FRF între FIFA și FMI

Hagi la națională? Posibil, deși nu e clar de ce

După ce a încetat să fie magnificul jucător, Hagi și-a petrecut timpul și şi-a subțiat reputația între o concediere sau alta, în funcție de clubul sau naționala cu care a naufragiat. Nea Puiu Iordănescu lîngă Hagi? Rimează. Dar rimează prost. Soluția Hagi-Iordănescu presupune un miracol la ordin prin care lotul USA ’94 ar fi recuperat, întinerit cu 20 de ani și slobozit pe gazon. După toate semnele, planul Sandu-FRF nu promite așa ceva, ci propune strategii pe termen lung. Ceea ce e foarte cu cap și onorabil, dar nu ține în România.

FRF ar trebui să înțeleagă că fotbalul pe care îl tolerează e slab pentru că nu produce și nu va produce valoare în actuala formulă de organizare și administrare. Instalarea unui cuplu popular și vestit la națională poate ține prima pagină un timp, poate provoca bunăvoința tribunelor cam tot atît timp, dar nu va schimba niciodată mentalitatea și structurile defecte ale fotbalului intern. Schimbările pe care le așteptăm în timp ce agonizăm nu vin prin simpatie sau din prietenie pentru figurile populare aduse la conducerea naționalei. Vin numai și numai prin reformă. Ce e reforma? FRF ar face bine să întrebe. Nu la FIFA, unde singurul răspuns ar putea lua forma unui Manual de Corupție în ediție de lux, cu autograful realesului capo di tutti capi, Sepp Blatter. Ar fi un cadou, oricum, inutil. FRF cunoaște mult mai mult în materie și n-are nevoie de ediții de lux. Se descurcă prin resurse proprii. FRF nu mai are ce învăța de la FIFA, dar ar putea afla cîte ceva despre reformă de la FMI. Dacă și-ar dori, ar afla, mai întîi, că fotbalul e un sistem performant sau neperformant în funcție de capacitatea de producție internă. Iar capacitatea de producție internă poate lucra pe stoc sau poate da valoare competitivă, doar cu respectarea regulilor de bază ale economiei libere: cheltuieli mici, birocrație redusă, eficiență și transparență. Mai pe românește: o Ligă cu cluburi puține și reale, nu multe și fictive, regim fiscal strict, investiții în cercetare (căutare) și tehnologie (pregătire) cu asocierea centrelor de fotbal la sistemul de învățămînt. Rezultatele vor veni, poate, peste 10-15 ani și asta presupune o perioadă de așteptare întărită de un acord de limitare a pretențiilor atît în presă, cît și în tribune. E posibil? Știm că nu e imposibil. Cu condiția să avem o Federație națională și rațională. Nu o clică de tip arabo-blatterist.

5 comments ↓

# 5 Nea Caisa on 10.06.11 at 9:28 am

“Betivul de cuvinte” TRU nu se dezminte, da-i cu abureala, poate dupa un loc gras de europarlamentar mai iese ceva si la FIFA, repede coane niste limbute lui Blatter, ca al nostru, de la atitea limbi, a ajuns de straluceste ca diamantul. Fiindca TRU, omul care nu are opinie, de reda “opiniile gazetei”, ar trebui sa stie, ca de aia sta la Londra, ca, de exemplu, a doua zi dupa ce Romania a invins Anglia la europenele din 1998, in meciul in care a lipsit Hagi iar golul decisiv l-a marcat Dorinel Munteanu, federatia engleza de fotbal a decis alocarea unei sume suplimentare (retineti, suplimentare!) de 100 de milioane de lire sterline pentru sustinerea dezvoltarii fotbalului englez de tineret, care sa sporeasca sansele de aparitie ale unor echipe nationale engleze competitive. TRU putea citi asta in Times, dar nu a facut-o, era poate ocupat sa isi caute subiectul de laudat si de lustruit. Ceea ce ar face chestiunea simpla, deoarece Mircea Sandu nu doar ca nu are cum suplimenta bugetul FRF cu 150 milioane dolari, dar nu are acest buget nici macar ca buget de baza. Dom’TRU, alo, dom europarlamentare, stiti cit e buetul FRF anul asta? Si cit credeti ca va fi la anul? Dar sa revenim la federatia engleza: ca sa poata vehicula astfel de sume, federatia engleza de fotbal trebuie sa aiba venituri pe masura - si ar trebui sa studiem de unde, care sunt caile de formare a veniturilor federatiei engleze de fotbal. La noi a fost o mare de urlete atunci cind FRF a incercat sa introduca o cota din transferuri pentru dezvoltarea fotbalului de tineret, chiar daca asta s-a facut pina la urma. Doar ca dom’TRU evita un astfel de subiect, el, traitor la Londra si Bruxelles, dar care isi cistiga banii la Bucuresti ca aplaudac al demonilor politici locali. Poate ca dom’TRU va dori sa-si cistige si banii in afara Romaniei. Si nu se simte deloc, sa plece si sa ne lase in pace macar sa citim si noi o gazeta curata.

# 4 death stalker on 09.06.11 at 4:06 pm

hagi nu are nici o scoala de antrenori….a dobandit licenta pro doar pt ca a fost selectioner(in 2001 nu se cerea licenta pt antrenorat)

# 3 Ionel B. on 09.06.11 at 3:39 pm

Adevarat,axioma valabila nu numai in fotbal,dar cu cine?”Nasu” nu e o porecla iar Oracolul de la Balcesti era presedinte de club la Scornicesti cand bateau o amarata de echipa din Slatina cu 25 la 0 [ca sa treaca la golaveraj peste o alta super echipa F.Moreni].Suntem aproape de zero si nu vad cine ii poate schimba pe nemuritorii astia,iar prin extrapolare,condamnati sa dam din gura si sa asteptam vreo minune.

# 2 johnny on 09.06.11 at 3:20 pm

Ar putea cineva sa publice concret ce studii de antrenor are hagi? Anemica scoala a lu’ ‘nea riciu doar? Sau nici aia macar?

# 1 zeidas on 09.06.11 at 2:47 pm

Adevaruri dicutate si aprobate de romani, dar fara sa le aplice, doar palavrageala.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.