate stiu io Ovidio e o marca de coniac sau o statuie in constanta.
Tu esti treaz ?
Cred ca te-au murdarit toate ciorile.

Alti avocati mai mare “maestrul” Cosaş ?

# 7 victor L on 12.06.11 at 1:30 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
@ stresu,
inteleg ca tu coalizezi cu expresia becaliana: “Am fost un dobitoc “. Cum as putea sa te contrazic? ;)

# 6 Ovidiu on 11.06.11 at 8:15 pm

@stresu

Stai jos, patru!

….

Sanatate, maestre!

# 5 rose on 11.06.11 at 1:20 pm

@stresu

1. Hahahahahahaha. De fapt, de la Olaroiu incoace (varianta “semifinalist de Cupa UEFA”, nu recenta “antrenor din tribuna cu celularul in mana”), Steaua n-a mai avut antrenor, ci doar niste marionete cu licenta PRO (care nu face 2 bani pe langa extraordinarul profesionalism al marelui cioban).
2. De fapt, astazi 11.06.2011, Steaua e, in fotbalul european, o echipa submediocra (care se zbate undeva pe la locul 67 in clasamentul coeficientilor, la vreo 20 de locuri sub BATE Borisov sau Metalist Harkov, de exemplu), deci dimpotriva, a accepta slujba de antrenor al Stelei “pentru un pumn de galbeni” (ca sa te citez) inseamna complacere in mediocritate. Dovada uriasul talent care a ales sa fie sclav pentru urmatoarele 3-4 luni (pana la primele 3 infrangeri consecutive), al carui CV are o singura calitate: puritatea stralucitoare a albului foii de hartie.
3. Cel mai tare “argument” al eroului matale a fost cel “pe partea economica”.
4. Lejeritatea cu care tutuiesti un om de 80 de ani e dezarmanta, ba Jiji. Lasa-ne!

# 4 stresu on 11.06.11 at 8:36 am

Domnule cosaş…

1. Steaua are antrenor, iar acesta nu este Jiji.
2. Cei care au refuzat, chipurile, Steaua, sunt antrenori care fug de performanţă, sunt antrenori care se complac în mediocritate.
3. Niciodata “eroul povestirii tale”, G.B., nu a criticat pe cineva fără a avea argumente. Acestea au venit în urma unor jocuri mizerabile, atunci când Steaua se zbătea în anonimat.
4. Îmi pare rău de tine că ai imbătrânit degeaba şi în loc să ne încânţi cu articole reale, conform vastei tale experienţe, pentru un pumn de galbeni, împărtăşeşti politica G.S.P.-ului, care prin “maestrul OVI, a început o campanie acidă la adresa lui Jiji.
Decât să mănânc o asemenea pâine, mai bine muritor de foame.
Adio !

# 3 gicu on 11.06.11 at 1:37 am

Sanatate, maestre!

# 2 alin neag sighisoara on 10.06.11 at 6:18 pm

savuros…:)))))))))) si perfect adevarat :))))))))

# 1 lol on 10.06.11 at 6:12 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.