E foarte oribil

Cine nu-i exasperat de mizeriile din fotbalul nostru?

Ipotezele de lucru fiind, după cum se ştie, mai numeroase decît adevărurile, vin şi eu cu una personală: şi dacă UEFA, par example, se autosesizează la scandalurile zilnice din acest final de campionat românesc, face un dosar gros, cu toate declaraţiile zguduitoare - gen “Nu mă siliţi să vorbesc, că distrug campionatul!” - ia de bune toate denunţurile de trucaj şi suspiciunile la adresa arbitrajelor şi proclamă mîine-poimîine: “Campioana României nu se va califica direct în grupele Ligii Campionilor şi, ca atare, nu-i dăm nici un ban. Ea va fi obligată să treacă prin două-trei tururi preliminare”. Ce facem? Ne va durea în pălărie? În bască? În pix? Vom zice că bine ne-au făcut?

Sigur că e o ipoteză venită din exasperare. Dar cine nu e exasperat auzindu-i pe domnii Iancu şi Porumboiu şi văzînd cum tace domnul Stan? Eu, unul, nu mai am superlative pentru mizeria în care ne zbatem în fotbalul nostru; nu e numai oribil, e - ca să zic aşa - foarte oribil. Mi şi mi se bate capul că e din cauza celor zece milioane de euro care strălucesc la capătul etapei 34, ultima. Se combate cu vigoare şi această ipoteză: vedeţi-vă, domnilor, de treabă! Nu-i din cauza milioanelor! Atunci din ce le vin la gură atîtea injurii şi blesteme, dacă nu din bani? Detest vorba din veac: “Ca la noi la nimeni”, dar sînt pe cale să mi-o revizuiesc uşor-uşor. Aşa o fi şi-n Albania? Şi în Belarus? Sau, în ordine alfabetică, şi în Cipru? Şi cu ce m-ar încălzi? - vorba lui Dănuţ Lupu, auzind de amicalul cu Argentina.

Nu pot desigur evita întrebarea: dar dumneata, om al progresului, cu p mic şi cu P mare, cu cine ţii? O spun franc: cu Gaz Metanu’. Am scris-o mai demult, de cînd am auzit minunata strigătură: “Nu-i echipă în Ardeal ca echipa Gaz Metan!”. E singura echipă din campionat în real progres de la an la an, de cînd era la retrogradare şi pînă azi, cînd îi joacă în faţa ochilor mirajul european; se mişcă mai mult decît drăguţ, a pus ceva forţă, e curăţică şi plăcută. Pustai e un antrenor pentru care merită să te rogi să nu vină în Bucureştii ăştia de groază. Plus că au un teren şi tribune civilizate, pe măsura unui public care, deocamdată, nu s-a dat în stambă, adică - vorbind ca pe vremuri - ar lua trofeul Petchovschi. Nu se mai oferă asemenea trofee pentru fair-play. Ce mi-a venit să ajung aici, la fair-play? Oi fi şi eu vreun reacţionar nostalgic în lumea asta în care, din megalomanie, un patron se dă şi împărat, şi vinovatul numărul unu, dar nu păţeşte nimic. Urît mai trăim, domnilor, cum se încheia o nuvelă a lui Gogol, ce-i drept nu din lumea fotbalului, dar asta nu contează.

14 comments ↓

# 14 liviu on 16.05.11 at 7:10 am

Spuneti-ne ceva de Djokovici dupa cea de-a II -a victorie din 11 meciuri pe zgura cu Nadal. Ca e de-al nostru din Balcani, nu? Un jucator care sa bata pe orice suprafata ca sarbul mai rar. Sa-l vedem totusi si pe iarba sper sa-i dovedeasca si acolo. Sanatate multa!

# 13 Om-bun on 13.05.11 at 2:06 pm

Echipele Gaz Metan, Astra, U Cluj sunt echipe placute care joaca un fotbal frumos. Dar ele joaca asa deoarece nu au nicio presiune. Sunt echipe linistite de la mijlocul clasamentului (doar Gazul are sanse infime de a prinde Europa). Cam asa era si Otelul primavara trecuta: o echipa cu un joc foarte bun dar care era departe de zona Europa, deci, nu era in centrul atentiei. Acum, e normal ca toata lumea sa priveasca doar in curtea echipelor care au sanse la titlu, sa arunce cu noroi si sa analizeze fiecare miscare a lor. Totusi, e o miza uriasa si nici daca ai nervi de otel nu poti rezista presiunii. La fel era si imaginea lui CFR Cluj inainte sa ia primul titlu cum e cea a Gazului de acum.

# 12 aurel on 13.05.11 at 12:02 pm

Domnule Cosasu, acum cateva etape v-am auzit (si vazut la TV) cand va exprimati parerea personala: aceea ca v-ati dori sa castige Poli Timisoara titlul acest sezon.
Nu ma mira, ca, continuati sa luati partea dlui iancu (cu i mic pentru ca atat merita).
Nu stiu cum e la Dvs, dar la noi in Moldova ne invata sa vorbim frumos si sa nu ne punem mintea cu cei care ne vor raul, asa ca nu raspundem tuturor atacurilor (si dl Stan nu face exceptie pentru ca a primit aceeasi educatie).
Mai bine v-ati pune urmatoarele 2 intrebari:
1. De ce federatia nu i-a masuri impotriva tuturor (inclusiv Otelul daca e vinovata)?
2. De ce presa scrisa si vorbita nu vorbeste (arata) decat fazele care o avantajeaza pe Otelul si nu pe cele care o dezavantajeaza (fazele sunt din aceleasi meciuri in care s-a gresit si in favoarea echipei Otelul)?

# 11 rantnick on 13.05.11 at 11:43 am

Vedeti ca le pleaca antrenorul Barcelonei….
Luati-l in Bucuresti si va garantez ca nici o echipa de acolo nu va avea rabdare cu el, daca nu are rezultate imediate.
Oare nu jucatorii sunt vinovati, ca doar ei joaca?
Antrenorii nostri, mai buni sau mai rai, sunt carnea de tun - ca doar n-o sa dai o echipa intreaga afara.

Iar referitor la cei din tribuna, chiar nu inteleg ce-ati avut? In general suporterii sunt civilizati - bineinteles cu exceptia celor cu aere de Dorobanti. Nu vedeti ca si jucatorii se strica deindata ce ajung in Bucuresti?

# 10 Bogdan on 13.05.11 at 11:08 am

Domnilor jurnalisti de vorbe si articole de genul asta suntem satui ! ! ! Vrem solutii. Vrem propuneri pentru redresare. Suntem deschisi la orice ! ! !

# 9 vasile on 13.05.11 at 10:22 am

foarte curata echipa asta gaz metan. numai ca trebuie sa o tinem toti in spate prin factura de la gaz ca sa aiba de tocat micuti 5 milioane de euro an de an. e unul dintre motivele pentru care am renuntat la aragaz si am sigilat robinetul :)

# 8 victor L on 13.05.11 at 10:20 am

Sanatate, domnule Cosasu.
Cu amendamentul ca Stan deloc nu tace, ci arunca si el vrute si nevrute, realitatea e urita, dar descrisa frumos.
Dar lasa, ca unora de pe la televizii tare le place sa fie ecoul Iancului sau interfata lui Becali urcind spre muntele Athos.

# 7 hada on 13.05.11 at 10:09 am

Ce-i drept, echipele “fruntase” de la noi nu se bat pentru castigarea campionatului, pentru a arata care e mai buna, ci pt a “avea acces” la banii din UCL. Daca, printr-o coincidenta, acei bani nu ar mai veni, nu ar mai fi atatea scandaluri pt ca nu ar mai conta locul 1 asa mult.

# 6 panDUR on 13.05.11 at 10:05 am

Au si banii partea lor de vina, dar nu la fel de mare ca atunci cand vorbim despre calitatea oamenilor care investesc in fotbal. Uita-te ce se intampla in Liga a patra unde chiar nu exista vreo miza financiara, aproape nu trece luna in care sa nu auzim de vreun arbitru bagat in spital in urma unui meci de judeteana pentru ca i s-a parut primarului/celui care sustine echipa ca oficialul a tras cu oaspetii…

# 5 Radu Cosaşu se întreabă: “Cine nu-i exasperat de mizeriile din fotbalul nostru?” | Ultimile Stiri - Cele mai noi stiri din Romania on 13.05.11 at 9:46 am

[…] declaraţiile zguduitoare – gen “Nu mă siliţi să vorbesc, că distrug campionatul!” GSP.ro This entry was posted in gsp.ro and tagged cine, Cosaşu, exasperat, fotbalul, ÎNTREABĂ, […]

# 4 manymany on 13.05.11 at 9:40 am

Poti sa auci la Bucuresti si pe Pustai si pe oricine, aici nu exista rabdare deloc, iar suporterii sunt primii care genereaza o atmosfera mizeraabila, situatie in care nu se poate reconstrui nimic.
Marile echipe al Romaniei, Craiova, Pitestiul, Dinamo, Steaua nu s-au nascut instantaneu, au fost ridicate in timp de catre profesionisti si inconjurate de suporteri cu dragoste&rabdare!

# 3 taio on 13.05.11 at 8:07 am

excelent post,ma simt magulit ca sint ardelean.

# 2 lol on 13.05.11 at 1:28 am

Sanatate, maestre!

# 1 gicu on 13.05.11 at 12:19 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.