Fănuş

În cronica sportivă, nimeni nu a avut hohotul lui de rîs

Fănuş e penultimul care se duce din grupul nostru de scriitori uşurel nebuni - nu ştiu cît de frumoşi, dar sigur talentaţi - porniţi, acum 40-50 de ani, să facă nu numai poezie şi proză, dar şi cronică sportivă, într-un domeniu în care domina suveran Vanea Chirilă. Eram cu Fănuş lîngă Mazilu, Mirodan, Eugen Barbu, Ion Băieşu, Adrian Păunescu, Dan Deşliu - se băteau pentru noi revistele de cultură, de la Contemporanul şi România literară pînă la Sportul (fără popular!) revoluţionat de Nelu Valeriu şi Victor Bănciulescu. Nu ne vorbisem între noi, ne despărţeau unele gusturi importante, ne aruncasem în sport, cred că şi din exasperarea faţă de toate clişeele şi şabloanele cu care se scria de orice meci ca despre orice întrecere socialistă. Fără să elogiez, Doamne fereşte, cenzura, din mai multe motive pe care n-o să le deplîng, “se dăduse drumul” (ce expresie!), în presa de specialitate, la stil, la culoare, la părerea nu chiar “pe linie”, la fraza care respira a viaţă, a subiectivism.

Trebuie să spun imediat că nimeni dintre aceşti uşurel apucaţi nu avea impetuozitatea cronicilor lui Fănuş.

Nimeni nu deţinea impulsivitatea stilului său încîntător de abrupt.

Nici unul nu poseda irespectul lui violent şi vesel faţă de conformismele zilei.

Nimeni nu trăsnea şi nu tuna ca atunci cînd pe Fănuş îl captau năbădăile şi mîniile faţă de tîmpeniile contemporane. Tot aşa, cum nimeni nu ştia să mîngîie şi să lăcrămeze cînd pe Fane îl biruia cîte o duioşie cît o păpădie, şi devenea sentimental (ce slăbiciune tot mai rară!) în lumea asta dintotdeauna dură a tribunelor şi peluzelor intransigente; în nici un caz nu era bine să te cerţi cu el, dar acceptînd dezacordul te trata cu o bonomie vicleană, de-ţi mergeau fulgii.

Se admite lesne că nimeni nu avea bogăţia metaforei fănuşiene, dar pentru mine incomensurabilă era forţa umorului său; pe Fănuş - oricît te puteau irita subiectivismele lui - îl citeai cu un permanent surîs, niciodată încrîncenat. Ironia lui era paralizantă; cînd scria că “Temporizarea e cea mai nevaccinată idee judeţeană”, nu mai aveai ce zice, chit că… Azi, ironia are viaţă grea în cronica sportivă; nu se mai foloseşte, nu se mai pricepe; nimeni nu mai are energia fănuşiană a hohotului său de rîs, a veseliei lui năprasnice. Om superior, o ştia. S-a dus dintre noi întristat. Nu o merita.

7 comments ↓

# 7 bvla2000 on 30.05.11 at 9:45 am

“Nu e peste ca stavridu’ Si echipa ca Rapidu’”, “Baba UTA prefacuta (sau priceputa, in functie de caz)” , “Bate-m-as cu mana mea, Iapa mov imi trebuia? Aia sura nu tragea”, “Al cu paie, Al cu fan, Al cu mamliga-n san” etc. Sunt doar cateva din zicerile pe care Imparatul metaforei mi le-a infipt temeinic in creier. Dumnezeu sa-l odihneasca.

Cu adanc respect
bvla 2000

P.S. Subscriu la cele scrise mai sus de ba(la)nel si milan6

# 6 milan6 on 27.05.11 at 9:49 pm

de ce nu scrieti mai des in Gazeta, maestre?
de scris e GREU ,DE MAZGALIT POATE ORISICINE !

# 5 Razvan on 27.05.11 at 6:34 pm

Odihneste-te in pace maestre! Te-a strigat Ingerul! Vrea si el o cronica fara Gigi a Cupei noastre!

# 4 Pesclevei Liviu -Doru on 27.05.11 at 11:13 am

Raminem tot mai saraci …
Dumnezeu Sa-l Odihneasca ,
ce echipa ! e …dincolo ……

# 3 ba(la)nel on 27.05.11 at 9:48 am

Maestre, va rugam sa aveti grija de d-voastra…Nea Fanus s-a dus, iar valorile adevarate sunt din ce in ce mai putine…de ce nu scrieti mai des in Gazeta, maestre?

# 2 gicu on 27.05.11 at 12:35 am

Sanatate, maestre!

Fie-i tarina usoara.

# 1 lol on 26.05.11 at 4:51 pm

Sanatate, maestre!
Dumnezeu sa-l odihneasca.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.