Constantin Bărbulescu-Wembley

A fost primul arbitru român în Templul fotbalului şi a adus în ţară mingea cu care jucase Bobby Moore

Acum 40 de ani, fotbalul mare se juca pe Stadionul Tineretului. Asta pentru că îl jucau, după ce săreau gardul, copiii din cartier. Nu toţi copiii din cartier, ci numai şi numai noi, cei ce deţineam în secret şi într-o pungă de plastic mingea de pe Wembley. Era albă, complet albă, într-o eră care se îndrăgostise de romburi negre, lucioasă ca o sferă plutitoare prin seriale SF şi atinsă de Bobby Moore. Şi de Geoff Hurst, omul nemuritorului hat-trick din finala Mondialelor 1966. Shilton o ţinuse în braţe. Allan Ball, mijlocaşul de fier-beton al lui Everton, o cărase de-a latul şi de-a lungul suprafeţei de joc. Ba chiar şi Chapuisat, un elveţian mult mai subtil decît tot ce ştim noi despre tehnologia eleveţiană, o pasase subtil spre Odermatt, vîrful care marcase un gol cu un şut bine condus de gazon. Gazon? Glumiţi! Covorul din Templu.

Albă, lucioasă şi netedă la pipăit ca o filă de manuscris, mingea cu care jucam noi pe Tineretului văzuse şi simţise gazonul sacru de pe Wembley. Anglia – Elveţia 1-1, în 1971. Mai important, mult mai important era că la capătul fugii prin iarba fără de fir şi noduri de pe Wembley, mingea ajunsese unde trebuia: în braţele lui Constantin Bărbulescu. Primul arbitru român pe Wembley. Era noiembrie 1971. România era comunistă, dar noi eram copii crescuţi pe fotbal, engleză şi muzică pop la fel de engleză. Constantin Bărbulescu era arbitru şi se născuse la Craiova. Era şi om cu carte. Aşadar, la un moment dat a cutezat să creadă că îşi poate respecta oraşul şi părinţii, semnînd articole de istorie cu numele întregit după neam şi baştină: Constantin Bărbulescu-Craiova. Printre altele, pentru că ştia multe despre istoria Craiovei şi pentru că poate recita, şi azi, echipa cu care Craiova ar fi trebuit să cîştige campionatul în 1944. A reuşit să-şi păstreze numele un timp, după care Partidul a stîrpit deraierea burgheză şi l-a silit pe omul născut la Craiova să se despartă de Craiova, sub şi prin semnătura. Mai important, mult mai important decît asta, pentru noi, copiii de cartier lipsiţi de înţelegerea lumii comuniste, Constantin Bărbulescu fluierase sfîrşitul pe Wembley şi plecase cu mingea la vestiar. De la vestiar, la hotel, de la hotel la aeroport şi de la aeropot direct acasă, unde aşteptam noi, strînşi cu urechile pîlnie să auzim poveştile de pe Wembley. A scos mingea şi a spus: “Băieţi, e a voastră!”. Am luat-o şi am jucat cu ea numai meciurile “bune”, de duminică. De fiecare dată, înainte de miuţă, unul din noi recita, amintind că în mingea noastră a dat cu capul Moore şi a pus latul Ball.

Au trecut 40 de ani, mingea s-a pierdut, roasă de ierburile arse de pe Tineretului. Mai important, mult mai important, Constantin Bărbulescu, e printre noi, a înrămat cronica meciului de pe Wembley şi ţine minte că Ovidiu Ioaniţoaia a fost singurul ziarist care a scris despre primul arbitru român din Templu. Mai mult, arbitrul de atunci şi omul de azi şi-au reîntregit numele, fără oprelişti: Constantin Bărbulescu-Wembley.

10 comments ↓

# 10 PavelKO on 19.05.11 at 6:53 pm

multumesc Gabriel Bratu. Chiar nu intelegeam legatura cu Chapuisat

# 9 radu on 19.05.11 at 5:22 pm

Viata lunga cu sanatate lui nea Costica Wembley Craiova! Cat despre articol…of….de ce nu se mai pot scrie astfel de articole care amintesc de inegalabilul Ioan Chirila?? Din cauze celor care platesc sa se scrie numai despre ei…si sa se vada ei tot timpul la tv…of!

# 8 Rapidist on 19.05.11 at 4:29 pm

Scrii frumos….intotdeauna te-am admirat….pacat, mare pacat de derapajul din zona politicului. Nu-mi imaginam un tip acid si scolit ca tine in card cu zoaiele din tabara pedele. Pentru mine esti o dezamagire la fel de mare ca Mona Musca. De citit, te voi citi in continuare chiar si strangand din dinti.

# 7 Gabriel Bratu on 19.05.11 at 3:09 pm

Pentru cine nu intelege de ce este pomenit Chapuisat, omul care ne dadea gol in 1994 in acel neverosimil 1 - 4 cu Elvetia de la World Cup USA, in legatura cu un eveniment din 1971, trebuie precizat ca vorbim de tatal lui Stéphane Chapuisat, si anume Pierre-Albert Chapuisat. Acesta nu a atins cota de popularitate a fiului, dar are stranse vreo 34 de tricouri ale “nationalei” Elvetiei, ceea ce nu e deloc putin pentru acei ani.

# 6 trahan_best on 19.05.11 at 12:04 pm

un articol emotionat si in totala contradictie cu prestatia politica a lui TRU….pacat

# 5 victor L on 19.05.11 at 8:50 am

Foarte frumos. Si sanatate dlui Constantin Bărbulescu.

# 4 gabidegiulesti on 19.05.11 at 8:04 am

Sorry! Retractez.

# 3 gabidegiulesti on 19.05.11 at 7:53 am

Cred ca va inselati! Peter Shilton nu avea cum tine mingea pe WEmbley in 1971! L-ati teleportat in timp cu vreo 10 ani!

# 2 McAnton on 19.05.11 at 5:41 am

Un articol superb .Nu stiam sau am uitat , si ca mine sunt multi , despre Constantin Bărbulescu-Wembley. Un articol si despre micii frumosi nebuni ai marilor orase din cartierele muncitoresti de altadata , cu parfumul lor inconfundabil . Era , cum , spuneti , comunism . Dar acea lumina frumoasa a lucrurilor de inceput nu mai exista . Mahalalele cu farmecul pe care l-a descris Nichita Stanescu a fost inlocuit de ghetouri si favele . Miracolul mingiei de pe Wembley cu obsesia pentru calculator sau etnobotanice . PCR s-a spart in PSD , PNL , PDL , UDMR , si multi altii ….

# 1 Razvan on 18.05.11 at 7:58 pm

Frumos! Astfel de articole le citesc dintr-o rasuflare.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.