Arbitru bun, dar numai la meciuri proaste

Deprins să nu deranjeze pe nimeni la vîrf, Marius Avram a deranjat pe toată lumea

Finala Cupei a fost cel mai bun meci între două echipe româneşti din ultimii ani. Din ultimii foarte mulţi ani. De nu mai ţin minte cîţi ani.

O frumuseţe de meci! Cum doar la olandezi şi la englezi mai vezi şi nici acolo mereu. Mă uitam ca hipnotizat la frenezia profund neromânească din teren şi încercam să înţeleg ce motive avea, aşa, dintr-odată, mediocraţia Stelei şi a lui Dinamo să alerge în neştire şi să-şi dea duhul în iarbă? Şi, la urma urmei, pentru ce? Pentru nişte amărîte de preliminarii în Europa League. Bani s-au mai dat cu găleata şi în alte partide de orgoliu, furii revanşarde am mai avut, golani în tribune, cîtă frunză şi iarbă la toate întîlnirile cu tradiţie. Ce-i mîna pe ei în luptă, ce voiau acum, la sfîrşit de contracte, lefegiii de lux ai unor echipe de locurile 5-6 ?

Ce nu înţelegeam deloc, dar absolut deloc era voioşia de gală a fîşneţului de Marius Avram. Se alinta, ca şi cum greşise uşa şi nimeni nu se grăbea să-i spună: Omule, vezi că aici e pe bune! Obişnuit să arbitreze meciuri proaste şi cu un scenariu aprobat, deprins din familie să-i fluiere pe granzi democratic, adică na şi mie, na şi ţie, na şi lui, să ajungă la toţi şi să nu se supere banii başkanilor, băiatul lui tata a cîntat din fluier ca la paradă, la moşi. De ce era el atît de rîzăreţ şi de săltăreţ, cînd ienicerii şI spahiii Stelei şi ai lui Dinamo îşi rupeau picioarele? De ce avea gesturile alea dansante de dirijor la estradă? De ce nu pricepea nimic din ce se întîmpla în jur?

Răspunsul e simplu: după ce ai arbitrat cîteva zeci de meciuri pe puncte şi pe plictiseală, jocul pe valoare te ia nepregătit. Antrenat să şuiere cu o clasă mai jos, Marius Avram a condus alt meci, nu pe acela din teren. Unul de campionat, în care trebuiau să învingă atît Steaua, cît şi Dinamo. A făcut tot ce i-a stat în putinţă să nu-i deranjeze cumva pe fini şi pe naşi, le-a făcut bezele după fiecare gafă de protocol, iar dacă avea niţel noroc şi se ajungea la prelungiri şi la lovituri de la 11 metri ar fi primit premiul întîi cu coroniţă.

Un noroc tot a avut Marius Avram. Jucîndu-se, cum spuneam, pe bune şi pe foarte bune, după partidă, el n-a mai contat. Marius Avram se pricepe să strice orice meci fără o miză mare, dar unul pe talent şi pe onoare e peste puterile sale.

26 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 26 ion on 31.05.11 at 2:12 am

Felicitari castigatorilor!

# 25 Cristian Zubi on 29.05.11 at 4:17 pm

O rusine de arbitru. Mi-e scarba de el si de ta-su si de tot fotbalul care se “joaca” in Romania! In genunea istoriei si cu Sandu, si cu Dragomir!

# 24 gerula on 29.05.11 at 3:07 pm

bun artycol as da ma unge pe suflet bravo domnule !

# 23 puiu on 29.05.11 at 2:37 pm

Liga1 cu 18 echipe , retrogradează direct locul 17 și 18 , locurile 15 și 16 au șansa unor meciuri de baraj cu echipele din liga 2. Argumente: locul 17 și 18 luptă până în ultima clipă pentru evita retrogradarea directă, locul 16 și locul 15 luptă pentru a nu cădea pe locurile de retrogradare directă, pt. a avea șansa unor meciuri de baraj sau chiar de a urca pe locurile salvatoare, locul14,13,12,11 luptă pentru a nu își periclita rămânerea în ligă, de la locul 10 în sus există șanse pentru locurile europene.
Liga 2
O singură serie de 20 de echipe ;promovează direct locurile 1și 2 , locurile 3 și 4 au șansa unor meciuri de baraj cu echipele de pe locurile 15 , 16 din liga 1 și retrogradează direct ultimele 2 clasate locul 20 și 19 , locurile 15 , 16 ,17,18 au șansa unor meciuri de baraj cu echipele din liga 3.. Argumente: locul 20 și 19 luptă până în ultima clipă pentru evita retrogradarea directă, locul 18 la locul15 luptă pentru a nu cădea pe locurile de retrogradare directă, pt. a avea șansa unor meciuri de baraj sau chiar de a urca pe locurile salvatoare, locul14,13,12,11 luptă pentru a nu își periclita rămânerea în liga 2, de la locul 10 în sus există șanse pentru locurile de promovare prin baraj (3,4) sau direct 1 și 2
Echipele ce doresc să promoveze în liga 1 trebuie să-și permită cheltuielile de deplasare în țară un sezon înainte de promovare (vezi cazul Brănești care în retur nu mai avea motorină nici pentru a merge cu autocarul la meciuri de pregătire) și cred că o ligă a2 a cu echipe precum cele aflate acum în primele 10 locuri în cele două serii ar oferii alt nivel de joc benefic și jucătorilor români tineri.( Sportul, Urziceni Ploieşti, Craiova, Piteşti, Târgorviste, Bacău, Buzău Constanţa Tulcea, Galaţi Botoşani Iaşi Baia Mare,Alba-Iulia Sibiu Oradea, Arad, Slatina, Râmnicul Vâlcea, )
Nu cred că noi românii trebuie să reinventăm roata, germanii au în mod cert mai mult de 20 de orașe mai mari decât noi în afara celor din liga 1 a lor și totuși au doar o serie în liga a doua.
Liga 3
Doua serii de 20 de echipe ;promovează direct locurile 1și cele de pe 2,3 au șansa la baraj și retrogradează direct ultimele 2 clasate locul 20 și 19 , locurile 15 , 16 ,17,18 au șansa unor meciuri de baraj cu echipele din liga 4.. Argumente:aceleași
Fotbaliștii din ligile 1 și 2 dacă sunt angajați ca orice profesionist la privat ar trebui să muncească minimum 52 săpt. – concediul legal21-30 zile(max. 4săpt) = 48 săpt. pe an. Dacă scădem 38 de etape(1 pe săpt.) mai rămân 10 săpt. de pregătire, (1lună și 1 săpt. pe tur și retur) Eu cred că pentru contracte de sute și respectiv zeci de mii de euro nu s-ar cere prea mult când salariul mediu pe an în țara asta e de 5000 de euro. Se știe că unii,vor jocuri puține să nu se vadă ca aruncă bani mulți pe nulități de afară. Plătiți jucătorilor români minim 12 000 euro pe an, pe real, la liga a3a și minim 24 000 (2 mii pe lună) la liga a2a și se va vedea alt fotbal, restul care nu pot să treacă la amatori și să joace de plăcere ca bucătarii din Luxemburg, sau poftim Austria.

# 22 roman on 28.05.11 at 9:06 pm

Cineva intreaba de ce nu s-a dat pe nicio televiziune faza din ultimul minut.Simplu pentru ca banii si frica vin de la clanul becaliotilor!!!
Am citit si cronica lui Tolontan.Inchipuieste-ti a vazut penalty la Nicolita si simulare la faultul dinaintea golului lui Torje.Corect!A vazut si eliminare la Moti.Corect!N-a vazut simularea clara de la “faultul” care a precedat goulul lui Dica!N-a vazut tragerea de tricou a lui Emegara asupra lui Ganea aflat in saritura la centrarea lui Torje(PENALTY LA FEL DE CLAR CA si LA NICOLITA), n-a vazut nici “talpile” lui Surdu si nici faza din ultimul minut (daca dai penalty la Nicolita, dai si acolo)!
In rest, a castigat cine “si-a dorit mai mult victoria”.

# 21 un caine on 28.05.11 at 6:37 pm

Unde erati domnule Tudor Octavian dumneavoastra impreuna cu ceilalti jurnalisti care-l atacati pe arbitrul asta cand celebrul Bricheta strica un meci Rapid-Steaua?Cate meciuri nu au avut decizii favorabile urmate de comentarii de genul “asa a vrut Dumnezeu sa greseasca arbitrul pentru Steaua” din partea lui Gigi?Unde erati atunci toti deontologii astia care-l criticati acum pe arbitru?De ce la niciun post de televiziune nu a fost data ultima faza a meciului cu hentul fundasului dreapta al Stelei?

# 20 taio on 28.05.11 at 6:20 pm

nimic,gargara

# 19 Mihai on 28.05.11 at 5:29 pm

Domnule Tudor Octavian, edulcorați lucrurile în ce-l privește pe Avram. Acesta nu ”a deranjat pe toată lumea” cum susțineți, ci, evident și intenționat, doar pe Steaua: - nu a dat 11 m. la faultul în careu asupra lui Nicoliță; - nu l-a dat afară pe killerul Moți; - a dat lovitură liberă lui Torje (din care acesta a înscris), în loc să-i dea cartonaș galben pentru simulare!
Pretinsul henț din minutul 94, din careul Stelei, l-a trecut cu vederea nu pentru a-i proteja pe steliști, ci pentru a se proteja pe sine, gândindu-se că, altfel, îi va fi foarte greu să părăsească stadionul.

# 18 ducato on 28.05.11 at 5:24 pm

nu reusesc sa inteleg ce a fost asa de bun la finala cupei. cine a jucat bine? eu am vazut aceleasi doua echipe mediocre si sub-mediocre care jucau si in campionat. singura diferenta a fost implicarea si determinarea, care trebuie sa recunosc, de data asta, au fost mult peste media jucurilor de pe la noi. insa la nivel tehnic a fost jalnic din nou.
iar despre marius avram…parca nu eram obisnuiti cu el. cineva zicea ca e cel mai bun arbitru roman. atat de bun ca nu l-a vazut nimeni pe la uefa. de fapt mai bine ca nu l-au vazut ca ne faceam de minune cu el. parca un tudor sau un balaj (care a arbitrat sezonul asta in UCL) nu am avea. au si ei bubele lor, dar nu ii putem copara cu piticul-porno, baiatul lui taticu avram

# 17 get a life on 28.05.11 at 5:18 pm

prietene nu stiu ce meci ai vazut tu dar sa spui ca steaua Dinamo de miercuri a fost cel mai bun meci dintre doua echipe romanesti din ultimii ani te descalifica. a fost un meci slab intre doua echipe slabe, eu fiind suporter al uneia dintre ele. din nefericire niciuna nici cealalta nu mai are in momentul de fata nimic de-a face cu echipele care ne incantau pana acum vreo 30 de ani.

# 16 Agamitza on 28.05.11 at 5:06 pm

Dl. Tudor Octavian are dreptate dar nu e credibil. La fel ca si psedoarbitrul pe care-l critica si in general ca toti romanii Tudor Octavian e impartial. Badia Octavian trebuia macar cu jumatate de gura sa spuna ca dupa nici 5 minute Dinamo trebuia sa fie sanctionata cu un 11 metri si sa ramana in 10 jucatori. Restul e bla-bla-bla.

# 15 Geo65 on 28.05.11 at 5:03 pm

Domnule , tare mi-ar placea sa vad dupa o partida scrintita de un arbitru ca acesta sa iasa public si sa-si recunoasca greselili, sa si le asume cu barbatie, demnitate si onoare. Faptul ca nu se intimpla asta dovedeste micimea cavalerilor in negru-bleumarin-mov-lila si altele. Adica tocmai absenta calitatilor enumerate.

# 14 Dar tu!? on 28.05.11 at 4:42 pm

“DARA 2501″- cum se face!? , ca tu esti cel mai tare , cel mai destept , cel mai nevinovat, cel mai calificat si traiesti in mocirla……Interesant cum toti traim into tara de rahat si vina e a ..tariii…..A noastra nu , adica - a ta nu ! Tu nu ai nicio vina ! Doar guvernantii si tara…. Vai de noi-unii sunt nebuni , iar altii -prosti. Tu faci parte din a doua categorie….

# 13 ccc on 28.05.11 at 4:41 pm

Doar … “o vorba”, ca sa intelegem unde ne aflam: Ungurul Kassai arbtreaza finala CL in seara asta.
P.S. Oare e ruda cu federealul ?!?! :))

# 12 Dan T. on 28.05.11 at 4:37 pm

@ Dara
M-a chinuit intrebarea asta ani de zile, dupa care mi-am bagat picioarele si m emigrat in Suedia.A fost cea mai buna decizie din viata mea!

# 11 namis on 28.05.11 at 4:30 pm

cand il vad pe m. avram il vad pe pm b, cum rade si taie, si iar taie si rade…

# 10 falco on 28.05.11 at 4:29 pm

Dupa ce a faultat Steaua in 2 meciuri in campionat tur-retur, in meciurile cu dinamo,eu chiar nu mai inteleg ce pretentii puteai sa ai de la capsomanul asta sa fie corect ,adica de ce sa-l delegi pe ckkretinoidul asta cand aveai atatea alte posibilitati,(cum dreaqq nimeni nu observa ca tata-su il impinge pe asta in arbitraj inceracand sa scoata arbitru international din el)bine ca s-a terminat asa si Steaua a castigat chiar si impotriva arbitrajului,in Romania furtul e la ordinea zilei,cu zambetul pe buze ca si cum ar fi dreptul lor s-o faca,apropo de Borcea care a declarat ca Steaua nu merita sa castige, ei fiind frustati si furati de un penalti in min 95,de penalti-ul clar ca lumina zilei din min 4 ptr. Steaua sau ca Moti trebuia imediat dupa aceea eliminat,Porceeea nu zice absolut nimic,stia el ce stia, in conditiile in care era sigur de victoria cu 2-0..se mai intampla si de astea sa castigi impotriva tuturor…

# 9 Cornel on 28.05.11 at 4:10 pm

“greşise uşa şi nimeni nu se grăbea să-i spună”- n-ai inteles, nu gresise nici o usa si stia tot ce trebuia sa stie, dar - dar ! - jucatorii au avut alta socoteala decit conducatorii, cel putin citiva, si de la Steaua si de la Dinamo, au vrut sa joace, au vrut sa cistige amarata aia de cupa, au vrut sa fie invingatori, au vrut sa simta ce inseamna o finala ! De aia plingea Torje ca un bezmetic, de aia a fost gramada de stelisti deasupra Cupei - au avut chef sa joace, chiar daca sefii (si Avram !) aveau alte ginduri…

# 8 n00dles on 28.05.11 at 4:10 pm

Singurul gazetar capabil de o expunere necosmetizata a adevarului. A scris si Ioanitoaia despre prestatia lui Avram, au scris si altii, insa tot Ioanitoaia si “ceilalti” de-a lungul vremii si-au manifestat suportul, admiratia si incurajarea pentru “vlastarul arbitrajului romanesc” (si al familiei Avram, totodata), numit Marius.
Acest Charlie Chaplin al gazonului, cu chipul numai zambet de la furnicaturile provocate pe sezutul sau de iarba terenului, reprezinta cea mai proasta gluma pe care arbitrajul romanesc - obisnuit, de altfel, cu caterinca ieftina - putea sa o faca pe seama celui mai asteptat meci al Romaniei ultimilor 20 de ani.
Ma declar surprins de faptul ca la una dintre linii n-a fost prezent si celalalt fiu al lui Vasile, cum sunt indignat de faptul ca pe post de observator n-a fost prezent insusi seful arbitrilor la acest meci, iar pe post de arbitru de rezerva sotia acestuia. Am fi avut un tablou de familie complet si incantator si am fi avut in acelasi timp siguranta ca in cazul in care s-ar fi ars becul in vestiarul arbitrilor, n-ar fi fost nicio problema ca acesta sa fie schimbat, intrucat membrii familiei Avram, unul in carca celuilalt, ajung fara probleme la nivelul unui tavan situat la 2,5 m inaltime.

# 7 bibigun on 28.05.11 at 4:00 pm

imi place tare mult comment-u’ nr.1.exact pe mintea mea.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.