Noi, cei daţi naibii

Acest “Oh, Doamne!” cu care Marius Stan ne-a cam luat piuitul

M-am uitat bine dispus la finala portugheză de la Dublin, îmi plăcea în ce viteză, cu ce ambiţie, cu ce înverşunare “se omorau” pentru o cupă europeană, nu mai zic de miile de fani din tribune, aeropurtaţi tocmai de la Atlanticul lor pînă în Irlanda asta, şi ea în criză grea, ca şi ei, aiurea, alergau cu tot talentul şi vigoarea, jucau un fotbal foarte bun, iar mie nu-mi venea să le spun decît aşa: “Măi inconştienţilor, voi sînteţi neinformaţi? Nu ştiţi că jucaţi o finală a sărăntocilor? A celor care nu au loc la masa bogaţilor?”. Mă amuzam bine, adică rău, ca tot românul care băşcălizează tot ce nu-i stă în caracter şi inteligenţa sa inegalabilă. Şi ce dacă sîntem şi noi nişte sărăntoci în fotbal (şi nu numai…)? Nu suportăm că nu stăm şi noi la masa bogaţilor, acolo unde, desigur, ne era sortit locul, la cît talent şi minte avem. Aia ne doare, restul e dispreţ, impertinenţă, snobeală, lamentare, invidie neagră, grătar şi “Vino să te pup!”. Sîntem întru totul daţi naibii, aşa că e firesc să ne ia dracu’… de ce facem mofturi?

Adevărul este că eram bine dispus încă de dimineaţă, cînd citisem în Gazetă interviul domnului Marius Stan; vinerea trecută îi imputasem că prea tace şi acum, după ce o învinsese clar pe Poli, se dezinhibase, dăduse drumul la joc şi la buze, în mare formă de şut, dar şi de dribling. Dribla lejer cîteva probleme, însă mai presus de toate avea luciditatea veselă şi tristă, ca în Topîrceanu. E mare lucru, căci de obicei luciditatea, la noi, e sumbră. Nu. Domnul Marius Stan, în clipele euforiei, mîndru de jucătorii săi, putea să zică negru pe alb: “Dacă ai bun- simţ te întrebi ce căutăm noi să jucăm în grupe, pe Camp Nou, pe Bernabeu… Oh, Doamne!”. Poate că nu e exemplar, poate că nu e corect politiceşte - cam defetist, nu? - dar e perfect just ca sentiment. Ne-a cam luat piuitul.

Cam asta simţim cu toţii - un “Oh, Doamne!” - în perspectiva lui Champions League. Nu ştiu dacă în asemenea situaţie prea-fericită tot aşa s-ar fi exprimat şi rivalii săi, nu mai are importanţă, totuşi, pentru sinceritatea exprimării i-aş da domnului Stan, ca între noi, sărăntăcii, o diplomă de bun- simţ. Iar pentru Dorinel - al cărui fan declarat sînt - această parafrază după o celebră vorbă a lui Tata Pik, eminentul antrenor de handbal de la Braşov, cînd a fost aruncat în aer pentru promovarea Tractorului obscur din B în A: “Vă mulţumesc, dar aştept să mă înjuraţi cînd voi pierde cu Manchester United”.

14 comments ↓

# 14 Marius on 20.05.11 at 12:57 pm

In descrierea pe care ati facut-o romanilor nu ma regasesc deloc!A, am uitat sa va spun:sunt din Ardeal !

# 13 pse on 20.05.11 at 11:37 am

de asta, “sanatate, maestre!”, ce spuneti?

# 12 Che Guevara on 20.05.11 at 11:36 am

Nu are nimic de-a face cu Romania sau cu romanismul. Toti oamenii sunt asa: cand ajung intr-o situatie vor mai mult, mai sus, mai departe. Si este normal, acest lucru se numeste progres. Daca ne-am multumi toti cu ceea ce avem nu s-ar mai dezvolta niciodata nimic iar oamenii si-a pierde dorinta de a trai. Sa vedem cat de departe pot sa ajunga Dorinel Munteanu si Galatiul…

# 11 marius on 20.05.11 at 11:22 am

ca tot românul care băşcălizează tot ce nu-i stă în caracter
oh Doamne cita dreptate aveti

# 10 Mos Ene on 20.05.11 at 10:37 am

Romanul umbla cu nasul pe sus sa nu trebuiasca sa-si cirpeasca pantalonii. Mizeria e asa de mare incit, daca oamenii s-ar trezi la realitate, ca in basme, cota sinuciderilor ar fi record mondial!

# 9 Alex on 20.05.11 at 10:27 am

@BICO : asta se intampla cand inca mai juca un Lacatus, un Militaru, un Galca, un Stelea, adica oameni care si tineau cu echipa la care jucau, o simteau, aveau sentiment pentru ea.
Am citit acum vreo cateva zile printr`un articol ca nu-stiu-cine (Rica Neaga parca?)a zis ca numai Radoi mai avea acel spirit in el. Da, se vede ca a avut mare dreptate, acum numai pentru bani, cu toate ca te balacareste patrnul sau ca te scuipa antreorul sau ca ai 4 anternori in juma` de an (sau chiar si mai putin).
“Multumim” celor care ne`au adus fotbalul in halul asta !

# 8 gopo on 20.05.11 at 10:24 am

Tot respectul pentru maestru. E foarte bine ca in viata asta a noastra mai putem invata de la cei ce “stiu”. Multumim!

# 7 vlad on 20.05.11 at 10:00 am

Ai pierdut contactul cu societatea de astazi…. nu mai spune nimeni astazi ca romanii sunt inteligenti, smecheri, etc etc… si doar conditiile istorice ne doboara. Nici vorba, in ultimii ani s-a ajuns la o autocritica totala virulenta, nu doar la adresa tarii dar si a oamenilor si a romanilor in general. Asa ca atitudinea lui Stan este in perfecta concordanta cu situatia lucrurilor…… Pe langa faptul ca autocritica asta este toxica, nu indeamna la progres sunt convins ca in maxim 2 ani o sa reapara problema de acum 10-15 ani, complexul de inferioritate fata de vestici si de ala o sa se scape al dracu de greu

# 6 Lucian on 20.05.11 at 9:54 am

Lipsa experientei si un grup tanar format in mare parte de Otelul poate fi o arma cu doua taisuri. Oricum, mizand pe faptul ca exista un grup majoritar format din jucatori autohtoni, eu cred ca vor avea sanse mai mari decat Timisoara si aici va avea un rol decisiv conducerea. Ma gandesc ca la Timisoara cu 2-3 exceptii sunt numai jucatori refuzati de alte echipe sau straini care din lipsa de oferte au ales Romania si nu ai cum sa ii montezi psihic pentru asa o competitie.

# 5 victor L on 20.05.11 at 9:24 am

Sanatate, domnule Cosasu.
Am si eu o intrebare sau doua:
- cu acest “Oh, Doamne!” putem sterge/uita greselile de arbitraj?
- ori acest “Oh, Doamne!” e tocmai ca urmare a atitor goluri din opţai clar si de pe turnul Eifel?
(Poate ati observat ca, in ultimul timp, si Becali a devenit mai “intelept” la vorbe. Dar acum ameninta cu doua valize.)

# 4 BICO on 20.05.11 at 8:03 am

prin 95 parca se cerea demisia lui titi dumitriu de la steaua dupa 0-0 cu juventus parca … nu sunt sigur … suntem prea pretentiosi noi romanii.

# 3 gicu on 20.05.11 at 12:43 am

Sanatate, maestre!

# 2 Dorin on 20.05.11 at 12:04 am

felicitari, mestere…ma culc cu zambetul pe buze si o noua lectie invatata :)

# 1 lol on 19.05.11 at 5:53 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.